Open side-bar Menu

Archive for the ‘Building’ Category

St. Josef Parish Centre in Zurich, Switzerland by Frei + Saarinen Architekten

Friday, October 12th, 2012

Article source: Frei + Saarinen Architekten

Frei + Saarinen Architects converted a 100-years-old Parish Centre in Zurich and implanted a new wooden lobby with a unique atmosphere that is generated by a clash of „trendy“ facetted geometries and an old fashioned way of detailing. The geometry of the new lobby is the consequence of stretching the formerly enclosed space towards the facades and respecting the given bearing structure. A new rooflight accentuates the entrance to the hall (see plan). Additionally this vertical element  „slows down“ the dynamic character of the lobby. Aditionally,  a new appartment for the priest was designed at the top level. Since a part of the former bigger terrace was covered by a roof-extension, a portion of the tilted roof became a tilted interior wall. Thereby a new pentagonal room with four tilted walls is generated – the priest’s new „tilted“ living room.

Image Courtesy Nicolaj Bechtel & Stefan Wülser

  • Architects: Frei + Saarinen Architekten
  • Project: St. Josef Parish Centre
  • Location: Roentgenstrasse 80, CH-8005 Zurich, Switzerland
  • Photographs: Nicolaj Bechtel & Stefan Wülser, Hannes Henz
  • Designer: Frei + Saarinen Architekten
  • Frei + Saarinen Architekten
  • Team Members: Barbara Frei, Martin Saarinen, Nicolaj Bechtel, Stefan Wülser, Corina Trunz, David Winzeler, Bastien Turpin
  • Client: Roman-Catholic Church Zurich
  • Build Area: 1,200 m2 Usable Area
  • Finishing Material: Floor / Wall / Ceiling
    Floor: Brushed, Coloured and Sealed Parquet (Oak)
  • Completion: 2010


Clinton Hill Apartment in Brooklyn by Holler Architecture

Friday, October 12th, 2012

Article source: Holler Architecture

It is a typical situation: first-time buyers of a small Brooklyn apartment in need of a gut renovation spend almost all their savings on the down payment and hence need to do an extremely economical renovation.
In addition to the limited budget the design challenge was to increase the living space by creating an open plan and improving functionality of the spaces, with built-in furniture and adequate storage. Careful attention was given to the use of sustainable design strategies and materials in order to minimize environmental impact.

View of Kitchen & Living Room

  • Architects: Holler Architecture
  • Project: Clinton Hill Apartment
  • Location: Brooklyn, New York
  • Completed: 2010


Terasa 153 in Belgrade, Serbia and Montenegro by Sanjay Puri Architects

Tuesday, October 9th, 2012

Article source: Sanjay Puri Architects


Image Courtesy © Sanjay Puri Architects

  • Architects: Sanjay Puri Architects
  • Project: TERASA 153
  • Location: Belgrade, Serbia and Montenegro
  • 2012
  • World Architecture Festival 2012 – Shortlisted

The Royal Children’s Hospital in Melbourne, Australia by Billard Lecce Partnership and Bates Smart

Tuesday, October 9th, 2012

Article source: Billard Lecce Partnership and Bates Smart

The design of Melbourne’s $AUD1 billion Royal Children’s Hospital (RCH) is based on ‘state of the art’ ideas developed by the hospital around a family-centred care model that puts children and their parents at the centre of the tertiary level paediatric care facility. Using innovative and evidence-based design principles, the RCH reflects changing healthcare practices, workplace patterns, user expectations, community aspirations and environmental responsibility.

The building’s formal arrangement, as well the internal and external spatial experiences, has been assembled to promote a restorative and healing environment for children and their families.

Royal Children's Hospital, Melbourne

  • Architects: Billard Lecce Partnership and Bates Smart
  • Project: The Royal Children’s Hospital
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photographs: John Gollings, Shannon McGrath
  • 2012
  • World Architecture Festival 2012 – Shortlisted
  • Acoustics Consultant: Marshall Day
  • Art Consultant: Bronwen Colman
  • Civil Engineer: Irwinconsult
  • Client / Developer: Department of Health, Victorian State Government
  • Environmental Engineer: Norman Disney & Young
  • Illustrator: Jane Reiseger
  • Landscape Architect: Land Design Partnership
  • Lighting Consultant: Norman Disney & Young
  • Main Contractor: Lend Lease
  • Specialist Paediatric Adviser: HKS, Inc.
  • Structural Engineer: Irwinconsult
  • Sustainability Consultant: Norman Disney & Young
  • Wayfinding Consultant: Buro North


120 Fenchurch Street in London by Eric Parry Architects

Tuesday, October 9th, 2012

Article source: Eric Parry Architects

120 FENCHURCH STREET – Mixed Use Office Development in the City of London

120 Fenchurch Street is a City block development located in the south section of the Eastern Cluster of the City of London. The site is immediately to the south of Willis Building at 51 Lime Street. North of this, on the north side of Leadenhall Street, is the consented development at 122 Leadenhall Street, which is part of the apex of the Eastern Cluster.

Looking towards Fenchurch Street

  • Architects: Eric Parry Architects
  • Project: 120 Fenchurch Street
  • Location: London, United Kingdom
  • : Future Projects – Office
  • : 2012
  • : World Architecture Festival 2012 – Shortlisted
  • Building Services Engineer: Waterman Group, United Kingdom
  • Client / Developer: GreycoatCORE, United Kingdom
  • Client / Developer: Saxon Land BV, United Kingdom
  • Environmental Engineer: URS Corporation Ltd, United Kingdom
  • Landscape Architect: Latz und Partner, Germany
  • Planning Consultants: DP9, United Kingdom
  • Public Realm Consultants: Space Syntax, United Kingdom
  • Structural Engineer: Arup, United Kingdom


Msheireb – Heart of Doha in Qatar by AECOM

Sunday, October 7th, 2012

Article source:  AECOM

Headed by Her Highness Sheikha Mozah, the aim of the Msheireb project is to create a modern Qatari homeland that is rooted in traditions and to renew a piece of city where global cultures meet but not melt. The scope of the project is to rejuvenate a 31 hectare site within the heart of the city.

Main square: Baharat Al Nouq

  • Architects: AECOM
  • Project: Msheireb – Heart of Doha
  • Location: Doha, Qatar
  • Architects: AECOM, Adjaye Associates, Allies and Morrison, Eric Pary Architects, Gensler, HOK, John McAslan and Partners, Mangera Yvars Architects, Mossessian & Partners, Squire & Partners
  • : 2012
  • : World Architecture Festival 2012 – Shortlisted
  • Client / Developer: Msheireb Properties, Qatar
  • Landscape Architect: Burton Landscape Architecture Studio, United States of America
  • Masterplanner: AECOM, United Kingdom
  • Project Manager: TIME Qatar, Qatar
  • Structural Engineer: Arup, United Kingdom


Plaza España in Tenerife, Spain by Fernando Menis Architects

Sunday, October 7th, 2012

Article source: Fernando Menis Architects

Architecture is a means to bring people to the natural environment. The Museum features a large plaza that characterizes the building. The development of this area was vital to connecting the building to the environment.

It arose from the idea to strengthen the relationship between the town and the natural landscape that exists around the museum. The plaza gives a public space to the town, it is a place where people can eat and enjoy the landscape which is particularly striking for the site lies next to a dry river bed known in as the “Bar- ranco del Infierno”.

Aerial View

  • Architects: Fernando Menis Architects
  • Project: Plaza España
  • Location: Adeje, Tenerife, Spain
  • Photography: Simona Rota
  • : 2012
  • : World Architecture Festival 2012 – Shortlisted
  • Client / Developer : Adeje City Council
  • Environmental Engineer : Menis Arquitectos SLP
  • Structural Engineer : Mr Juan José Gallardo Calcularq SL


The Sony Corporation’s building in Osaki, Japan by Nikken Sekkei Ltd.

Saturday, October 6th, 2012

Article source: Nikken Sekkei Ltd.

Concept & Objectives

This project was inspired by the paradoxical idea of improving the environment through the presence of large-scale architecture. The Project is an office building for Sony’s R&D department, which takes the form of a thin vertical plate to ensure good views. More importantly, the form minimizes the heat island effect by positioning its narrow sides against prevailing winds, thus allowing the breeze to flow in from Tokyo Bay without hindrance. The building was then conceived as a massive cooling devise that performs in much the same way as a natural forest.

Image Courtesy Yutaka Suzuki

  • Architects: Nikken Sekkei Ltd.
  • Project: The Sony Corporation’s building
  • Location: Osaki, Japan
  • : 2012
  • : World Architecture Festival 2012 – Shortlisted
  • : Yutaka Suzuki
  • Architects : Mr Tatsuya Hatori, Mr Yoshito Ishihara, Mr Norihisa Kawashima
  • Client / Developer : Sony Corporation, Japan
  • Environmental Engineers: Mr Osamu Nagase, Nikken Sekkei Ltd. Japan
  • Structural Engineers : Toshihiko Kouno, Ms Miwa Sadamoto
  • Supervision : Sony Facility Management Corporation, Japan


Salorge Town Community Building in Pornic, France by Atelier Arcau

Saturday, October 6th, 2012

Article source: Atelier Arcau

The town of Pornic’s elected representatives expressed their “deep-rooted” commitment to regional tradition, immediately excluding any other architectural form that did not match the traditional volumes and templates of the Pays de Retz, such as roofs with gable roofs, covered in tiles.
Because the Communauté de Communes (Town Community) Centre had to fit into a business park already denoted by previous building projects (hospitals, police station, office buildings), which had all been subjected to these regulations, we chose to make a different contextual offer in relation to the site and its history.

Image Courtesy © LE RESTE Hervé - IRIS STUDIO

  • Architects: Atelier Arcau
  • Project: Salorge Town Community Building
  • Location: Pornic, France
  • Photography: LE RESTE Hervé – IRIS STUDIO
  • : Civic and Community
  • : ARCAU, VANNES, France
  • : 2012
  • : World Architecture Festival 2012 – Shortlisted
  • Client / Developer : Communautés de commnes de Pornic France


Anansi Playground Building in Utrecht, Netherlands by Mulders vandenBerk Architecten

Friday, October 5th, 2012

Article source: Mulders vandenBerk Architecten

Mulders vandenBerk Architecten of Amsterdam have completed a playground building in a park in Utrecht, the Netherlands, with a Corian façade engraved with images of fairytales from around the world. The idea of the building is to excite and stimulate curiosity and creativity of the children.

Image Courtesy Wim Hanenberg, Roel Backaert, Wouter van der Sar

  • Architect: Mulders vandenBerk Architecten
  • Project: Anansi Playground Building
  • Location: Peltlaan 130, 3527 EC Utrecht
  • Principal: Municipality of Utrecht, department D.M.O.
  • Team: Joost Mulders, Chris van den Berk, Robbert van der Lee, Lucas Torres, Cecilia Thomsen, Idette de Boer
  • Graphic design façade: Design Arbeid, Amsterdam
  • Photography: Wim Hanenberg, Roel Backaert, Wouter van der Sar
  • Contractor building: Barli B.V., Uden
  • Contractor façade: Roord binnenbouw, Amsterdam
  • Start: October 2008
  • Completion: October 2009
  • Program: daycare/play
  • Site area: 9750 m2
  • Floor area: 150 m2


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy