Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

TWIN BLADE in Amsterdam by NIO architecten

Sunday, June 9th, 2013

Article source: NIO architecten

It’s a well-known adage that the knife cuts both ways. What this means is that each advantage has its disadvantage, that there’s a drawback to everything. This makes it an unanswerable platitude that results in a great deal of apathy. Better than a knife that cuts both ways is a knife with two blades, which share the same handle and where each blade has a single cutting edge. This is known as a twin blade. It allows you to cut two different things at a single stroke or to facilitate two dissimilar functions – or characters – at one and the same time. And that’s the idea behind the houseboat.

Image Courtesy © NIO Architect

  • Architects: NIO architecten
  • Project: TWIN BLADE
  • Location: Amsterdam
  • Address: Jaagpad 17, Amsterdam
  • Design: NIO Architects
  • Client: Private
  • Contractors: Het Waterhuys (basic structure)
  • Design team: Maurice Nio and Arek Seredyn
  • Start design: September 2009
  • Completion: 2012
  • Construction costs: €400,000
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Tent House in Cañete, Lima, Peru by Nómena Arquitectos

Sunday, June 9th, 2013

Article source: Nómena Arquitectos

A weightless plane parallel to a surface that projects a shadow creating a habitable space beneath it. This project is a temporal private beach house. It’s located south of Lima, district of Cañete, within a desert climate near to the Pacific Ocean.

Image Courtesy © Juan Solano

  • Architects: Nómena Arquitectos
  • Project: Tent House
  • Location: Cañete, Lima, Peru
  • Terrain area: 198.55m2
  • Built area: 278.25m2
  • Design Team: Talía Valdéz
  • Photographs: Juan Solano
  • Constructor: EF Contratistas
  • Structural design: Eng. César Villegas
  • Sanitary engineer: Eng.  José Luis Vega
  • Electric engineer: Eng. José Luis Vega

(more…)

House of Shiroyama in kanagawa prefecture, japan by araki sasaki architects

Sunday, June 9th, 2013

Article source:  araki sasaki architects

Charred wooden planks wrap the exterior of the ‘House in Shiroyama’ by Japanese practice Araki + Sasaki architects (A+Sa), differentiating
it from its neighbors in the suburban area. The two-story wood-frame construction takes on the shape of a regular square, characterized on
the inside by the exposed natural plywood textures and surfaces and open spaces that expose the true scale of the structure from the social
areas on the ground floor.  The pitched roof gently rises on each side equally until reaching a square skylight that forms a structural ring 
allowing natural light to illuminate the entire interior.  The construction was approached from a DIY technique, using standard member sizes
and connections to allow for easy future expansion and a rational structural grid. The knots of the plywood filled and polished with epoxy resin. The ground level contains the kitchen and dining areas
on an elevated wooden platform, with a private bathroom and bedroom. The wooden beams that hold up the loft level floorboards are
left uncovered allowing a direct visual connection. A staircase at the entrance connects to the partial second story that can be used as a
living or working space.

Image Courtesy © araki sasaki architects

  • Architects: araki sasaki architects
  • Project: House of Shiroyama
  • Location: kanagawa prefecture,  japan
  • Site area149.03
  • Built area53.00
  • Ground floor53.00
  • First floor32.30
  • Total floor85.30
  • Height 7.8m, 2 stories
  • Software used: Vectorworks

(more…)

House Tsi, Mooikloof in South Africa by Nico van der Meulen Architects

Saturday, June 8th, 2013

Article source: Nico van der Meulen Architects

When the owners of this home approached Nico van der Meulen Architects, their brief was simple: “to design a stunning, cutting-edge, contemporary home”. The only absolute requirement was that it had to be visually extraordinary with an indoor swimming pool.

The relaxed attitude of the client and the large site (10 000m²/~2.5 acres) provided the architects with a golden opportunity to explore the home three-dimensionally with advanced 3D computer software, and fuse the programmatic requirements into the 3D model. The outcome was a design where form meets function. Enhancing the structure are the incorporation of sun-orientation, circulation, open-plan living areas, view orientation and privacy.

Image Courtesy © Nico van der Meulen Architects

(more…)

Sensory Interior design in Portland St by Minosa

Saturday, June 8th, 2013

Article source: Minosa

Large voids, over sized spaces and lots of cantilevers!

The owners of this stunning home had commenced construction before it was realised that the planned kitchen and other interior spaces would need to be reconsidered and redesigned to suit the architecture of the house.

Image Courtesy © Minosa

  • Architects: Minosa
  • Project: Sensory Interior design
  • Location: Portland St

(more…)

PGA Catalunya in Girona, Spain by Studio RHE

Saturday, June 8th, 2013

Article source: Studio RHE

Located within “the best golf course in Spain”, Studio RHE’s La Selva Villas at PGA Catalunya Resort in Spain are designed to merge with the surrounding 300 hectares of verdant landscape.

Perfectly situated in the major Catalonian city of Girona, the two villas are a stone’s throw away from the idyllic Costa Brava, medieval villages and the Pyrenees.

Image Courtesy © Studio RHE

Dutch 1930’s house in Haarlem, Netherlands by Van Ommeren-Architects

Saturday, June 8th, 2013

Article source: Van Ommeren-Architects

Remarkable renovation Dutch 1930’s house

Van Ommeren-Architects made the plans and supervised the renovation of a 1930’s house in Haarlem(NL). The design is completed with the placement of a unique extension. Hidden in a common designed 1930s residential district a remarkable extension is made. On the contours of the old extension a lightweight construction realized a healthier relationship with the garden. The volume is divided into segments with opposite slopes, which optically reduce the scale. Between the different slopes, triangular windows are placed. In this way the interior is lit from above is without compromising to intimacy.

Image Courtesy © Van Ommeren-Architects

  • Architects: Van Ommeren-Architects
  • Project: Dutch 1930’s house
  • Location: Haarlem, Netherlands
  • Software used: Autocad and sketchup

(more…)

House Casa Paracas in Ica, Peru by RRMR Arquitectos

Saturday, June 8th, 2013

Article source:  RRMR Arquitectos

Located in the desert coast of the Paracas bay, the perspective taken for the design of this house is a closed volume that extends along the total length of the plot. The main objective is to create a strong element of protection against the strong winds distinctive of this location. Through its path the volume expands, turns and embraces a wide space in the open where all pathways are united around the swimming pool, terraces and landscape. Protected by a huge exposed concrete mass, these spaces enjoy the strong sunlight throughout the whole year.

Image Courtesy © Javier Larrea y Jorge Dieguez

  • Architects: RRMR Arquitectos
  • Project: House Casa Paracas
  • Location: Paracas , Ica, Peru
  • Names of Architects: Roberto Riofrio Navarro, Micaela Rodrigo Graña
  • Work Team: Edith Zamalloa, Anny Gutierrez, Miguel Seminario, Beatriz Pero, Helvis Marcello Hidalgo, Claudia Porras.
  • Year of Construction: 2011-2012
  • Construction area: 680m2
  • Photography: Javier Larrea y Jorge Dieguez
  • Materials and Products used: Hilite Peru, CNM (Compañía Nacional de Mármol), Piedra Total, Ventanas y Estilos (Marcos de PVC), DecorCenter.
  • Mentions / Awards: Primer Premio Vivienda Temporal Macro Región Centro – XV Bienal de Arquitectura Peruana 2012 (more…)

Boustred House in Balmoral, Sydney, Australia by ian moore architects

Saturday, June 8th, 2013

Article source: ian moore architects

This project is located in Mosman on a north facing slope looking across Sydney’s Middle Harbour to the Spit Bridge and Clontarf. The site falls away dramatically from a broad and densely landscaped verge on the street frontage, with a high sandstone cliff forming the southern boundary. The house is nestled into this cliff, shielding it from the street, where it appears as a single storey, focusing attention on the magnificent view to the north. Entry is from the side street across a small bridge to a front door that opens to a grand stair descending the full height of the house and dividing it into two clearly differentiated volumes. The southern volume contains the service spaces, bathrooms, laundry, dressing room and a small study, while the northern volume contains the living areas and bedrooms. The glass roofed stair between these volumes has an ambiguous reading, neither inside nor out. It is only when one passes through a series of Oak framed portals that you are officially inside. The lowest level contains children’s bedrooms and a games/TV room that opens to the swimming pool terrace. An undercroft below this level contains the pool equipment and plant room. The middle level contains the main living areas, garage and a large north facing outdoor room opening off the kitchen and dining room. The upper level is given over to the main bedroom suite, home office, study and main entry. The simplicity of the external cement rendered form is enriched with an overlay of light bronze anodised aluminum windows, sliding doors and external sun control louvres, while the interior is defined by the Oak joinery and Travertine floors. The northern elevation is composed of a series of stepped cantilevered roofs and balconies with full height ellipsoid aluminium louvres screening the western facade from the afternoon sun and the neighbouring property.

Image Courtesy © Daniel Mayne

  • Architect: Ian Moore Architects
  • Project: Boustred House
  • Location: Balmoral, Sydney, Australia
  • Principal Architect: Ian Moore
  • Project team: Danny Mathis, Melika Aljucic, Susanne Loeffler
  • Interior Design: Ian Moore
  • Photographer: Daniel Mayne
  • Structural engineer: Ruggero Benvenuti at Benvenuti SC
  • Building certifier: Paul Rolfe Consulting
  • Builder: Coddington Constructions
  • Landscaping: Material: Jim Osbourne
  • Software used: ArchiCad

(more…)

Sharon Region House in Talmei Elazar, Israel by Dan & Hila Israelevitz Architects

Friday, June 7th, 2013

Article source: Dan & Hila Israelevitz Architects

Creating an L shaped house, determined by the lot’s geometry, with flowing mass of blocks with horizontal lines and characteristics. The structure is relatively closed in the direction of the street in order to provide privacy, while part of the design concept was to create a stimulus and attract people to enter the house, like peeking through a keyhole. This concept is translated into the design of a front façade, built out of two layers with an opening in the wall, while the second layer, the inner wall, is in black stone cladding, with glass windows.

Image Courtesy © Elad Sarig 

  • Architects: Dan & Hila Israelevitz Architects
  • Project: Sharon Region House
  • Location: Talmei Elazar, Israel
  • Photography: Elad Sarig
  • Type: single family house
  • Design team: Dan israelevitz, Hila israelevitz, Debby cohen
  • Built area: 400 sqm
  • Plot size: 1514 sqm
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy