Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Apartments’ Category

Mandal Slipway Housing Complex in Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter AS

Friday, May 4th, 2018

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter AS 

The “Slippen” housing complex is located in the district of Lower Malmø, at the exit of Mandalselva in the Mannefjord. The town of Mandal has some very special qualities with its location where the river meets the sea, and a stunningly beautiful timber architecture. Lower Malmø on the eastern side of the river has historically been an industrial area, but this is currently under development and will in future become a vital part of Mandal’s vibrant city life. The project is iconic with its unique roof forms and minimal window details, while at the same time evoking the character of the local surroundings, taking its inspiration from the unique character of Mandal: the encounter between timber construction and the open sea. The architecture is steeped in local vernacular building traditions, but with a new and modern interpretation.

Image Courtesy © Reiulf Ramstad Arkitekter AS

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter AS
  • Project: Mandal Slipway Housing Complex
  • Location: Mandal, Norway
  • Client: Laksesoben Eiendom AS
  • Size: 7.900 m2
  • Status: Completed (2016)

(more…)

North End Loft in Boston, Massachusetts by Hacin + Associates

Friday, May 4th, 2018

Article source: Hacin + Associates

Located within the shell of a converted 1840’s mercantile wharf building, the project involved the combination of three existing residential units into a single two-story residential loft for a high tech/low tech couple interested in celebrating modern living in an authentic Boston setting.

The family room area, Image Courtesy © Trent Bell Photography

  • Architects: Hacin + Associates
  • Project: North End Loft
  • Location: Boston, Massachusetts, USA
  • Photography: Trent Bell Photography, Emily Neumann
  • Cost: $500/SF
  • Total Cost: $2,285,000
  • Size: 4,570 SF
  • Completed: 2015 

(more…)

Areia in Al Khiran, Kuwait by AAP – ASSOCIATED ARCHITECTS PARTNERSHIP

Thursday, May 3rd, 2018

Article source: AAP – ASSOCIATED ARCHITECTS PARTNERSHIP

The project is located in Sabah Alahmed Alsabah Maritime City in the southern part of Kuwait. Developed to expand the length of available shoreline, the development brings the sea into the desert to create a series of canals that are anchored by several docks and marinas and activated by many other recreational activities. The five plots of the five residences sit on one of the inner canals overlooking the sea.

From an early stage, the idea was to develop a sense of unity, using the same architectural language of simple plane geometry, as well as the same basic concept and programmatic organization, resulting in a contemporary image of continuity and proportion, where slight harmonious variations guarantee complexity and diversity to this set of houses.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: AAP – ASSOCIATED ARCHITECTS PARTNERSHIP
  • Project: Areia
  • Location: Al Khiran, Kuwait
  • Photography: João Morgado
  • Principals: Abdulatif Al Mishari, Osvaldo de Sousa,  Rui Vargas.
  • Collaborators: Telmo Rodrigues, Carla Barroso, Pedro Miranda, Alba Duarte, Lionel Estriga, Carlo Palma, Mohammed Karout, Emanuel Grave, António  Brigas, Elvino Domingos, João Costa, Hassan Javed, Duarte Correia, Mariana Neves, Luís Esteves.
  • Landscape Design:

    • Collaborators: Susana Pinheiro.
  • Interior Design:
    •  Collaborators: Leonor Feyo.

(more…)

38 Mews in Kuala Lumpur, Malaysia by Design Collective Architects

Wednesday, May 2nd, 2018

Article source: Design Collective Architects 

38 Mews is located in a quiet suburb of greater Kuala Lumpur adjacent to a forest reserve. Built for a young working couple and their four cats, the house is designed to allow for the owners to works from home with the ground floor isolated as a working area away from the living quarters. The residential unit is located on the upper floor with 2 bedrooms and a large open terrace. The large open terrace with a sliding gate provide the cats a large outdoor area to roam freely and securely.

Image Courtesy © Wong Sze Ming + Darren Ch’ng

  • Architects: Design Collective Architects
  • Project: 38 Mews
  • Location: Kuala Lumpur, Malaysia
  • Photography: Wong Sze Ming + Darren Ch’ng
  • ID: Essential Design Integrated
  • Civil+Structural Engineer: Suria Diversified
  • M+E Engineer: MNE Mexergy
  • QS: Edmund Shipway
  • Main Contractor: Bumi Equator Architecture Sdn Bhd in collaboration with Grade Builders
  • Land Size: 9,000 sq ft
  • Nett Built Up Area: 3,000 sq ft
  • Complete: April 2014

(more…)

The Mill House in Surrey, England by OB Architecture

Tuesday, May 1st, 2018

Article source: OB Architecture 

The Mill House is a Grade II listed property located in Shalford village Conservation Area. The house is set within a generous 6-acre plot with stunning views adjacent to ‘Shalford Mill’, an 18th Century watermill with Grade II * listing.

The Client’s brief was to extend and remodel the house at ground floor to provide a light filled kitchen dining area that would open out to maximise the potential of the beautiful garden.

Image Courtesy © Martin Gardner

  • Architects: OB Architecture
  • Project: The Mill House
  • Location: Surrey, England
  • Photography: Martin Gardner
  • Software used: Autocad
  • Main Contractor: Andy Herridge, Andrews Building
  • Structural Engineer: Momentum (Stephen Fisher and David Ryan)
  • Net Internal Floor Area: 80 sq. m.
  • Start on Site Date:  March 2016
  • Completion: August 2017

(more…)

Atelier_142 in Paris 14e, France by Atelier Wilda architect

Sunday, April 29th, 2018

Article source: Atelier Wilda architect 

The project consists of the renovation of the old painter Pierre Lemaire’s studio (1920-2007), in order to create a minimalist loft in the heart of Paris. The entire existing interior design and the slab was demolished, only the load-bearing walls and the roof were preserved. It is originally a large volume in openspace in which the client wants to create a housing necessarily involving the partitioning of spaces. However, neither the client nor the architect are willing to sacrifice the spatial quality of the workshop. The project consists in revealing the entire volume by the demolition of the ceilings and household many holes in the internal partitions so that at any point of the housing can perceive the entire volume and thus retain the feeling of space. The light floods this beautiful volume with its large glass façade (10 linear meters) and generous roof windows. In order to amplify the sense of space the project presents little variation of color and materials. White walls highlight the wooden elements (beech) that soften and warm the light. As it is a small area, the custom furniture has been designed to the smallest detail in order to optimize all possible storage spaces while adapting perfectly to the uses. In response to the client who wanted an extra room despite the small area, the architect proposed a very bright cabin perched at the top of the volume with a bird’s eye view of the living room. It has a workspace with storage and a fold-away desk and a large bed for two people.

Image Courtesy © David Foessel

  • Architects: Atelier Wilda architect (Willy Durieu)
  • Project: Atelier_142
  • Location: Paris 14e, France
  • Photography: David Foessel
  • Client: Christine Lesoin
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 45m²
  • Completion Year: 2017

(more…)

Holm Place in Hampshire, England by OB Architecture

Sunday, April 29th, 2018

Article source: OB Architecture 

Holm Place is a new dwelling in the rural village of South Warnborough, Hampshire, UK. Planning permission was granted in August 2014, and the project was completed in July 2017.

The 0.12 hectares site is located in the upper garden of Manor Court, a 17th century Grade II listed building which is situated in the South Warnborough Conservation Area.

Image Courtesy © Martin Gardner

  • Architects: OB Architecture (James Chapman)
  • Project: Holm Place
  • Location: Hook, Hampshire, England
  • Photography: Martin Gardner
  • Budget: £1.6 m
  • Net Internal Floor Area: 347 sq. m.
  • Gross Internal Floor Area: 399 sq. m.
  • Start on Site Date: May 2016
  • Completion: July 2017

(more…)

City Hyde Park in Chicago, Illinois by Studio Gang

Friday, April 27th, 2018

Article source: Studio Gang 

Located at a busy commercial intersection near Lake Michigan and adjacent to a commuter rail stop, City Hyde Park is designed to become a pedestrian-friendly hub that helps encourage the greater urban evolution of its neighborhood. When complete, the 500,000 sf mixed-use project will bring new options for living, shopping, and outdoor recreation and leisure to its full-block site, formerly an underused parking lot and strip mall.

Image Courtesy © Hedrich Blessing

  • Architects: Studio Gang
  • Project: City Hyde Park
  • Location: Chicago, Illinois
  • Photography: Hedrich Blessing, Tom Harris Photography

(more…)

Rehabilitation of A 100 Years Old Apartment in Lisbon, Portugal by CAS Studio

Friday, April 27th, 2018

Article source: CAS Studio

The building is located in a historic area of Lisbon that has functioned as a fishermen neighbourhood for centuries and its fabric is made of narrow and sloping streets.

Image Courtesy © José F. Costa

  • Architects: CAS Studio (Alina Jerónimo + Paulo Carneiro)
  • Project: Rehabilitation of A 100 Years Old Apartment
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: José F. Costa
  • Structural Engineering: Vítor Silva
  • Year of Design / Completion: 2015 / 2016

(more…)

Boombox House in Jinju, South Korea by 2m2 architects

Friday, April 27th, 2018

Article source: 2m2 architects

In Korea, in the late ’70s and early’ 80s, boombox was a familiar sounding device that played radio and cassette tapes. When my school went on a picnic, some students brought a boombox, and we all shared loud music coming out of its speaker with classmates. Boombox reminds me of memories of cassette tapes with loose film in it and stimulates nostalgia at that time. They consumed popular culture in the midst of a rapid economic development in their teenage years, and received the same level of education as their contemporaries from other advanced countries. Now they became the main generation of the society that have family and raise children. Boombox House is a rental house project that targets this specific generation.

Image Courtesy © Shin Kyungsub

  • Architects: 2m2 architects (Lee Junghee)
  • Project: Boombox House 
  • Location: Jinju, South Korea
  • Photography: Shin Kyungsub
  • Area: 255.58㎡
  • Project Year: 2017

(more…)

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise