Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

THORNBURY HOUSE in Victoria, Australia by Mesh Design Projects

Friday, February 14th, 2014

Article source: Mesh Design Projects 

The home is located in Thornbury, an inner northern suburb of Victoria (Australia) which has a number of early century homes, whose aesthetic we admire. We therefore didn’t want to change the nearly 100 year old part of our house, nor the street scape but were looking for a contemporary renovation that suited our needs.Whilst we also required a basic open plan design we didn’t want to live in a large open box and wanted defined areas of functionality.

Image Courtesy © Peter Clarke

  • Architects: Mesh Design Projects
  • Project: THORNBURY HOUSE
  • Location: Victoria, Australia
  • Photography: Peter Clarke
  • Builder: Form2 Pty Ltd, Michael Harvey
  • Structural Engineer: Solid Structural Engineering Pty Ltd, Tony Gerges
  • Building Surveyor: Fotia Group, Stephen Fotia
  • Extension: 80m2
  • House: 170m2
  • Site: 370m2
  • Design and Documentation: 9 months
  • Construction: 6 months
  • Completed March: 2013
  • Interior : Walls – Thorndon Cream, Low sheen – Resene, Skirting – Eighth Thorndon Cream, Full gloss – Resene, Joinery – Triple Thorndon Cream, Full gloss – Resene
  • Exterior: Weatherboards – Grey Olive, Low Sheen- Resene, Trims – Eighth Thorndon Cream, Gloss Enamel – Resene , Deck Ceiling – Eighth Thorndon Cream, Ceiling flat- Resene, Eaves – Eighth Thorndon Cream, Ceiling flat- Resene,  Side wall -Resene, Half Grey Olive, Low Sheen- Resene

RKM 740 in Düsseldorf Heerdt, Germany by J. Mayer H. Architects

Friday, February 14th, 2014

Article source: J. Mayer H. Architects

In direct proximity to the sweeping landscape of the Rheinaue and with a view of Düsseldorf’s city center, this high rise will shape the silhouette of the left bank of the Rhine, not only in terms of its architecture, but in terms of use as well.

Image Courtesy © J. Mayer H. Architects

  • Architects: J. Mayer H. Architects
  • Project: RKM 740
  • Location: Düsseldorf Heerdt, Germany
  • Software used: Maya, Rhino and ArchiCad
  • Project team: Andre Santer, Dr. Paul Angelier, Marta Ramirez Iglesias, Max Magorsky,
  • Function: Medical Services and Residential Building
  • (BGF) Total floor Area: aprox. 26.000 qm
  • Number of floors: 19
  • Height of the building: aprox. 70 m
  • Structure:  Concrete structure
  • Principal Exterior: Aluminum Elements
  • Principal interior material: concrete and plaster board, water based cooling system inside the concrete, no air-conditioning needed
  • Invited competition: 2012, 1st Prize
  • Project: 2013 – 2017
  • Completion: 2017
  • Client: Rheinblick Düsseldorf GmbH
  • Architect on Site: Höhler + Partner, Aachen, Germany

Lot 7 in Culemborg, the Netherlands by MARC PROSMAN ARCHITECTEN

Friday, February 14th, 2014

Article source: MARC PROSMAN ARCHITECTEN

Lot 7 is located in the new district ‘t Buitenhof in Culemborg and part of ten terraced houses. These are designed by different architects and built as a whole. The predetermined envelope had to be followed, particularly the position of the front facade.

Image Courtesy © MARC PROSMAN ARCHITECTEN

Instituut Verbeeten in Breda, Netherlands by Wiegerinck

Friday, February 14th, 2014

Article source: Wiegerinck

A radiotherapy satellite location was developed for Instituut Verbeeten next to the Amphia Hospital in Breda. The new building and its two radiation bunkers cuts traveling time for patients living on the fringes of the catchment area. A healing environment is the main design principle. Patients experience daylight at every step of their treatment. The shell around the building creates various patios in the waiting and treatment rooms. It forms a filter between the outside world and the building, creating a feeling of openness and privacy.

Image Courtesy © Kim Zwarts

  • Architects: Wiegerinck
  • Project: Instituut Verbeeten
  • Location: Breda, Netherlands
  • Photography: Kim Zwarts
  • Programme: Center for radiotherapy
  • Client: Instituut Verbeeten, Tilburg
  • Project team: Jarno Nillesen, Alfons van den Berg, Frans Frederiks, Carl Peter Goossen, Marieke van ‘t Hoff, Gerard Kasteel, Miriam Poch, Paul Numan, Roy Pype
  • Consultants: Aronsohn, Deerns raadgevend ingenieurs, Gebroeders Brouwer, FabriekNL
  • Contractors: Heerkens van Bavel, Gebroeders Brouwer, FabriekNL
  • Design Start: 2007
  • Completion: 2010
  • Gross surface: 1.794 m²
  • Sustainability: No label
  • Organisation: Traditional

King Fahad National Library in Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia by Gerber Architekten

Friday, February 14th, 2014

Article source: Gerber Architekten

The King Fahad National Library, one of the most important cultural buildings in the Kingdom of Saudi Arabia, was completed and went into use for its intended purpose in November 2013. This project sees Professor Eckhard Gerber and his Gerber Architekten team accomplishing one of the most important urban development and cultural projects in the capital, Riyadh. The design functions as the central driving force behind a piece of urban development and rearrangement, and combines the challenge of designing within the existing building stock with respect for Arabian culture.

Image Courtesy © Christian Richters

  • Architects: Gerber Architekten
  • Project: King Fahad National Library
  • Location: Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia
  • Photography: Gerber Architekten, Christian Richters
  • Software used:Archicad and Graphisoft.
  • Client: Kingdom of Saudi Arabia
  • Interior Designer: Gerber Architekten
  • Landscape Architecture: Gerber Architekten in Cooperation with Kienle Planungsgesellschaft.
  • Lightning Design: Gerber Architekten
  • HVACR: DS – Plan (Drees & Sommer Group)
  • Structural Framework: Bollinger & Grohmann Ingenieure
  • In cooperation with: Saudi Consulting Services
  • Main contractor: Saudi Bin Laden Group
  • Competition: 1999 – 2002
  • Design: 2004 – 2006
  • Construction: 2008 – 2013
  • Completion: November 2013

Library for the community in Muyinga, Burundi by BC Architects

Thursday, February 13th, 2014

Article source: BC Architects

The first library of Muyinga, part of a future inclusive school for deaf children, in locally sourced compressed earth blocks, built with a participatory approach.

Our work in Africa started within the framework of OpenStructures.net. BC was asked to scale the “Open structures” model to an architectural level. A construction process involving end-users and second-hand economies was conceived. Product life cycles, water resource cycles en energy cycles were connected to this construction process. This OpenStructures architectural model was called Case Study (CS) 1: Katanga, Congo. It was theoretical, and fully research-based. 5 years later, the library of Muyinga in Burundi nears completion.

Image Courtesy © BC Architects

  • Architects: BC Architects
  • Project: Library for the community
  • Location: Muyinga, Burundi
  • Client: ODEDIM
  • Local material consultancy: BC studies
  • Community participation and organisation: BC studies and ODEDIM Muyinga
  • Cooperation: ODEDIM Muyinga NGO, Satimo vzw, Sint-Lucas Architecture University, Sarolta Hüttl, Sebastiaan De Beir, Hanne Eckelmans
  • Financial support: Satimo vzw, Rotary Aalst, Zonta Brugge, Province of West-Flanders
  • Budget: 40 000 €
  • surface: 140m2
  • Concept: 2012
  • Status: Completed

Bulthaup Showroom TLV by Pitsou Kedem Architects

Thursday, February 13th, 2014

Article source: Pitsou Kedem Architects

An abandoned, derelict building in Tel Aviv Port I was asked to design the new showroom for the German kitchen company bulthaup.  In order to put together a design concept, I went to the company’s factory in Munich.  Whilst in the factory’s courtyard, when I was talking to the carpenters and other professionals who hand build these kitchens with great craftsmanship, skill and precision, I suddenly came across a row of white containers, all with the company’s logo and all waiting to be filled before being shipped to all four corners of the globe.

Image Courtesy © Amit Geron

  • Architects: Pitsou Kedem Architects
  • Project: Bulthaup Showroom TLV
  • Photography: Amit Geron
  • Total fl area: 450 sqm
  • Design & build : 2013
  • Program: showroom
  • Design team: Pitsou Kedem, Raz Melamed, Irene goldberg

Casa del callejon by dmp arquitectura

Thursday, February 13th, 2014

Article source: dmp arquitectura

Finishing off an alley of a popular colony at the foot of the Ajusco Hill, the house of three floors pretends to integrate itself to the context with a material of a deep social meaning, the block of concrete. The scheme was thought to exploit the maximum line of vision as possible in the public spaces within a plot of 87 m2 and a limited budget.

Image Courtesy © dmp arquitectura

  • Architects: dmp arquitectura (Carlos Diaz San Pedro)
  • Project: Casa del callejon

ICE CUBE in Paris, FRANCE by HOLDUP Architecture

Thursday, February 13th, 2014

Article source: HOLDUP Architecture

EXPECTATIONS

‘HIDDEN IN A PEACEFUL COURTYARD OF CENTRAL PARIS, THIS STUDIO APARTMENT STRICTLY ACCOMMODATES WHAT’S NECESSARY TO GET AN URBAN FEEL OF THE WORLD MOST DENSE CITY.’

Image Courtesy © The Judge

  • Architects: HOLDUP Architecture
  • Project: ICE CUBE
  • Location: Paris, FRANCE
  • Photography: The Judge
  • FLOOR AREA . 20sqm
  • STATUS . Built !
  • COMPLETION . June 2012
  • BUDGET . Undisclosed
  • CONDITION . Self-employed

KINEFORUM MISBAR – TEMPORARY OPEN-AIR CINEMA in Jakarta, Indonesia by Csutoras & Liando

Thursday, February 13th, 2014

Article source: Csutoras & Liando

Kineforum Misbar was a temporary open-air cinema built as part of the 2013 Jakarta Biennale, an international contemporary art event held in the Indonesian capital. It was the result of collaboration between architects Csutoras & Liando (http://www.csutorasandliando.com) and Kineforum (http://kineforum.org/web), a non-profit organization that runs the only cinema in Jakarta dedicated to international and local art-house and independent movies.

Image Courtesy © Laszlo Csutoras

  • Architects: Csutoras & Liando
  • Project: KINEFORUM MISBAR – TEMPORARY OPEN-AIR CINEMA
  • Location: Jakarta, Indonesia
  • Photography: Laszlo Csutoras
  • Year: 2013
  • Size: 530 sqm
  • Design Team: Laszlo Csutoras, Melissa Liando
  • Structural Engineer: Sumarsono
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy