Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

North Pamet Ridge House by Hammer Architects

Saturday, January 31st, 2015

Article source: Hammer Architects

This two story, four-bedroom residence is sited along a high ridge surrounded by dense woodland. The client desired a home, which would function as a weekend retreat, accommodate single floor living and provide abundant natural light.

Image Courtesy © Hammer Architects

Image Courtesy © Hammer Architects

  • Architects: Hammer Architects
  • Project: North Pamet Ridge House
  • Software used: Archicad BIM/3D modeling software

(more…)

Guggenheim Helsinki Museum in Finland by LPzR architetti associati & Principioattivo architecture group

Saturday, January 31st, 2015

Article source: LPzR architetti associati & Principioattivo architecture group

The skyline of the Guggenheim Helsinki Museum emerges as a sequence of soft golden waves undulating in the harbor.

To the north the volumes are low, to avoid shading the public realm and not to overlook the Palace Hotel; then they rise rapidly and decrease in the center of the building; towards the park the waves rise again and fall to the south, where they find a perfect balance with the harbor’s public realm. There’s a central slope between north and south so that the volume does not interfere with the main views from the park Tähtitornin Vuori, the Helsinki Cathedral and the Uspenski Cathedral.

Image Courtesy © LPzR architetti associati, Principioattivo architecture group

Image Courtesy © LPzR architetti associati, Principioattivo architecture group

  • Architects: LPzR architetti associati & Principioattivo architecture group
  • Project: Guggenheim Helsinki Museum
  • Location: Finland
  • Software used: AutoCAD LT 2014 for 2D Cad drawing, Rhinoceros 5 for 3D modeling, Grasshopper for advanced 3D modeling, Vray for Rhino for rendering, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator
  • Year: 2014
  • Architectural Team:
    • LPzR architetti associati (partners in charge: Gabriele Pranzo-Zaccaria, Federico Reyneri; architects: Camelia Stefan, Margherita Censi)
    • Principioattivo architecture group (partners in charge: Luca Bigliardi, Luca Gobbo; architects: Gloria Balconi, Simona Castagliuolo, Alessia De Luca, Matteo Marconi)
  • Engineering: Buro Happold (Paolo Cresci)

(more…)

Phoenix House in Berkeley, California by Anderson Anderson Architecture

Saturday, January 31st, 2015

Article source: Anderson Anderson Architecture

The Phoenix house is named for the mythical bird that rose from the ashes of fire to start a new life. This home on a hillside site looking across San Francisco Bay to a panoramic view of San Francisco and the Golden Gate Bridge is a rebuild following a tragic fire on the site. The original house was built in 1952 by Berkeley architect Henry Hill for the family of a local lighting fabricator who collaborated with many important Bay Area artists, artisans and architects, from early masters such as Julia Morgan and Bernard Maybeck, to the region’s mid-century modern masters. With this legacy, the original home was filled with works of art and craft from local craftspeople and the family’s travels in Asia and the Middle East, much of which was lost in the fire.

Image Courtesy © ANTHONY VIZZARI

Image Courtesy © ANTHONY VIZZARI

  • Architects: Anderson Anderson Architecture
  • Project: Phoenix House
  • Location: Berkeley, California, USA
  • Photography: ANTHONY VIZZARI
  • Software used: Revit
  • Building Type: Single Family Residential, CNC Prefabricated steel and wood construction
  • Area of Building: 3700 sq. ft.
  • Design Team: MARK ANDERSON, PETER ANDERSON, JOHNSON TANG, YEVGENIY OSSIPOV, Gennifer Muñoz, YINGYING XUE, JIA WU, CHRIS CAMPBELL
  • Project Manager: YEVGENIY OSSIPOV
  • GENERAL CONTRACTOR: YEVGENIY OSSIPOV
  • ENVIRONMENTAL CONSULTANT: OLIVIER PENNETIER
  • CNC MILLWORK: STEFAN SCHNEIDER

(more…)

Bourdages-Cloutier Residence in Montreal, Canada by ADHOC architectes

Saturday, January 31st, 2015

Article source: ADHOC architectes

The Bourdages-Cloutier residence is a major apartment renovation where the design was developed around the idea of the duality between the stage and backstage. It is this analogy that shaped the inside of this apartment of the Masson Street in Montreal. Mainly functional, backstage contain mechanics for setting up the show. On the other side, the scene takes the appearance of an empty space where objects are meticulously placed. The architectural interpretation of the relationship stage / backstage translates into the notion served / servant spaces developed in the mid 20th century by the architect Louis Khan. The implementation of these concepts gave birth to the black ribbon going through the apartment, wrapping the backstage areas from the entrance to the bathroom, to end at the kitchen. The rest of the space is painted soberly and furbished of different natural textures. Finally, the visual identity of this project is characterized by high contrasts and offers a classic in black and white atmosphere with a chic but crude materiality.

Image Courtesy © Alexandre Guilbeault

Image Courtesy © Alexandre Guilbeault

Architects: ADHOC architectes (Francois Martineau)
Project: Bourdages-Cloutier Residence
Location: Montreal, Canada
Photography: Alexandre Guilbeault (more…)

Norway`s national music museum (Extension, restoration) in Lade, Trondheim by LINK arkitektur

Saturday, January 31st, 2015

Article source: LINK arkitektur

Ringve – Norway`s National Music Museum is located on a hill on the Lade peninsula near Trondheim with great views of the cultural landscape and Trondheimsfjorden surrounding the site. The buildings, situated in a typical homestead arrangement, were erected from 1740 to 1952. All of the buildings are worthy of protection. The Ringve National Music Museum has a national mandate to conserve and convey both music and musical instruments. The museum is fitted with a new extension as well as rehabilitation and refurbishing of the existing buildings. The extension is located outside of the stead enclosure as a “black box” for temporary exhibitions. The design of the building is in part inspired by the resonance boxes usually featured in many musical instruments. From the media library, you will find beautiful views of the botanic garden surrounding the estate. A new common entry area with a reception, museum store and café connects both the permanent and temporary exhibitions. In addition, the old banquet hall has also been upgraded and refurbished. One of the main goals of the project was to secure an environmentally friendly design throughout, and the new extension is Norway’s first museum building built in compliance with the passive house standard. A new elevator was installed to secure accessibility for all visitors in the new museum complex.

Image Courtesy © Harald Oren/Ringve Museum

Image Courtesy © Harald Oren/Ringve Museum

  • Architects: LINK arkitektur
  • Project: Norway`s national music museum (Extension, restoration)
  • Location: Lade, Trondheim
  • Photography: Harald Oren/Ringve Museum
  • Software used: ArchiCad
  • PROCUREMENT: 1. Prize, 2010 Competition
  • BUILDER: Stiftelsen Ringve Museum
  • GROSS AREA: 910 m2, 1 300 m2 refurbished
  • COST: NOK approx. 40 mill
  • STATUS: Completed 2013

(more…)

The LOVE Project in Sofia, Bulgaria by ALL in Studio

Saturday, January 31st, 2015

Article source: ALL in Studio

They were neighbors. They fell in love. As their love grew, so did their need for a larger apartment. So they decided to unite heir two places into one. The idea was to bring together not only the living space, but also their lifestyles.

Image Courtesy © ALL in Studio

Image Courtesy © ALL in Studio

  • Architects: ALL in Studio
  • Project: The LOVE Project
  • Location: Sofia, Bulgaria

(more…)

T2 Shoreditch in London, England by Landini Associates

Saturday, January 31st, 2015

Article source: Landini Associates

Landini Associates has again teamed up with iconic Australian tea brand, T2, to launch the company’s first international store in London. Situated in the heart of Shoreditch’s Redchurch Street, the space features a raw, striped back interior that serves as an antidote to the polished slickness of traditional British tea houses.

 Image Courtesy © Andrew Meredith

Image Courtesy © Andrew Meredith

  • Architects: Landini Associates
  • Project: T2 Shoreditch
  • Location: 48-50 Redchurch St, Shoreditch, London E2 7DP
  • Photography: Andrew Meredith
  • Client: T2

(more…)

Under the sails in Nosy Be, Madagascar by SCEG architects

Saturday, January 31st, 2015

Article source: SCEG architects

Under a roof, four elementary volumes on a two levels house hosts the residence near the sea.

A primary organization with independent spaces that are connected by wooden paths. The central patio, mediating element between the inside and outside, is connecting the front with the back, the sea and the forest.

Image Courtesy © SCEG architects

Image Courtesy © SCEG architects

  • Architects: SCEG architects
  • Project: Under the sails
  • Location: Nosy Be, Madagascar
  • Year: 2014,
  • Collaborators: structures (ing. Monica Magnarini)
  • Area: 850 mq

(more…)

JN HOUSE in Buenos Aires, Argentina by Speziale Linares | Arquitectos

Saturday, January 31st, 2015

Article source: Speziale Linares | Arquitectos

This property is located in a closed suburban neighborhood , 30 minutes distance from the city of Buenos Aires , Argentina . The construction limits at the front, back and sides which imposes the neighborhood regulations result in a very sparse cityscape with a  high natural character. The background of this lot in particular overlooks a lake with a water surface of 24 hectares, which is the great articulator and protagonist of the urbanization.

Image Courtesy © Speziale Linares | Arquitectos

Image Courtesy © Speziale Linares | Arquitectos

  • Architects: Speziale Linares | Arquitectos
  • Project: JN HOUSE
  • Location: Los Alisos neighborhood, Bs. As., Argentina
  • COLLABORATOR: Engineer S. Berdichevsky   (structure)
  • DESING TEAM: Architect  Javier Speziale, Architect Patricia Linares, Architect Matías Quintela, Architect Guillermo Gauna, Architect Agustina Acosta
  • YEAR: 2010
  • SUPERFICIE: 450m²
  • ASSIGNMENT: project and site management

(more…)

Mathers Avenue by Frits de Vries Architect Ltd

Saturday, January 31st, 2015

Article source: Frits de Vries Architect Ltd

A centralized kitchen on the main level acts as the hub of daily conventions and social gatherings for this single-family house set on a generous south-sloping lot. The grade has been manipulated to allow a walk-out side garden from the lower floor suite while preserving the garden relationship to the main floor living room, library and front entry. The main and upper floor spaces walk out to spacious patios and decks, ranging from private lounging areas to overlooking landscaped vistas. The 2-bedroom rental and nanny suite on the lower level also have their own dedicated walk out patios and sunken gardens, equal in light and spacial quality to the levels above. The crisp, looming roof lines highlight the beauty of the natural cedar soffits while sitting comfortably on a minimal material pallet of stucco, glass, detailed metal, concrete and featured marble slabs.

Image Courtesy © Frits de Vries Architect Ltd

Image Courtesy © Frits de Vries Architect Ltd

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy