Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Building’ Category

Pearl Marzouq Complex in Ras, Kuwait by PAD10 Architects

Friday, March 3rd, 2017

Article source: PAD10 Architects

Of resemblance to the social housing typology, Pearl-Marzouq complex, ‘Lou’lou’at Al-Marzouq’, embodied the complete opposite; a private housing for the affluent. Built in the early 70’s on al-Ras, a peninsula-like landform; with remoteness from the city center, al-Deira, yet at a distance close enough to be gazed at. With its red roof tiles and warm sandstone walls, the building infused a Mediterranean feel to the Arabian Gulf. For white collar expats partaking in the spur of Kuwait’s economy, it was home away from home. Similarly, it was convincing for well-to-do locals to substitute the privacy of their single residences, seeking a new ‘urbanized’ experience, by claiming their prime villa-like duplexes and penthouses with an elevated vantage point back to the city and its sea. The excitement inherent to this dense typology, was further amplified by subverting the building law to equate the number of floors to skip-stop elevator corridors. Connecting midway to duplex apartments, the area (sqm) was almost doubled, as the building height from its surrounding.

Image Courtesy © Sylvette Blaimont

  • Architects: PAD10 Architects
  • Project: Pearl Marzouq Complex
  • Location: Ras, Kuwait
  • Photography: Sylvette Blaimont
  • Client: Aqarat Real Estate Co.
  • Lead Architect / Designer: Naji Moujaes
  • Team: Johnny Salman, Peter Cleven, Mohammad Nizamuddin, Rohan Almeida, Raymund Yadao, Alia Azzeh, Aline Bablanian, Kholoud Salman, Yousef Nizami, Adiba Farhan
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 40,000sqm
  • Completion Year: 2016

(more…)

Tel Aviv University Lorry Lokey Management Building in Israel by Gottesman – Szmelcman Architecture

Friday, March 3rd, 2017

Article source: Gottesman – Szmelcman Architecture 

Located on the 200-acre Tel Aviv University campus, the choice of location for the new Lorry Lokey building  was driven by the need to be near the existing Recanati building but it offers the opportunity to influence and address several issues that may contribute to the enrichment and urban coherence of the campus. Sufficiently high to enjoy both the western vista and Mediterranean sea breeze, Gottesman-Szmelcman Architecture chose to split the building into two interconnecting elements. The proposed scheme offers the architects an opportunity to better insulate functions and accommodate a phased construction if need be. Gottesman-Szmelcman Architecture discovered that the splitting the building will enable both a lower and higher entrance and encourage the linking of the adjoining buildings through the respective levels and gardens.

Image Courtesy © Gottesman – Szmelcman Architecture

  • Architects: Gottesman – Szmelcman Architecture
  • Project: Tel Aviv University Lorry Lokey Management Building
  • Location: Tel Aviv, Israel
  • Size: 5,300-sq-meter
  • Completion: ​2019​

(more…)

New Olympus Campus in Hamburg, Germany by gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Friday, March 3rd, 2017

Article source: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner 

The Japanese corporation Olympus is planning a corporate center in the Hamburg district of Hammerbrook for the economic zone in Europe, the Middle East and Africa (EMEA). Von Gerkan, Marg and Partners Architects (gmp) were successful in winning the bidding process for the design of the new office building with medical engineering faculty in the City Süd neighborhood, and was commissioned with the project. The new Olympus Campus development replaces a smaller building, which no longer meets current standards in terms of function, energy efficiency, and architecture.

Perspective Heidenkampsweg southview, Image Courtesy © gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner

  • Architects: gmp · Architekten von Gerkan, Marg und Partner
  • Project: New Olympus Campus
  • Location: Hamburg, Germany
  • Client: Olympus Europa Properties GmbH & Co. KG
  • Design: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers
  • Project manager: Jan Stolte
    Competition design team: Aleksandra Blazhevska, Mathilde Claus, Anna Falkenbach, Dorle Frobese, Frederik Heisel, Julian Lahme, Karsten Schillings, Tom Schülke, Michèle Watenphul, Urs Wedekind
  • Detailed design team: Mine Böker (BIM coordination), Mathilde Claus, Frederik Heisel, Martina Klostermann, Fenja Lüdecke, Amra Sternberg
  • Construction management team: Raimund Kinski, Karsten Schillings
  • General design coordinator: Liselotte Knall
  • GFA: total 78,200 m², above ground 54,600 m², below ground 23,600 m²

(more…)

Gymnase Jean Gachet in Saint-Étienne, France by LiNk Architectes

Thursday, March 2nd, 2017

Article source: LiNk Architectes

Between city center and boulevard, the gymnasium is part of a global project of urban requalification.

The program imposes the creation of a void where sports activities (sports field and climbing wall) will take place. This vacuum imposed by the sporting uses draws from the outset the volumetric draft of the project which is summed up with a regular parallelepiped implanted along the boulevard. From this constraint, the project seeks to radiate beyond its own physical limits. The urban scale then becomes the means of punctuating the main volume and anchoring it in the site and in the city. It is through urban windows that the building directs, locates, and articulates this new urban project in the city. These windows are voluntarily out of scale, and are expressed by point stretches of the main volume. Focusing on existing urban and landscape events (garden, large Sequoia, crassier), they become a pretext for opening views and favoring natural light. The use of extruded aluminum on the façade contributes to the moderation of the building’s mass by means of changes in color, light, and volume perception.

Image Courtesy © Milène Servelle

  • Architects: LiNk Architectes [Ferret-Dutreuil (associated), GBA (économist), ITF (Energy), Rabeisen/Decare (structures)]
  • Project: Gymnase Jean Gachet
  • Location: Saint-Étienne, France
  • Photography: Milène Servelle
  • Client: EPA Saint-Étienne
  • Budget: 3900‘000 eus
  • Surface: 2470 m2
  • Competition: 2011
  • Completed: 2016

(more…)

UniCredit Pavilion in Milano, Italy by architetto Michele De Lucchi Srl

Thursday, March 2nd, 2017

Article source: architetto Michele De Lucchi Srl 

UniCredit has erected a multipurpose building to house the bank’s general meetings, but also exhibitions and cultural events open to the Milan public. It occupies a privileged position against the background of Porta Nuova, beneath the mirror-glazed tower and in a dialogue with the Porta Nuova public gardens. UniCredit Pavilion has no foundations, being constructed on a reinforced concrete podium above the parking facility. Its soft profile is inspired by the shape of a seed, and its materials are natural. A vertically ribbed cage with lamellar larch beams contains a glazed space and supports a rounded, solar panelled roof. The structure opens on the outside through two large wings, equipped with monitors for events open to the general public. Situated on the ground floor is a multipurpose auditorium adaptable to diverse configurations and with seating for 700. An overhead walkway runs along the outer edge of the building and can be used for temporary art exhibitions. On the first floor is a nursery for 50 toddlers, whilst the top level is occupied by a lounge for customer reception and corporate events.

Image Courtesy © Tom Vack

  • Architects: architetto Michele De Lucchi Srl
  • Project: UniCredit Pavilion
  • Location: Piazza Gae Aulenti, Milano, Italy
  • Photography: Tom Vack
  • Client: UniCredit Business Integrated Solutions Scpa
  • Project Team: Nicholas Bewick (project director), Francesco Garofoli, Vittorio Romano; Giorgio Traverso; Marcello Biffi, Matteo Di Ciommo, Francesco Faccin
  • Consultants: Hines Italia Srl (project management); MSC Associati Srl (structural framework); Ariatta Ingegneria dei sistemi Srl (technical installations); Eurodesign Sas di Adriano Crotti (Façade design); GTP Srl (security and fire protection project); Gruppo C14 Srl (lighting design); Studio di ingegneria acustica Marcello Brugola (acoustic and AV design); Zintek srl (roof); Wood Beton (strctures in laminated wood); Erco (lighting)
  • Area: 3.300 m2
  • Chronology: 2013-2014 (design); 2015 (completion)
    (more…)

Campus Motor in Barcelona, Spain by Pere Puig Arquitecte

Thursday, March 2nd, 2017

Article source: Pere Puig Arquitecte 

The building is connected to a racetrack located in Barcelona, and is actively used as a training site for professional motor racing.  Several companies involved in the industry have set up permanent offices in this building.

A flexible design was needed for the building so that it could accommodate several companies of varying sizes.  For this reason, the building is divided between several 35 square meter subdivisions or sectors.  Each is independent from the other, and all mechanical, electrical and plumbing (MEP) utilities were installed below each sector, allowing for an unobstructed view, optimal energy efficiency, and minimized energy consumption.

Image Courtesy © Carla Arbós

  • Architects: Pere Puig Arquitecte
  • Project: Campus Motor
  • Location: Can Palà Industrial Estate, Castellolí, Barcelona, Spain
  • Photography: Carla Arbós
  • Developer: District Council Anoia
  • Constructor: Ferrovial
  • Architect: Pere Puig Rodriguez
  • Foreman: Manel Cruz and Marin
  • Architects collaborators: Rafael Bosch Figueras, Marta Lucas Serra, Francesc Mestre Dalmau Pastor Laguna Natalia Maria Garcia Codina Sabate Nuria Casanellas
  • Facilities: Raul Cristóbal, Josep Mª Juvillà (IMOGEP)
  • Area: 2816.80 m2
  • Year: 2013

(more…)

Jardim Vicentina Urbanization in São Paulo, Brazil by Vigliecca & Associados

Wednesday, March 1st, 2017

Article source: Vigliecca & Associados

This is an urbanization and social housing project at Jardim Vicentina, on the outskirts of the city of Osasco, greater São Paulo. This project was part of the Brazil Pavilion at the 2014 Venice Biennale. With an intervention area of approximately 95 thousand m², it was partially urbanized with a large part of it located at a thalweg. The existing situation was precarious, being composed by one or two-storey wood or masonry self-built houses placed in an area subject to landslides, floods and contamination.

Image Courtesy © Vigliecca & Associados

(more…)

Masserie Maresca in Ostuni (BR), Italy by Schiattarella Associati

Wednesday, March 1st, 2017

Article source: Schiattarella Associati 

Masseria Grottone, part of Masserie Maresca Farm-Hotel, built between 1812 and 1860 is an agricultural complex a few miles away from Ostuni. Dipped in 40 acres of centenary olive trees and Mediterranean scrub: a natural context of extraordinary richness.

Abandoned for several years, the restoration and extension project has been assigned to the firm Schiattarella Associati having a long history dating back to 1970s and a know-how linked to some of the most significant projects of  the last years such as the Seoul Metropolitan Museum, the Children Museum in Kyonggi, the Art Center in Addirriyah and many relevant projects in Italy as well such as the Spanish School of Archaeology, the Cube House in the Olympic Village and the Pediatric Ward of the Umberto I Hospital in Rome.

Image Courtesy © Antonio Fatano

  • Architects: Schiattarella Associati (Andrea Schiattarella, Carla Maresca)
  • Project: Masserie Maresca
  • Location: Ostuni (BR), Italy
  • Photography: Antonio Fatano
  • Client: MASSERIE MARESCA
  • Year: 2012-2016

(more…)

Botanica in New Delhi, India by Design Forum International (DFI)

Wednesday, March 1st, 2017

Article source: epistle Communications

Amidst the urban residential potpourri of South Delhi, with apartments and plotted developments occupying and maximizing literally every square footage of space available, Botanica attempts to create a landmark development within the contemporary residential building typology by creating spacious, high-on-luxury, three-side open apartments in the heart of Delhi. Through its scale, massing and materiality, Botanica aims to create a distinguished architectural character, conceiving an identity for itself as a boutique bio-luxury development, whilst providing spacious and functionally efficient environs for its residents.

Image Courtesy © Design Forum International (DFI)

  • Architects: Design Forum International (DFI)
  • Project: Botanica
  • Location: Niti Bagh, New Delhi, India
  • Client: Aero Developers Pvt. Ltd.
  • Principal Architect: Goonmeet Singh Chauhan
  • Design Team: Girish, Ruchi, Vikas Sharma, Farooq, Sanatomba, Nishant
  • Consultants: 
    • Structural: BMSF Design Consultants, New Delhi
    • Mechanical: Paradise consultants
    • Electrical: Paradise consultants
    • Civil: Numex Techbuild Pvt. Ltd.
    • Landscape: Habitat Design
    • HVAC: Reagan Refrigeration
    • Lighting: Manjuman Lighting Solutions
    • Façade: Hyphen System Pvt. Ltd.

(more…)

PATIENT HOTEL in Copenhagen, Denmark by 3XN

Tuesday, February 28th, 2017

Article source: 3XN

Copenhagen’s Rigshospitalet, Denmark’ s leading hospital, recently inaugurated its new Patient Hotel and Administrative Building, designed by 3XN Architects. 3XN designed the 7,400m2 building as an open, supportive and comfortable environment for patients, as well as an efficient work environment for the hospital’s administrative staff. The Patient Hotel offers 74 rooms on the three lower floors, while administrative offices comprise floors three to six.

Image Courtesy © Adam Mork

  • Architects: 3XN
  • Project: PATIENT HOTEL
  • Location: Juliane Maries Vej 18, DK-2100 Copenhagen
  • Photography: Adam Mork
  • Client: Rigshospitalet, Region H
  • Total Advisor: Aarhus Architects
  • Engineer: Grontmij
  • Landscape Architects: Kirstine Jensen
  • Interior: Rigshospitalet, Region H
  • Facade: Facade appears as a horizontal relief clad in the bright natural stone, Jura Gelb.
  • Floors: 6 (plus basement)
  • Size: 8.000m2 (Basement approximately 1,100 m2)
  • Construction Start: January 2014
  • Completed: August 2015
  • Official opening: August 21, 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy