Open side-bar Menu

Author Archive

Town Hall Borsele in Heinkenszand, The Netherlands by Atelier Kempe Thill Architects and Planners

Friday, January 11th, 2013

Article source: Atelier Kempe Thill Architects and Planners

Begin of January 2013 the building process of the refurbishment of the town hall Borsele in Heinkenszand / NL started. The mediocre 1980ties building will be completely transformed by adding new facades and the re-design of the interior. The facades and the roof will be insulated to realize a better energy performance of the town hall and cladded with a continuous membrane of dark-green glass tiles covering the roof and the existing brick wall.

Image Courtesy Atelier Kempe Thill Architects and Planners

  • Architects: Atelier Kempe Thill Architects and Planners
  • Project: Town Hall Borsele
  • Location: Heinkenszand, The Netherlands
  • Client: Community of Borsele, The Netherlands
  • Assignment: Conversion of an existing office building
  • Project management: Bremen Bouwadviseurs, Heerlen and Rotterdam, The Netherlands


Absolute Towers in Toronto, Canada by MAD Architects

Friday, January 11th, 2013

Article source: MAD Architects

Modernism has a famous motto: A house is a machine for living in. However, as we progress further away from the machine age, we are left with a question: what message should architecture convey? What is the house of today?

Image Courtesy © Iwan Baan

  • Architects: MAD Architects
  • Project: Absolute Towers
  • Location: Mississauga, Toronto, Canada
  • Photography: Iwan Baan, Tom Arban
  • Associate Architects: BURKA Architects INC.
  • Structural Engineer: SIGMUND, SOUDACK & ASSOCIATES INC.
  • Mechanical Engineer: ECE Group
  • Electrical Engineer: ECE Group
  • Landscape Architect: NAK Design
  • Interior Designer: ESQAPE Design
  • Typology: Residential
  • Tower A: 45,000 sqm, 56 stories/ height 170 m
  • Tower B: 40,000 sqm, 50 stories/ height 150 m
  • Directors: Ma Yansong, Yosuke Hayano, Dang Qun
  • Design Team: Shen Jun, Robert Groessinger, Florian Pucher, Yi Wenzhen, Hao Yi, Yao Mengyao, Zhao Fan, Liu Yuan, Zhao Wei, Li Kunjuan, Yu Kui, Max Lonnqvist, Eric Spencer

Saint-Hyacinthe Aquatic And Recreational Centre in Québec, Canada, ACDF Architecture-Urbanisme-Intérieur

Friday, January 11th, 2013

Article source: ACDF Architecture-Urbanisme-Intérieur

The expression of St. Hyacinthe’s Aquatic and Recreational Centre reflects a trend of modernity. The allegorical representation of a glacier appears as an imposing fragment on the natural landscape.   Across the flat horizon, the floating triangular masses of the building seek to anchor themselves with the ground. This scene is not alien to the Monteregian area of Québec, with its landscape of ancient eroded mountains forming a backdrop for the rectilinear farmland patterns of the area.

Image Courtesy James Brittain

  • Architects: ACDF Architecture-Urbanisme-Intérieur
  • Project: Saint-Hyacinthe Aquatic And Recreational Centre
  • Location: Saint-Hyacinthe, Québec, Canada
  • Client: Ville de Saint-Hyacinthe
  • Structure: SDK
  • M/E: Dupras Ledoux
  • Consultant: Inneauve
  • Photographs: James Brittain except image named ACDF
  • Year: 2011
  • Costing: 18.0M $
  • Area: 3600 sq. m.


Villa Préfabriqué in Collonges, Switzerland by PIERRE-ALAIN DUPRAZ ARCHITECTE ETS FAS

Friday, January 11th, 2013


Located at the foot of Salève and lined with tall oaks, the plot has a generous view of the Geneva basin. The house consists of modules prefabricated reinforced concrete (prefabricated garages) juxtaposed against each other, thus meeting the program they must contain. Offsets generated between the volumes define the architecture of the new building adapts to the ground.


Center School S.Miguel de Nevogilde in Porto, Portugal by Atelier Veloso Architects

Friday, January 11th, 2013

Article source: Atelier Veloso Architects

Location and Context
The intervention site is located in a specific urban context. The surrounding area is characterized by distinct structures in terms of volumetry, typology and morphology. To the west, in a lower level, we can find consolidated urban structures with panoramic sea views. The remaining area is composed by two-story single-family homes, built in the twentieth century, featuring outdoor spaces and gardens that border directly with the school precinct.

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Atelier Veloso Architects
  • Project: Center School S.Miguel de Nevogilde
  • Location: Porto, Portugal
  • Photography: FG+SG 
  • Site: Rua da Escola – Porto, Portugal
  • Client: GOP- EM da Câmara Municipal do Porto
  • Office: AVA – Atelier Veloso Architects (AVA-Architects)
  • Architects: Carlos Jorge Coelho Veloso, Rui Filipe Coelho Veloso
  • Team: Inês Costa
  • Dates planning:
    Project: 2008 / 2010
    Construction: 2010 / 2011
  • Engineers: MBJ – Projectos de Engenharia Planeamento e Arquitectura, Lda, Lusoclima – Soluções de Engenharia, Lda, Vítor Hugo, Sociedade Unipessoal
  • General Contractor: Costeira Empreiteiros – Sociedade de Construções S.A.
  • Constructed surface: 3761,98 sqm
  • Materials: Glass, wood, polycarbonate, vinyl and metallic structure.
  • Software used: AutoCAD 2007

Casa AV Summer House in Mar Azul, Argentina by BAK Architectos

Friday, January 11th, 2013

Article source: BAK Architectos

This work is the result of a process that began in 2004 with the construction of a summer house in the forest of Mar Azul.

It was about intervening in an area of outstanding natural beauty, owner of a wild strong presence that gradually has been domesticated by the proliferation of constructions with a formal search between a bucolic character and picturesqueness which in no way refer to that environment nor to this present.

Image Courtesy Gustavo Sosa Pinilla

  • Architects: BAK Architectos
  • Project: Casa Av Summer House
  • Location: Mar Azul, department of Villa Gesell, Province of Buenos Aires, Argentina
  • Architects: María Victoria Besonías, Luciano Kruk
  • Collaborators: Arq. Nuria Jover, Enzo Vitali
  • Land area: 600 m2
  • Built area 110 m2
  • Construction year: 2011
  • Photos: Gustavo Sosa Pinilla
  • Software used:  Autocad and 3Dstudio


Offices for Consejo Consultivo Castilla León in Zamora, Spain by Alberto Campo Baeza

Friday, January 11th, 2013

Article source: Alberto Campo Baeza

Facing the cathedral and following the outline of the former convent’s kitchen garden, we erect a strong stone wall box open to the sky. Its walls and floors entirely made of stone. The very same stone as the Cathedral. A real Hortus Conclusus. In the corner facing the cathedral, a massive stone measuring 250x150x50 cm, a veritable Cornerstone. And chiselled on that stone:

Image Courtesy © Javier Callejas Sevilla

  • Architects: Alberto Campo Baeza
  • Project: Offices for Consejo Consultivo Castilla León
  • Location: Obispo Manso, 1. Zamora, Spain
  • Photography: Javier Callejas Sevilla
  • Architects: Alberto Campo Baeza, Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán,         Francisco Blanco Velasco
  • Client: Junta de Castilla y León. Consejería de Hacienda
  • Timing:
    Competition: 2004
    Project: 2006
    Construction: 2008-2012
  • Area: 12.100 m
  • Architects collaborators: Ignacio Aguirre López, Miguel Ciria Hernández
  • Other collaborators: Alejandro Cervilla García, Emilio Delgado Martos, Petter Palander, Sergio Sánchez Muñoz
  • Structural engineer: Eduardo Díez – IDEEE
  • Mechanical engineer: Úrculo Ingenieros
  • Cuantity surveyor: Juan José Bueno Crespo
  • Glass consultant: José Pablo Calvo Busello
  • Software used: AutoCAD

Affordable Housing For Young Families in Tuscany, Italy By Studiostudio Architettiurbanisti

Friday, January 11th, 2013

Article source: Studiostudio Architettiurbanisti

The design of the settlement layout is based on the recognition of landform. The project re-proposes latent settlement rules, yet consolidated, able to recover the structuring capacity of the layout and its landscape value.

Six buildings of 60 m long are arranged in the lot according to a north-south orientation with slightly changes in direction. A wall of dry stone delimits the project on the west side and marks the boundary between the industrial area and the new residential compound on the edge of the Tavola old village.

Image Courtesy Bruno Pelucca

  • Architects: Studiostudio Architettiurbanisti
  • Project: Affordable Housing For Young Families
  • Location:  Prato, Tuscany, Italy
  • Project Team: Elisa Palazzo, Bruno Pelucca
  • Client: Edilizia Pubblica Pratese
  • Net Floor Area: 3.211 m2
  • Volume: 14.044 m3
  • Completed: 2012
  • Photographer: Bruno Pelucca, Margherita Stacchi, Giovanni Fornaciari


Low Energy Bamboo House in Rotselaar, Belgium by AST 77 Architecten

Friday, January 11th, 2013

Article source: AST 77 Architecten

The narrow sloping and afforested site, south faced towards the Beukenlaan, is not that typical Flanders plot. In the past the neighbourhood seems to have been a residential recreation zone, where Belgians used to build their individual summer houses. When asked to build a new spacious residence on this particular site, AST77 was confronted with a bungalow and extension.

Image Courtesy © Steven Massart

  • Architects: AST 77 Architecten
  • Project: Low Energy Bamboo House
  • Location: Beukenlaan, Rotselaar, Belgium
  • Photography: Steven Massart
  • Client: Thijs – Peeters
  • Construction Year: 2010 – 2011 
  • Surface area: 1060 m² 
  • Built area: 118 m² 
  • Living surface: 260 m²
  • Energy level: E 40 
  • Building cost: 
  • Phase: Built
  • Software used: The project is drawn in VectorWorks & Google Sketchup
  • Materials: Timber frame construction
    Walls: bamboo – Bamboe Fencing
    Windows: wooden – Kwadro – 1,0 Wm²K
    Roof: Steel plated – Finn roof
    Heating: Floor heating – Climasolutions
    heat pump: Daikin
  • Name Architect: arch.- ing. Peter Van Impe
  • Name engineer: arch.- ing. Peter Van Impe, ir. arch. Bart Gullentops
  • Name safety coordinator: 2B-Safe
  • Name energy consultant: 2B-Safe
  • Name contractors: Kris Hermans, Bamboe Fencing, Climasolutions, Carl Deckers, Makke dakwerken, Kwadro ramen, Dirk Andries, Fremosia Parket, Toca


C&E House in Santa Cruz de Tenerife, Spain by Equipo Olivares Architects

Friday, January 11th, 2013

Article source: Equipo Olivares Architects

The house is designed taking into account the following aspects:

Adaptation of the volume to both dividing walls. Regulations allow three floors, so the house is higher than others around. That is why the top floor is setback (allowing the sunlight to come into the house through a fanlight) and we decided the height of the building, adapting it to the house on the left, while the dividing wall on the right is a continuation of the façade to respond to the smaller height of the house on the right.

Image Courtesy Lluís Casals

  • Architects: Equipo Olivares Architects
  • Project: C&E House
  • Location: Santa Cruz De Tenerife, Spain
  • Architect: Javier Pérez-Alcalde Schwartz
  • Project: Single Family CASA C & E
  • Builder: José Floreal Martínez Foreman
  • Developer: Carlos Agulló & Emma Vilaró
  • Cost: 938,35 €/m²


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy