Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Autocad’ Category

KANGAROO POINT HOUSE in Sydney , South Australia by dmj Design Studio

Friday, November 16th, 2012

Article source: Diego Jaime

Situated in Sydney South (Australia) and enjoying of great western views to the Georges River and eastern views to Oyster Bay this house has been erected to enjoy of the natural surroundings and at the same time to offer a high level of privacy to its occupants from the neighbors.

Image Courtesy IMAGEination & C. Ocampo

  • Architects: DMJ Design Studio
  • Project: KANGAROO POINT HOUSE
  • Location: Oyster Bay, Sydney, Australia
  • Architectural design director: Diego Jaime
  • Landscape Design: Site Design
  • Year of completion: 2010
  • Builder: MIB
  • Built area: 550m2
  • Photography: IMAGEination & C. Ocampo
  • Software used: Autocad and SketchUp
    (more…)

Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency

Thursday, November 15th, 2012

Article source: Payette

Glass was once a rare and limiting material, used very sparingly in older buildings. Now, with technological advancements in the manufacturing and performance of glass, a building’s entire enclosure can be constructed with glass – and large expanses of glass are often used for interior partitions.

Courtesy of Payette

  • Architects: Payette and architectsAlliance
  • Project: Brock University CFHBRC: Daylighting / Layers of Transparency
  • Software used: ArchiCad and AutoCAD

Courtesy of Payette

For the Brock University Cairns Family Health and Biosciences Research Complex (CFHBRC), a series of glass “layers” allow daylight to penetrate deep into the building. There are also surface treatments on the glass, as well as an exterior screen wall that controls the light entering the building. The various types of glass and screens provide transparency, illumination, light filtration and privacy.

Courtesy of Payette

On the upper two laboratory floors, the continuous wall of transparent glass has a screen-printed pattern applied to it which filters the light and reduces solar heat gain. While a high degree of transparency exists with this technique, the plane of glass clearly defines a boundary and a screen between the interior and exterior of the building.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

On the south façade, the uninterrupted glass wall has a solar screen 3 feet in front of it, which is an aluminum hexagonal frame supporting a closely spaced series of aluminum rods. The hexagon motif is meant to be symbolic of molecular structure. This screen serves as a “veil” to filter sunlight and control glare, but also exists as a much larger architectural expression of surface. From within the building, the views out through the “screen” are maintained, yet there is a perceived reduction in glare. When viewing the building’s exterior from the south, this screen wall appears to have various degrees of transparency which changes depending on the angle of light and viewing distance. There are moments in time when the wall seems to be almost solid, with a reflective metallic sheen that is reminiscent of a brushed stainless steel. At other times, the screen wall seems as though it is a very light veil, elegantly filtering the light.

Courtesy of Payette

With the two upper floors of laboratory space and faculty offices, the goal was to bring natural light deep into the labs, and to illuminate the main corridor with as much natural daylight as possible. The northern wall of this long corridor is a continuous, floor-to-ceiling acid etched glass wall, which actually presents itself as more of a luminous surface. The borrowed daylight from the offices along the north façade becomes a diffuse glow once it reaches the corridor. By contrast, the southern wall of the corridor is more solid, with entrances into the labs marked by a series of recesses and display boards set within bamboo clad entry portals. The sliding display boards also act to conceal the many electrical panels that line the corridor.

Courtesy of Payette

The write-up desks for the researchers are located in an open office zone along the southern edge of the lab floors. This space is separated from the main laboratory by a fully glazed wall with a series of bamboo clad entry portals, echoing the design of the main corridor lab entrances. Southern light is filtered by the exterior screen wall and allowed to pass through the write-up space and deep into the research labs.

Courtesy of Payette

Brock University celebrated the official grand opening of the CFHBRC with a ribbon cutting ceremony on September 14, 2012. The project is striving for a LEED Silver certification, and has been designed in collaboration with the Toronto based firm architectsAlliance.

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

Courtesy of Payette

 

Design Of Blue Communications’ Office Space in Montreal, Canada

Saturday, November 10th, 2012

Article source: Anne Sophie Goneau

The task was to create a new office space for BLUE Communications, an interactive agency based in Montreal. Founded in 1998, the company specializes in web development, branding, content creation, ecommerce, social media, mobile apps and databases. Their 2750 sq.ft. corporate space is located in Montreal, on the 8th floor of the Carrefour d’Innovation INGO, previously serving as the brewing tower of the famous Dow Brewery.

Image Courtesy Stéphane Groleau

  • Architects: Jean Guy Chabauty and Anne Sophie Goneau
  • Project: Design Of Blue Communications’ Office Space
  • Location: Montreal, Canada
  • Software used: plans using Autocad but the design was first made by hand sketching and drawings.

(more…)

Qualico Family Centre in Winnipeg, Canada by Number Ten Architectural Group

Thursday, November 8th, 2012

Article source: Number Ten Architectural Group

The towering elm trees and gentle meadows of Winnipeg’s Assiniboine Park have for generations formed an inspiring backdrop to the city’s collective memory. The Qualico Family Centre connects to the temporality of this landscape, evolving, growing and decaying in harmony with the natural rhythms of its surroundings.

Image Courtesy Brent Bellamy

  • Architects: Number Ten Architectural Group
  • Project: Qualico Family Centre
  • Location: Winnipeg, Canada
  • Photography: Brent Bellamy
  • Engineering Consultants: Crosier Kilgour & Partners, MCW/AGE Engineers
  • Landscape Architecture: Scatliff+Miller+Murray
  • Year: 2011
  • Area: 1000 sq.m.
  • Software used: Autocad and 3ds Max

(more…)

JPGN House in Brasília, Brazil by MGS – Macedo, Gomes & Sobreira

Tuesday, November 6th, 2012

Article source: MGS – Macedo, Gomes & Sobreira

The owner of this house, at the South Lake residential district in Brasilia, had grown up on that same street. The window of his bedroom was opened to the view of the Paranoá Lake towards northwest, with the monumental zone of Brasília right at the opposite bank.  He had witnessed the evolution of that landscape, and intended to keep living together with it. The house was almost fully elevated on piloti, on the edge of the height allowed by urban regulations, opening the view above the neighbors’ roofs.

Image Courtesy Joana França

  • Architects: MGS – Macedo, Gomes & Sobreira
  • Project: JPGN House
  • Location: Brasília – DF – Brazil
  • Work: JPGN House
  • Place: Brasília – DF – Brazil
  • Design year: 2007
  • Building conclusion: 2012
  • Lot area: 800 sq.mt
  • Built area: 355 sq. mt
  • Architectural Design: Danilo Matoso Macedo [MGS]
  • Collaboration: Angela Nemer, Simone Fonseca and Viviane Berlim
  • Structure: Marcello Usai
  • Electric and Hydraulic Design: Vanderlei Barbosa de Freitas – Projet
  • Contractor: Cláudio B. Medeiros. Collaboration: Genicio Menezes F. da Silva
  • Photographs: Joana França
  • Software used: AutoCAD 2006-2012

(more…)

Sixty Colborne Presentation Centre in Toronto, Canada by Johnson Chou Inc.

Thursday, November 1st, 2012

Article source: Johnson Chou Inc.

Sixty Colborne is a 3,300 SF condominium presentation centre comprised of a sales area and a model suite created for Freed Developments and located in the St. Lawrence historical district of downtown Toronto.

Design Concept:

To create a building of paradoxes much like it’s site: a building of simple form juxtaposed against a context of a cacophony of form, detail and colour; to create a building passive by day and active at night; direct access from exterior yet complex interior movement and parti.

Image Courtesy Johnson Chou Inc.

  • Architects: Johnson Chou Inc.
  • Project: Sixty Colborne Presentation Centre
  • Location: Toronto, Canada
  • Project Team: Silke Stadtmueller, Anne Ehlers, Shant Krichelian, Johnson Chou
  • Project Type: Residential
  • Started: November 2011
  • Completed: May 2012
  • Software used: AutoCad, Sketchup for renderings

(more…)

The Cabin French Alps in Menuires, France by H2o Architectes

Tuesday, October 30th, 2012

Article source: H2o Architectes

Our design team was invited to rethink a ski resort apartment in Menuires, France. Located at the far end of a building built in 1965, it has triple orientation that was not valued by the previous layout which was too segmented. The request was to realize the impossible : increase the living space without touching the structure, create 2 bathrooms instead of the one existing, preserve the number of beds, 8 beds in 55m2, all while maintaining separate circultaions for each.

Image Courtesy Julien Attard

  • Architects: H2o Architectes
  • Project: The Cabin French Alps
  • Location: Aravis 520, Les Ménuires (73440), France
  • Photography: Julien Attard
  • Program: Interior design of a ski resort apartment in Menuires, France
  • Client: Private
  • Area: 55m²
  • Date: Delivered Summer 2012
  • Software used: Autocad and Rhino

(more…)

E.J. Ourso College of Business at Louisiana State University in Baton Rouge by ikon.5 architects

Thursday, October 25th, 2012

Article source: ikon.5 architects

The E.J. Ourso College of Business at Louisiana State University is a glass and steel ‘academical village’ for business education. The courtyard site plan and building forms are contextual— recalling the sloped roof pavilions and arcaded courtyards of the adjacent historic campus. To illustrate a forward looking aesthetic that embodies the mission of the school, which is to generate business innovation in Louisiana and the Gulf region, these traditional architectural forms are constructed of contemporary materials and details. The pavilions are clad in ceramic coated translucent mirror glass and the rotunda is clad in a bronze solar screen resulting in a composition of forms that are ephemeral apparitions of the original campus. This composition reflects the strong heritage of the campus while looking to the promises of the future.

Image Courtesy © Brad Feinknopf

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: E.J. Ourso College of Business at Louisiana State University in Baton Rouge
  • Location: Baton Rouge, Louisiana
  • Area: 167,000 SF
  • Software used: AutoCAD

(more…)

University of Washington Molecular Engineering & Sciences Building in Washington by ZGF Architects

Thursday, October 25th, 2012

Article source: ZGF Architects

The University of Washington desired a facility to accommodate growth in molecular engineering; respond to the evolving interdisciplinary nature of teaching and research;and fit within an area of campus that is home to recently revitalized facilities, as well as traditional campus architecture.

Image Courtesy ZGF Architects

  • Architects:ZGF Architects
  • Project: University of Washington Molecular Engineering & Sciences Building
  • Location: Washington
  • Software used:
  • Revit – Modeling, MEP coordination, and documentation
  • AutoCAD – Documentation
  • Sketchup – Modeling, Design Review
  • 3D Studio MAX – Renderings
  • eQuest – Energy modeling

(more…)

Balzac Caffé – Main-Taunus Center in Main-Taunus-Zentrum Sulzbach, Germany by Klingmann Architects and Brand Consultants

Tuesday, October 23rd, 2012

Article source:Klingmann Architects and Brand Consultants

Framed Store Entrance : Image Courtesy Klingmann Architects + Brand Consultants

  • Architects: Klingmann Architects and Brand Consultants
  • Project: Balzac Caffé – Main-Taunus Center
  • Location: Main-Taunus-Zentrum Sulzbach, Germany
  • Site Area: 166 m2
  • Project Scope: Branding, Graphic Design, Signage, Interior Design, Lighting
  • Project Type: Retail: Coffee Shop Chain
  • Client: Balzac Coffee Company
  • Design Team: Anna Klingmann, Jean Keil, Richard Abi Saab, Sarina Heres, Bless Yee
  • Software used: AutoCAD, Adobe Suite

KABC was hired by Balzac Coffee (Balzac Caffé) renamed to redesign the chain after the company merged with World Coffee in 2011. Services included formulating a brand strategy and subsequently a brand experience comprised of graphic services, signage, architectural design, and interior design. The brand strategy is based on the original brand values of the founder of Balzac coffee as well as current coffee shop trends observed in New York City. The second part of KABC’s services was to translate the developed brand into a series of distinct and memorable experiences for guests.

Outside Seating Area : Image Courtesy Klingmann Architects + Brand Consultants

This Balzac Coffee Shop was the first shop realized for the brand. It is located in Main-Taunus Center, a brand new shopping development outside Frankfurt, Germany.

Company Logo Material : Image Courtesy Klingmann Architects + Brand Consultants

The Balzac Coffee brand and subsequent interior design have been developed from the types of products the stores will sell. Coffee will always be sold, while extra offerings like Panini, frozen yogurt, and specialty shakes will change based on what is popular at that particular time. Similarly, classical furniture which evokes a timeless quality will be built into the store, while whimsical accent pieces juxtapose the minimalist sensibility.

Bar is More than Service Counter, Engages Visitor : Image Courtesy Klingmann Architects + Brand Consultants

The shop near Frankfurt features the signature Balzac Caffé wooden frame on the outside. Upon entering, shop patrons are greeted with a 9 meter long, wooden counter that defines the narrow linear space.

Display Case of Local Homemade Food Items : Image Courtesy Klingmann Architects + Brand Consultants

It is shaped and intended to be more like a bar counter as opposed to the typical service counter, and will act as a social zone for people to enjoy coffee and additional items each Balzac store will offer.

Wall Opens and Reconfigures Shop : Image Courtesy Klingmann Architects + Brand Consultants

This minimal environment is made cozy through playful and artisanal accent elements that will be changed more often, including the menu boards, graphical styles, and seating upholstery.

Company Logo Frosted Glass : Image Courtesy Klingmann Architects + Brand Consultants

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy