Open side-bar Menu

Author Archive

Residence Rieteiland Oost in Amsterdam, Netherlands by Diederendirrix Architects

Friday, December 6th, 2013

Article source: Diederendirrix Architects

Rieteiland Oost in IJburg is an island in Amsterdam with several detached houses, most of which border onto the IJ at the rear and are closed in at the front by a collective courtyard. This residence opens onto the IJ with a view over the Diemerzeedijk. Maximum use is made of this open view by raising the living area to the bell level and putting the garaging, together with the front entrance and workroom, on the subterranean level.

Image Courtesy © Diederendirrix Architects

  • Architects: Diederendirrix Architects (Jessica Sibbing)
  • Project: Residence Rieteiland Oost
  • Location: Amsterdam, Netherlands

E’ Tower in Eindhoven, Netherlands by Wiel Arets Architects

Friday, December 6th, 2013

Article source: Wiel Arets Architects

This housing project is located within a former industrial area in the city of Eindhoven that was redeveloped into a residential neighborhood named Stripe S and composed of two building blocks. The E’ Tower forms the entry to this new development, with 110 apartments dispersed across its 22 floors, while a separate auxiliary building echoing the former’s façade rises 10 stories and consists of 36 apartments.

Image Courtesy © Wiel Arets Architects

  • Architects: Wiel Arets Architects
  • Project: E’ Tower
  • Location: Eindhoven, Netherlands
  • Program: Housing
  • Size: 16.000 m2
  • Date of design: 2004-2006
  • Date of completion: 2013
  • Project team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Freyke Hartemink, Daniel Meyer, Mai Henriksen, Jacques van Eyck
  • Collaborators: Dennis Villanueva
  • Client: Stadionkwartier BV, Laurentius-Amvest
  • Consultants: Nelissen BV, Tielemans BV, LBP, Brandveiligheid Erik Janse, SchreuderGroep BV, Scheldebouw BV, DHV BV

Vivienda La Florida in Madrid, Spain by Otto Medem de la Torriente

Friday, December 6th, 2013

Article source: Otto Medem de la Torriente

The Florida’s housing is one of the most representative project in our office.

At the project’s beginnings we saw that one of the most important determinant thing, it was its own situation.

The lot was really close to the A6 highway, a very important road in Madrid, so the constant  noise it was very uncomfortable in spite of the location: a quiet  place with lots of vegetation.

Image Courtesy © Otto Medem de la Torriente

HEALTH SCIENCES FACULTY in Zaragoza, Spain by Taller Básico De Arquitectura

Friday, December 6th, 2013

Article source: Taller Básico De Arquitectura

The new Health Faculty of San Jorge University is located on a campus on the outskirts of Zaragoza city. Although it is a rural campus, the nature in it is scarce. The forest along the campus is the result of a man created operation. The surrounding buildings, the Rectory and Communications Faculty, respond to a contemporaneous architecture that lives besides that nature.

Image Courtesy © Taller Básico De Arquitectura

Loophouse 2 in Fulham, London by Paul McAneary Architects Ltd

Friday, December 6th, 2013

Article source: Paul McAneary Architects Ltd

This project redefines the internal organization and exterior form of an existing 1960’s single story ranch house. The project for a new master bedroom suite and a guest room leverages the limited scope of work by using the overall new form to give the entire house a new identity. The new massing is positioned forward in relationship to the existing approach and seems to rise upward as the hillside falls. The new master bedroom provides this new front with a formal face, yet does not yet imply entry. As you move further into the site the appearance of a courtyard caught between the existing form and the new massing reveals the new entry.

Image Courtesy © Paul McAneary Architects Ltd

  • Architects: Paul McAneary Architects Ltd
  • Project: Loophouse 2
  • Location: Fulham, London
  • Contract Value: £ 350k
  • Area: 245 sqm
  • Client: Private
  • Design Team: Paul McAnea!, Alexand” Toogood
  • Contrctor: Roxburgh Construction
  • Supplier: Quantum Fitted Furniture, Fineline Aluminium, Direct Stone, Aston Matthews

INNOVA. LOCAL AND BUSINESS DEVELOPMENT CENTRE in Barcelona, Spain by alcolea+tárrago arquitectos

Friday, December 6th, 2013

Article source: alcolea+tárrago arquitectos

The debate around work spaces from the beginning of the industrial revolution has been a constant topic in architecture. The necessity of accommodate new uses because of new activities has improved new tipologies for the discipline and the city. In this sense, it is easy to remember good examples both of buildings and cities.

Image Courtesy © alcolea+tárrago arquitectos

  • Architects: alcolea+tárrago arquitectos
  • Location: Barcelona, Spain
  • Publications: 00x European Architecture, Verlagshaus Braun, Berlin, 2006., European Collection of Offices, Chris van Uffelen Verlag, Stuttgart, 2010
  • Customer: Ajuntament de Pineda de Mar (promotor público)
  • Executive surveyor: Ayuntamiento de Pineda de Mar
  • Collaborators: Rubén A. Alcolea, Jorge Tárrago, José Ángel Medina Murua (arquitectos, equipo redactor),LIZHER Ingeniería (consultoría instalaciones), Isabelino Rio (presupuesto), chroma digital (infografías).
  • Project date: septiembre 2005
  • End date: in progress
  • Budget: 1,993,656.03 euros
  • Area: 2.080,80 m2
  • Constructor: Excover, S.A.

NOLLA HOUSE in Barcelona, Spain by OAB

Friday, December 6th, 2013

Article source: OAB

The Project proposes placing the house right in the centre of the plot, in such a way as to clearly differentiate two separate parts; an Access garden square and another but more private with a swimming pool.

In the superposition of 3 volumes with convincing geometry a one family house was designed. By going through the access square the double-height entrance hall is reached, joining the transit areas and vertical communication in the house.

Image Courtesy © ALEJO BAGUE

  • Architects: OAB
  • Project: NOLLA HOUSE
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: ALEJO BAGUE
  • SURFACE: 620 M2

Gen Next Pre-school by Noida, India in archohm

Thursday, December 5th, 2013

Article source: archohm

Gen next is a well-known preschool brand acknowledged for its ‘walk the talk’ philosophy. They follow a simple principle, ‘if you want children to be innovative and enthusiastic; you have to provide them with a stimulating and inspiring environment!’ ‘A home away from home for tiny tots’; this was the brief for the new school campus at Noida, Sector 62. It was a linear corner plot measuring 50m by 19.2m. Flanked by high-rise apartments on the north and west side, the site was framed by roads on the eastern and southern side.

Image Courtesy © archohm

  • Architects: archohm
  • Project: Gen Next Pre-school
  • Location: Noida, India
  • Typology: Institute
  • Name of Project: Gen Next School
  • Name of Client: Mr. Anil Maheshwari
  • Name of Client’s Firm: M/S  Gayatri Anand Educational Society
  • Principal Architect: Mr. Sourabh Gupta,
  • Design Team: Mr. Murli Dharan, Ms. Aditi, Shivdutt sharma
  • Site Area: 1850.00 sqm.
  • Built-Up Area: 20000 sqft.
  • Start Year: 2010
  • Completion Year: 2010
  • Completion timeline: 10 months

ERMITAGE in Trossö, Sweden by SEPTEMBRE

Thursday, December 5th, 2013

Article source: SEPTEMBRE

A wooden cabin with sauna and bedroom on the island of Trossö, Sweden. Two large windows frame the windswept and poetic landscape: the ocean on one side, pines on the other, with a large sliding door effectively doubling the living area when open. The  cabin contains a sauna and a 2 person bedroom, living room.The cabin was designed for a couple who spend their summers on the remote island of Trossö, off the west coast of Sweden.

Image Courtesy © Alphonse Sarthout

  • Architects: SEPTEMBRE
  • Project: ERMITAGE
  • Location: Trossö, Sweden
  • Photography: Alphonse Sarthout
  • Use: Summer house
  • Site Area: ㎡ 3 ha
  • Bldg. Area: ㎡ 20m²
  • Gross Floor Area: ㎡ 17m²
  • Bldg. Scale: Stories above Ground, Stories below Ground : 1 level
  • Structure: Wood structure, beams and pillars in Swedish Spruce. Ground pillars in cast concrete
  • Max. Height: 4m
  • Exterior Finish: Painted Swedish spruce
  • Project Team: Lina Lagerstrom, MemiaBelkaid , Sami Aloulou, DouniaHamdouch, Emilia Jansson
  • Client: Private


Thursday, December 5th, 2013

Article source: OAB

A 250 long by 18 meters wide plot perpendicular to the sea, with an arable area, leading from the beach itself to some old ruins, canes and lemon trees.

The house for the photographer II is at the end of the plot. Constructed on a platform 70 cm high above the level of natural floodable ground, three small irregular floor plan and section buildings dialogue through an empty space with fleeting views.

Image Courtesy © ALEJO BAGUE

  • Architects: OAB
  • Location: TARRAGONA, Spain
  • Photography: ALEJO BAGUE
  • DATE: PROJECT 2003
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy