Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Montreux Jazz Heritage Lab 2 in Switzerland by EPFL+ECAL Lab with ALICE

Saturday, January 14th, 2017

Article source: mint LIST

The Montreux Jazz Heritage Lab 2 is a research program at the crossroads between architecture, design and technology. The program is led by the EPFL+ECAL Lab in close collaboration with the architectural lab ALICE, at the École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), one of the two Swiss Federal Institutes of Technology.

This new permanent and immersive installation is hosted within the new campus building designed by the architect Kengo Kuma, and situated just next to the Montreux Jazz Café. Rather than mimicking the past, the project leads the audience on a unique journey through 50 years of history and 5.000 hours of audiovisual recordings made at the Montreux Jazz Festival. Visitors truly feel that they are live on stage with Ella Fitzgerald, standing beside Miles Davis’ trumpet, or composing Smoke on the Water together with Deep Purple.

Image Courtesy © Michel Denancé

Image Courtesy © Michel Denancé

  • Architects: EPFL+ECAL Lab with ALICE
  • Project: Montreux Jazz Heritage Lab 2
  • Location: Montreux, Switzerland
  • Photography: ALICE EPFL, Joël Tettamanti and Michel Denancé
  • Software used: Autocad and Rhinoceros
  • Design research on emerging technologies: Nicolas Henchoz, Cédric Duchêne, Tommaso Colombo, Karian Foehr, Delphine Ribes, Guillaume Bonnier, David Roulin, Susanne Schneider, EPFL + ECAL LAB
  • Design research on the conception of space: Dieter Dietz, Rudi Nieveen, Manon Fantini, Javier Puchalt, Yannick Claessens, ALICE EPFL
  • Coordination Montreux Jazz Digital Project: Alain Dufaux, Igor Ristic, Olivier Bruchez, Gregory Marti, Sarah Artacho, Caryl Jones, Julien Raemy, Céline Racine, MetaMedia Center EPFL
  • 3D Sound: Dirk Schröder, Sönke Pelzer, Fabian Knauber
  • Sponsors: Audemars Piguet, HGST, Foundation Ernst Göhner, Foundation Lombard Odier, Loterie Romande, Private donors
  • Technological partners:
    • Claude Nobs Foundation (preservation & valorisation Montreux Jazz Festival Archives)
    • HGST (storage Montreux Jazz Festival Archives)
    • Illusonic (upmix stereo sound)
    • PSI Audio (speakers)
    • Stahl & Traumfabrik (construction)
    • 3D précision (3D printing aluminium)
    • Lang (LED technology)
    • Lumens8 (video installations)
    • Burmester Event (audiovisual programming)
    • Rückstuhl (acoustic carpet)
  • Year: 2016

(more…)

OVO Wroclaw in Poland by Gottesman-Szmelcman Architecture

Saturday, January 14th, 2017

Article source: Gottesman-Szmelcman Architecture

Gottesman-Szmelcman Architecture, the award-winning architectural firm based in Israel and France founded by architects Asaf Gottesman and Ami Szmelcman, unveiled last month their latest project: OVO Wroclaw, a mixed-use, grandiose “blob-like” architectural structure combining residential, commercial, hospitality and retail spaces in the heart of Poland’s fourth largest city, Wroclaw.

Exterior View of OVO Wroclaw, Image Courtesy © Kamil Czaja

Exterior View of OVO Wroclaw, Image Courtesy © Kamil Czaja

(more…)

Garage House in Lisbon, Portugal by fala atelier

Saturday, January 14th, 2017

Article source: fala atelier

The project started with an unconventional request from an open minded couple: within a very tight budget, to convert a windowless 200m2 garage into a house. The proposed intervention intended the clearest reading possible of the existing structure, emphasising its strength. While the garage was careless and grey, the house is clean and white; its materiality is flat, its light is abstract. Two generous bathrooms were included behind a curved wall, where a broken corner was before; the walls and ceilings were painted in white and the floor covered in a continuous polished concrete surface; the existing skylights we’re rethought. No other change felt necessary. Carefully placed elements organize the living areas: a marble kitchen, curtains, potted plants. Along with the furniture, the free standing elements carry the flexible identity of the house, hinting its domesticity while punctuating the abstract volume with color.

Image Courtesy © fala atelier

Image Courtesy © fala atelier

  • Architects: fala atelier
  • Project: Garage House
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Project Team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Mariana Silva, Camelia Petre, Clara Pailler
  • Consultants: Paulo Sousa
  • Year: September 2015 – April 2016
  • Status: Private Commission; Built

(more…)

Casa Invisibile by Delugan Meissl Associated Architects

Friday, January 13th, 2017

Article source: Delugan Meissl Associated Architects  

Casa Invisibile is a flexible housing unit, which consists of a prefabricated wood structure designed for turnkey implementation at any designated site. Maximum flexibility and spatial quality are the key elements in its concept of development. The open layout is structured by a chimney and a wet cell creating three spatial units that provide for individual use and design. The structure and ambience of the rooms are characterised by the use of domestic woods. The mounting framework and fitments of the housing unit are exclusively assembled from prefabricated elements at the factory. The overall dimensions are 14.50 x 3.50 meters, which provides for easy transportation by lorry. Design and texture of the interior design and façade can be determined by the client from various options listed in a design catalogue. This provides for tailor-made design options for the housing units as well as for flexible pricing options. Through modular element construction and the intensive use of wood, the housing units can be completely disassembled thus minimizing their environmental footprint. By combining innovation and mobility at a reasonable price, Casa Invisibile is a product that offers a ground breaking alternative in an increasingly critical housing situation.

Image Courtesy © Christian Brandstaetter

Image Courtesy © Christian Brandstaetter

  • Architects: Delugan Meissl Associated Architects
  • Project: Casa Invisibile
  • Location: Various
  • Photography: Christian Brandstaetter
  • Project manager: Gerhard Goelles
  • Gross floor area: 50 m²
  • Net floor area: 45 m²
  • Construction volume: 160 m³
  • Start of planning: 02/2013
  • Start of construction: 05/2013
  • Completion: 07/2013

(more…)

The Re-wrapped House in Jalan Binchang, Singapore by A D Lab Pte Ltd

Friday, January 13th, 2017

Article source: A D Lab Pte Ltd 

This quiet low-rise cul-de-sac of semi detached houses at Jalan Binchang is similar to many in Singapore.  Constructed mostly in the 1970’s, the pairs of two storey brick houses are now at the stage in their building lifespan where renovation is eminent.  The designers saw the development of the quaint neighborhood and its natural evolution as a main source of inspiration in the design of no. 67 Jalan Binchang.  They brainstormed on how to enlarge and rejuvenate the existing semi detached house while maintaining a harmony with the existing built environment, the history of tropical residential buildings and with the natural environment.  The designers looked at the existing building as one would study a living organism that needed to adapt to a new environment.  Instead of demolishing its embedded history and reinventing it as something completely new, they decided to use its structure, its internal logic of organization and meaning as a starting point to the design, and to build upon this pre-existing pattern and structure to evolve it into a new form and space.  The architects find it important to study how space can evolve with time and with the changing conditions of the inhabitants so that the lifespan of construction can be increased.  Also as a way of reducing waste, savings cost on the project, and minimizing disruption to the neighbor’s house, the designers decided to retain the entire 2-storey semi detached house on the site.  Between this structure and a newly added 2 storey plus attic extension, a gap between the old and new structures was kept to bring light and wind through the house as well as to allow for the settlement of the new structure independently from the old.  The internal building’s logic of the front facing public room, rear facing services and private second storey of the existing house was maintained and carried over to the side extension.

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI & A Photography

Image Courtesy © Edward Hendricks, CI & A Photography

  • Architects: A D Lab Pte Ltd
  • Project: The Re-wrapped House
  • Location: 67 Jalan Binchang, Singapore
  • Photography: Edward Hendricks, CI & A Photography
  • Project Team Members: Warren Liu, Wu Yanling, Anna May Manrique, Najeeb Rahmat
  • Builder/ Construction Company: Newell Builders Pte Ltd
  • Building Surveyor: LEE BOON HAW Registered Surveyor
  • Quantity Surveyor: CCL CHARTERED SURVEYORS PTE LTD
  • Civil and Structural Engineering Firm: EPM CONSULTANTS
  • Site Area (sq-ft or sq-metres): 496.80 sq metres
  • Total Floor Area (sq-ft or sq-metres): 529.55 sq metres
  • Time to complete (Number of months): 9 – 12 months

(more…)

Kindergarten in Koblenz, Germany by Herrmanns-Architekten

Friday, January 13th, 2017

Article source: Herrmanns-Architekten 

Explanations about the construction of a kindergarten in Lahnstein

The curved building for a new kindergarten is to be erected as a wooden structure with a formwork of vertical wood panels. The intention of the architects is that the new  building is self-consciously integrated into the urban environment.

Especially when building for children, other aspects than usual have to be incorporated into the design process. Who says that a building must inevitably always be designed with the rigid cartesian axes (height / width / depth) as a crate. This is the dynamic structure of the organic building with its curved ground plan for breaking open the rigid geometric shapes.

Image Courtesy © Herrmanns-Architekten

Image Courtesy © Herrmanns-Architekten

  • Architects: Herrmanns-Architekten
  • Project: Kindergarten
  • Location: Koblenz, Germany
  • Software used: Adobe InDesign, Adobe Photoshop, ArchiCAD, ORCA AVA

(more…)

Neue Direktion Köln in Germany by kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten

Friday, January 13th, 2017

Article source: kadawittfeldarchitektur

Between the city centre and the Rhine River

The former railway head office is on Konrad-Adenauer-Ufer immediately opposite the Rhine River and in immediate vicinity of Cologne’s main railway station, the cathedral and the city centre. There are visual links to the cathedral, the bridge Hohenzollernbrücke, the opposite riverbank as well as beyond the Rhine bend to the more distant office buildings and the Cologne Trade Fair Centre, Koelnmesse. Clearly visible from the other side of the river, Neue Direktion Köln is an important landmark within Cologne’s urban landscape.

Image Courtesy © Jens Kirchner

Image Courtesy © Jens Kirchner

  • Architects: kadawittfeldarchitektur in corporation with Graf + Graf Architekten
  • Project: Neue Direktion Köln
  • Location: Konrad-Adenauer-Ufer 3, 50668 Köln, Germany
  • Photography: Jens Kirchner, Ralph Richter
  • Client: HOCHTIEF Projektentwicklung GmbH, Niederlassung Rhein-Ruhr
  • Services: Completed service phases: Building design, acc. to HOAI, service phases 1-5, interior design, acc. to HOAI, service phases 1-8
  • Project team:

    • kadawittfeldarchitektur: Gerhard Breuss, Santiago Canete, Henning Drefke, Mathias  Garanin, Jochen Hansen, Morna Hildebrandt, Bodo Jülicher, Lars Junold, Jan Kemper, Maria Meglin, Sebastian Potz; Andreas Horsky, Sascha Thomas (visualisation); Andrea Blaschke (model building); Marc Bennemann (MA student), Kerstin Gnielinski (MA student), Nina-Rebecca Ismar (MA student), Hanns Luh (MA student), Jan Recker (MA student), Patrick Zamojski (MA student)
    • Graf + Graf Architekten: Claudia Diefenbach, Claudia Schaaf, Pascal Hilb
    • kadawittfeldconsult: Christiane Luiz, Golshan Majlessi, Daniel Trappen
    • Competition: Simona Czysch, Astrid Dierkes, Julika Metz, Johannes Müntinga; Benjamin Grab (MA student), Maksim König (MA student), Martin Van Laack (MA student), Sophie Schulten (MA student)

(more…)

Graça Apartment in Lisbon, Portugal by fala atelier

Friday, January 13th, 2017

Article source: fala atelier 

The apartment lies in an unremarkable building in Lisbon. Its obsolete fragmented typology presented a series of small rooms, some devoid of natural light, and an impractical exterior bathroom. The intervention aimed to erase these faults and to clarify the use of the available surface: a gently curved wall was extended from façade to façade, defining the limit between a vast common space and the different private rooms.

Image Courtesy © Fernando Guerra (FG+SG)

Image Courtesy © Fernando Guerra (FG+SG)

  • Architects: fala atelier
  • Project: Graça Apartment
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: Fernando Guerra (FG+SG)
  • Project team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Clara Pailler, Mariana Silva, Lera Samovich
  • Year: October 2015 – May 2016

(more…)

English for Fun Flagship in Madrid, Spain by Rica Studio

Friday, January 13th, 2017

Article source: Rica Studio

English for Fun, founded in Spain in 2011, uses a revolutionary method for children of any age or physical condition to learn English using their five senses. English for Fun is a place for all children to learn. This pedagogical approach is based in the idea that every child is special and unique.

Image Courtesy © Miguel de Guzman

Image Courtesy © Miguel de Guzman

  • Architects: Rica Studio, Lorena del Río e Iñaqui Carnicero
  • Project: English for Fun Flagship in Madrid
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Imagen Subliminal, Miguel de Guzman
  • Clients: English for fun
  • Contributors: Takuma Johnson, Monica Molinari, Paula Manzano
  • Contractor: Navas 3000. Javier Sastre
  • Budget: 180.000 euros

(more…)

Old People’s Home in Durango, Spain by Roberto Ercilla Arquitectura

Friday, January 13th, 2017

Article source: Roberto Ercilla Arquitectura

This competition involved a double intervention. On the one hand, it involved the construction of a new building next to the historical building which would hold all of the welfare services for the permanent care of the elderly.  On the other hand, it involved the rehabilitation of the former hospital, to hold different social services and associations. Both buildings were to be related, complementing each other in some way.

Image Courtesy © César San Millán

Image Courtesy © César San Millán

  • Architects: Roberto Ercilla Arquitectura (Roberto Ercilla, Miguel Angel Campo)
  • Project: Old People’ S Home
  • Location: Barandiarán Street, Durango (Bikaia), Spain
  • Photography: César San Millán
  • Developer: Bideak Bizkaiko Bideak
  • Technical Architects: Javier Valdivielso, Gorka Sagasti
  • Collaborators: Cesar Besada. Architect, Pablo Dormal. Architect
  • Estructural work: Eduardo Martín
  • Landscape: Local 4
  • Construction Company: Olabarri S.L.
  • Works Budget: 4.730.000 €
  • Surface: 6.000 m²
  • Year: 2000/2005

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy