Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘ArchiCAD’ Category

Breeze in Setagaya, Tokyo by ARTechnic architects

Friday, December 7th, 2012

Article source: ARTechnic architects

A building that sits in mute repose, like an impassive signpost.

In seeking to realize such a building, which becomes part of the scenery around it, acting as part of the backdrop for passers-by, I felt that I needed to create an exterior that was distinct from the standard architectural lexicon.

Image Courtesy Nacasa & Partners Inc.

  • Architects: ARTechnic architects
  • Project: Breeze
  • Location: Setagaya, Tokyo
  • Architects: Kotaro Ide / ARTechnic architects
  • Assistants: Ruri Mitsuyasu・Tatsuya Orito        
  • Mechanical and Electrical design: Kotaro Ide ・Ruri Mitsuyasu/ ARTechnic architects
  • Structural engineer: Naomi Kitayama / NAO                            
  • Constructor: Hiroshi / Satohide                            
  • Client: Daizawa court                            
  • Principal use: Office, House
  • Structure: Reinforced concrete        
  • Foundation: Spread foundation        
  • Building scale: 3stories / Maximum height 9.9m
  • Site area: 915.84
  • Building area: 520.86 (building coverage ratio 56.88%  legal max.60%)
  • Total floor area: 1251.79 (floor area ratio 131.99%  legal max.150%)
  • Process of work: Design and construction management
  • period: January, 2010 to June, 2010
  • Construction period: January, 2011 toJune, 2012        
  • Site conditions: Residential area
  • Photographer: Nacasa & Partners Inc.
  • Software used: ArchiCAD

(more…)

Santa María Housing Development in Valle de Bravo, Mexico by Hierve

Wednesday, December 5th, 2012

Article source: Hierve

Santa Maria is a housing development located in a historic protected site in the heart of Valle de Bravo, a small colonial city dating from 1530, which is 2 hours away from Mexico City. This historic town has a strong physical context and is found in the outskirts of a man-made lake. Our site is located a hundred yards from the church of Santa Maria Ahuacatlan, a colonial church that dates back to the XVI century.

Image Courtesy Alejandro Villarreal

  • Architects: Hierve
  • Project: Santa Maria
  • Location: Valle de Bravo, Mexico
  • Design company: Hierve
  • Site area: 2,509.64 sq m
  • Built area: 2,269.00 sq m
  • Design phase: 2007-2009
  • Construction phase: 2008-2010
  • Cost: $2,700,000.00 US dlls
  • Client: Inmobiliaria Sanmo SA de CV
  • Contractor: Zimbra
  • Co-Workers: Partner (Alejandro Villarreal), Project architect (Andrés Casares) and Co-workers(Sugey Ramirez, Gabriela Rosas, Jesús Ramirez, Denisse Novelo and Arturo García Crespo)
  • Consultants: Structural Engineer (Moncad), Mechanic Engineer (M3 Ingeniería Integral), Landscape Architecture (Ambiente Arquitectos), Lighting Consultant (LLC Iluminación), Interior Design (Isabel Maldonado), Carpentry (Maderaje Arquitectónico)
  • Photography: Fernando Cordero and Alejandro Villarreal
  • Software used: ArchiCAD

(more…)

Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency

Thursday, November 15th, 2012

Article source: Payette

Glass was once a rare and limiting material, used very sparingly in older buildings. Now, with technological advancements in the manufacturing and performance of glass, a building’s entire enclosure can be constructed with glass – and large expanses of glass are often used for interior partitions.

Courtesy of Payette

  • Architects: Payette and architectsAlliance
  • Project: Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency
  • Software used: ArchiCad and AutoCAD

Courtesy of Payette

For the Brock University Cairns Family Health and Biosciences Research Complex (CFHBRC), a series of glass “layers” allow daylight to penetrate deep into the building. There are also surface treatments on the glass, as well as an exterior screen wall that controls the light entering the building. The various types of glass and screens provide transparency, illumination, light filtration and privacy.

Courtesy of Payette

On the upper two laboratory floors, the continuous wall of transparent glass has a screen-printed pattern applied to it which filters the light and reduces solar heat gain. While a high degree of transparency exists with this technique, the plane of glass clearly defines a boundary and a screen between the interior and exterior of the building.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

On the south façade, the uninterrupted glass wall has a solar screen 3 feet in front of it, which is an aluminum hexagonal frame supporting a closely spaced series of aluminum rods. The hexagon motif is meant to be symbolic of molecular structure. This screen serves as a “veil” to filter sunlight and control glare, but also exists as a much larger architectural expression of surface. From within the building, the views out through the “screen” are maintained, yet there is a perceived reduction in glare. When viewing the building’s exterior from the south, this screen wall appears to have various degrees of transparency which changes depending on the angle of light and viewing distance. There are moments in time when the wall seems to be almost solid, with a reflective metallic sheen that is reminiscent of a brushed stainless steel. At other times, the screen wall seems as though it is a very light veil, elegantly filtering the light.

Courtesy of Payette

With the two upper floors of laboratory space and faculty offices, the goal was to bring natural light deep into the labs, and to illuminate the main corridor with as much natural daylight as possible. The northern wall of this long corridor is a continuous, floor-to-ceiling acid etched glass wall, which actually presents itself as more of a luminous surface. The borrowed daylight from the offices along the north façade becomes a diffuse glow once it reaches the corridor. By contrast, the southern wall of the corridor is more solid, with entrances into the labs marked by a series of recesses and display boards set within bamboo clad entry portals. The sliding display boards also act to conceal the many electrical panels that line the corridor.

Courtesy of Payette

The write-up desks for the researchers are located in an open office zone along the southern edge of the lab floors. This space is separated from the main laboratory by a fully glazed wall with a series of bamboo clad entry portals, echoing the design of the main corridor lab entrances. Southern light is filtered by the exterior screen wall and allowed to pass through the write-up space and deep into the research labs.

Courtesy of Payette

Brock University celebrated the official grand opening of the CFHBRC with a ribbon cutting ceremony on September 14, 2012. The project is striving for a LEED Silver certification, and has been designed in collaboration with the Toronto based firm architectsAlliance.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

 

Rosie House in Tokyo, Japan by ARTechnic architects

Wednesday, November 7th, 2012

Article source: ARTechnic architects

“Overcome the disadvantage of the land condition, turn it into the beauty of the architecture”

When the client found this land, we were asked to give an advice.  It was a strip of pentagonal land facing west with only a pair of parallel boundary lines. Because of this land condition, it was valued lower, almost 30% larger than regular priced lands for the same cost.  Even though, the land was such an odd shape, we were sure that we could create a house with more freedom from the extra space by giving a careful attention to improve the land’s disadvantages such as an angle, orientation, height limitation and confined facade.  Therefore we suggested the client to go for it.

Image Courtesy ARTechnic architects

  • Architects: ARTechnic architects
  • Project: Rosie House
  • Location: Setagaya, Tokyo, Japan
  • Use: Private residence
  • Structure: Reinforced concrete
  • Site area: 232m2
  • Total floor area: 151 m2
  • Software used: ArchiCAD

(more…)

Schlump ONE in Hamburg, Germany by J. MAYER H. Architects

Thursday, October 25th, 2012

Article source: J. MAYER H. Architects

The project “Schlump ONE” is located directly at the underground station Schlump in Eimsbüttel district in Hamburg. The original administration building from the 1950s and 90s was gutted, renovated and expanded, and has now been converted into an office building with four possible rental units per floor. The existing data processing center in the courtyard has been transformed into a private university and expanded to include a new building. The building’s facade has been completely renovated and redesigned to form a single unit that freely interprets the original building’s 1950s linear design. The organic formal language of the facade is continued in the design of interiors. The project is embedded in a sophisticated, open space planning design with oversized tree sculptures.

Image Courtesy Jan Bitter, Ludger Paffrath

  • Architects: J. MAYER H. Architects
  • Project: Schlump ONE
  • Location: Hamburg, Germany
  • Project Team: Juergen Mayer H., Christoph Emenlauer, Mehrdad Mashaie, Ana Alonso de la Varga
  • Project Architect: Hans Schneider
  • Project: 2010 – 2012
  • Completion: Summer 2012
  • Client: Cogiton, Projekt Eimsbuettel GmbH, Hamburg
  • Architect on Site: Architekturbuero Franke, Hamburg
  • Structural Engineers: WTM Engineers
  • Building Services: Energiehaus Ingenieure, Sineplan, Hamburg
  • Landscape Architects: Breimann Bruun Simons, Hamburg
  • Photographers: Jan Bitter  (post@janbitter.de),   Ludger Paffrath (info@ludger-paffrath.de)
  • Software used: ArchiCAD, Maya

(more…)

The Plongeoir in Muttersholtz, France by SPRAY architecture

Tuesday, October 16th, 2012

Article source: SPRAY architecture

The \”Plongeoir\”, designed by Spray architecture is a hut placed in the middle of nature in eastern France. This ephemeral module of 14 m2 is an oblique you cross through a stepwell. Movements and perception of space are enriching the way of using it. You don’t just cross these steps but you live in.

Image Courtesy SPRAY architecture

  • Architects: SPRAY architecture
  • Project: The Plongeoir
  • Location: Muttersholtz, France
  • Artists: Antistatik ( www.orbit119.fr ), THTF ( www.thtfcollective.com ), The INjustice
  • Area: 14 m2
  • Materials: Douglas, polycarbonate & OSB
  • Design: January – April 2012
  • Completion: may 2012 (3 days)
  • Budget: 7 000€
  • Software used: ArchiCAD

(more…)

Badoo Development Office in Moscow, Russia by Za Bor Architects

Friday, October 5th, 2012

Article source: Za Bor Architects

The Moscow office of the Badoo company, had to get gifted young programmers together for improvement and development of one of the most popular dating services in the world – badoo.com. The office was created for web developers and focused on technical, not administrative function. The result is very impressive. In fact, the office is located in one of the most luxurious business centers of Moscow – the Legend of Tsvetnoy, which is based in the city center, at the well-known Tsvetnoy Boulevard.

Image Courtesy za bor architects

  • Architects: Za Bor Architects
  • Project: Badoo Development Office
  • Location: Moscow, Russia
  • Software used: ArchiCAD and 3Ds Max

(more…)

Punibach Hydroelectric Power Station in South Tyrol, Italy by Monovolume

Friday, October 5th, 2012

Article source: Monovolume

The Punibach hydroelectric power station is conceived as a fracture in the landscape. Harmonically integrated in its surroundings, it suddently brakes it open and reveals the machines in its interiors, which serve to transform natural powers into useful energy.

Image Courtesy Monovolume

  • Architects: Monovolume
  • Project: Punibach Hydroelectric Power Station
  • Location: Planeiler Alm (BZ), South Tyrol, Italy
  • Client: Puni Energie GmbH (Ltd.)
  • Programme: Hydroelectric Power Station
  • Realisation: 2010/11
  • Pressure Pipeline Length: 4.115 m
  • Turbines: 2 horizontal Pelton
  • Average Annual Production: 14,3 mil. kWh
  • Construction Cost: 9,0 mil. Euros
  • Software used: ArchiCAD

(more…)

Wilkins Residence – Mandalay Terrace 24D in Wellington, New Zealand by Studio MWA

Friday, October 5th, 2012

Article source: Studio MWA – Studio Mikulcic Worldwide Architecture

Definitely, for studio MWA, Wilkins new residence was one of the most challenging and demanding residential projects.

From start project had imperative and goal to celebrate good, functional, innovative, sustainable, brave and imaginative architecture, different than ordinary, which push boundaries of everyday stereotype.

One of first client’s requirements through brief was to not only design new house, but to create HOME and make it unique & special.

Image Courtesy © Studio MWA

  • Architects: Studio MWA – Studio Mikulcic Worldwide Architecture
  • Project: Wilkins Residence – Mandalay Terrace 24D
  • Location: 24 D Mandalay Terrace, Khandallah – Wellington, New Zealand
  • Client: Mr. & Mrs. Wilkins
  • Principle Use: Residence.
  • Size: Floor area 315 m2 (3 levels), terraces app.170 m2, landscaped over 450 m2, site total 722 m2.
  • Structural Engineer: Warren Line Structural Engineer – Wellington
  • Author: Davor Mikulcic Dipl. Eng. Arch. (Sarajevo) RAIA, ANZIA
  • Project Team: Davor Mikulcic, Michael Maddern 
  • Construction Period: Summer 2008 to summer 2009.
  • Status: Completed
  • Photographs: Courtesy of Studio MWA
  • Software used: ArchiCAD software in combination with Artlantis studio (renderings and animations)

(more…)

Rotopai – Weatherstone Residence in Martinborough, New Zealand by Studio MWA

Thursday, October 4th, 2012

Article source: Studio MWA – Studio Mikulcic Worldwide Architecture

New Weatherstone residence or Rotopai Residence how our client call project, is actually a contemporary new farm house build on historic site established over 180 years ago. Project is located on a remote, rural plot in South Wairarapa – lower part of New Zealand North Island, for one of the larger milk producers, on same place where old family home was located and for new project relocated on new site few kilometers away.

Image Courtesy Studio MWA – Studio Mikulcic Worldwide Architecture

  • Architects: Studio MWA – Studio Mikulcic Worldwide Architecture
  • Project: Rotopai – Weatherstone Residence
  • Location: Haurangi – Martinborough, New Zealand
  • Client: Mr. & Mrs. Weatherstone
  • Type: New Farm Residence
  • Floor Area: 340 m2
  • Terraces: Decks Over 200 m2
  • Ponds: 120 m2
  • Landscaped Over: 1500 m2
  • Location: Haurangi – Martinborough
  • Structural Engineer: Sylvester Clark – Wellington
  • Author: Davor MikulcicDipl. Eng. Arch. (Sarajevo) RAIA, ANZIA
  • Project Team: Davor Mikulcic, Michael Maddern
  • Status:  Completed at end of year 2009
  • Software used: ArchiCAD software in combination with Artlantis studio (renderings and animations)

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy