Open side-bar Menu

Archive for the ‘Building’ Category

William H. Johnston Building at the Florida State University in Tallahassee by Gould Evans Architects

Friday, October 26th, 2012

Article source: Gould Evans Architects

A sophisticated collage of old and new that reactivates a historic building in the heart of campus, the Johnston Building celebrates its mixed-use program through the dynamic intersection of circulation and transparency.

Particular attention was paid to the execution details in the building to reinforce the distinction between old and new and pay homage to the craftsmanship of the original building. Image credit: Adam Cohen Photography

  • Architects: Gould Evans Architects
  • Project: William H. Johnston Building at the Florida State University
  • Location: Tallahassee, Florida
  • Year: 2011
  • Area: 67,000 square foot renovation and 78,000 square foot addition
  • Owner: The Florida State University/ State University System Board of Governors
  • Construction Manager: Peter R. Brown Construction (Tallahassee, FL)
  • Structural Engineer: Walter P. Moore (Tampa, FL)
  • MEP: H2 Engineering (Tallahassee, FL)
  • Civil/Landscape: George & Associates (Tallahassee, FL)
  • Commissioning: TLC Engineering for Architecture (Tallahassee, FL)
  • Artwork: Rob Ley, Urbana (Beverly Hills, CA)
  • Photograph: Adam Cohen Photography


Lounge MS in Cadreita, Spain by Vaillo+Irigaray Architects

Thursday, October 25th, 2012

Article source: Vaillo+Irigaray Architects

The organizational scheme is due to similar patterns of organic micro-structures, more in line with patterns of liquid and/or gelatinous geometry than with Cartesian structures. It sets up a framework by using a soft geometry and a unified airy treatment of space.

Image Courtesy Jose Manuel Cutillas

  • Architects: Vaillo+Irigaray Architects
  • Project: Lounge Ms Cadreita
  • Location:  Cadreita, Spain
  • Rigger: Pacho Jiménez
  • Structure: Tadeo Errea- LANDABE
  • Engineering: Luis Miguel Navarro
  • Lighting: Anton Aman – ALS LIGHTING
  • Facades: VITROCSA
  • Developer: Restaurante Marisol
  • Photographer: Jose Manuel Cutillas


John W. Olver Transit Center in Greenfield by Charles Rose Architects Inc

Thursday, October 25th, 2012

Article source: Charles Rose Architects Inc

Situated in historic Greenfield’s business district and constructed of traditional materials that complement the town’s stately brick buildings, the John W. Olver Transit Center represents a significant technological departure from the past: With its dramatically limited emissions, it anticipates the future and President Obama’s executive order requiring that all new federal buildings achieve net-zero by 2030. Embedded in the building’s design are numerous strategies for energy conservation and generation. For example, the textured brick cladding the western side is a respectful nod to Greenfield’s past, but its main purpose is green: a high-tech strategy in managing the building’s exposure to afternoon sun. In parts, the brick dissolves and the façade becomes a kind of screen; these patterns control the amount of heat entering the building’s interior in summer and winter.

Entry and second floor offices that have views of Greenfield

  • Architects: Charles Rose Architects Inc
  • Project: John W. Olver Transit Center
  • Location: Greenfield, MA  USA
  • MEP, FP Engineers: ARUP
  • Structural Engineer: RSE ASSOCIATES, INC
  • Civil Engineer: NITSCH ENGINEERING
  • Landscape Architect: GROUNDVIEW
  • Building Envelope Consultant: BET


House in Asamayama, Japan by Kidosaki Architects Studio

Tuesday, October 23rd, 2012

Article source: Kidosaki Architects Studio

The owner spent quite a few years for found this site, therefore my main concern was to link the beautiful vast sea of trees spread out to Mt. Asama (Asamayama in Japanese) with internal space.

First of all, we can enjoy a sea of trees from the approach deck to the entrance. When open the large door to the living room, Mt. Asama and the foot of it spread in picture window frame formed by the deep and low-height eaves.

Image Courtesy Junji Kojima

  • Architects: Kidosaki Architects Studio
  • Project: House in Asamayama
  • Location: Nagano, Japan
  • Photography: 45g Photography- Junji Kojima
  • Architects: Kidosaki Architects Studio- Hirotaka Kidosaki,
  • Principal-in-charge; Coco Ashihara
  • Structural Engineer: Takashi Manda Structure Design- Takashi Manda, Mitsuru Kobayashi
  • General contractor: Niitsugumi
  • Structural System: Reinforced concrete, steel-frame partly
  • Site area: 1301.31m2,
  • Built area: 225.51m2,
  • Total floor area: 145.27m2
  • Construction: August 2010 to August 2011
  • Software used: VectorWorks and Adobe Illustrator


Roberto Cantoral Music Hall in Coyoacán, Mexico by Broissin Architects

Saturday, October 20th, 2012

Article source: Broissin Architects

Inspired in the movement of a conductor´s baton, the building design is composed of five concrete roofs moving up and down in harmony to give shape, space and light to the project. Each roof represents a staff´s line, always straight, constant and parallel.

We are looking forward to create a project that lives for the site trees as these will live as a part of it. We cannot think about a dark and traditional concert hall when the project is being developed in a forest area with huge and old trees.

Main Facade (2) : Image Courtesy Paúl Rivera

  • Architects: Broissin Architects
  • Project: Roberto Cantoral Music Hall
  • Location: Coyoacán, Mexico
  • Photographs: Paúl Rivera, Alejandro Rocha
  • Owner: Sociedad de Autores y Compositores de México, Armando Manzanero Canché, Roberto Cantoral Zucchi
  • Opening:  June 2012
  • Partner in Charge: Gerardo Broissin
  • Project Manager: David Suárez
  • Project Architects: Mauricio Cristóbal, Rodrigo Jiménez, Alejandro Rocha
  • Team: Enrique Guillén, Adrián Téllez, Gabriela Maldonado, Rubén Zepeda, Luis Muñoz, Erik Guzmán, José Luis Durán, Sara Villanueva, Elizabeth Salinas, Juan Manuel Vargas, Pamela Moreno, Alejandro Castro


Bestseller Logistics Centre North in Haderslev, Denmark by C.F. Møller Architects

Saturday, October 20th, 2012

Article source: C.F. Møller Architects

The new logistics centre, located on the E45 motorway at Haderslev, supplies all of the clothing company Bestseller’s boutiques, right across Europe.

The centre has been planned to occupy three parallel bands surrounding a main avenue. One of these bands contains the main entrance, office and staff facilities, together with an area with loading ramps for trucks, while the second contains an automated sorting facility, and the third fully-automated mini-load stores.

Image Courtesy Adam Moerk

  • Architects: C.F. Møller Architects
  • Project: Bestseller Logistics Centre North
  • Location: Haderslev, Motorway E45 exit 88, Denmark
  • Photography: Adam Moerk
  • Client: Bestseller
  • Landscape architect: C.F. Møller Architects
  • Engineer: Rambøll
  • Collaborators: TGW & Chrisplant (automatic sorter)
  • Contractor: Züblin
  • Size: 48.000 m2    
  • Year: 2009-2012


House in Quinta Patino, Estoril by Frederico Valsassina Arquitectos

Friday, October 19th, 2012

Article source: Frederico Valsassina Arquitectos

The design was based on a constant modulus whose multiplication regroup the size and position of the openings of the compartments.The shape follows the parallelepiped will close on the house itself, visually extending the interior space to outer space contained. Are assumed, so the patios as an extension housing; strategic views are open to the surrounding natural terrain, taking advantage of the abundant vegetation and the irregularity of the rock.

Image Courtesy FG+SG

  • Architects: Frederico Valsassina Arquitectos
  • Project: House in Quinta Patino
  • Location: Quinta Patino, Estoril, Portugal
  • Photography: FG+SG
  • Project Year: 2010    
  • Conclusion Year: 2012
  • Construction Area: 700 m2
  • Architecture: Frederico Valsassina                              
  • Co-workers: Sofia Salazar Leite, Henrique Oliveira, Rita Sá Nogueira, Rita Gavião, Filipa Ferreira
  • Structure and Foundations: Betar
  • Special Technical Facilities: Get
  • Hydraulic Plants: Ductos


2Verandas in Zürich, Switzerland by Gus Wüstemann

Friday, October 19th, 2012

Article source: Gus Wüstemann

This is a house for a young South African family in Erlenbach, just outside Zurich along the lake.The plot is in a suburban context and therefor pretty dense with family homes, typical for the area. The site is on a slope, where on top there are beautiful views to the lake with evening sun and at the lower part there is a group of smaller family houses.
The clients asked us for a solution for a house that made most of the big plot, wanting a view, but not end up with a house on top of the hill and a rest of a garden down below.

Image Courtesy © Bruno Helbling

  • Architects: Gus Wüstemann
  • Project: 2Verandas
  • Location: Erlenbach, Zürich, Switzerland
  • Photography: Bruno Helbling


Leyteire Square in Bordeaux, France by Debarre Duplantiers Associés

Sunday, October 14th, 2012

Article source: Debarre Duplantiers Associés

The historical centre of Bordeaux University sets a new beginning : the Opération Campus begins with urban design at its heart. These spaces are currently closed, intended solely for receiving deliveries, however the project intends to turn them into a lively heart of the University, where intermingling can take place. The initial meaning of “campus” can be retrieved through an intense central green space.

Image Courtesy © Debarre Duplantiers Associés

  • Architects: Debarre Duplantiers Associés
  • Project: Leyteire Square
  • Location: Bordeaux, France
  • Architecture: Universities, public facilities, housing, residential, commercial
  • Landscape: parks, urban spaces, bridges
  • Urban Design: city extension, eco-neighborhood, regeneration, urban strategies


Casa de la Cultura in Lloret de Mar in Girona, Spain by Daniel Mòdol

Sunday, October 14th, 2012

Article source: Daniel Mòdol

The project, assigned through a public contest in 2005, consists of the design of the Plaza Pere Torrent, the construction of an 8.000m2 building and its integration in the surrounding Paseo de la Riera.

The program is ambitious: the building had to accommodate the local municipal library, a multi‐use hall, a children’s play centre, a meeting room, an adult learning centre, a day centre for the aged and the offices for social services.

Image Courtesy © Daniel Mòdol

  • Architects: Daniel Mòdol
  • Project: Casa de la Cultura in Lloret de Mar
  • Location: Plaza Pere Torrent S/NºLloret de Mar‐Girona‐España
  • Collaborators: Grupo JG, Instalaciones, BOMA, ESTRUCTURAS
  • Technical Architect: Xavier de José Ruiz
  • Client: Ayuntamiento de Lloret de Mar
  • Constructors: ACCIONA, S.A.
  • Basic Project: Febrero 2004
  • Executive Project: Enero 2006
  • Project Completed: 26‐12‐2010
  • Total Cost: 11.096.393 €
  • Built Surface Area: 8.460,30 m²


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy