Open side-bar Menu

Author Archive

NEW SCHOOL OF FINANCE & MANAGEMENT in Frankfurt, Germany by Henning Larsen Architects

Wednesday, September 18th, 2013

Article source: Henning Larsen Architects

The Frankfurt School of Finance & Management—a higher education institution situated in one of Europe’s leading financial capitals— has selected Henning Larsen Architects’ design proposal for a new school located in the heart of Frankfurt.

The central idea of Henning Larsen Architects’ vision convinced us. The campus conveys playfulness. With its central mall and various open spaces and terraces, it invites students, executives, faculty and staff as well as graduates and guests to stay”, explains Professor Dr. Udo Steffens, President of Frankfurt School of Finance & Management.

Image Courtesy © Henning Larsen Architects


Tuesday, September 17th, 2013

Article source: V2S ARCHITECTES

The federation of municipalities of the county of Najacis rapidly expanding. Its new needs in terms of infrastructures required the expansion of its waste treatment centre.

To meet their needs, we have developed a project composed of two different parts. The first one aims at expanding and upgrading the waste treatment centre with the creation of a one-way, the installation of anti-fall devices and the materialization of the pedestrian zone.

Image Courtesy © V2S ARCHITECTES

  • Architects: V2S ARCHITECTES
  • Location: LA FOUILLADE, France
  • MO :Federation of municipalities of  the county of Najac.
  • Delivery: July 2013
  • Surface : 250 m2
  • Cost of the work: 230 000 €

HygroSkin-Meteorosensitive Pavilion in Orleans, France by Achim Menges Architect

Tuesday, September 17th, 2013

Article source: Achim Menges Architect

Meteorosensitive Architecture

Climate-responsiveness in architecture is typically conceived as a technical function enabled by myriad mechanical and electronic sensing, actuating and regulating devices. In contrast to this superimposition of high-tech equipment on otherwise inert material, nature suggests a fundamentally different, no-tech strategy: In various biological systems the responsive capacity is quite literally ingrained in the material itself.

Image Courtesy © ICD University of Stuttgart

  • Architects: Achim Menges ArchitectOliver David Krieg & Steffen Reichert
  • Project: HygroSkin-Meteorosensitive Pavilion
  • Location: Orleans, France
  • Photography: ICD University of Stuttgart
  • Project Team: Achim Menges Architect, Frankfurt, Achim Menges, Steffen Reichert, Boyan Mihaylov, (Project Development, Design Development)
  • Institute for Computational Design: University of Stuttgart, Prof. Achim Menges, Oliver David Krieg, Steffen Reichert, Nicola Burggraf, Zachary Christian, David Correa, Katja Rinderspacher, Tobias Schwinn with Yordan Domuzov, Tobias Finkh, Gergana Hadzhimladenova, Michael Herrick, Vanessa Mayer, Henning Otte, Ivaylo Perianov, Sara Petrova, Philipp Siedler, Xenia Tiefensee, Sascha Vallon, Leyla Yunis (Scientific Development, Detail Development, Robotic Fabrication, Assembly)
  • Project Funding: FRAC Fonds Régional d’Art Contemporain du Centre, Robert Bosch Stiftung, Kiess GmbH, Cirp GmbH, Holzhandlung Wider GmbH
  • Software used: Rhino and Grasshopper for design, and RoboLab and Kuka KRC2 for fabrication

New National Stadium in Tokyo, Japan by Zaha Hadid Architects

Tuesday, September 17th, 2013

Article source: Zaha Hadid Architects

International Olympic Committee president Jacques Rogge has announced Tokyo will host the Summer Olympic and Paralympic Games.

Jacques Rogge said: “Tokyo prevailed on the excellent quality of a very well-constructed bid.”

Image Courtesy © Zaha Hadid Architects

House in Itami, Japan by Tato Architects

Tuesday, September 17th, 2013

Article source: Tato Architects

Widening interspace to utilize

Many of the requests to us for designing a house are accompanied with a prerequisite of ensuring a house for a nuclear family at an extremely subdivided lot, to whichwe cannot easily applythe manners of architecture having been accumulated for long time in Japan. We repeated trials and errors while designing as we think we are in the formative period for a new manner.

Image Courtesy © Koichi Torimura

  • Architects: Tato Architects
  • Project: House in Itami
  • Location: Itami, Japan
  • Photography: Koichi Torimura
  • Site area: 59.16m2
  • Building area: 34.95m2
  • Total floor area: 95.79m2
  • Type of Construction: Steel
  • Program: House
  • Principal designer: Yo shimada
  • Design period: Jun. 2010 – Oct. 2011
  • Construction period: May. 2012 – Sep. 2012
  • Software used: Vectorworks

The boathouse in Haddal, Norway by Rallar Arkitekter

Tuesday, September 17th, 2013

Article source: Rallar Arkitekter

The Boathouse in Haddal

The start of summer 2012 was very different for 21 architecture students from NTNU. Instead of going home on vacation, they travelled to a small village in Sunnmøre. Here they were to realize their first building, a unique boathouse situated between the fjord, the mountains and the sea. The project was organized and designed by six of the students, all in their 2nd year, at the Norwegian University of Science and Technology. It all began back in January, when the students travelled to Haddal to get to know the site and the client.

Image Courtesy © Rallar Arkitekter

  • Architects: Rallar Arkitekter
  • Project: The boathouse
  • Location: Haddal, Norway
  • Photography: Rallar Arkitekter, Maya Laitinen
  • Municipality: Ulstein Kommune, Norway
  • Mission: Boathouse
  • Completed: June 23rd, 2012
  • Material usage: Shuttering block, concrete floor, pine cladding, plastic glass, spruce plywood, reclaimed slate and construction materials of spruce.
  • Clients: Ann-Kathrin Haddal and Nils Rune Molvær     
  • Architect coworkers: Silje Ruud, Kristine Øvstebø, Steinar Hillersøy Dyvik, John Haddal Mork, Anders Gunleiksrud, Eiliv Andreas Myren Ribe
  • Arcitectonic consultant: Steffen Wellinger, Førsteamanuensis Sivilarkitekt MNAL
  • Supervisor structural Engineering: Jan Siem, Professor, fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU
  • Project management: Rallar Arkitekter
  • Gross area:   60m2
  • Costs excl. VAT and the cost reporting year: 300 000 (2012)
  • Building students: Anders Gunleiksrud, Atir Khan, Eiliv Andreas Myren Ribe, Espen Philip Haugen, Espen Strandmyr Eide Hanne Karin Broch, John Haddal Mork, Julie Gaby Berger, Kanutte Torsteinsdottir Næss, Kari Svangstu, Kristine Øvstebø, Lene Tajana Dybwad, Maria Ringstad, Maria Therese Nervik, Maya Laitinen, Robin Loe, Sebastian Østlie, Silje Ruud, Sindre B Johnsen Steinar Hillersøy Dyvik.
  • Software used: 3D Studio Max, Inventor 3d and Google Sketchup


Tuesday, September 17th, 2013


Municipal corporation sare public-service utilities which meets the requirement for general public individual or common on the area of city surrounding. In this context, all global effects of technologies, changing for getting information in the modern world and also production and consumption need sare the symbols of contemporary figures on places fortoday’s world. So our major principle is to create a modern center space for relationship between public and municipal corporations.


  • Location: Istanbul, Turkey
  • Year: 2009
  • For: Denizli Metropolitan Municipality
  • Site: 8945 m²
  • Building: 7000 m²
  • Software used: Autocad and 3ds Max

Shanghai’s first Film Museum in Xujiahui, China by COORDINATION ASIA

Tuesday, September 17th, 2013


Unlike any other type of museum, a film museum connects to people’s personal lives and memories. Under the Art Direction of Tilman Thürmer, COORDINATION ASIA created a museum experience for the new Shanghai Film Museum that is driven by interaction and dialogue, and that allows visitors to be an active participant in the story of Shanghai Film.

Image Courtesy © Tilman Thürmer / COORDINATION ASIA Ltd.

  • Project: Shanghai’s first Film Museum
  • Location: Xujiahui, China
  • Photography: Tilman Thürmer / COORDINATION ASIA Ltd.
  • Art Director and Lead Designer: Tilman Thürmer / COORDINATION ASIA Ltd.

Auckland University of Technology – Lecture Theatres and Conference Centre in New Zealand by RTA Studio

Sunday, September 15th, 2013

Article source: RTA Studio 

The brief called for two lecture theatres, one larger (300) than the other (150), together with a larger multifunctional foyer/exhibition/function space. This lead to the conception of 2 respectively contrasting metaphysical conditions to generate architectural form:

  1. Landform
  2. Sky

Image Courtesy © Simon Devitt

Centennial Tree House in East Coast, Singapore by Wallflower Architecture + Design

Sunday, September 15th, 2013

Article source: Wallflower Architecture + Design

The owner wanted external blank walls. Then talk continued to fixed screens. Centre courtyard for light and air. These summed up for them, the tangible facets of an ideal home, a protective enclosure of solitude.

Introversion has a negative connotation in a culture where being social and outgoing are prized above all else. But what is withdrawal to some is energizing for those who thrive on self-reflection and contemplation; life is found within.

Image Courtesy © Albert Lim

  • Architects: Wallflower Architecture + Design
  • Project: Centennial Tree House
  • Location: East Coast, Singapore
  • Photography: Albert Lim
  • Design Team: Robin Tan, Cecil Chee, Sean Zheng, Shirley Tan & Eileen Kok
  • Project Completion: End 2012
  • Site Area: 781 m2
  • GFA: 796 m2
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy