Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Apartments’ Category

3 VAULTS in Turin, Italy by R3Architetti

Wednesday, February 11th, 2015

Article source: R3Architetti

We have been asked to reconfigure the interior of a three-room apartment of about sixty square meters in Turin to accommodate a new type of home who could also function as Airbnb. The new plan layout emphasizes the three vaults that crown the entire volume of the house: two of them frame the living area and one the bedroom and bathroom area. By cutting the septum that divided the two northern vaults, the living area takes a diagonal orientation that expands the perception of space. This axis scheme is further emphasized by the geometry of the sofa and by the wooden niche that outlines the study area and gives access to the bedroom and bathroom. The kitchen, made with reinforced concrete cast on site and oak doors, divides the dining room from an extra area used as utility and store room. The dialogue between different materials defines the dining area: concrete and wood for the kitchen, exposed concrete for the walls, zinc-coated steel pipes and wooden top for the table. The studio niche leads to the space held within the third vault where the bedroom and the bathroom are: this area is divided by a septum which maintains the space continuum at the ceiling level. On this third vault the original 1905 decoration has been brought back to the surface.

Image Courtesy © Jacopo Gallitto

Image Courtesy © Jacopo Gallitto

  • Architects: R3Architetti
  • Project: 3 VAULTS
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Jacopo Gallitto
  • Year: 2014
  • Type: Direct Commission
  • Status: Built 

(more…)

Residential building in Staines, UK by Architects of Invention

Wednesday, February 11th, 2015

Article source: Architects of Invention

The building is seven stories high with descending terraces at the front, which offer views towards the river from the internally situated apartments. While the building is foremost designated as residential, part of the ground floor is occupied with space for retail. The building’s round shape creates public spaces on the ground floor – opening to the north–east between the Strata House and the new development and also from the south-east corner on the embankment by the bridge.

Image Courtesy © Architects of Invention

Image Courtesy © Architects of Invention

  • Architects: Architects of Invention
  • Project: Residential building
  • Location: Bridge Street Car Park, Staines, UK
  • Team: Davit Canava, Dominykas Daunis, Petras Isora, Nikoloz Japaridze, Anton Khmelnitskiy, Ivane Ksnelashvili
  • Site area: 7120 ㎡
  • Building area: 18,754 ㎡
  • Area: NIA  11,007㎡, GIA – 18, 754 ㎡
  • Budget: £30mil
  • Renderings: Canava
  • Design participation: Full Design Control RIBA STAGES – 1- 2
  • Client: Spelthorne Borough Council
  • Landscape Design: HED
  • Structural engineer:Engenuiti
  • Electrical Engineer: DSA Engineering

(more…)

Attic apartment in Prague, Czech republic by Mooza architecture

Wednesday, February 4th, 2015

Article source: Mooza architecture

„Small, but flexible“ – Two keywords, which are the best description of this interior design. The space itself is indeed generous in its height, but it is really limited in its ground surface. The challenge was to find here a place for dining, cooking, meeting friends or watching a movie, working and of course – sleeping. Last but not least to create a sufficient amount of storage spaces which are needed for an active life.

Image Courtesy © Robert Žákovič

Image Courtesy © Robert Žákovič

  • Architects: Mooza architecture – Ing. arch. Petra Bíšková, Ing. arch. Klára Císařovská
  • Project: Attic apartment
  • Location: Prague, Czech republic
  • Photography: Iveta Kopicová, Robert Žákovič, Martina Netíková
  • Client: Private
  • Type: Housing | 36 sqm
  • Date: 2012

(more…)

Apartment EG in Como, Italy by LOPES BRENNA ARCHITETTI

Sunday, February 1st, 2015

Article source: LOPES BRENNA ARCHITETTI 

The project concerns the renovation of an apartment in a residential building of the early ‘900.

The research draws upon reaching the maximum spatial possibilities through a process of subtraction in order to achieve the essential of the buildings construction system.

Image Courtesy © Marco Cappelletti

Image Courtesy © Marco Cappelletti

  • Architects: LOPES BRENNA ARCHITETTI
  • Project: Apartment EG
  • Location: Como, Italy
  • Photography: Marco Cappelletti
  • Collaborator: Simone Marmori
  • Client: Elisa Tonini, Giovanni Rizzo
  • Date: 2014

(more…)

Bourdages-Cloutier Residence in Montreal, Canada by ADHOC architectes

Saturday, January 31st, 2015

Article source: ADHOC architectes

The Bourdages-Cloutier residence is a major apartment renovation where the design was developed around the idea of the duality between the stage and backstage. It is this analogy that shaped the inside of this apartment of the Masson Street in Montreal. Mainly functional, backstage contain mechanics for setting up the show. On the other side, the scene takes the appearance of an empty space where objects are meticulously placed. The architectural interpretation of the relationship stage / backstage translates into the notion served / servant spaces developed in the mid 20th century by the architect Louis Khan. The implementation of these concepts gave birth to the black ribbon going through the apartment, wrapping the backstage areas from the entrance to the bathroom, to end at the kitchen. The rest of the space is painted soberly and furbished of different natural textures. Finally, the visual identity of this project is characterized by high contrasts and offers a classic in black and white atmosphere with a chic but crude materiality.

Image Courtesy © Alexandre Guilbeault

Image Courtesy © Alexandre Guilbeault

Architects: ADHOC architectes (Francois Martineau)
Project: Bourdages-Cloutier Residence
Location: Montreal, Canada
Photography: Alexandre Guilbeault (more…)

The LOVE Project in Sofia, Bulgaria by ALL in Studio

Saturday, January 31st, 2015

Article source: ALL in Studio

They were neighbors. They fell in love. As their love grew, so did their need for a larger apartment. So they decided to unite heir two places into one. The idea was to bring together not only the living space, but also their lifestyles.

Image Courtesy © ALL in Studio

Image Courtesy © ALL in Studio

  • Architects: ALL in Studio
  • Project: The LOVE Project
  • Location: Sofia, Bulgaria

(more…)

A metallic apartment complex on a former industrial site outside in Stockholm, Sweden by Joliark

Thursday, January 29th, 2015

Article source: Joliark

Having nourished an unfulfilled dream of his own doll’s house since boyhood, Per Johanson of Joliark has finally seen it take real shape in this metallic apartment complex on a former industrial site outside Stockholm.

The project comprises 44 dwellings organised within two volumes. A driving force in the design process has been the preservation of a pure and simple material expression. Rigorously composed meetings between wood, concrete and steel ensure the maintenance of a sense of whole.

Image Courtesy © Joliark

Image Courtesy © Joliark

  • Architects: Joliark
  • Project: A metallic apartment complex on a former industrial site outside
  • Location: Stockholm, Sweden

(more…)

Grønneviksøren Student Apartments in Bergen, Norway by 3RW Arkitekter

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: 3RW Arkitekter

The student houses at Grønneviksøren are an attempt to answer a big challenge in growing cities today. How do we create sustainable architecture for a great number of people – in this case the students – who need homes for a low budget in the city?

Grønneviksøren, as a transformation area, is located just outside of Bergen city center, by a 20 minute walk. It consists of 16 different building groups with varying height up to 8 floors.

Image Courtesy © Cecilie Bannow

Image Courtesy © Cecilie Bannow

  • Architects: 3RW Arkitekter
  • Project: Grønneviksøren Student Apartments
  • Location: Bergen, Norway
  • Photography: Cecilie Bannow
  • Month and year work completed: September 2013
  • Living area: 21 750m2
  • No. of housing units: 727
  • Buildingowner: SIB (Studentsamskipnaden i Bergen)
  • Landscape architect: Smedsvig landskapsarkitekter AS
  • Main engineering firm: Multiconsult AS
  • Main contractors: FaktorIndustrier AS, Norskbetontindustri AS

(more…)

Reconstruction and expansion of Mill Kopácsy in Veszprém, Hungary by Veszprémi Építész Műhely

Thursday, January 22nd, 2015

Article source: Veszprémi Építész Műhely

Mill Kopácsy is located at the most beautiful area of Veszprém, in the valley of stream Séd.

1.The history of the building’s architecture 
Where the current mill takes its place there probably had been one already in the middle ages.
The first report that proves the earliest existence of the mill is from 1765, which we found in the protocol of the city, Veszprém. There is also a note about the building in a fifteen years younger map. We also know that its name was already Kopácsy in the 1830’s, and that it had three water-wheels. There is also a map from 1857 which contains the mill, but the L figured building does not have yet some parts we know nowadays, because they were built later on. In the 1950s the building was socialized and private homes were settled in the main building and the outhouses as well. Then, in the 1980’s, the building was used as a tailoring and as a locker. Because the appliances were heavy, the wooden frame was enforced with steel, so that it became strong enough. After the tailoring had been given up the building was standing being empty and rusty for a pretty long term.
The building’s frontage which faces the street is classicist. The other fronts of it are simple plastered walls, with some scattered windows on them, and the building has the signs that it was rebuilt more times.

Image Courtesy © Dávid Kovács

Image Courtesy © Dávid Kovács

  • Architects: Veszprémi Építész Műhely
  • Project: Reconstruction and expansion of Mill Kopácsy
  • Location: Veszprém, Hungary
  • Photography: Dávid Kovács
  • Software used: ArchiCad
  • Architect Team: Zsolt Kovács, Jana Beránková, Dávid Kovács, Gábor Gaschler, Ágoston Barkács

(more…)

Idunsgate Apartment in Oslo, Norway by Haptic Architects

Saturday, January 17th, 2015

Article source: Haptic Architects

Background:

The apartment is in the top floor of a 19th century apartment building in central Oslo in Norway. Purchasing the loft space above the apartment enabled the client to do a full scale refurbishment of the loft, bringing the two floors into one, unified space.

Image Courtesy © Haptic Architects

Image Courtesy © Haptic Architects

  • Architects: Haptic Architects
  • Project: Idunsgate Apartment
  • Location: Oslo, Norway
  • Software used: Archicad
  • Team: Nikki Butenschøn, Aleksandra Danielak, PederSkavlan
  • Client: Gullestad/Skavlan
  • Typology: Refurbishment and loft conversion
  • Year of construction:  2012/13

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy