Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Asfinag Office Building in Innsbruck, Austria by Peter Lorenz Ateliers

Saturday, March 30th, 2013

Article source: Peter Lorenz Ateliers

A SIMPLE CUBE RESPONDING TO THE EXISTENT NATURE&ARCHITECTURE: Innsbruck’s central park, the astonishing RIVER INN and the impressing mountain “North Chain”.

Peter lorenz ateliers won the competition unanimously and convinced the client with a technological futuristic concept: open glass façade with “intelligent” sunscreens and individual maximized workplaces. The simple cube is being “sculptured” according to the needs of the entrance and the integration into the context – one city spot of extraordinary beauty. The client is the “Austrian motorway provider” and is keen to realize one of Europe’s most ecological and low energy buildings: 18kw/m2/year maintaining a very high “atmospheric & climate standard”.

Image Courtesy © Günter Richard Wett 

  • Architects: Peter Lorenz Ateliers
  • Project: Asfinag Office Building
  • Location: Innsbruck, Austria
  • Photography: Günter Richard Wett
  • Client: Autobahnen- und Schnellstraßen- Finanzierungs- Aktiengesellschaft
  • Size of the project: 2.300 m2
  • Cost: 5.900.000 Euros
  • Year: 2011
  • Start and Completion Date: 2010-2011
  • Software used: AutoCAD

Hawthbush in Sussex Downs, England by Mole Architects

Saturday, March 30th, 2013

Article source: Mole Architects

Mole won planning permission to refurbish and extend this 17th century farmhouse in open countryside within the High Wield area of the Sussex Downs. The scheme replaced several ‘70s additions of little architectural merit with a single barrel-vaulted extension. The extension and alterations are designed to allow greater prominence to the original farmhouse which is modernised internally, making the building function better as a family home. Attached while visually separate, the extension contains a generous south facing family kitchen with an open aspect on the ground floor; a new master bedroom enjoys the vault above.

Image Courtesy © David Butler 

  • Architects: Mole Architects
  • Project: Hawthbush
  • Location: Sussex Downs, England, UK
  • Photography: David Butler

Footbridge Over the Railways in Villetaneuse, France

Saturday, March 30th, 2013

Article source: DVVD

The long-awaited Villetaneuse Université interchange is now taking shape. Although this is a good thing in terms of urban development, it also exacerbates the division between north and south due to the ensuing concentration of networks and traffic lanes. Consequently, the footbridge serves a twofold role: access to the station and a link between neighbourhoods. It needs to play its part in the interchange at the same time as fulfilling its role as an urban connection between North and South, improving traffic flow. As an urban landmark, it must also create clarity for the town’s flagship spaces and buildings: the Town Hall, University, sailing centre, interchange, and so on.

Image Courtesy © EPA / PhGuignard 

  • Architects: DVVD | Engineers Architects Designers
  • Project: Footbridge Over the Railways
  • Location: Villetaneuse, France
  • Photography: Cyril Sancereau, EPA / PhGuignard
  • Client: EPA Plaine de France
  • Engineers: DVVD
  • Length: 156 meters
  • Steel weight: 450 tons
  • Budget: 5 000 000 euros
  • Construction work: 2010-2012
  • PRIZE: 2013 A+ Awards winner, Architecture+Mobility category (two prizes: Jury and Popular Choice Awards)
  • Software used: Robot – Bisco – Autocad – Revit Architecture – Studio Max – Adobe CS5.5

Villa Overlooking The Sea in Hayama, Japan by Edward Suzuki Associates

Saturday, March 30th, 2013

Article source: Edward Suzuki Associates

This is a vacation home expected to become a permanent house in the future. Located about an hour’s car ride away from downtown Tokyo, it is locatedin the sea resort of Hayama in the Shonan region, adjacent to the more well known, old city of Kamakura.Sited overlooking the sea on the south, the design intent was to capture as much of the scenic panorama and to bring it into the house. Behind the house on the north is a hill clad with wild bamboos. Sandwiched in between the richness of the sea and that of the hill, the design was to open the house as much as was possible to the natural outdoors and to become a part of it.

Image Courtesy © Yasuhiro Nukamura

  • Architects: Edward Suzuki Associates
  • Project: Villa Overlooking The Sea
  • Location: Hayama, Japan
  • Photography: Yasuhiro Nukamura
  • Design Period: August 2008 —November 2009
  • Construction Period: December 2009—January 2011
  • Structure: RC
  • Site Area: 2620.84m2
  • Ground Coverage: 233.82m2
  • Floor Areas: B1176.99m2, 1F 204.75m2 , 2F 158.28m2
  • Total Floor Area: 540.02m2

(more…)

Villa L – Paradox of Uniting Diversity in Utrecht, The Netherlands by Powerhouse Company

Friday, March 29th, 2013

Article source: Powerhouse Company

Powerhouse Company, in close collaboration with RAU, recently completed Villa L. Designed to fulfil the desires and needs of a young family, Villa L is set in the woods of central Netherlands, fully oriented towards the sun and the views on the garden. Villa L is a spatially diverse residence where every floor has its own strong identity, creating a broad spatial spectrum within a unified whole.

Image Courtesy © Christian van der Kooy

  • Architects: Powerhouse Company
  • Project: Villa L – Paradox of Uniting Diversity
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Photography: christian van der kooy
  • Partner in charge: Nanne de Ru
  • Co-architect:  Thomas Rau – RAU
  • Design: Nanne de Ru, Charles Bessard
  • Project leader: Stijn Kemper
  • Team: Ard-Jan Lootens, Bjørn Andreassen
  • Structural engineering: Gilbert van der Lee – BREED Integrated Design
  • Project management: Stef Pierik – Pierik Projecten Groep BV
  • Contractor: Coen Hagedoorn Bouwgroep BV
  • Landscape design: Sander Lap – LAP Landscape & Urban Design
  • Interior design: Bart Vos – VOS Interieur

(more…)

Embassy of Islamic Republic of Iran in London by Daneshgar Architects

Friday, March 29th, 2013

Article source: Daneshgar Architects

The design for the Iran Embassy, Vienna is another approach of a direct connection between architectural design and virtual game engines, that opened an entirely new initial point for modern Islamic architecture. The aim was to extract the uniqueness of traditional Islamic ornaments into a modern language of 3-dimensional shaping by simultaneously preserving traditional proportion patterns. To meet with this ambitious intention a special software was programmed that resulted into the adventurously new Islamic design. The traditional way of treating natural light meets an entirely new way of involving the direct processing of digital data flow into an architectural design.

Image Courtesy daneshgar architects

  • Architects: Daneshgar Architects
  • Project: Embassy of Islamic Republic of Iran
  • Location: London, United Kingdom
  • Client: Iranian Ministry of Foreign Affairs

(more…)

House in Sayo, Japan by Fujiwarramuro Architects

Friday, March 29th, 2013

Article source: Fujiwarramuro Architects

A narrow space threads through the center of this house, expanding and shrinking, curving and meandering. This part of the house morphs and transforms to become a space for relaxation, study, reading, or teatime. We built a small room in the middle of this space. As the width of these branches changes, the purpose of this room, along with its relationship with the surrounding space, transforms along with it.

Image Courtesy © toshiyuki

  • Architects: Fujiwarramuro Architects
  • Project: House in Sayo
  • Location: Sayo, Hyogo, Japan
  • Photography: toshiyuki,yano
  • principle use: single family house
  • site area: 262.53 m2
  • building area: 82.78 m2
  • total floor area: 81.26 m2
  • project architect: shintaro fujiwara,yoshio muro
  • project team: fujiwarramuro architect
  • structure: timber

(more…)

Siemens Corporate Headquarters in Mexico by Serrano Monjaraz Arquitectos

Friday, March 29th, 2013

Article source: Serrano Monjaraz Arquitectos

The project for the new corporate offices of Siemens in Polanco was done by Serrano Monjaraz arquitectos. One of the main objectives of the project was to obtain the LEED Gold certification and for this reason all the elements considered for the development of the project were selected with the adequate characteristics to achieve this goal.

Image Courtesy © Pedro Hiriart

  • Architects: Serrano Monjaraz Arquitectos
  • Project: Siemens Corporate Headquarters
  • Location: México D.F.
  • Photography: Pedro Hiriart
  • Year: 2012
  • Typology: Corporative
  • Interior design: Serrano Monjaraz Arquitectos
  • Author: Serrano Monjaraz Arquitectos,Juan Pablo Serrano Orozco, Rafael Monjaraz Fuentes
  • Contributors:Martín González Montaugut,Cristelle García Sabatier, Daniela Ruiz Contreras
  • Surface action: 17,500m2
  • Ground floor:5,000m2
  • Third Level: 5,000m2
  • Second Level: 5,000m2
  • First Level: 2,500m2
  • Client:  Siemens
  • Construction: GIA Interiors
  • Construction system: False floor, block walls and / or drywall, ceiling apparent
  • Contractors: General contractor GIA Interiors
  • Providers: Light + Form, Office Solution, Ypasa, Emsa Carpentry, IDITSA, NGL Carpentry, Access in Crystal
  • Materials: False floor, modular carpet “lees carpets”, granite “seaflower”, vinyl zoclo “johnsonite”, modular coustic ceiling “techstyle” and “techstyle canvas”, ceiling V-100, block walls, drywall, glass, “glass films”, ecological paint for walls, blinds, as carpentry.

(more…)

Filmtheater Weltspiegel in Cottbus, Germany by Studio Alexander Fehre

Friday, March 29th, 2013

Article source: Studio Alexander Fehre

With more than 100-year-old history, the movie theater “Weltspiegel Cottbus” is one of the oldest cinema buildings of Germany and has stamped many childhood memories. A local enthusiast asked Studio Alexander Fehre to conceive a new overall concept for the former single-hall cinema and to give it a coherent interior design . Now two additional film halls with 80 places in each and a film bar belong in the annexe to the building. The historical hall with 520 places and a golden ceiling was utilized by a retractable platform also for events. By an exciting and universal interior design with references to the early film history an exciting merging of history and modern age succeeded.

Image Courtesy © Zooey Braun

  • Architects: Studio Alexander Fehre
  • Project: Filmtheater Weltspiegel Cottbus
  • Location: Rudolf Breitscheid Str. 78 03046 Cottbus, Germany
  • Photography: Zooey Braun
  • Year: 2012
  • size: 1450 qm
  • Client: Ralf Zarnoch
  • Team: Alexander Fehre, Roger Gasperlin, Judy Hänel

(more…)

Vent Vert by Edward Suzuki Associates Inc

Thursday, March 28th, 2013

Article source: Edward Suzuki Associates Inc

VENT VERT is Green Wind in French. As the name suggests, the thrust of the design was to add a new spirit of green to not only the new building but also the surrounding commercial environment. The building sits near the end of a busy shopping street called Azabu Juban where green is rather scarce. For this reason, the green façade was employed as an eye-catcher especially in light of the fact that the building stands at the corner of a bend in the street and highly visible from afar on the approach road.

Image Courtesy Edward Suzuki Associates Inc

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy