Open side-bar Menu

Author Archive

A Circle in a Square in Niigata prefecture, Japan by Binocle

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: Binocle

Novalis noted that “The curve is the triumph of the freedom on the rule”, Giovanni Lindo Ferretti used to sing that “Straightness is for hastiness” and Oscar Niemeyer kept on explaining: “It is not the right angle that attracts me. Nor the straight line, tough, inflexible, created by man. What attracts me is the free, sensual curve. The curve I find in the mountains of my country, in the sinuous course of its rivers, in the waves of the sea, in the clouds of the sky, in the body of the favorite woman. Of curves is made all the universe.”

Image Courtesy Osamu Nakamura

  • Architects: Binocle
  • Project: A Circle in a Square
  • Location: Satoyama Museum of Contemporary Art, KINARE, Tokamachi City, Echigo-Tsumari region, Niigata prefecture, Japan
  • Year: 2011-2012
  • Architectural design: Massimo Bartolini and Lorenzo Bini
  • Collaborators: Enrico Forestieri
  • Client: Art Front Gallery, Tokyo
  • Sqm: 470
  • Photographs: Osamu Nakamura


Drautal perle in Drau, Austria by MHM architects

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: MHM architects

The indoor and outdoor swimming pool facility “Drautalperle” is located in Spittal/Drau in northern part of the Austrian region of Carinthia, one of the most beautiful fluvial topographies in the Alps.

Therefore the central topic of the design was the fusion between inside room and outside landscape, what has been maintained by placing big windows resembling oxygen bubbles in water. By this means it was possible to break up the usually rigid partition between indoor and outdoor spaces.

Image Courtesy © Paul Ott photografiert

  • Architects: MHM architects
  • Project: Drautal perle
  • Location: 9800 Spittal/Drau, Austria
  • Photography: Paul Ott (©Paul Ott photografiert), Hertha Hurnaus (©Hertha Hurnaus)
  • Competition & planning: 2006
  • Built: from 2007 to 2008
  • General design & planning: by MHM architects, Vienna Matthias Molzbichler, Sebastian Haselsteiner, Florian Molzbichler
  • General Contractor: STRABAG AG Spittal/Drau

Upcycling Pavilion in Mexico City by BNKR Arquitectura

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: BNKR Arquitectura

Expo CIHAC is the biggest annual architecture and construction exhibition in Latin America. Like many other exhibitions, it creates large-scale contamination due to the excess waste it generates. Almost all the pavilions of the different brands and products related to the architecture and construction industry, end up in the trash. Deeply concerned by this, we approached the exhibition principals with the proposal of creating a low cost – zero waste sustainable pavilion that could set an example for future exhibitions.

Image Courtesy Sebastian Suarez

  • Architects: BNKR Arquitectura
  • Project: Upcycling Pavilion
  • Location: Expo CIHAC, Mexico City, Mexico
  • Design: Esteban Suarez / BNKR Arquitectura
  • In collaboration with: Fermin Espinosa / Factor Eficiencia
  • Project Leader: EmelioBarjau
  • Project Team: EmelioBarjau, Sebastian Suarez, MarcellIbarrola, Christian Morales, Montserrat Escobar& Jorge Alcantara
  • Environmental Advisor: Juan Casillas
  • Sponsor: Coca Cola / FEMSA
  • Photography: Sebastian Suarez
  • Area: 300m2
  • Status: Built
  • Software used:  Autocad and 3DS Max


Helsinki Central Library in Finland by Kubota&Bachmann Architects+Martinez

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: Kubota&Bachmann Architects+Martinez

Shared Dreams is a proposal for the new Helsinki Library, sited at a strategic point within the city, the cultural cluster in the Töölönlahti area, with the Helsinki Music Centre, the Aalto congress centre, and the Kiasma contemporary art museum. Office buildings and housing also contribute to urban life around the Makasiinipuisto Park. The new library is committed to strengthening this cluster.

AERIAL SIMULATION VIEW : Image Courtesy Kubota&Bachmann Architects+Martinez

  • Architects: Kubota&Bachmann Architects+Martinez
  • Project: Helsinki Central Library
  • Location: Helsinki, Finland
  • Architect: Thoma Amarty, Pierre Voirin, Charlotte Thietart
  • Client: Helsinki City
  • Type of Competition: Open International Competition
  • Program: Library, childrens’ world, Exhibition, Cinema, Public service space and office
  • Site Area: Competition Study Area : 4 800 m²
  • Building Surface (Projet): Usable Floor Area : 10 526 m², Gross Floor Area 19 560m²
  • Result (21th November 2012): Conpetition Entry
  • Competition entry submission: 1st stage : 16th April 2012
  • Designer: Toshihiro KUBOTA, Francisco Martinez, Yves BACHMANN
  • Energy-technology expert: Elioth (egis group) / Sebastien Duprat, Aymeric Anqutin
  • Perspectives: Jigen
  • Software used: 3DSmax, Rhino

New offices of the Botín Foundation in Madrid, Spain by MVN architects

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: MVN architects

The Botín Foundation has established its new offices in Madrid by choosing a 1920s industrial building by the architect Gonzalo Aguado, which was for years the Silversmith workshop of Luis Espuñes and more recently the Vinçon shop in Madrid.

The peculiarity of this building has given us the opportunity to create a referen­ce point. With this in mind, the new project attempts to retain the spirit of the original industrial character, in keeping with the same philosophy of the Foundation, which is a driving force for developing talent.

Image Courtesy Alfonso Quiroga

  • Architects: MVN architects
  • Project: New offices of the Botín Foundation in Madrid, Spain
  • Location: Madrid, Spain
  • Client: Botín Foundation
  • Architects: Diego Varela de Ugarte and Emilio Medina Garcia, MVN architects
  • Collaborators: Alfonso García del Rey, Laura Sánchez, María Pascual and Alicia Castilla, architects
  • Technical architect: Maria Lamela Martin
  • Interior Design Consultant: Juan Luis Líbano
  • Consultants: Ingenor, Structural and Service engineers, Luis Vallejo Estudio de Paisajismo, Landscape designer
  • Project Manager: Santander Global Facilities
  • Contractor: Ferrovial
  • Photographer: Alfonso Quiroga
  • Final completion date: 2012
  • Construction period: 8 months
  • Gross Floor Area: 1.541,95 m2
  • Final contract sum: 1.784.000€
  • Software used:  Mainly Autodesk Revit Architecture and some Autocad


New Fom Building in Duesseldorf, Germany by J. Mayer H. Architects

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: J. Mayer H. Architects  

Building project: Building a new, modern college seminar building for FOM Hochschule für Oekonomie & Management University of Applied Sciences gGmbH with approximately 1,400 student seats, office units, underground parking and a spacious, green campus.

Bridge Web : Image Courtesy J. MAYER H. Architects

  • Architects: J. Mayer H. Architects
  • Project: New Fom Building
  • Location: Duesseldorf, Germany
  • Project Architect: Hans Schneider, Team: Mehrdad Mashaie, Ana Alonso de la Varga, Wilko Hoffmann
  • Client: BildungsCentrum der Wirtschaft gemeinnützige GmbH (Education Center for Trade and Industry), Essen
  • Lot size: approx. 8000 m2
  • Gross floor area: max. 6000 m2
  • Start of construction: Spring 2013
  • Completion: Anticipated late 2014

Samrode Building in Ventspils, Latvia by Krists Karklins Design and Arhitektūras Birojs FORMA

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: Krists Karklins Design

The design of addition to the Samrode, SIA construction company headquarters in Ventspils is based on the desire of the client and the project team to create a compact and contemporary architectural volume that maintains a harmonious and complimentary relationship with its historic city center context. The conceptual narrative for this building is based on three scales of purposeful design operations in response to opportunities/limitations offered by the site. From the urban design perspective, the massing of this building is determined by the precedent outlines of a munitions warehouse and a wooden shed, previously present on the site.

Image Courtesy © Indriķis Stūrmanis

  • Architects: Krists Karklins Design, LLC and Arhitektūras Birojs FORMA, SIA
  • Project: Samrode Building
  • Location: Zvana Street 2, Ventspils, Latvia
  • Project Team: Krists Kārkliņš, Ināra Kārkliņa, Jānis Zaharāns, Lauris Zaharāns, Juris Križanovskis
  • Client/Contractor: Samrode, SIA
  • Engineering: Samrode, SIA
  • Year of completion: 2012
  • Size: 600 square meters (400 square meters of new construction and 200 square meters of existing building renovation)
  • Photographer: Indriķis Stūrmanis
  • Software used:
    • A/CAD for drafting
    • 3D Studio Max for 3D modeling and visualizations
    • Photoshop for raster image touch-ups and editing
    • InDesign for booklet and presentation layouts
    • Adobe Acrobat for file presentation, communication, and transfer.


Spazio La Stampa in Turin, Italy by MARK&THING srl

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: MARK&THING srl

The 29th October, 2012 was the opening date of SPAZIO LA STAMPA an historical permanent exhibition of one of the oldest italian newspaper. The exhibition is located in Turin open daily to the public.

Image Courtesy Michelangelo Filippi, Paolo Gho

  • Architects: MARK&THING srl
  • Project: Spazio La Stampa
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Michelangelo Filippi, Paolo Gho
  • Built area: about 200 sqm
  • Curators: Sergio Bonelli, Guido Della Bruna, Patrizia Degola, Pietro Pellicci (La Stampa)
  • Designer: Federico Bollarino
  • Historical research: Renzo Comoglio
  • Graphic Design: MARK&THING Turin
  • Exhibition build-up: Eurofiere

Paga Todo in Mexico City by usoarquitectura

Wednesday, November 28th, 2012

Article source: usoarquitectura

Space is the main factor that determines the interior design and operation of a company. The new corporate offices for Paga Todo presented a particular challenge because it was necessary to adapt to the clients demands and a 2,000 sq m area in a shopping center.

Image Courtesy Héctor Armando Herrera

  • Architects: usoarquitectura
  • Project: Paga Todo
  • Location: Mexico City
  • Designers names: Gabriel Salazar y Fernando Castañón
  • Project area: 2,000 sq m
  • Main materials: Drywall, glass, millwork and carpet tiles
  • Photography: Héctor Armando Herrera


Courtyard of Averbode Abbey in Zichem, Belgium by Omgeving

Tuesday, November 27th, 2012

Article source: Omgeving

Reflections on the Past and the Present in the Courtyard of Averbode Abbey

In the summer of 2012 the recently rejuvenated courtyard of Averbode Abbey has opened its doors inviting everyone to enjoy its centuries-old architecture and Baroque church standing at its heart. These impressive buildings are literally reflected in the grand water mirror calmly sitting at the centre of the square. The large film of water, which is only a few centimetres deep, not only provides an alternative view of the surrounding buildings, but also welcomes the visitor to rest beside it on a nearby bench and enjoy its tranquil character or even walk in it during those rare hot Belgian days. Averbode Abbey’s historical role is thus recreated in its own courtyard by bringing together people of all ages from around the region.

Image Courtesy OMGEVING

  • Architects: Omgeving
  • Project: Courtyard of Averbode Abbey
  • Location: Zichem, Belgium
  • Street: Abdijstraat 1
  • Designers: Peter Seynaeve, Tompy Hoedelmans, Koen Moelants, Luc Wallays, Evi Lefevere
  • Client: Abbey of Averbode
  • Year of design: 2010
  • Completion date: 2012
  • Area: 5.000 m²
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy