Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

FUNERAL PARLOR in Granada, Spain by Muñoz Miranda Architects

Friday, February 28th, 2014

Article source: Muñoz Miranda Architects

A lot that does not exist. A pine forest along the hillside at the top of Murtas. An existing retaining wall constructed in an Alpujarra´s vernacular way, using local rough stones. The program seeks a room to hold a wake over. A large stone lintel beam supported by a large HEB creates an access space threshold. Once inside, you think of a concave space (cavus-cave) that connects earth with sky. Two concave rooms, one public and one more private.

Image Courtesy © Javier Callejas Sevilla

  • Architects: Muñoz Miranda Architects
  • Project: FUNERAL PARLOR
  • Location: Granada, Spain
  • Photography: Javier Callejas Sevilla
  • Civil Engineer: Pedro A. González Garrido
  • Client: Plan PROTEJA de la Junta de Andalucía
  • Construction Company: Excmo. Ayuntamiento de Murtas
  • Project Area: 82m2
  • Budget: 62.000€ IVA incluido
  • Project Year: 2014

NOA garden house in North-East Estonia, Virumaa by Jaanus Orgusaar

Friday, February 28th, 2014

Article source: Jaanus Orgusaar

NOA is an easily mountable sustainable living space, adaptable to a variety of landscapes and environments. The advantage is that one can always add a module to extend the housing step by step, with each module, ones „saves“ a wall.

It is an invention by Jaanus Orgusaar, an Estonian designer-inventor. He built the first one for his own family, and plans to add two more modules. One module is 25 sq metres.

Image Courtesy © Jaanus Orgusaar

  • Architects: Jaanus Orgusaar
  • Project: NOA garden house
  • Location: North-East Estonia, Virumaa
  • Photography: Terje Ugandi and Jaanus Orgusaar
  • Closed net area: 21.5 m²
  • Area of terrace: 8.0 m²
  • Building year: 2010

Auto-family house in central poland by KWK PROMES

Friday, February 28th, 2014

Article source: KWK PROMES

Autofamily house represents a new way of thinking about the entrance area in a suburban residence. We usually enter the house by a car, using the garage integrated in main solid. The main entrance is rarely used. Nowadays the cars are becoming cleaner and more eco-friendly, hence the idea emerged to include the garage into the representative entrance area.

Image Courtesy © olo studio

  • Architects: KWK PROMES
  • Project: Auto-family house
  • Location: central poland
  • Photography: juliusz sokołowski, olo studio
  • Author: robert konieczny
  • Collaboration: katarzyna furgalińska, magdalena adamczak, łukasz marciniak
  • Structural engineering: kornel szyndler
  • Installations: tb-projekt
  • Client: private
  • Site area: 5055m2
  • Usable floor area: 990m2
  • Project: 2007
  • Construction: 2009-2012
  • Publications: zeppelin 03 2013, mark magazine 02/03 2013
  • Awards: nomination for mies van der rohe award 2013
  • Exhibitions: logic of space 11/12 2011

Mediatheque in Mont de Marsan, France by ARCHI5

Friday, February 28th, 2014

Article source: ARCHI5

The Media Library is a strong cultural symbol for the Marsan urban area. It is a place of discovery, gatherings and exchanges for its users. It is a visible, distinctive building without being overpowering.

The Media Library stands in the middle of the Bosquet barracks, and care has been taken to augment the dialogue with the place’s strong architectural whole. With its clean envelope of pure geometric lines, a 197 ft x 197 ft square, the building complies with the classical layout yet contrasts with its austerity by offsetting the system with a corner opening onto the city. Its façades reflect the surrounding barracks like a respectful, deferential mirror.

Image Courtesy © Didier Boy de la Tour.

  • Architects: ARCHI5
  • Project: Mediatheque
  • Location: Mont de Marsan, France
  • Photography: Communauté d’agglomération du Marsan, Gaston F. Bergeret, Didier Boy de la Tour.
  • Client: Communauté d’agglomération du Marsan
  • Program: Construction of a Mediatheque, conference hall. Conception of the furnitures and the signage.Underground car park.
  • Surface: 4 750 m ²
  • Cost: 12 309 000 € Excl. Tax.
  • Timetable: Competition prize winner June 2007 – Opening Nov. 2012
  • Engineer, economist: Mizrahi
  • Acoustic designer: Tisseyre & Associés

The Sun Shadow Pavilion by Michael Jantzen

Friday, February 28th, 2014

Article source: Michael Jantzen

The Sun Shadow Pavilion is a design proposal for a large solar powered exhibition space. On June 3rd, 2011 at 9:00 AM central standard time, the sun shone down on a scale model of a large square array of photovoltaic solar panels mounted above a flat white surface facing south. The shadow cast on the flat white surface formed by the solar panels was traced every hour for 8 hours as the sun moved across the sky.

Image Courtesy © Michael Jantzen

  • Architects: Michael Jantzen
  • Project: The Sun Shadow Pavilion
  • Status: Unbuilt

LoMa Chapalita in Guadalajara, Mexico by Elías Rizo Arquitectos

Friday, February 28th, 2014

Article source: Elías Rizo Arquitectos

On an emblematic avenue in Guadalajara, a short distance from a city landmark in the heart of a cosmopolitan area, this building rises in an attempt to become a reference in Guadalajara’s cityscape. The project aims to create an imposing building that is kind both to its surroundings and the environment. The project consists of 6 commercially available office levels plus commercial spaces. The office levels have the possibility of splitting into 4 private stalls giving the building a dynamic and variable trait with up to 24 distinct office spaces.

Image Courtesy © Gabriela Chávez

  • Architects: Elías Rizo Arquitectos
  • Project: LoMa Chapalita
  • Location: Guadalajara, Mexico
  • Photography: Gabriela Chávez
  • Collaborators: Pablo Alexanderson Rossana Valdivia Jorge Verdín, Jenny Mora, Paola Hernández, Alma Osnaya, Jenny Camarena, Gabriela Chávez, Roberto Contreras, Rigo González, Carlos Miramontes, Juan Antonio Avelar.
  • Constructor: Elías Rizo Arquitects Structural engineering: LOES Ingenieros Plumbing: GEFLUSA
  • Electrical: CG Engineering
  • Air Conditioning: Airesistemas
  • Window framing: ICO Alum
  • Facade System: Hunter Douglas – Katorce Espacios Lighting: Construlita
  • Stones: Tenerife, Javier Covarrubias
  • Project Year: 2012
  • Project Area: 7,279.90 m2

ArtA Kunstencluster in Arnhem, the Netherlands by NL Architects

Friday, February 28th, 2014

Article source: NL Architects

ArtA will be an exciting mixture of public functions: a ‘sandwich’ of cinema, square, museum and park: Art House,Art Square, Art Show, Art Park.

By pushing this programmatic sandwich down on one side the roof becomes accessible. At the same time the building opens up to the river. An easily accessible roof landscape emerges draped over vibrant city life: ‘urban moraine’.

Image Courtesy © NL Architects

  • Architects: NL Architects
  • Project: ArtA Kunstencluster
  • Location: Arnhem, the Netherlands
  • Year: 2014
  • Type: competition entry
  • Client: City of Arnhem
  • Size: 8,500 sqm
  • NL team:Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse, Gen Yamamoto, Eke Hoekstra, Jose Ramon Vives,, Laura Riano, Sander van de Weijer, Arne van Wees,, Mario Genovesi en Shane Dalke, Peter Bijvoet, DGMR.

National Stadium in Tripoli, Libya by gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Friday, February 28th, 2014

Article source: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

A new football stadium for Tripoli: the groundbreaking ceremony for the National Stadium in the new sports park, which was designed by the architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) took place on Wednesday 26 February 2014. The ceremony took place in the presence of the Libyan Prime Minister, Ali Seidan, the German Ambassador, Christian Much, the football legend Franz Beckenbauer and the gmp Project Manager, Hans-Joachim Paap. gmp has been commissioned with the scheme design for the project as well as the detailed design.

Image Courtesy © gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

  • Architects: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner
  • Project: National Stadium
  • Location: Tripoli, Libya
  • Design: Volkwin Marg and Hubert Nienhoff
  • Associate Partners: Hans-Joachim Paap, Jochen Köhn
  • Team members: Nikolai Reich, Martin Krebes, Barbara Düring, Torsten Weber
  • Structural design: (outline design) Werner Sobek Ingenieure, Stuttgart
  • Structural design: (scheme and detailed design) schlaich bergermann und partner, Stuttgart
  • Services engineering: (outline design) Bechtold Ingenieurgesellschaft mbH, Berlin
  • Project commissioned by: Masterplan Libya, Tripolis, Kronberg
  • Client: Lidco – Libyan Investment and Development Co. Tripolis
  • General contractor: Porr Libya
  • Seats: 71,000

Hotel in Pieniny mountain by KWK Promes

Thursday, February 27th, 2014

Article source: KWK Promes

On the picturesque site located near the Czorsztyn lake, the investor wanted to built his dream hotel. There are traditional houses standing on the nearest hill, that were moved from the village that was later flooded by the water of Czorsztyn lake. They have become the inspiration for the project.

Image Courtesy © KWK Promes

  • Architects: KWK Promes
  • Project: Hotel in Pieniny mountain
  • Author: Robert Konieczny
  • Co-author: Michał Lisiński,  Katarzyna Furgalińska
  • Collaboration:  Jakub Pstraś, Piotr Tokarski, Marcin Harnasz
  • Client: private
  • Structural engineering: Kornel Szyndler
  • Instalations: cegroup
  • Site area: 8360 m2
  • Usable floor area: 5368 m2
  • Volume: 10892 m3
  • Design: 2009

CASA TOMÁS in Barcelona, Spain by LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona

Thursday, February 27th, 2014

Article source: LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona

Louis Kahn divided spaces into two types: served and servant (where ‘servant’ refers not to domestic staff but to spaces serving other spaces). Marcel Breuer structured a considerable number of his single-family homes into a bi-nuclear scheme. The pre-existing H-shape of the Tomás home already favoured its spatial organization into two living areas, as in Breuer’s plan: one part to be used for daytime activities – the social area – and the other for night-time functions – the private area. The connecting room was to be a servant space but also given its own character so that, rather than being relegated for use as a mere passageway, it could also function as a living area. The other two rooms would be served spaces.

Image Courtesy © José Hevia

  • Architects: LAB, Laboratory for Architecture in Barcelona
  • Project: CASA TOMÁS
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: José Hevia
  • Client: Miguel Gayoso
  • Contractor: Constructora Montnegre (Tordera, Barcelona), Spain
  • Project year: 2013
  • Completion date: November 2013
  • Project area: 80, 00 m2
  • Cost: 73.000, 00 €
Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise