Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

The Acute House in Melbourne, Australia by OOF! Architecture

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: OOF! Architecture 

Description

Acute House is the transformation of a ‘renovator’s nightmare’ into a compact 21st century family home. The severe limitations of a tiny, very triangular site and the demanding heritage context have resulted in a pointy new wedge of house that is designed to exploit its problems.

The original, and extremely decrepit, Victorian weatherboard cottage had become impossible to inhabit but was well loved by the neighbourhood as well as its new owners.

Image Courtesy © Nic Granleese

  • Architects: OOF! Architecture (Fooi-Ling Khoo)
  • Project: The Acute House
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photography: Nic Granleese
  • Planning + Heritage: David Brand
  • Interior Design: OOF in collaboration with JPILD
  • Engineer: Mark Hodkinson Consulting Structural Engineers
  • Building Surveyor: Anthony Middling & Associates
  • Builder: Mitty & Price | Michael Briese (Builder/Director) Christian Klueter (Foreman)
  • External Cladding: Advanced Metal Cladding
  • Windows and Doors: Pickering Joinery
  • Joiner: TT Cabinets + Design
  • Steelwork: Redon Forge
  • Plumber: Innerline Plumbing
  • Electrician: Warner Electrical
  • Heating + AC: Marshall’s Heating & Air conditioning Pty Ltd
  • Concrete Polishing: Lumic

(more…)

Quarry House in Victoria, Australia by Hook Turn Architecture

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Hook Turn Architecture

Quarry House is a renovation and addition to an existing Victorian terrace in Brunswick East. The design takes its cues from the history of the local area, with particular reference to the brick and bluestone quarrying industries upon which Brunswick was founded. The built form is conceived of as two stacked boxes; the ground floor brick box and the upper storey bluestone box. The existing house was constructed almost entirely of brickwork and the ground floor addition remains faithful to this material. The upper floor recalls the local bluestone industry through a figurative representation of naturally occurring bluestone formations. These tessellated patterns are formed when basaltic lava flows cool to create bluestone, cracking and shearing in geometric arrangements. The upper storey is clad in folded zinc panels which recall columnar basalt, eroded at the rear facade to provide an arched, cave-like outline to the new master bedroom window.

Image Courtesy © Ben Tole

  • Architects: Hook Turn Architecture
  • Project: Quarry House
  • Location: Melbourne, Victoria, Australia
  • Photography: Ben Tole
  • Project size: 110 m2
  • Project Budget: $500000
  • Design time: 12 months
  • Construction time: 8 months
  • Completion date: Nov 2015

(more…)

The Scale House in Laventille, Trinidad and Tobago by acla:works architects

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: acla:works architects 

The 50-acre estate owned by Fernandes Distillers Ltd, whose rum business was sold in 1973 to Angostura, world renown for its aromatic bitters, has been transformed initially into Fernandes Industrial Centre, but now gradually into its current incarnation, Fernandes Business Centre. It follows that there was an increased need for better eating facilities for its growing population of office workers. When the owners came to Trinidad-based architecture and interiors firm, acla:works to design a new food court building, they were delighted as they too would be benefit as their headquarters was also located there.

The entrance, Image Courtesy © Brian Lewis

(more…)

Gordon’s Bay House in New South Wales, Australia by Madeleine Blanchfield Architects

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Madeleine Blanchfield Architects

This 6 bedroom home on the foreshore in Gordon’s Bay, Coogee was built for a young family.

It incorporates a north facing courtyard to bring light and air into the centre of the steep, east facing site.

The entry offers a vista from Gordon Avenue through the three storey stair void, across the 15m lap pool, and to the bay beyond.

Image Courtesy © Robert Walsh

  • Architects: Madeleine Blanchfield Architects
  • Project: Gordon’s Bay House
  • Location: Sydney, New South Wales , Australia
  • Photography: Felix Forrest (interiors) and Robert Walsh (exteriors)
  • Software used: Vectorworks and SketchUp

(more…)

Coniwa in Tokyo, Japan by YUUA Architects and Associates

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: YUUA Architects and Associates

“coniwa” is a cooperative housing residence, located in the suburbs of western Tokyo.

It consists of eleven dwellings arranged around a lush courtyard, which is covered by a wooden boardwalk. In this project the clients were initially provided with a constructive and architectural framework, in which the plan was designed according to the individuals’ requests.

Image Courtesy © SOBAJIMA, Toshihiro

  • Architects: YUUA Architects and Associates (Madoka Aihara & Tomokazu Shimizu)
  • Project: Coniwa
  • Location: Koganei-shi, Tokyo, Japan
  • Photography: SOBAJIMA, Toshihiro
  • Software used: Vectorworks
  • Producer: Archinet
  • Structural Engineer: Hirotsugu Tsuboi Structural Engineers, RGB Structure
  • Facility Engineer: Kitamura Machinery Engineering
  • Plants Designer: SOLSO
  • Constructor: Ishizue Column Co., Ltd.
  • Project Area:  718.86m2
  • Building Area: 373.63m2
  • Size: 886.52m2
  • Year: 2014-2015

(more…)

Mahmud Qabadu Mosque in Djedeida, Tunisia by Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: v2com

The mosque has been designed to become a religious and urban landmark playing a central role within the rural.

It is positioned at the center of the two-major axis of the urban development, joining the rural park with the main commercial artery and the two large urban pedestrian plazas (one with shops, the other without).

This privileged setting signifies unity and centrality, reflecting the role played by Islam in everyday life.

View from main street, Image Courtesy © Abderrahmen Ezzine

  • Architects: Philippe Barriere Collective (PB+Co)
  • Project: Mahmud Qabadu Mosque
  • Location: “La Colline aux Oliviers” – City of Jedaida , Tunisia
  • Graphic Designer: Abderrahmen Ezzine
  • Software used: RhinoVAULT – Designing funicular form in Rhinoceros (Block Research Group BRG)
  • Client: Tunisian Republic, Manouba Governorate, Delegation of Jedaida
  • Team: Philippe Barriere Collective (PB+Co), Adnen Ben Tanfous (Associate Partner), Samir Assad, Yosri Boukadida, Vicky Tessier, Lucie Riedweg, David Boisseau, Wael Ben Mansour
  • Private Investor: Société de promotion immobilière Le Mont Fleury Groupe Bayahi
  • Engineer: Tarek Ghorbel, Structural Engineer, SOGEP Batiment, Tunisia
  • Date: 2016-2017

(more…)

Tamarama House in Sydney, Australia by Porebski Architects

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Porebski Architects

Located on a corner site on the hills overlooking Tamarama Beach the design allows the house to be a sculpture on the site. With stone forming the base a sculptured curved fa§ade creates the lighter upper levels. The building is beautifully modulated by the use of timber batten extensions forming bay windows against the curvaceous white render masonry which all sit wonderfully with the Will Dangar designed gardens.

Image Courtesy © Justin Alexander

  • Architects: Porebski Architects
  • Project: Tamarama House
  • Location: Sydney, Australia 
  • Photography: Andrew Worssam and Justin Alexander
  • Interior designer: Alexandra Donohoe

(more…)

The BWW Apartment in Rio de Janeiro, Brazil by Paula Martins Arquitetura

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Paula Martins Arquitetura

Located in a very nice area in the city of Rio de Janeiro, Brazil, this 260 square meter apartment has a complete view of the Guanabara’s Bay. It was purchased by a young couple and fully remodelled according to their wishes and desires. The interior was conceived to create a pleasant atmosphere, in accordance to the owners’ style. The new finishes and pieces of furniture are mostly white and their elegant and contemporary look adorn the room. The BWW apartment is a project that is considerate of the couple’s gatherings during the weekends. It would be perfect for anyone looking to create new dishes and to watch movies with family and friends. In order to make room for those activities, one of the bedrooms was demolished so that the living room could be enlarged. Since the owners also needed a spacious kitchen, it was removed one of its walls to make room for a black quartz table which plays a central role in the room.

Image Courtesy © Pablo Nicolas

  • Architects: Paula Martins Arquitetura
  • Project: The BWW Apartment
  • Location: Rio de Janeiro, Brazil
  • Photography: Pablo Nicolas

(more…)

CASA PATIOS in Lima, Perú by Riofrio + Rodrigo Arquitectos

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Riofrio + Rodrigo Arquitectos

The design objective of the project was to elongate the volume of the residence so as to take full advantage of the extensive plot. To achieve this, the traditional typology of a house-courtyard was reinterpreted thereby creating a succession of open spaces contained by the final building.

Image Courtesy © Jaime Gianella

  • Architects: Riofrio + Rodrigo Arquitectos (Roberto Riofrio Navarro, Micaela Rodrigo Graña)
  • Project: CASA PATIOS
  • Location: Chorrillos, Lima – Perú
  • Photography: Jaime Gianella
  • Furniture and Decoration: Ferrini
  • Construction area: 548 m2
  • Land area: 1,170 m2
  • Year of Construction: 2014

(more…)

Junction Shadow House in Toronto, Canada by POST Architecture

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: POST Architecture

The Junction Shadow House is a semi-detached residential dwelling that began as a mirror-image of its attached neighbour. Early in the design process, it became evident that the previous additions (front room over the porch, rear Mud Room) were structurally compromised and threatening to destabilize the original masonry structure. As a result, they were demolished, leaving the shell of the original house to work with, in the shadow of its longer neighbour. Natural light was not available from all sides, so the design focused on maximizing the light penetrating from the south, as well as moving it through the house as much as possible. The interiors are a bright white colour and the spaces are visually interconnected on all levels through a feature staircase, creating views and plays with shadows on all levels.

Image Courtesy © POST Architecture, photographed by Revelateur Studio

  • Architects: POST Architecture
  • Project: Junction Shadow House
  • Location: Toronto, Canada
  • Photography: Revelateur Studio

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy