Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Author Archive

Toyota 86 Pit House in Hakone Kanagawa, Japan by Torafu Architects

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Torafu Architects

We performed the interior design of a coffee salon set to open for a limited time inside the Mt. Taikan View Lounge, atop the Hakone Turnpike. We were tasked with creating a space for sports car fans to meet after enjoying an early-morning drive.

Image Courtesy Daici Ano

  • Architects: Torafu Architects
  • Project: Toyota 86 Pit House
  • Location: Hakone Kanagawa, Japan
  • Principle use: CAFE
  • Production: Ishimaru
  • Credit: Planning: TOYOTA MARKETING JAPAN CORPORATION / Graphic design: SUN-AD
  • Building site: Hakone Kanagawa
  • Total floor area: 117.97m2
  • Design period: 2012.03-09
  • Construction period: 2012.09-10
  • Duration: 2012.10.01-12.14
  • Photo: Daici Ano
  • Software used: Vectorworks and Sketch up pro

(more…)

Casa De Descanso in Leon, Spain by Virginiaarq

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Virginiaarq

Memory:

Constraints: Orientation and Environment

Two are the main starting conditions when designing this space, coupled with the programmatic conditions: first, the analysis and the relationship with the environment and, secondly, the study of the guidelines in relation to the various parts program.

Image Courtesy Virginiaarq

  • Architects: Virginiaarq
  • Project: Casa De Descanso
  • Location: Development The Tomillar, Celada De La Vega, Leon, Spain
  • Title Of Work: Rest House
  • Promoter: Lucio Angel Vallejo Balda
  • Construction: Constructora Cepedana, Sl
  • Constructed Area: 108.49 M2
  • Architect: MS. Virginia Gonzalez Rebollo
  • Architecture Award Vii Of Castile And Leon 2006-2007 Category Houses

Image Courtesy Virginiaarq

The plot is a rectangle oriented north-south, bordering the path rolled eastward and falls in elevation of 5 meters to the west. Treating it seeks to achieve integration in place betting on a wild vegetation herbal aromatic shrubs, …

They raise two volumes that are embedded in the sloping terrain and fly across the top of it (antigravity effect), blind to the path east, except the crack of entry, and that open towards the light and landscape.

Image Courtesy Virginiaarq

Materiales:

  • Muro cortina y carpinterías Aluminio: CORTIZO
  • Panel fachada: LARSON.
  • Cerrajería: CARPINTERIA CEPEDANA.
  • Estructura: PRECESA

Image Courtesy Virginiaarq

Relaxation and meditation.

Two eyes looking at the scenery and catch the light: the volume of colored concrete tectonic opens to the distant landscape of mountains, West captures the light that illuminates the living space and fits like a photographic snapshot sunsets. The metal volume is oriented to the northwest, is a place that captures more light controlled north, which is smoother and works better to give light to the library area. From this space captures the snapshot through the hole is a profile of the city of Astorga and establishing a visual relationship with its highest point: the cathedral.

Image Courtesy Virginiaarq

So are two looks, with different types of light, void ratio, … and are closely related to the activity that takes place in the interior: estar-oeste-paisaje/leer-norte-catedral.

Image Courtesy Virginiaarq

Program

The basic program requested by the client is that of minimum housing, the main space is the living-rest and reading area. Around this server spaces are developed, consisting of a toilet, wardrobe, office and bedroom unit minimum. The entire program takes place in a single field, which turns into a double-height space in the living area.

Image Courtesy Virginiaarq

Structural and constructive approach

Structurally resolved through a reinforced concrete walls that serve as edge beams equivalent to the full height of the wall, which are embedded in the ground and fly four meters getting creating an effect of lightness: body mass of concrete that gives the illusion of light box resting on the hillside in an apparent unstable equilibrium.

Image Courtesy Virginiaarq

The structure, the concrete wall seen finishing material is double-height volume. We have studied carefully the material quality of these concrete walls, which are colored in situ. During the process of the work were done extensive testing with different dosages of dye to get a concrete with a texture and color inspired by the clay of the environment so that it integrates into the landscape and at the same time acquire its own identity.

Image Courtesy Virginiaarq

The volume that houses the library and is also oriented north-wall is structurally a cantilevered concrete beam, but outside is lined with aluminum panel. The inverted roof is not passable gravel finish.

Image Courtesy Virginiaarq

Inside the concrete wall is projected with extruded polystyrene insulation and 50 mm mineral wool as insulation. Finally freestanding trasdosa with plasterboard wall.

Image Courtesy Virginiaarq

It raises the cantilevered staircase, recessed one side in the concrete wall (same structural criteria that the building itself: total absence of pillars). The railing is galvanized and painted steel.

Image Courtesy Virginiaarq

The bedroom on the double-height space is structurally more concrete slab of reinforced concrete overalls cantilevered seen similarly colored than the outer enclosure.

Image Courtesy Virginiaarq

SETEC International office Building extension to a Jean Prouvé office Existing Building in Vitrolles, France by Series et Series

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Series et Series

The headquarter of the International SETEC, located in Vitrolles in the south of France, formerly EPAREB (Etablissement Public d’Aménagement des Rives de l’Etang de Berre) was built in several phases. Firstly, in the 70s, Jean Prouvé implemented “Petroff system” developing a three-dimensional structural steel sheet and plexiglass panels on the front. This device would allow to cover a large area without increasing the bearing points, which in turn was covered by aluminium stiffeners attached to the work front.

Image Courtesy Series et Series

  • Architects: Series et Series
  • Project: SETEC International office Building extension to a Jean Prouvé office Existing Building
  • Location: 5 chemin des gorges de Cabriès 13127 Vitrolles (Bouches-du-Rhône) / France
  • Client: SCI Inter Bureaux
  • Project Management: SÉRIÈS ET SÉRIÈS architects
  • Type: 10 Bureaux + Archives
  • Area: 160m2
  • Date: Delivery February 2012
  • Budget: 330 000€ HT.
  • Photos Credits: © Series et Series

(more…)

Hannibal Road Gardens in Stepney, London by Peter Barber Architects

Tuesday, November 13th, 2012

Article source: Peter Barber Architects

Hannibal Road Gardens is social housing project set around a community garden in Stepney. The proposal replaces a problematic strip of garages and creates a fourth side to a square within an existing housing estate with 3 slab blocks forming the other sides.

Image Courtesy Peter Barber Architects

Tokyo 2020 Olympic Stadium Competition Entry in Japan by Andrea Maffei Architects

Saturday, November 10th, 2012

Article source: Andrea Maffei Architects

The competition for the New Tokyo National Stadium which began in July and ended in September 2012 asked for a proposal for the 2020 Olympic Games. We made a design whose intention was to allow people to feel very close to the activity within, to the athletes and football players, to the exciting atmosphere in which the spectator is involved directly in the games. At the same time we also wanted to design a space which was flexible, that could accommodate the wide range of sports intended for this kind of building, by focusing specifically on circulation that would make movement easy and fluid. In front of the large stadium area there is a main public space that creates a new Festival Sport Plaza, whose roof protects people from rain and provides shadow in the hot summer months. The space was intended to be used for exterior and extraneous events like concerts, oobon parties, political campaigns, small sporting activities, fairs, and many others.

Image Courtesy via Venti Settembre

  • Architects: Andrea Maffei Architects
  • Project: Tokyo 2020 Olympic Stadium Competition Entry
  • Location: Tokyo, Japan
  • Program: Olympic Stadium – 2020 Olympic Games
  • Client: Japan Sports Council
  • Competition Dates: July – September 2012
  • Architecture Project: Andrea Maffei
  • Design Team: Takeshi Miura, Alessandra De Stefani, Takatoshi Oki, Roberto Balduzzi, Paolo Evolvi, Stefano Bergagna, Pietro Bertozzi, Chiara Zandri / Andrea Maffei Architects
  • Associate Architect: Hiroshi Yoshino, Mitsuyoshi Miyazaki / Yoshino Hiroshi Architect Office structures prof. Massimo Majowiecki / Studio Tecnico Majowiecki
  • Mechanical Systems: Kankyo-Engineering Co., Ltd.
  • Total Area: 301.215 sqm
  • Capacity: 90.000 seats
  • Cost Estimation: US$ 1,300,000
  • Image: via Venti Settembre

(more…)

LA Maison DU Boise in Montréal, Canada by Gestion Rene Desjardins

Saturday, November 10th, 2012

Article source: Gestion Rene Desjardins 

Once they had chosen a wooded site, the mandate was to create a house that would specifically address the children’s well-being. From there, the mother was interested in colour and the father wanted a design that would last “indefinitely”. As for the style, they agreed it would be modern but “not minimalist”.

Image Courtesy Gestion Rene Desjardins

(more…)

Canadian Firefighters Memorial in Ottawa, Canada by PLANT Architect Inc. in collaboration with Douglas Coupland

Saturday, November 10th, 2012

Article source: PLANT Architect Inc.

The Canadian Firefighters Memorial officially opened on September 9, in Ottawa. Located at the site of the capital’s devastating fire of 1900, this urban-planning memorial ensemble was collaboratively designed by PLANT Architect Inc. and Canadian visual artist and novelist Douglas Coupland. The team won the national competition hosted by the Canadian Fallen Firefighters Foundation (CFFF) and the National Capital Commission (NCC) in 2010.

Image Courtesy © PLANT Architect Inc.

  • Architects: PLANT Architect Inc. in collaboration with Douglas Coupland
  • Project:Canadian Firefighters Memorial
  • Location: Ottawa, Canada
  • Client: Canadian Fallen Firefighters Foundation (CFFF) in collaboration with National Capital Commission (NCC)
  • Photographer: Steven Evans | Linda Matta | © PLANT Architect Inc.
  • Project manager: Mary Tremain, Partner, PLANT Architect Inc., GB Associates
  • Design team: PLANT Architect Inc. — Mary Tremain, Lisa Rapoport, Chris Pommer (Partners; Architects) | Vanessa Eickhoff (Associate; Landscape Architect; OALA) | Suzanne Ernst | Jeremy McGregor
  • Collaborators: Douglas Coupland (Artist)
  • Engineers:
    • Blackwell Bowick Partnership Ltd. (Structural Engineering)
    • Novatech Engineering Consultants Ltd. (Civil Engineering)
    • Goodkey Weedmark and Associates Ltd. (Electrical Engineering)
    • A.W. Hooker Associates Ltd. (Quantity Surveyor)
  • Contractor: Prestige Design & Construction Ltd.
  • Lighting design: Suzanne Powadiuk Design Inc.
  • Surface: 3,000 m2
  • Project end date: September 2012
  • Software used: For the main design, used Vectorworks, Sketch-Up, and Photoshop softwares. The overall wall design was done in Vectorworks. Detailed type design was done in Indesign and Adobe Illustrator.

(more…)

Design Of Blue Communications’ Office Space in Montreal, Canada

Saturday, November 10th, 2012

Article source: Anne Sophie Goneau

The task was to create a new office space for BLUE Communications, an interactive agency based in Montreal. Founded in 1998, the company specializes in web development, branding, content creation, ecommerce, social media, mobile apps and databases. Their 2750 sq.ft. corporate space is located in Montreal, on the 8th floor of the Carrefour d’Innovation INGO, previously serving as the brewing tower of the famous Dow Brewery.

Image Courtesy Stéphane Groleau

  • Architects: Jean Guy Chabauty and Anne Sophie Goneau
  • Project: Design Of Blue Communications’ Office Space
  • Location: Montreal, Canada
  • Software used: plans using Autocad but the design was first made by hand sketching and drawings.

(more…)

Inspiration Hotel in Albufera de Valencia, Spain by paul dieterlen architecture+estudio ruiz boluda

Saturday, November 10th, 2012

Article source: paul dieterlen architecture+estudio ruiz boluda

NATURE. Source of inspiration 

Since the beginning of times, nature has been a continuous source of inspiration, from the simplest of forms to the most complex ones, it has been a reference for all the artistic disciplines that have tried to imitate it, abstract it or simply tried to freely interpret it.

Interior Ring : Image Courtesy José Asensio

  • Architects: paul dieterlen architecture+estudio ruiz boluda
  • Project: Inspiration Hotel
  • Location: Albufera de Valencia, Spain
  • Photography: José Asensio
  • Authors: Jorge Ruiz Boluda, Architect, Agustín Durá Herrero, Architect, Paul Dieterlen, Architect
  • Colaborator: José Asensio, photograph

Design The Installation Of The Lounge and the space dressing of La Cinémathèque québécoise for RIDM in Montreal, Canada by La firme, Baillat Bardell & Fils and XYZ technologie culturelle

Saturday, November 10th, 2012

Article source: XYZ Technologie Culturelle

LA FIRME, in collaboration with Baillat Cardell & Fils and XYZ Technologie Culturelle, was handed the mandate to design the installation of the lounge and the space dressing of La Cinémathèque québécoise, which will host from November 7 to 18, 2012 the Montreal International Documentary Festival.

Image Courtesy Emily Gan

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy