Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Alice in Tokyo, Japan by N MAEDA ATELIER

Saturday, June 22nd, 2013

Article source: Norisada Maeda

The plot for ALICE is an extremely long rectangle, 3.8 m wide and 22 m deep. It is situated in the middle of a bustling shopping district that would seem completely unsatisfactory for a personal home. The client requested a “resort” here. With a pool, lush trees, and a blue sky above. 
In order to conceptualize this “resort”, I decided to use two contradicting methods at the same time, to “sever” the architecture from the commotion of the surroundings, and to boldly “connect” it thereto.

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: N MAEDA ATELIER
  • Project: Alice
  • Location: Ota Tokyo Japan
  • Design: N MAEDA ATELIER- Norisada Maeda principal-in-charge-Haruyo Takeuchi
  • Design: 1995~1996
  • Construction: 1997
  • Structual system: Reinforced concrete, 3 stories   

BORZOI in Katsuura, Japan by N MAEDA ATELIER

Saturday, June 22nd, 2013

Article source: Norisada Maeda

Surfing is a very  important part of my life. Surfing is not a mere sport or enjoyment, it is a philosophy that teaches you how infinitesimal you are. The instant this insignificant speck becomes one with that great wave which has been repeating itself for billions of years, your universe is changed forever. No respect is too great for those who defy death to ride the 60-foot waves, unrecompensed. 
Then there is “tube riding”, the technique of entering a curling wave. An instant of perfect bliss.

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: Norisada Maeda
  • Project: BORZOI
  • Location: Katsuura Chiba Japan
  • Design: N MAEDA ATELIER-Norisada Maeda principal-in-charge-Katsutoshi Sasaki
  • Design: 2000~2001
  • Construction: 2001
  • Structual system: Timber& Steel Structure, 1 storie

Mush room in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Saturday, June 22nd, 2013

Article source: Norisada Maeda

The part of “Mash/Room” is lucid in its abstraction of the architecture – two pairs of slightly displaced L-blocks, each pair set perpendicular to the other, and one set protectively guarding the other.
 Transposed to real life, incorporeal digital renderings materialise in the form of substantive concrete L-shaped structures, exponentially magnifying and making tangible the sense of space that initially could only be imagined.

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Mush room
  • Location: Setagaya Tokyo
  • Site area: 118.93m2
  • Total floor area: 124.71m2
  • Function: Private residence
  • Structural system: Reinforced concrete & Steel Structure 2F
  • Finish of construction: July 2003

Major materials

  • exterior: raw finished concrete
  • interior : raw finished concrete

Ag+ in Fujisawa Kanagawa, Japan by N Maeda Atelier

Saturday, June 22nd, 2013

Article source: Norisada Maeda

A lot of floor spaces as much as possible ’that was a strong demand from the client was treated as ‘the loft space of the ceiling height 1.4m (child’s room)’. Because that space might not be counted in to the total floor area calculation as an architectural regulation in Japan. This is my speculation that it wants to give not only an area calculation meaning but also a spatial ability to the loft space that tends usually to be treated as ‘the secondary one’.

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Ag+
  • Location: Fujisawa Kanagawa, Japan
  • Site area: 117.86m2
  • Total floor area: 107.86m2
  • Function: Private residence
  • Structural system: Timber 2F
  • Finish of construction: December 2008

Major materials

  • exterior: Paint finish
  • interior: Paint finish

Malibu in Tochigi, Japan by N Maeda Atelier

Friday, June 21st, 2013

Article source: Norisada Maeda

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Malibu
  • Location: Utsunomiya, Tochigi, Japan
  • Site area: 374.69m2
  • Total floor area: 127.63m2
  • Function: Private residence
  • Structural system: Timber 2F
  • Finish of construction: August 2005
  • Exterior: Metal finish
  • Interior: Metal finish

Knockout the moonlight in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Friday, June 21st, 2013

Article source: Norisada Maeda

A metaphor used in philosophy is “Mobius’s ring”. This involves taking a piece of tape which is black on one side and white on the other, and twisting the tape halfway and connecting the ends, to form a loop where the side that was black imperceptibly connects to the white side. The idea is to twist the thought that the front is normally black and the back is white, to create a metaphor for connecting and inverting the inside and outside.

Image Courtesy © Norisada Maeda

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Knockout the moonlight
  • Location: Setagaya Tokyo Japan
  • Design: N MAEDA ATELIER-Norisada Maeda
  • Design: 2001
  • Construction: 2001~2002
  • Structual system: Wood
  • Exterior: paint finish on mortar
  • Interior: gypsum plasterboad
  • Maximm heiught: 6.900mm

(more…)

Machine head in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Friday, June 21st, 2013

Article source: Norisada Maeda

Our design procedure is to expand a occasional “Coincidence”. 
”Coincidence” this time is【cliff ground】 and 【the guitar】(client is the guitarist)
The site is the cliff ground with the vertical interval of 3m. 
【Place above】/【place below】 was allotted to 【real volume】/【fictional volume】. 
【Real volume】 is made of galbarium plates with 20.000 stainless steel bolts. On the othere hand, 【Fictional volume】 is surrounded by transparent glass walls.

Image Courtesy © Norisada Maeda

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Machine head
  • Location: Machida, Tokyo
  • Site area: 138.72m2
  • Structural system: Steel Structure 2F, Reinforced concrete 1F
  • Finish of construction: April 2008         
  • Exterior: Metal finish
  • Interior: Metal finish
  • Total floor area: 103.38m2
  • Function: Private residence

(more…)

Arena Centar in Zagreb, Croatia by UPI-2M

Thursday, June 20th, 2013

Article source: UPI-2M

COMMERCIAL AND ENTERTAINMENT CENTER „ARENA CENTAR“
The general idea was to create a complex with uniquely wide range of offered services that comprise shopping, sport, cultural, and other engaging activities. When experienced in city macro-scale, ‘Arena Centar’ is positioned in the south-western part of Zagreb next to one of the city main high-way entrances, in vicinity to the Jarun Lake – one of the main city recreation zones. ‘Arena Centar’, beside the multifunctional hall ‘Arena Zagreb‘, has created a new city centre, offering the public a unique shopping, entertainment and sports destination.

Image Courtesy © UPI-2M

  • Architects: UPI-2M
  • Project: Arena Centar
  • Location: Lanište, Zagreb, Croatia
  • Architects: Anamaria Filipović, Alan Leo Pleština, Ivana Granić, Ivica Zmiša
  • Civil engineers: Berislav Medić, Krešo Ceraj, Goran Janjuš, Hrvoje Mihal, Josip Radeljić, Heinrich Gottwein
  • Total gross area: 202.102,00 m2
  • Plot area: 170.820,00 m2
  • Footprint area: 66.293,00 m2
  • Green area: 66.916,00 m2
  • Number of anchore store: 20
  • Number of stores (small to medium size): 200
  • Number of restaurant and caffe: 30  (more…)

Cultural Centre Competition Entry in Taichung, Taiwan by Maxthreads Architectural Design & Planning

Thursday, June 20th, 2013

Article source: Maxthreads Architectural Design & Planning

Taichung City Cultural Centre defines the northern arrival gateway to Taichung Gateway Park, providing a public hub to the overall master plan. As the entry sequence into urban fabric, our proposal reflects the New City’s philosophy of combining nature and innovative technology.

Image Courtesy © Maxthreads Architectural Design & Planning

  • Architects: Maxthreads Architectural Design & Planning
  • Project: Taichung City Cultural Centre
  • Location: Taichung, Taiwan
  • Proposal For: Taichung City Cultural Centre, Public Library & Fine Arts Museum
  • Competition Organisers: Taichung City Government, Taiwan
  • Company Name: Maxthreads Architectural Design & Planning
  • Site area: 29,600 sqm
  • Project Team: Max Yang, Yusen Chou, Kris,Yuan-Sung Hsiao, Christabel Lee, Sarah Brown, Jonathan Piper
  • Software used: Rhino and 3dmax

(more…)

Terminal Connection in Copenhagen, Denmark by Danielsen Architecture

Thursday, June 20th, 2013

Article source: Danielsen Architecture

Copenhagen Airport is continuously voted one of the best airports in the world and is a major hub in Scandinavia. As part of the Client goal to maintain this position the Terminal Connector was required to have iconic architectural presence while still being contextual with the existing terminal buildings. Further client requirements included, that the 300 meter long building was to function as a noise deflector at least 13 m high, and also provide a cantilevered roof for column-free bus parking area.

Image Courtesy © Danielsen Architecture

  • Architects: Danielsen Architecture
  • Project: Terminal Connection
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Client: CPH Copenhagen Airport
  • Year: 2005-2007
  • General contractor: Promecon
  • Project area: 4500  m²
  • Engineer: Moe & Brødsgaard A/S
  • Budget: DKK 175 mill.
  • Project involvement: Competition Winner and Executing Architect

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy