Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Jack’s House in Melbourne, Australia by FMD Architects

Tuesday, March 25th, 2014

Article source: FMD Architects

The new extension offers a dialogue between two buildings of different eras. The existing Victorian residence at the street front and the industrial saw-tooth warehouse on the rear boundary seem disconnected in style and function. The extension negotiates between the two buildings, stretching and tapering toward the saw-tooth brick wall, while internally opening up from the double loaded Victorian corridor to the open glazed space, with the brick wall on the boundary as a feature backdrop.

Image Courtesy © Shannon McGrath

  • Architects: FMD Architects
  • Project: Jack’s House
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photography: Shannon McGrath
  • Project Completion: 2012
  • Project Team: Fiona Dunin, Alex Peck, Jesse Newstadt, Georgia Nowak, Caroline Tan
  • Builder: Grenville Architectural Construction
  • Structural Engineer: Irwin Consult
  • Landscape Architect: Eckersley Garden Architecture

Redevelopment of the New Waterfront in Thessaloniki, Greece by nikiforidis-cuomo architects

Tuesday, March 25th, 2014

Article source: nikiforidis-cuomo architects

In 2000, the Municipality of Thessaloniki launched an International Architectural Competition for the redevelopment of the New Waterfront and in 2006 the construction of the 1st prize begun. The first part (around 75800m2) was completed in 2008 and the second part (around 163000m2) started in 2011 and was completed in 2014. The total length of the New Waterfront is 3km. There are 2.353 new trees, 118.432 new plants, 58,75 acres of green spaces and 11.557m2 of playgrounds.

The waterfront with the sculpture of G.Zoggolopoulos, Image Courtesy © Prodromos Nikiforidis

  • Architects: nikiforidis-cuomo architects
  • Project: Redevelopment of the New Waterfront
  • Location: Thessaloniki, Greece
  • Photography: Bernard Cuomo, Prodromos Nikiforidis, Ionnis Kaktsis.
  • Software used: AutoCad
  • Date of completion: 2014
  • Developer: Municipality ofThessaloniki
  • Area: 238.800 m2
  • Special collaborators: P. Tarani, E. Karioti
  • Collaborators: I. Dova, E. Zografou, N. Karakosta, N. Biskos, S. Nikolakaki, D. Pavlopoulou, G. Skiadopoulos, F. Valsami, E. Konstantara
  • Acoustic consultant (for the competition): N. Barkas
  • SUPERVISION OF THE STUDIES: K. Belibasakis, M. Zourna, K. Bletsa, E. Fountoulidou, S. Laftsidou, D. Katirtzoglou, D. Sotiriadis
  • SUPERVISION OF THE CONSTRUCTION: A. Spiliopoulos, D. Tzioras, N. Mourouzidis, I. Karagianni, S. Paraskeva

Cross-Stitch House in Melbourne, Australia by FMD Architects

Saturday, March 22nd, 2014

Article source: FMD Architects

The brief was to create new Living spaces, relocate the kitchen and bathroom and improve access to natural light. The functional requirements of the client were simple. The only particular requirement was to find a place in the design for 3 tapestries that her mother had made.

Image Courtesy © Peter Bennetts

  • Architects: FMD Architects
  • Project: Cross-Stitch House
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photography: Peter Bennetts
  • Project Completion: December 2013
  • Project Team: Fiona Dunin, Andrew Carija, Robert Kolak
  • Builder: Grenville Architectural Construction
  • Landscape Architect: Eckersley Garden Architecture
  • Structural Engineer: MacLeod Consulting

(more…)

Beach House in La Jolla, Peru by Metropolis

Saturday, March 22nd, 2014

Article source: Metropolis

The Project is located in the First Row of a plot right beside a Crystal Lagoon artificial lagoon, in La Jolla, in Lima, in a 300.00m2 terrain.

The proposal contemplates the development of a beach residence with two floors plus a basement.

Image Courtesy © Metropolis

  • Architects: Metropolis (Arch. José Orrego Herrera)
  • Project: Beach House
  • Location: La Jolla, Peru
  • Photography:

AREAS

  • Basement Floor: 60.53 m2
  • Ground Floor: 264.85 m2
  • First Floor: 244.85 m2
  • Built Area: 570.23 m2
  • SITE AREA: 300.00m2
  • PROJECT ASISTANTS: Arch. Elmer Ramírez  –  Arch. Juan Carlos Berrocal
  • CONSTRUCTOR: Arch. Alfredo Uccelli
  • STRUCTURES: Eng. Jorge Avendaño
  • SANITARY INSTALATIONS: Eng. Lincoln Gal’Lino
  • ELECTRICAL INSTALATIONS: Eng. Jaime Alvarado
  • ILUMINATION: Trazzo

8th Ave in Montreal, Canada by NatureHumaine

Friday, March 21st, 2014

Article source: NatureHumaine

This intervention transformed a residential two storey duplex in Rosemount into a single dwelling unit by completely reorganizing the interior and constructing a 430 sqft extension in the rear.

The extension includes a master bedroom on the second floor and a family room that gives onto an intimate garden at ground level. Standing proud on a typical Montreal laneway, the extension acts as a beacon of novelty and dynamism. While little work was done to the front facade, this extension was designed in contrast, with bright colors, an angled form, and generous glazing.

Image Courtesy © Adrien Williams

  • Architects: NatureHumaine
  • Project: 8th Ave
  • Location: Montreal, Canada
  • Photography: Adrien Williams
  • Type:  Single family house
  • Intervention: Interior re-organization & extension
  • Area: 1630 sqft
  • Completion Date: 2013

YOUTH RESIDENCES AT AALBORG WATERFRONT in Denmark by Henning Larsen Architects

Friday, March 21st, 2014

Article source: Henning Larsen Architects

The Aalborg waterfront will soon boast 251 new youth residences, which are currently under construction. The youth residences constitute a lively residential environment on one of the most attractive sites in Aalborg, emphasising the city’s development as it becomes one of Northern Europe’s most significant knowledge cities.

Image Courtesy © Henning Larsen Architects

House in Balsthal, Switzerland by Pascal Flammer Architekten

Friday, March 21st, 2014

Article source: Pascal Flammer Architekten

This timber house is about different ways of perceiving the landscape surrounding it. There are two principal floors; one set 750mm below the earth, one 1500mm above. The ground floor consists of one single family room with a noticeably low horizontal ceiling. In this space there is a physical connection with the nature outside the continuous windows.

Image Courtesy © Ioana Marinescu

  • Architects: Pascal Flammer Architekten
  • Project: House in Balsthal
  • Location: Balsthal, Switzerland
  • Photography: Ioana Marinescu

New Helsinki Central Library in Finland by Henning Larsen Architects

Thursday, March 20th, 2014

Article source: Henning Larsen Architects

The new Helsinki Central Library is uniquely situated in the historic city centre, with direct views to the downtown area and Töölönlahti Bay. The design of the new building is inspired by this exceptional location, incorporating and intertwining the park and city in a sweeping gesture reminiscent of a yin yang symbol.

Image Courtesy © Henning Larsen Architects

  • Architects: Henning Larsen Architects
  • Project: New Helsinki Central Library
  • Location: Helsinki, Finland
  • Client: The City of Helsinki
  • Gross floor area: 10,000 m2
  • Year of design: 2012 – 2013
  • Type of assignment: Open International Competition

VIET PAVILION in Ninh Khanh, Ninh Binh by LANDMAK ARCHITECT, JSC

Thursday, March 20th, 2014

Article source: LANDMAK ARCHITECT, JSC 

It is easy to build a new urban which is beautiful, comfortable, spacious, and airy. However, it is not easy to create the spirit-inspiring place, especially in Vietnam where new urban are currently blooming, rather like each other and duplicate a lot of French classical architecture.

Image Courtesy © Le Anh Duc

  • Architects: LANDMAK ARCHITECT, JSC
  • Project: VIET PAVILION
  • Location: Ninh Khanh, Ninh Binh, VietNam
  • Photography: Le Anh Duc
  • Architect in Charge: Ta Tien Vinh, Truong Tuan Chung
  • Design Team: Nguyen Thi Thu Phuong, Vu Nam Son, Bui Huy Toan, Nguyen Hoang Hai, Vu  Thi Quynh Giao, Le Thanh Ha, Do Tho Ha, Vu Xuan Hai, Pham Van Kien
  • General Contractor: Tan Truong Thanh, jsc 
  • Project manage: Nguyen Thuong Dinh
  • Area: 423 sqm
  • Project year: 2013
  • Clients: Mr. Hoang Anh Tu & Mrs. Dinh Phuong Tram

The Cube, 2013 Beijing Biennale by Oyler Wu Collaborative

Thursday, March 20th, 2014

Article source: Oyler Wu Collaborative

Built for the 2013 Beijing Biennale, the Cube was designed with the intention of challenging the perceptual reading of the volumetric object.  Beginning with this iconic and basic geometry, the overall scheme is designed to maintain the clear presence of the six-sided object in space.

Image Courtesy © Jason Wheeler

  • Architects: Oyler Wu Collaborative
  • Project: The Cube, 2013 Beijing Biennale
  • Photography: Jason Wheeler, Lam Kaiming Lin
  • Project Team: Dwayne Oyler, Jenny Wu, Lung Chi Chang, Dustin Columbatto, Eric Lalone, Huy Le, Shawn Rassekh, Sanjay Sukie, Yaohua Wang
  • Structural Engineering: Nous Engineering, Matt Melnyk
  • Lighting Designer: Lux Populi
Canon: oce crystalPoint
Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise