Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Private house + apartments for rent in Setagaya-ku, Tokyo by Atelier Tekuto

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: Atelier Tekuto

This architecture consists of a second house with garage and two studio-type apartment units for rent. Our client asked me to design architecture similar to “Reflection of Mineral” that we completed in 2006. Therefore basic concepts of ‘Mineral’ are taken into consideration. And in order to further evolve from our previous design we focus on the following three issues: (1) Form should be carefully considered in order to protect white walls from dirt from rainwater. (2) Design and detailing of large skylight (3) Selection of materials to minimize cost.

Image Courtesy © SOBAJIMA, Toshihiro

  • Architects: Yasuhiro Yamashita + Azusa Ishii / Atelier Tekuto
  • Project: Private house + apartments for rent
  • Location: Setagaya-ku, Tokyo
  • Photography: SOBAJIMA, Toshihiro
  • Date of completion: September 2013
  • Program: Private house + apartments for rent
  • Site area: 85.92㎡
  • Building area: 42.61㎡
  • Total floor area : 90.82㎡
  • Structure: Reinforced concrete
  • Structural engineer: Jun Sato +Yoshihiro Fukushima/Sato Structural Engineers
  • Construction: Yoshiya Uchida+Masaru Shibasaki/Uchida Sangyo 

Cartier Headquarters in Paris, France by Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

New head office of Cartier firm in Paris Saint-Honoré district. The offices are articulated around a courtyard.The main street, Rue du Faubourg, provides three entry points into the interior courtyard. The façades are made of clear and serigraphed glass; the paving is Pietra Serena. The programme includes offices, shops, a showroom, a restaurant and a bar, a multi-purpose hall, a gymnasium and parking space below grade for 450 vehicles.

Image Courtesy © Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

(more…)

House LS in Wemmel, Belgium by dmvA Architecten

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: dmvA Architecten

The municipality of Wemmel , situated on the outskirts of Brussels, is well known for its green areas with their monumental villas of the upper class.  After a search of several years, the principal saw a house situated in one of those quarters.  It was not his dream house but because of its marvellous location and the south orientated garden, he decided to buy it.

Image Courtesy © Frederik Vercruysse

  • Architects: dmvA Architecten
  • Project: House LS
  • Location:  Wemmel, Belgium
  • Photography: Frederik Vercruysse
  • Principal: Mr. and mrs. Spittaels – Labeeuw
  • Team: David Driesen, Tom Verschueren, Katrien Geerinckx, Gregory Chapelle
  • General contractor: BATI bvba
  • Structural engineer: ASB
  • Built area: extension 50 m2
  • Completion: 2011

Hajdo house in Odorheiu Secuiesc, Romania by s.c. BLIPSZ s.r.l

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: s.c. BLIPSZ s.r.l

The land dominates the context defining factors: the orientation of the houses, favorable for every day life is obviously towards South, yet the slope which offers the view of the town in the valley and the faraway mountains descends to the North. The project assumes this contradiction and organizes the living space around the South-West facing terrace up the slope; the terrace is partially shaded from East and West and its position is vaguely reminiscent of the traditional household, organized around the yard.

Image Courtesy © Bence MAKKAI

  • Architects: s.c. BLIPSZ s.r.l
  • Project: Hajdo house
  • Location: Odorheiu Secuiesc, Romania
  • Photography: Ákos KÚN, Bence MAKKAI, István BENEDEK, Arnold MACALIK
  • Architecture, general planning: BLIPSZ +  Atelier F.K.M., Cluj-Napoca / Kolozsvár / Klausenburg, Transylvania, RO
  • Authors: István BENEDEK, Arnold MACALIK,
  • Team: István PÁSZTOR
  • Structure: s.c. Lamina s.r.l. (Jácint VIRÁG), Cluj-Napoca / Kolozsvár / Klausenburg, Transylvania, RO
  • Installations: s.c. Profinstal s.r.l. (Vlad ANASTASIU), Cluj-Napoca, Transylvania, RO
  • Execution: s.c. Octogon Invest s.r.l.
  • Design, execution: 2008-2011
  • Built area: 175 sqm
  • Gross built area: 245 sqm
  • Funding: private
  • Budget: aprox. 150000EUR
  • Software used: AutoCAD LT, SketchUP with Vray plug-in, Photoshop

SETUBAL PUBLIC LIBRARY in Portugal by AND-RÉ

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: AND-RÉ

A social place, a space for culture and knowledge.

SOCIAL PHILOSOPHY
A project that depicts the essential foundations of the current office philosophy and our vision of architectural and methodological approach facing the contemporary reality.

A project developed based on concepts that favour a social architecture, embodied in a seductive and plastic language, one that responds effectively to the functional requirements.

Image Courtesy © AND-RÉ

  • Architects: AND-RÉ
  • Project: SETUBAL PUBLIC LIBRARY
  • Location: Portugal
  • Type: Competition Proposal for the Setúbal Public Library
  • Date: 2013
  • Area: 2.398 m2
  • Promoter: Setúbal Municipality
  • Architecture Team: Bruno André, Francisco Salgado Ré, Catarina Fernandes, Fernando Ferreira, Filipe Paixão
  • Engenieering & sustainability: AFA consult

BARBACOA HOUSE in Terrassa (Barcelona), Spain by Pepe Gascón Arquitectura

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: Pepe Gascón Arquitectura

Scene 1
[A very well-matched elderly couple is discussing what trees to plant and where in the garden of their second residence, a small, detached, single-storey house with a barbecue as big as the living-dining room. It is winter and the house only has the roof framing in place.]

She: A cypress. That’s the tree that every Catalan farmhouse has at the entrance. Right here’s where we’re going to plant it. Then we’ll see it as soon as we come up from the street and it will welcome us.

Image Courtesy © José Hevia

  • Architects: Pepe Gascón Arquitectura
  • Project: BARBACOA HOUSE
  • Location: Terrassa (Barcelona), Spain
  • Photography: José Hevia
  • Client: Anna Ros Blasco
  • Contractor: Excavaciones Egara, S.L. (Terrassa, Barcelona), Spain
  • Project year: 2012
  • Completion date: Marzo de 2013
  • Project area: 91, 00 m2
  • Cost: 76.000, 00 €
  • Other collaborators: Estudio de arquitectura e ingeniería DCE 2002, SL (structural engineering)

MUNICIPAL LIBRARY AND READING PARK in Murcia, Spain by Martin Lejarraga Architect

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: Martin Lejarraga Architect

Design concept

The project comes out of the creation of a new topography that indexes and qualifies this zone of expansion in Torre Pacheco, on a plot of public equipments; a urban, cultural and enjoyment alternative for the citizens.

The folded plans of the area characterize the performance, in which both equipments that occupy the plot, Library and Park, adapt their relative position, creating new spaces protected from reception, communication and stay.

Night View (Access from E), Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Martin Lejarraga Architect
  • Project: MUNICIPAL LIBRARY AND READING PARK
  • Location: Murcia, Spain
  • Photography: David Frutos
  • LIBRARY-BUILT SURFACE: 2.475 m2
  • PARK-URBANIZED SURFACE: 18.500 m2
  • GENERAL BUDGET: 2.460.000 €
  • PROJECT DATE: JUNE 2005
  • WORK BEGINNING DATE: OCTOBER 2005
  • WORK ENDING DATE: DECEMBER 2006
  • CLIENT:  Ayuntamiento de Torre Pacheco
  • START OF PLANNING project:  april 2005 – july 2005

Center for medical innovetion in Varna by Dizarh Arhitectural Studio

Tuesday, October 8th, 2013

Article source: Dizarh Arhitectural Studio

Dizarh Arhitectural Studio was founded in 2003. Since the beginning of 2012 the managers are architect Delian Zhechev and architect Venelin Zhechev. Over the years Dizarh`s ambitions is to create and provide customers with products that satisfy their requirements for quality and modern architecture. Dizarh strives continuously to increase the level of customer satisfaction and research customers` needs and requirements. At the heart of the studio`s success is the team of creative and qualified specialists who are united by the desire to create an attractive architectural environment.

Image Courtesy © Dizarh Arhitectural Studio

Media Library in Montauban, France by Colboc Franzen & Associés

Tuesday, October 8th, 2013

Article source: Colboc Franzen & Associés

The construction of the new multimedia library of Montauban is spearheading an urban renewal project in the eastern quarters of the city. It must mark the entrance to the city, providing an identity to these neglected neighborhoods while still representing the city of Montauban. In parallel it is a project of reinvention: in these times of the digitalization of knowledge, the challenges of such a design are of spatialization and of materialization of the information and its division. This is the “third place” between domestic space and work space.

Image Courtesy © Paul Raftery

  • Architects: Colboc Franzen & Associés
  • Project: Media Library
  • Location: Montauban, France
  • Photography: Paul Raftery
  • Client: Montauban Town Council
  • Budget: € 7,200,000 excluding all tax
  • Surfaces: Net floor area: 3,800 m²

Team project management:

  • Project Manager: Géraud Pin-Barras
  • Team: Floriane Bataillard, Guillaume Choplain, Théo Dumel, Ulrich Faudry, Yann Follain, Julie Mafrand, Clément Maître, Théophile Marmorat, Ana Vida Pozuelo
  • Mission: base + exe partial CPB and furniture

Image Courtesy © Paul Raftery

Technical consultancies

  • Structure: Group Alto
  • Fluids and HQE: INEX
  • Economy: Bureau Michel Forgue
  • HHT: ATPI | Acoustics: JP Lamoureux
  • Landscaping: D Landscape
  • Lighting: SB & R B
  • SPC: INAFA
  • Early studies: project competition winner, 2005
  • Delivery date : February 2013

Image Courtesy © Paul Raftery

Contractors :

  • LAGARRIGUE BTP et INSE: terracing, foundations, structural work
  • RENAUDAT: structural steel work
  • SO.PRI.BAT: steel tanks roofing + waterproofing
  • TROISEL SA: ceramic panel cladding + over-roofing
  • LUMIERE ET FORCE: high and low voltage electricity
  • REALCO: outdoor fittings and smooth aluminium façade
  • CONSTRUCTION SAINT-ELOI: metalwork
  • MISPOUILLE: plumbing/toilets
  • GTVS: heating, ventilation, air-conditioning
  • OTIS: elevator
  • LAGARRIGUE: partitions, doubling/false ceilings
  • BATTUT: indoor wooden fittings
  • MERZ FABIEN: tiles, earthenware
  • LE SOL FRANCAIS: soft floors
  • VEDEILHE: painting, wall coatings
  • MALET: roads + external works
  • CAUSSAT: landscaping

Program : subject reference areas, cafeteria, 120-seater auditorium, exhibition room, car parks

Sustainable development :

  •  Green Building project (Targets 1, 4, 8 and 10)
  • Complies with RT 2005 thermal insulation standards

Use of certified materials

  • Balanced ventilation with heat recovery
  • Low noise pollution

Image Courtesy © Paul Raftery

The field of influence of the future multimedia library is bordered and cut by roads whose geometries are marked by history. The road crossing the site was developed by the 19th century: the former fragmented land, and thus a part of the blocks built adjacent to the library, yields to this geometry; the road along the land to the south is a bypass created in the 19th century; finally, the roads and built blocks to the north are marked by the creation of the district from the 60s to the end of the 70s. How to join these various lines?

Image Courtesy © Paul Raftery

The interpretation of the program resulted in dividing it into three equivalent parts: a citizens’ forum, a large reading space that invites discovery and meetings, and rooms for reading and working. By superimposing these three programmatic entities, placing the last level obliquely so that it shares its diagonal with the two lower floors, and linking them by triangulation, we generate an interior spatiality that responds to the architectural brief and a volume that addresses all the geometries of the site. Indeed, the ground floor and the first floor border the 19th century road. To the south, the overhang is slightly shortened to fit the curve of the bypass. The second floor is placed perpendicular to the Louis XIV road and locates the building and its outline within the dominant historical geometry. Finally, the triangulation uses the geometry of the recent urbanization, marking the northern part of the lands.

Image Courtesy © Paul Raftery

From the neighborhoods being restructured, the visitor accesses the multimedia library under the northern overhang that protects it from nuisances of the bypass road and the autumn wind. On the ground floor, the citizen forum is for pedestrians and welcomes visitors. In direct visual relationship with current events, the first floor contains the “imaginary worlds”, a place of exploration and discovery addressing all age groups.

Image Courtesy © Paul Raftery

It enjoys stepped reading spaces that connect it spatially and visually to the second floor. The latter is moved to the mezzanine over the “imaginary worlds”, which benefits in this way from a contribution of natural light overhead. At the ends of these two reading spaces, high windows frame the individual elements of the context: the entrance of the city, a grove of preserved centenary trees, the city center of Montauban. By means of the initial geometric manipulation, the interiors of the media library come into resonance with the city. The interior spaces are free from any bearing point: a total flexibility of use is assured.

Image Courtesy © Paul Raftery

The building is draped with a coat of terra cotta, a tribute to the brick architecture characteristic of Montauban. Only the large panes of glass on those floors with reading tables pierce this unusual block of terra cotta. The treatment of the outdoor spaces with tinted concrete evokes the cobbled sidewalks of the old town.

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

 

Multi Purpose Complex Tortona 37 in Milan, Italy by Matteo Thun & Partners

Tuesday, October 8th, 2013

Article source: Matteo Thun & Partners

The Tortona neighbourhood: one of the most recent developments in Milan, a former industrial area that has turned itself into a highly desirable, dynamic and prestigious quarter.

The building complex at Via Tortona No 37 combines programme creativity with sustainability. By allowing the genius loci to prompt the volumes and shapes, the new construction blends effortlessly with the surrounding urban and natural landscape.

Image Courtesy © M. Danesin

  • Architects: Matteo Thun & Partners
  • Project: Multi Purpose Complex Tortona 37
  • Location: Milan, Italy
  • Photography: M. Danesin
  • Completion Date: 2009
  • Building Area: 25000  m²
  • Gross Floor Area:  39000 m²
  • Project Manager: Luca Colombo
  • Design Team: Tom Lacey, Francesco Isabella, Simone Alberi, Ilaria Brollo    

Consultants

  • Project Management: Mangiavacchi Pedercini s.r.l
  • Structural: B.C.V. progetti S.r.l, ing. Alberto Vintani, ing. Claudio Cerra
  • Civil: B.C.V. progetti S.r.l, Ing. Alberto Vintani
  • Geotechnical: Ing. Celotti Claudio
  • Lighting : Matteo Thun & Partners Srl
  • Urban: Urb.a.m. s.r.l   Arch Francesco Moglia
  • Services: Planning s.r.l Ing. Gianluigi Marazzi, Ing. Matteo Bosetti, Ing. Tieghi Andrea
  • Landscape Architects: AG&P srl Arch. Valerio Cozzi
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise