Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Hansen, Mixed Use Building in Athens, Greece by AREA, Architecture Research Athens

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: AREA, Architecture Research Athens

This project redefines the mixed-use housing typology of the “polykatoikia”, ubiquitous in Greek cities, in one of the most dense urban neighborhoods of Athens’ center, Patissia. An L-shaped plan is dictated by site orientation and adjacent building mass, creating a small garden to the South. The vertical arrangement of different programs, typically integrated behind a uniform facade of duplicate floors, is articulated here as a “sectional” facade: individual floor levels appear to extend different lengths along the street, varying the relationship of closed to open space at each floor. Along the street, the mass of the building is lifted to provide broad visual access to the private garden, and allow room for two vehicles. At each level of the building, an exterior or transparent space \”bridges\” the street to the backyard along the East party line, whereas the most sheltered interior spaces are concentrated along the opposite party line. This results in a double strategy. On the one hand, the careful manipulation of the building code incorporates a pilotis, a pergola and covered outdoor spaces, creating a porous civic facade that subverts the requirement for the building’s mass to continue that of its neighbors. On the other hand, the near-absence of protruding balconies brings the building’s interior closer to the realm of the street.

Building’s main facade, an exterior or transparent space “bridges” the street to the backyard along the East party line, Image Courtesy © Vassilis Makris

  • Architects: AREA, Architecture Research Athens (Styliani Daouti, Giorgos Mitroulias, Michaeljohn Raftopoulos)
  • Project: Hansen, Mixed Use Building in Athens
  • Location: Athens, Greece
  • Photography: Vassilis Makris
  • Software used: Autocad
  • Civil Engineer: Thanos Giannimaras
  • Mechanical Engineer: Panos Kampoukos
  • Landscape Architect: Katerina Gkoltsiou
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 401.40sqm
  • Completion Year: 2016

(more…)

Art school ENSA Nancy in France by Dietrich | Untertrifaller Architekten

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Dietrich | Untertrifaller Architekten

The Ecole Nationale Superieure d’Art, an art school in Nancy, forms the northern end of the new university campus ARTEM (ARt, TEchnology, Management), the largest new university complex in France, and occupies a central position between the city and the new campus premises. It accommodates all the facilities needed for the three educational fields of art, design and communication, such as studios, workshops and lecture halls, including the administration and spacious exhibition areas. Dietrich | Untertrifaller Architekten and Zoméno Architects won the competition in November 2010.

Image Courtesy © Bruno Klomfar

  • Architects: Dietrich | Untertrifaller Architekten (Christian Zoméno)
  • Project: Art school ENSA Nancy
  • Location: F-54000 Nancy, 84 rue Blandan, France
  • Photography: Bruno Klomfar
  • Client: City of Nancy
  • Project management: Andreas Laimer (DUA) Dimitri Grzanka (AACZ)
  • Cost planning: H. Bessère, Toul
  • Acoustics: Venathec, Vandoevre-lès-Nancy
  • Capacity: 320 students
  • Gross Floor Area: 8,590 m²
  • Competition: 2010 / 1. Price
  • Construction: 2013-2016

(more…)

LISBON STONE BLOCK in Lisboa, Portugal by Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda.

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda.

Lisbon and its “new avenues” (built in the beginning of the past century) are always a challenge for an architect.

Lisbon’s Stone Block is located in the corner of two major streets  and that position is somehow special in the relation that the building it-self creates with the “urban net”.

The idea/concept of the building is based in a “mutant facade”: a skin in stone, almost metamorphoses and movable.

Image Courtesy © Nelson Garrido

  • Architects: Souza Oliveira – Arquitectura e Urbanismo Lda. (Alberto de Souza Oliveira)
  • Project: LISBON STONE BLOCK
  • Location: Defensores de Chaves Avenue, Lisboa, Portugal
  • Photography: Nelson Garrido
  • Collaborators: Inês Cordovil, Sílvia Fernandes, Sérgio Godinho, Ana Cravinho, Sofia Pinto Basto
  • Engineer: BETAR estudos e projectos de estabilidade lda.
  • Construtor: Ramos Catarino, S.A.
  • Materials/products: concret, stone, wood, glass
  • Built Area: 5672 sqm
  • Date of construction: 2008/2011

(more…)

Oberholz Mountain Hut in Südtirol, Italien by PETER PICHLER ARCHITECTURE & Arch. Pavol Mikolajcak

Sunday, February 19th, 2017

Article source: PETER PICHLER ARCHITECTURE

Peter Pichler Architecture, in collaboration with Arch. Pavol Mikolajcak, won a competition to design a new mountain hut at 2.000m in the Italian Dolomites in 2015.

The new hut contains a restaurant and is located next to the cable station Oberholz in Obereggen with direct connection to the ski slope.

Image Courtesy © Oskar Dariz, Jens Rüßmann

  • Architects: PETER PICHLER ARCHITECTURE & Arch. Pavol Mikolajcak
  • Project: Oberholz Mountain Hut
  • Location: Obereggen, Südtirol, Italien
  • Photography: Oskar Dariz, Jens Rüßmann
  • Client: Obereggen AG / Spa
  • Engineer: Dr. Ing. Andreas Erlacher
  • Credits: Peter Pichler, Pavol Mikolajcak, Gianluigi D´Alosio, Simona Alu, Giovanni Paterlini, Matteo Savoia, Silvana Ordinas, Krzysztof Zinger, Jens Kellner
  • Year: 2015 winning competition, april 2016 beginning of construction, december 2016 finish construction

(more…)

[Misfit]Fit building in Toronto, Canada by Batay-Csorba Architects

Sunday, February 19th, 2017

Article source: v2com

[Misfit]fit is a new six-storey, 32,000 square foot boutique office building situated on a small vacant site in Toronto’s Liberty Village. Seeking to build upon the rich lineage of Toronto’s precast concrete history, the proposal  provides an alternative to the pervasive glass curtain wall project. The building’s program is comprised of four floors of flexible office space, retail at grade, and a rooftop sculpture garden/ event space.

Front Elevation, Image Courtesy © Batay-Csorba Architects

  • Architects: Batay-Csorba Architects
  • Project: [Misfit]Fit building
  • Location: Liberty Village, Toronto Ontario, Canada
  • Area: six storey 32,000 sft
  • Status: Design Development, 2017

(more…)

Mosman House by Rolf Ockert; Architect.

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Rolf Ockert; Architect.

Seen from the street the house appears minimal.

Set on a large block falling towards the harbour beach reserve many layers of living spaces are revealed as one progresses through the house.

Private rooms, sauna and gym are housed in the southern pavilion, opened to natural air and light via a landscaped courtyard, also revealing some of the rock all this depends on.

Image Courtesy © Rolf Ockert; Architect.

(more…)

Shopping Nord Graz in Austria by BEHF Corporate Architects

Sunday, February 19th, 2017

Article source: v2com

BEHF Corporate Architects of Vienna/Austria has won an Honorable Mention in the first annual AAP American Architecture Prize which recognizes the most outstanding architecture worldwide.

The architects won this in the category Architectural Design /Commercial Architecture for their project “Shopping Nord Graz“.

Shopping Center Nord Graz, Image Courtesy © Markus Kaiser

  • Architects: BEHF Corporate Architects
  • Project: Shopping Nord Graz
  • Location: Wiener Straße 341, 8051 Graz, Austria
  • Photography: Markus Kaiser
  • Client: Kovac Management GmbH
  • Design and concept: Armin Ebner
  • Project Manager: Alexander Körözsi
  • Collaboators: Christian Schwarzinger
  • Area: 10.600 m2
  • Project end date: July 2015

(more…)

Lévesque Project in Quebec, Canada by Mélissa Ohnona Design

Sunday, February 19th, 2017

Article source: v2com

Located in Laval, a Montreal suburb, this century old house underwent a complete overhaul of its interior. The owner/designer Mélissa Ohnona wanted to maximize the space as well as the natural light and exterior views from the house, to create a welcoming and functional family home.

The space had been renovated in the 90’s, leaving it oddly divided and devoid of any original charm. Therefore, it was decided they would start from scratch and completely rethink the layout. Not much was left intact; the kitchen, bathroom, powder room, even the stairs were relocated. An extension was also added on the second floor, in order to have 4 bedrooms (allowing each of their 3 daughters to have their own bedroom).

Image Courtesy © Maxime Brouillet

  • Architects: Mélissa Ohnona Design
  • Project: Lévesque Project
  • Location: Laval, Quebec, Canada
  • Photography: Maxime Brouillet
  • Area: 1500 sq ft
  • End date of the project: 2016

(more…)

Moustiquaire Maurel-Coulombe in Québec, Canada by Guillaume Pelletier Architecte

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Guillaume Pelletier Architecte 

Project Description

Canards Maurel-Coulombe is an artisanal farm that produces the finest Foie Gras in Quebec.

The clients wanted to create a space where customers could have a total gourmet experience of duck foie gras.  Like a Japanese tea room, this project is a space where art, nature, tradition & gastronomy becomes one. The contemporary exterior screen porch is an extension of an old traditional wooden house. The wood timber structure is placed in a way to make a visual connection between the farm and the products boutique.   The tasting room faces the landscape from where you can see the ducks in the field. By night, the screen porch becomes a lantern.

Image Courtesy © Saul Rosales

  • Architects: Guillaume Pelletier Architecte
  • Project: Moustiquaire Maurel-Coulombe
  • Location: Saint-Jean-de-Matha, Quebec, Canada
  • Photography: Saul Rosales
  • Software used: Autocad and SketchUp
  • Construction: Dominic Heneault
  • Gross Built Area: 256 ft2
  • Completion Year: 2016

(more…)

MINIMOD Catuçaba in São Paulo, Brazil by MAPA Architects

Sunday, February 19th, 2017

Article source: MAPA Architects

MINIMOD CATUÇABA is a primitive retreat with a contemporary reinterpretation, which more than an object aims to become an every-remote-landscape experience.

MINIMOD presents an alternative to traditional construction: based on prefab plug&play logics, it incorporates the benefits that a newly-born industry has to offer. Quiet but not shy, its unique-in-Brazil CLT Wood-Technology combines industrialized products`efficiency and new technologies` sustainability with the sensitivity of the natural material par excellence.

Image Courtesy © Leonardo Finotti

  • Architects: MAPA Architects (Luciano Andrades, Matías Carballal, Rochelle Castro, Andrés Gobba, Mauricio López, Silvio Machado)
  • Project: MINIMOD Catuçaba
  • Location: Fazenda Catuçaba, Catuçaba, São Paulo, Brazil
  • Photography:
    • (Building): Leonardo Finotti
    • (Prefab): André Turazzi
    • (Lifestyle): Fazenda Catuçaba | E. Rengade
  • Project Team: Pablo Courreges, Diego Morera, Emiliano Lago, Mauricio Müller, Camilla Pereira.
  • Other Colaborators:
    • Construction: CROSSLAM / CG Sistemas
    • Hydraulic Project: Eng. Júlio César Troleis
    • Electrical Project: Eng. Ari Martins Colares
  • Area: 42 m2 (each unit)
  • Year: 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy