Open side-bar Menu

Archive for the ‘Building’ Category

Dandélio School in Coimbra, Portugal by ORANGE architecture

Thursday, March 8th, 2018

Article source: ORANGE architecture

The Dandélio School, a result of an AAPCDM initiative, provides the local community with a new space dedicated to children’s development, which is intended to be pedagogically differentiated, hosting a nursery and kindergarten.

Image Courtesy © domalomenos

  • Architects: ORANGE architecture
  • Project: Dandélio School
  • Location: Santo António dos Olivais, Coimbra, Portugal
  • Photography: domalomenos
  • Clients: APPACDM Coimbra
  • Lead Architect: Alexandre Saraiva Dias, Maria Amália Freitas
  • Collaborators: Tiago Nunes da Costa, Sérgio Salazar, Ana do Vale Lopes, Elísio Graça, Daniela Santos
  • Budget: 545.000,00€
  • Built Area: 894m2
  • Completion Year: 2016


Hainan BoAo Bio-Medical Regeneration Clinic (Research) Center in China by Gerber Architekten GmbH

Thursday, March 1st, 2018

Article source: Gerber Architekten GmbH

Gerber Architekten have been awarded 1st prize for their design of the Hainan BoAo Bio-Medical Regeneration and Research Centre. This new 90,000 m² health resort with a medical centre and associated stem cell research facilities is to be constructed on Hainan Island in the South China Sea. It will be a unique combination of world-class medical departments and facilities for rest and recuperation, equipped to provide the highest standards of comfort.

Image Courtesy © Gerber Architekten GmbH

  • Architects: Gerber Architekten GmbH
  • Project: Hainan BoAo Bio-Medical Regeneration Clinic (Research) Center
  • Location: Hainan, China
  • Software used: Rhino, Grasshopper, Lumion, ArchiCAD, Photoshop, Illustrator,  InDesign


Gohar Khatoon Girls’ School in Mazar-i-Sharif, Afghanistan by Robert Hull and UNIVERSITY of WASHINGTON

Thursday, March 1st, 2018

Article source: Robert Hull and UNIVERSITY of WASHINGTON

Located in the center Mazar-i-Sharif, Afghanistan’s fourth largest city, the Gohar Khatoon Girls’ School provides kindergarten through grade twelve classes, serving 3,000 students a day.

Mazar-i-Sharif is home to several universities, and Gohar Khatoon–acting as a gateway to higher education–is positioned to become a key institution for educating several thousand women and girls in an important urban center. Girls’ schools are already considered to be major contributors in Afghanistan’s push toward development and these institutions serve as powerful mechanisms for inclusion within Afghan society. Schools are the setting where women and girls will negotiate this transition, and Gohar Khatoon has been designed to support this process by promoting stability, comfort, and community engagement.

Image Courtesy © Nic Lehoux

  • Architects: Robert Hull and UNIVERSITY of WASHINGTON
  • Project: Gohar Khatoon Girls’ School
  • Location: Mazar-i-Sharif, Afghanistan
  • Photography: Nic Lehoux, Farkohnda Rajaby
  • Software used: Rhino
  • Client: Balkh Province Ministry of Education; Janet W. Ketcham Foundation/Sahar Education
  • Construction: Jason Simmons, Sayed Ali Mortazavy, Hussain Ahmady, Farkhonda Rajaby, Airokhsh Faiz Qaisary, Afghanistan American Friendship Foundation
  • Structural and Civil Engineering: Solaiman Salahi
  • Research: University of Washington Studio Participants – Bryan Brooks, Marcus Crider, Grace Crofoot, Sarah Eddy, Yasaman Esmaili, Christopher Garland, Mariam Kamara, Michelle Kang, Kevin Lang, Carolyn Lecompte, Benjamin Maestas, Jaclyn Merlet, Holly Schwarz, Mazohra Thami, Andrew Thies, Mackenzie Waller, Patricia Wilhelm
  • Date of Completion: 2015


Maersk Tower in Copenhagen, Denmark by C.F. Møller Architects

Wednesday, February 28th, 2018

Article source: C.F. Møller Architects

The Maersk Tower is a state-of-the-art research building whose innovative architecture creates the optimum framework for world-class health research, making it a landmark in Copenhagen. It aims to contribute positively by linking the University of Copenhagen with the surrounding neighbourhoods and wider city.

The Tower is an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health and Medical Sciences, and contains both research and teaching facilities, as well as a conference centre with auditoriums and meeting rooms, connected to the latest technology. With its easily identifiable and dynamically curved shape, the 15 storey research tower stands as a sculptural linchpin for the University’s Faculty of Health Sciences, whilst equally forming a visible link between the city and the North Campus.

Image Courtesy © Adam Moerk

  • Architects: C.F. Møller Architects
  • Project: Maersk Tower
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Photography: Adam Moerk
  • Client: The Danish Property Agency for the University of Copenhagen; supported by the A.P. Møller Foundation
  • Collaborators: Aggebo&Henriksen, Cenergia, Gordon Farquharson, Innovation Lab
  • Landscape Architect: SLA
  • Engineer: Rambøll
  • Size: 42,700 m2 (24,700m² laboratories, offices and shared facilities and 18,000 m² foyer, canteen, auditoria, classrooms, plant)
  • Year: 2010-2017


Duomo Suite & Spa in Catania, Italy by SCANNELLA ARCHITECTS

Wednesday, February 28th, 2018


It is a building in the Baroque center of Catania, redesigned as hotel which tells Sicily cinematographically. The original core, dating back to the ‘500, was rebuilt after the 1693 earthquake afterwards it was subjected to several changes, the last one date back to the post war period, has changed the intended use until the final one known as hotel. This has been possible to read through the works of restructuring that showed the various layers. The works have tried to bring back to life the original structure while maintaining or reviving the system of vertical connections. The concept wants to communicate an image of Sicily especially told through the suggestions from cinema. To make it possible, representative icons have been used and even decorative apparatus, the quotes, the lighting design, using a contemporary architectural language dedicating to each space a cinematographic work. The work has required a careful research of the significant elements of the “story” told, without neglecting to re-use some original elements of the building, reinventing use and function. Each room is characterized by objects, shapes and colors taken from the movie to which is dedicated in order to allow the customer to soak into the atmosphere that we want to tell. Particular attention was dedicated to the relationship between the plant system and the environments, aiming to its complete integration, reaching almost the invisibility. The charm of the interior benefits of the “popular” atmosphere that represents an extraordinary urban landscape. Eleven Rooms were obtained, some of which are configured as suites, dedicated to a particular director and a small Spa.

Paolo Il Caldo Room, Image Courtesy © SCANNELLA ARCHITECTS

  • Project: Duomo Suite & Spa
  • Location: Catania, CT, Italy
  • Area: 956 m2
  • Date: 2016


Lakeview Wine Co. Retail & Tasting Pavilion in Niagara-on-the-Lake, Canada by TCA | THIER + CURRAN ARCHITECTS INC.

Wednesday, February 28th, 2018


A modest, low cost retail and tasting pavilion aspires to help transform the image and create a stronger public experience for a mid-market winery on a main road into Niagara-on-the-Lake. Replacing a portable classroom structure, this project creates a high quality, permanent building for the rebranded Lakeview Wine Company’s operations rebounding from a bankruptcy. The building is placed tight against the vines to create an authentic vineyard experience, with a building form derived from local agricultural buildings and sheds.

The South elevation viewed across the event lawn / future pond, Image Courtesy © DoubleSpace Photography

  • Project: Lakeview Wine Co. Retail & Tasting Pavilion
  • Location: 1067 Niagara Stone Road, Niagara-on-the-Lake, ON, L0S 1J0, Canada
  • Photography: DoubleSpace Photography, Francis Fougere
  • Team of Architects: William J.E. Curran, OAA, MRAIC, LEED AP, Stevan Gacesa, OAA, Kyle Slote, OAA
  • Engineers: Ausenco Engineering Canada Inc., YWY Engineering Inc., CoPa Engineering Ltd., Mighton Engineering Ltd.
  • Specialist Consultants: Aldershot Landscape Contractors L.P.
  • Builder: GEN-PRO
  • Construction Budget: $1,500,000
  • Date of Occupancy: May 2017


Bremer Punkt in Germany by LIN

Wednesday, February 28th, 2018

Article source: LIN

Like many German cities, Bremen is confronted with an increasing housing shortage and a growing demand for affordable housing.

In response to this, the largest Bremen Housing Association, GEWOBA, has prudently taken on a supplementary extension to their existing 45,000 plus housing stock. In 2011, within the framework of the competition “ungewöhnlich Wohnen” (unusual living), five exemplary lots from a postwar housing area were chosen to investigate the adaptability of the area. The proposals considered contemporary demands for affordable and flexible housing that could offer manifold inhabitant configurations. These housing areas in the Gartendstadt Süd of Neustadt Bremen, offer generous green open areas formed by homogenous four-storey housing blocks.

Image Courtesy © Nikolai Wolff

  • Architects: LIN
  • Project: Bremer Punkt
  • Location: Bremen, Gartenstadt Süd, Kattenturm, Schwachhausen, Germany
  • Photography: Nikolai, PirminJung, GEWOBA 
  • Client: GEWOBA Aktiengesellschaft Wohnen und Bauen
  • Project leader: GEWOBA, Architect Dipl.-Ing. Corinna Bühring
  • Design planning: LIN Architects Urbanists, Berlin Giulia Andi, Finn Geipel
  • Execution planning: Kahrs Architekten, Bremen
  • Structure / acoustics: PIRMIN JUNG Ingenieure für Holzbau, Sinzig
  • Building engineering: Kahrs Architekten/EKM Partner, Bremen


Walcot Square in England by FORM studio

Sunday, February 25th, 2018

Article source: FORM studio 

Planning Consent has just been granted for this brownfield residential development in the Kennington Conservation area, providing six new houses for rent for historic local Lambeth charity the Walcot Foundation.

Malcolm Crayton, Director at FORMstudio, comments: “The approval for this well-mannered, low-density development, despite the considerable orchestrated opposition from its immediate neighbours, was ultimately a victory for common sense. Although it is widely recognised that the urgent need for new housing involves inevitable densification and the redevelopment of smaller brownfield sites such as this, the ‘not in my back yard’ factor can still be a major hurdle to overcome.”

View to front elevation, Image Courtesy © FORM studio

  • Architects: FORM studio
  • Project: Walcot Square
  • Location: Walcot, England


Alika Residential in Veracruz, Mexico by JRA Arquitectos

Sunday, February 25th, 2018

Article source: JRA Arquitectos 

Alika Residential is a new housing development located in northern Veracruz, which emerges as an exemplar complex, concerned about the welfare of the local community and the new ways of building urban developments, implementing modern technologies. Alika aims to provide the highest quality of life in the northern district, breaking the paradigm that currently exists on developments in this area; providing it with a neighborly living environment focused on the well-being of families today.

Image Courtesy © Santiamén

  • Architects: JRA Arquitectos
  • Project: Alika Residential
  • Location: Veracruz, Mexico
  • Photography: Santiamén
  • Software used: Autocad, SketchUp, Lumion, V-Ray
  • Contributors: 
    • Arq. Javier Antonio Ruiz Anitúa
    • JRA Project Department
  • Construction: Intra Desarrollos
  • Date: May 2015 


Vanke Early Learning Center in Qingdao, China by dot Architects

Wednesday, February 21st, 2018

Article source: dot Architects

dot Architects has designed a new early learning centre for Chinese developer Vanke.

The project locates in Qingdao, China. The early learning centre is on the third floor of a former sales gallery.

Image Courtesy © Wu Qingshan

  • Architects: dot Architects
  • Project: Vanke Early Learning Center
  • Location: Qingdao, China
  • Photography: Wu Qingshan
  • Client: Vanke
  • Lead Architects: Duo Ning
  • Team: Hu Xingzhu, Sun Qingfeng, Deng Tingfang, Liao Zhaocong
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 600 square meters
  • Completion Year: 2017


Canon: oce crystalPoint
Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise