Open side-bar Menu

Author Archive

Harbin Twin Towers in Harbin, China by spatial practice

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: spatial practice

(Harbin, China, August 29, 2013): spatial practice has designed the Harbin High Speed Railway (HSR) west train station Twin Towers. The iconic project includes: office spaces, residential apartments, retail spaces and a hyper link to a new underground infra-structural hub.

China has the world longest High Speed Rail (HSR) network that connects the entire country from north to south and from east to west. In the city of Harbin, the new West Train Station will become the northern China gateway connecting to China’s major cities with daily high-speed links to Beijing, Tianjin, Shanghai and Guangzhou.

Image Courtesy © spatial practice, Harbin Towers Harbin City Gate.

  • Architects:  spatial practice
  • Project: Harbin Twin Towers
  • Location: Harbin, China
  • Client: Kaishengyuan Group
  • Program: Office, Residential, Retail, Parking and Landscape
  • Status: Design Proposal
  • Year: July, 2013
  • Partners in charge : Erik Amir, Dora Chi
  • Project Architect: Max Gerthel
  • Team: Calvin W. Liu, Cathal Peter Quinn, James Beadnall, Sarah GeXiaorui, Victor QuirosQuiros, Emily Wu
  • Local Architect: Harbin Institute of Technology
  • Structural Engineers: BuroHappold, Matthew Smith, Henry Li
  • Visualization: ADRI, German Glessner Group
  • Physical Model: Gereide Models Beijing

“Magical” TECHNOLOGICAL SCIENTIFIC PARK in GARDENY, LÉRIDA by Pich-Aguilera Arquitectos + .Josep Mª Puigdemasa, Arquitecto

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Pich-Aguilera Arquitectos

The new experimental center for the audiovisual production it is located in the occupied zone by the old infantry quartering of the actual Technological scientific park of the city ofLeridain Gardeny. This infrastructure starts with the creation of MAGICAL, a complex with Equipping and services for the creation of audiovisual contents addressed to various fields and market strategies.

Image Courtesy © Pich-Aguilera Arquitectos

  • Architects: Pich-Aguilera Arquitectos + .Josep Mª Puigdemasa, Arquitecto
  • Location: GARDENY, LÉRIDA
  • Photography: Pich-Aguilera Arquitectos
  • Authors: Felipe Pich-Aguilera Baurier. Arquitecto, Teresa Batlle i Pagés. Arquitecto, Josep Mª Puigdemasa, Arquitecto.
  • Group Responsible: Xavier Milanés, Angel Sendarrubias,Pau Casaldàliga.
  • Project Responsible: Iván Acevedo, Bernat Ros.
  • External project: Pamias-Puigdemasa arquitectos.
  • Specialists: Pamias Ingenieria, Estructuras tensadas: IASO.
  • Executive management: Felip Solsona y Marga Bernadó.
  • Building surface: 7.448 m2
  • Building cost (PEM): 5.232.415 €

BMW Welt in Munich, Germany by Coop Himmelb(l)au

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Coop Himmelb(l)au


The realization of the technical building facilities within the scope of the architecture led to a planning model with five thematic blocks: Hall, Premiere, Forum, Gastronomy and Double Cone.


A low-tech concept optimized ecologically using high-tech methods

The technical solution here is based on previous experience with large halls. All of the necessary features were realized successfully according to a low-tech concept. The interrelations of daylight and artificial light with ambient climate and acoustics influence people’s feeling of well-being in the Hall. The concept for the technological building systems takes up these relationships and integrates them in an interdependent manner, adapting their range of influence by modifying their dimensions or building in appropriate control mechanisms. A major goal in designing the systems was to save energy.

Image Courtesy © Coop Himmelb(l)au

  • Architects: Coop Himmelb(l)au
  • Project: BMW Welt
  • Location: Munich, Germany
  • Client: BMW AG, Munich, Germany
  • Competition (1st prize): 2001
  • Start of Planning: 11, 2001
  • Start of Construction: 08, 2003
  • Opening: 20./21.10. 2007
  • Building: Site Area: ca. 25.000 m² (about 3 soccer fields).
  • Gross Floor Area: approx. 73,000 m² (excluding ramps) = 100 %
  • Gross Floor Area above ground: approx. 28,500 m² = 40%
  • Gross Floor Area underground: approx. 44,500 m² = 60 %
  • Gross Volume: 531.000 m³
  • Building height (existing) BMW Museum: 28.0 m
  • Building height (existing) BMW high-rise building: 104.5 m

University – Campus Luigi Einaudi in Turin, Italy by Foster + Partners

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Foster + Partners

Uniting the faculties of Law and Political Science within a single, modern campus for 5,000 students, the project has created flexible new facilities for Turin University, as well as establishing new connections between the institution and wider community. The design links the former Italgas site on the southern bank of the River Dora with the neighbourhood of Borgo Rossini, regenerating a formerly industrial quarter close to the historic heart of the city, and turning the former source of Turin’s energy into an educational powerhouse to drive future prosperity.

Image Courtesy © Nigel Young – Foster + Partners

  • Architects: Foster + PartnersMarco Visconti
  • Project: University – Campus Luigi Einaudi
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Nigel Young – Foster + Partners, Michele D’Ottavio, David Vicario
  • Project representative: Tecnimont Civil Construction SpA – Carlo Chierto
  • Design team: David Nelson, Gerard Evenden, John Blythe, Martin Castle, Martina Meluzzi, Giulia Galiberti, Marilu Sicoli
  • Structures engineering: Tecnimont Civil Construction SpA – Giovanni Battezzati
  • Tensile roof structure detailed engineering: SI.ME.TE. Srl – Stefano Dalmasso, LVM Studio Associato – Mario Virano
  • Signage design: CP Associates – Donatella Chiaruttini
  • Safety supervision: Tecnimont Civil Construction SpA – Francesco Popolo
  • Artistic supervision: Foster + Partners – Team: David Nelson,    Gerard Evenden, Giulia Galiberti,
  • Civil works supervision: ICIS Srl – Cosimo Turvani
  • Structural works supervision: Studio Ossola – Francesco Ossola
  • Electrical services supervision: Teksystem – Roberto Pomè
  • Mechanical services supervision: Studio Renato Lazzerini – Marco Lazzerini

Dogsalon in Usa-Shi, Oita, Japan by Naoko Horibe

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Naoko Horibe

Located on a long, thin lot surrounded by rice fields, this combined residence and dog salon has a symbolic shape that turns the building itself into a sign for the business. The dog salon occupies the part of the building adjacent to the main road, with bathrooms and kitchen in the center so as to be easily accessed from both the shop and the residence, while the familyfs relaxation space ? the living and dining room ? is located further towards the back.

Image Courtesy © Yuko Tada

  • Architects: Naoko Horibe
  • Project: Dogsalon
  • Location: Usa-Shi, Oita, Japan
  • Photography: Yuko Tada
  • Design to completion: September 2010-October 2012
  • Primary usage: Residence and dogsalon
  • Structure: wooden construction, single story above ground
  • Family structure: Mother with a child
  • Site area: 325.41 m2
  • Building area: 66.25 m2
  • Total floor space: 66.25 m2

Summer House in Gotland, Sweden by Enflo Arkitekter

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Enflo Arkitekter

A summer house for a young family. The site on the Swedish island Gotland in the Baltic Sea is surrounded by open fields to the north and low forest in the south.Local building traditions are important in this region, as well as for the architect and client. The slim volume invites light into the house and makes nature always present.

Image Courtesy © Joachim Belaieff

  • Architects: Enflo Arkitekter
  • Project: Summer House
  • Location: Gotland, Sweden
  • Photography: Joachim Belaieff
  • Size: 104
  • Building year: 2012
  • Building cost: 2,2milj SEK, 250000 euro
  • Client: NiklasochMalin Samuelsson
  • Engineer: Algeba Byggkonsulter
  • Builder: Fide Bygg&Snickeri
  • Software used: SketchUp

Esthec(R) Terrace receives’ 2013 Award of Excellence’ from renowned IIDA by Esthec

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Esthec

Esthec® Terrace is a high quality decking that can be used for outdoor applications including, but never limited to: terraces at hotels and resorts, beach club patios, high end residential balconies, spa areas at luxury villas, pool decks, roof top gardens, docks and jetties.

Image Courtesy © Esthec

  • Architects: Esthec
  • Project: Esthec(R) Terrace receives’ 2013 Award of Excellence’ from renowned IIDA

Bodega de Sarría (Winery and multipurpose room) in Puente La Reina, Spain by Tabuenca & Leache, Arquitectos

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Tabuenca & Leache, Arquitectos

It was the businessman D.Félix Huarte, who thought of and built the Sarría wine cellar in the fifties. And it was in the cellar, which formed part of the complex´s main building, where wine was once fermented and produced in a wide variety of large cylindrical vats made out of reinforced concrete.

Image Courtesy © José Manuel Cutillas

  • Architects: Tabuenca & Leache, Arquitectos
  • Project: Bodega de Sarría (Winery and multipurpose room)
  • Location: Puente La Reina, Spain
  • Photography: José Manuel Cutillas
  • Promoter: Bodega de Sarría
  • Contributors: Belén Beguiristaín Lahuerta, architects, María Aznárez, Beatriz Gastesi, architecture and construction,  engineers, Eguzkia, engineering
  • Construction company: Construcciones Grain
  • Surface area: 443,47 m2
  • Start date: January 2008
  • Completion date: June 2008

XI’AN GREENHOUSE in China by Plasma Studio

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Plasma Studio

Conceived as a precious crystal, semi-submerged in splendid isolation, reached by boat across the lake followed by a short walk from the shore, the greenhouse for the Xi’an Horticultural Expo blends into the hillside. Visitors access the building through a prolonged cut, literally scooped up from the ground, emerging into a light-filled reception space. From here the visitor passes along a tessellated mesh of paths to three different climatic zones with corresponding plant environments.

Image Courtesy © Plasma Studio

  • Architects: Plasma Studio
  • Location: China
  • TYPE: Exhibition, Infrastructure, Public
  • STATUS: Competition, Built
  • YEAR: 2009-2011
  • CLIENT: City of Xi’an
  • BUDGET: Undisclosed
  • SIZE: 4,000 sqm
  • PROGRAM: Greenhouse
  • AWARDS: Wallpaper’s Best Building Site 2011, This Decade of Architecture in China 2000-2010
  • PARTNER IN CHARGE: Eva Castro, HolgerKehne, UllaHell

Casa PA in Gorráiz, Navarra by Tabuenca & Leache, Arquitectos

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Tabuenca & Leache, Arquitectos

Surrounded by various buildings, the only interesting sight offered at the back, sloping meadow crowned by the castle and the ruins of the church (at the time of writing the project). This situation pushes introversion: A south facing L, defined by a concrete volume of copper cover, which protects against northern winds and noises of the street, hugging a main courtyard to pouring the day area, bounded in its two remaining sides by elongated pond, leaning against another wall, and a small guest pavilion.

Image Courtesy © Luis Prieto

  • Architects: Tabuenca & Leache, Arquitectos
  • Project: Casa PA
  • Location: Gorráiz, Navarra
  • Photography: Luis Prieto
  • Construction company: Lantegia
  • Surface area: 486 m2
  • Start date: June 2003
  • Completion date: May 2005
  • Contributors: Pedro Ansa, architect, Beatriz Gastesi, architecture and construction engineer
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy