Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

International Airport, Airport Expansion Terminal 3 in Shenzhen Bao’an, China by Studio Fuksas

Thursday, December 5th, 2013

Article source: Studio Fuksas

The highly anticipated new terminal at Shenzhen Bao’an International Airport, Guangdong, China, will be operational from the 28 November, 2013. The first airport by acclaimed architects Massimiliano and Doriana Fuksas it is set to become an iconic landmark that will boost the economic development of Shenzhen – one of the fastest-growing cities in the world. Won by international competition, it has undergone a remarkably rapid process of design and construction, completing within 3 years. The client, Shenzhen Airport (Group) Co., is so pleased with the striking design that it is taking the unusual step of trying to copyright it.

Image Courtesy © Studio Fuksas

  • Architects: Studio Fuksas
  • Project: International Airport, Airport Expansion Terminal 3
  • Location: Shenzhen Bao’an, China
  • Dates: 2008 – 2013. International competition won in 2008 over finalists including Foster + Partners (UK), Foreign Office Architects (UK), Gmp International (Germany), Kisho Kurokawa (Japan), Reiser+Umemoto (USA)
  • Size: 500,000 sq.m., 5,381,955 sq.ft (approximately)
  • Interior design: Fuksas Design – internet-point, check-in ‘island’, security-check, gates, passport-check areas, shop box, baggage-claim ‘islands’, info-point, ventilation trees, signage, commercial desk and washrooms
  • Client: Shenzhen Airport (Group) Co., Ltd.
  • Developer: Shenzhen Planning Bureau; Shenzhen Airport (Group) Co., Ltd.
  • Contractor: China State Construction Engineering Corporation, Beijing, Structures, façade and parametric design: Knippers Helbig Engineering, Stuttgart, NY
  • Architect of record: BIAD (Beijing Institute of Architectural Design), Beijing
  • Lighting consulting: Speirs & Major Associates, Edinburgh, London
  • Materials: Steel with a concrete substructure. 52,000 tonnes of steel was used, with an additional 260,000 tonnes of reinforcement. It has won the ‘Steel Gold Award (National Quality Engineering)’.
  • Sustainability: The design has been optimised to make best use of natural ventilation and light. Photovoltaics will meet the electricity demand of T3, making about 950 million electricity units each year. Future photovoltaic generation is expected to reach a capacity of 10MW that will be used to support the electronic devices of the entire airport.
  • Cost: 734,000,000 Euros
  • Orientation: The main building includes two-storey underground and four layers above the ground (partial five storeys). The fourth floor is the departure hall. The third floor is connected with the domestic departing passengers channel and the center of it is the international joint inspection zone, luggage collection/checkpoint and the office area located on both sides. The domestic passage channel, luggage claim hall and part of the office area are on the second floor. At the north east part of the first floor is the international departure hall. Its center is used for the international joint inspection zone and also the luggage claim hall. In front of the first floor stand the CIP lounges. Between it and the main building stands the outdoor courtyard.

Central in Eindhoven, Netherlands by Diederendirrix Architects

Thursday, December 5th, 2013

Article source: Diederendirrix Architects 

On the edge of the centre of Eindhoven sixteen townhouses and eighteen apartments were built above a communal basement garage, in a setting in which every direction has a different character. The apartments are located in a tower built on columns situated in the Dommelplantsoen. A compact, low-rise development of patio dwellings with strategic views of the park-like surroundings is located on the other side of the repositioned Zwembadweg.

Image Courtesy © Diederendirrix Architects

RENFE HEADQUARTERS RESTAURANT in Madrid, Spain by ISRAEL ALBA

Thursday, December 5th, 2013

Article source: ISRAEL ALBA

Renfe recognised the need to move the current corporate restaurant, situated above the platforms on Avda. Ciudad de Barcelona, to a new location on platform 6. The objective was updated, functional and representative premises that service the staff of the office buildings situated on these platforms in a distinctive location.

Image Courtesy © Jesús Granada

  • Architects: ISRAEL ALBA
  • Project: RENFE HEADQUARTERS RESTAURANT
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Jesús Granada
  • Project team: Mónica Domínguez (associated architect), Javier Nuño, Zina Petrikova, Ines Steuber,
  • Architect on-site: Lucía Esteban (Ineco)
  • Quantity surveyor on-site: Gema Lanzas (Ineco)
  • Area: 500 m²
  • Client: RENFE
  • Engineering consulting: María Concepción Pérez
  • Builidng services consulting: Solventa Ingenieros Consultores, S.L.P. (Vicente Erguido)
  • Construction company: Bauen, S.A.

Carrieres Sous Poissy in France by GAETAN LE PENHUEL ARCHITECTES

Wednesday, December 4th, 2013

Article source: GAETAN LE PENHUEL ARCHITECTES

The “Pasteur ” social residence, with a capacity of 165 studios, is part of a process of relocating migrant workers within two residences , as part of the treatment plan of Homes Migrant Workers , led by the national CILPI organism . This change status is to remove the collective accommodation towards an individual and autonomous housing. This is also included in a larger program redevelopment of the St. Louis neighborhood in Carrières sous Poissy (78), in the great parisian suburbs.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: GAETAN LE PENHUEL ARCHITECTES
  • Project: Carrieres Sous Poissy
  • Location: France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Client: RSIF – Groupe 3F
  • Partners: CETBA-NOX: BET TCE
  • Surface : 4 500 m2
  • BUDGET HT: 7.38 M€
  • Completion: Mai 2013
  • Main contractor: LES MAÇONS PARISIENS

A High-End Running Store in Toronto, Canada by +tongtong

Tuesday, December 3rd, 2013

Article source: +tongtong

Multi-disciplinary studio +tongtong recently completed a boutique retail space for Black Toe Running, a new high-end running store situated in downtown Toronto. Inspired equally by elite running culture and its urban locale, the space is nestled at the base of a condo building on King Street West – a major artery for condo development and a common route for urban runners. “It’s an interesting location,” Tong explains, “You might expect a café or a corner store, but Black Toe offers something that a lot of people who live and work in the neighbourhood actually engage with.”

Image Courtesy © Colin Faulkner

  • Architects: +tongtong
  • Project: A High-End Running Store
  • Location:  Toronto, Canada
  • Photography: Colin Faulkner
  • Size: 900 sq’

Hotel Akman in Istanbul, Turkey by Plan 9 Architecture

Tuesday, December 3rd, 2013

Article source: Plan 9 Architecture

Renovation project of an old office building to a boutique hotel in Old City of Istanbul…

Image Courtesy © Plan 9 Architecture

  • Architects: Plan 9 Architecture (Murat Ersahin)
  • Project: Hotel Akman
  • Location: Istanbul, Turkey
  • Software used: Autocad, 3ds Max and Photoshop

Geometrics by Gemelli Design

Tuesday, December 3rd, 2013

Article source: Gemelli Design

The basic concept of this space is based on the wishes of an artist: “I need Colors, Colors and Colors”. She believes that the colors can improve her life. The Colors in this little room affect both body and soul. They produce the body’s natural relaxation, but also encourage the imagination through the geometric color forms.

Image Courtesy © Gemelli Design

  • Architects: Gemelli Design (Brani & Desi)
  • Project: Geometrics
  • Design Studio: Brani & Desi
  • Designers: Branimira Ivanova & Desislava Ivanova

Marienburg by Diederendirrix Architects

Tuesday, December 3rd, 2013

Article source: Diederendirrix Architects

This duo-block is the first of 4 housing complexes to be realised in this park-like area and is part of an urban development plan from the Lubbers’ bureau. The complex consists of 40 apartments (for rent or for sale) and 3 penthouses with underground parking and storerooms. In the context of the village, the considerable size is minimised by use of a terraced layout and a gradation of outer spaces.

Image Courtesy © Diederendirrix Architects

New Offices for Mako Group in London, England by EDGE

Tuesday, December 3rd, 2013

Article source: EDGE

The Mako Group (named after the Mako shark) is a forward-thinking and highly-independent global financial group, made up of five individual businesses, each of which specialises in a different aspect of sales, trading and investment management activities. EDGE was commissioned to create a new working environment for the Group that would express the company’s particular ethos, approach, values and aspirations; future-proof it in terms of additional growth; instil employee pride and provide a sense of unity for its ‘family of personalities’.

Image Courtesy © Gareth Gardner

  • Architects: EDGE
  • Project: New Offices for Mako Group
  • Location: London, England
  • Photography: Gareth Gardner
  • Cost Consultant: Bigham Anderson Partnership
  • Project Manager: Jones Lang LaSalle
  • Services Engineer: ChapmanBDSP
  • CDM Consultant: Appleyards
  • Main Contractor: Collins Construction

OFFICES AND INDUSTRIAL WAREHOUSE in MADRID, Spain by ISRAEL ALBA

Tuesday, December 3rd, 2013

Article source: ISRAEL ALBA

A newly-created industrial zone in a peripheral area with no identity, references or language; major road links which cross, divide and model the contemporary landscape; a narrow, long plot between partition walls. Only the distant views on this landscape offer any interesting prospect of a relationship with the outside.

Image Courtesy © Eduardo Sánchez

  • Architects: ISRAEL ALBA
  • Project: OFFICES AND INDUSTRIAL WAREHOUSE
  • Location: MADRID, Spain
  • Photography: Eduardo Sánchez
  • Project team: Jorge Valseca, Juan García (student of architecture)
  • Area: 1.714 m²
  • Client: VALORIZA, S.A.
  • Construction engineer: José María Hernández
  • Engineering consulting: Oscar García
  • Builidng services consulting: JG Ingenieros (Emilio González)
  • Construction company: VALORIZA, S.A.
  • Software Used: AutoCAD
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise