Open side-bar Menu

Archive for the ‘Building’ Category

Office Building E in Prague, Czech Republic by Aulík Fišer Architects

Wednesday, February 29th, 2012

Article source: Aulík Fišer Architects

The office building E is the very last piece of development completing the northern part of the BB Center complex along Vyskocilova (street) and a ramp to 5.května (street). So, towards the city centre the bldg. E closes the planned “protection shield” against the negative impact of city highway traffic on residential houses planned for the second phase of development. This part of the Prague-Michle district has now been revitalized, reintroducing the urban environment with multiple functions and restoring it the way it was before the highway – 5.května street – completely destroyed it.

Image Courtesy AulikFiserarchitekti, s.r.o.

  • Architects: Aulík Fišer Architects
  • Project Name: Office Building E
  • Location: Prague, Czech Republic
  • Project: BB Centrum, Praha 4 – Michle,  U Pomniku
  • Investor: BBC – building E, a.s
  • Developer:  Passerinvest Group, a.s.
  • Architects Team: AulikFiserarchitekti, s.r.o.-ing. arch. Jan Aulik, ing. arch. Jakub Fiser, ing. arch. TadeasMatousek, ing. arch.VeronikaMüllerova
  • Collaborators: Jan Kucera, ing. arch. Adela Stredova, ing. arch. Monika Cizkova, ing. arch. Petr Vacek, ing. Martin Zelenka
  • Software used: The building was drawn in Autocad and its statics in Nemetschek


Pfizer Canada inc. Siège Social in Québec, Canada by Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Wednesday, February 29th, 2012

Article source: Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

The Pfizer Canada reconfiguration project makes a very clear statement. The architectural design focuses on promoting the corporate identity of the company located on the Trans-Canada Highway. The strategy is to use the building space in a transparent and expeditious manner through the prominence of glass in the structure in order to open the corporate headquarters to the world. To ensure a corporate image that is solidly embedded in the site, we worked around the idea of blister packs. This important feature of bio-pharmaceutical production is used as the visual key for the completion of the building facade, walls and furnishings.


Front View (Images Courtesy Stéphane Groleau (photos de projet) Laurence Labat (photos d’associés))

  • Architect: Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
  • Name of Project: Pfizer Canada inc. Siège Social
  • Location: Kirkland, Québec, Canada
  • Client: Pfizer Canada inc.
  • Project manager: Anik Shooner, architecte associée
  • Photographer: Stéphane Groleau (photos de projet) Laurence Labat (photos d’associés)


AME-LOT in France by Malka Architecture

Wednesday, February 29th, 2012

Article source: Malka Architecture

In reality, ecological strategies often generate an over-production of materials, becoming energy-vores and clients of factories, the polluters of the world. The real ecological combat is within the re-appropriation of materials and experimentation’s with ready-made objects, far from the so-called benevolence of subsidized agencies. The student housing on rue Amelot is a project that inserts itself into an urban interstice: the thickness of a blind wall.



Casaenelaire in Paraguay, South America by Taller de Arquitectura

Tuesday, February 28th, 2012

Article source: Taller de Arquitectura

a young couple and the birth of their first born child trust us to propose their home.  economy and practicality are the basic concepts.  south america, paraguay.  here the architecture is subjected to the shade conditions ( 35°c. in the summer), to the use of the prevailing wind (north-east), and the protection of the raw winters with nearly polar winds (south).  these elements give us the keys to rethink a better space for the integral development of the human beings.


  • Architects: Taller de Arquitectura (tda)
  • Project: Casaenelaire
  • Location:Paraguay, South America
  • Architect Team: sergio fanego, larissa rojas, miguel duarte


Parkveien 5b-c in Oslo, Norway by KIMA Arkitektur as

Saturday, February 25th, 2012

Article source: KIMA Arkitektur as

The developer’s business idea is based on urban and small, awkward sites, so called “space left over after planning” in central Oslo. This site consists of a narrow strip between two party walls. The block comprises nine flats, from 18 to 137 sq m. The plans are compact but well lit, from the front and rear facades and a central light well that penetrates the structure. Two flats have private roof gardens. The roof is also equipped with a communal garden.

Image Courtesy Finn Ståle Feldberg & Dag Alveng

  • ARCHITECTS: KIMA Arkitektur as
  • PROJECT: Parkveien 5b-c
  • LOCATION: Oslo, Norway
  • COMPLETED: 2011


V23K16 in Nieuw Leyden, The Netherlands by pasel kuenzel architects

Friday, February 24th, 2012

Article source: pasel.künzel architects

Nieuw Leyden – V23K16 Four Seasons

Up until recently it was rather unusual that unprofessional clients would initiate private housing projects in Dutch inner cities. For a short time the Dutch government strives to change this tendency. In 2002 the Ministry of Housing passed a bill that from 2005 onwards 30% of the new buildings in the Netherlands must be developed by private clients. The development of the former slaughterhouse area in the historical city centre of Leiden, the Netherlands oldest university town, is the most representative example of its kind.


Exterior View (Images Courtesy Marcel van der Burg)

  • Architect: pasel kuenzel architects – Ralf Pasel and Frederik Künzel
  • Name of Project: V23K16
  • Location: Veld23, Kavel16, Nieuw Leyden, The Netherlands
  • Function: Private housing
  • Size: 170sqm
  • Completion: 2009
  • Photographer: Marcel van der Burg
  • Awards: 1st prize, Competition ‘bouw mij!’; 1st prize for sustainable housing, Competition ‘bouw mij!’


Amelia Street in Brisbane, Australia by Tim Stewart Architects

Thursday, February 23rd, 2012

Article source: Tim Stewart Architects

Breathing new life into existing commercial buildings can present a challenge. Often there are few references for character with corporate image becoming the code word for monotony. In this instance the client rejected the common indicators of an office, demanding a building responsive to its orientation and restrained in its palette. The result is building with a simple, yet memorable presence which extends from its main street frontage through to its refurbished internal spaces.

Amelia Street


Lev Office Building in Ljubljana, Slovenia by Studio Kalamar

Tuesday, February 21st, 2012

Article source: Studio Kalamar

Location: The building stands on the corner of the most frequented intersection in the city.
Urban context: Impact of heavy traffic, diversity of physical space.

Program: Visible part, housing offices and retail space, represents only a third of the entire structure. Below ground, three more levels accommodate parking and additional programs for the adjacent hotel.

Scheme: Protective against the impact of the intersection, the building is oriented within where, together with adjacent buildings, it forms an open atrium, a nucleus of public activities.

Exterior View (Images Courtesy Miran Kambič)

  • Architect: Andrej Kalamar – Studio Kalamar
  • Name of Project: Lev Office Building
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Structural Engineering: Anton Berce, IZTR
  • HVAC Engineering: Lenassi
  • Photographs: Miran Kambič
  • Software used: AutoCAD


Jesolo Magica in Italy by Zaha Hadid Architects

Friday, February 17th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architects
More projects by Zaha Hadid

A catalyst for reinvention  – a fluid but coherent field of buildings – each separate but all logically connected in a continually changing ensemble – the volumes encompassing the new retail centre in the seaside town of Jesolo open up around a central space like the petals of a flower.


  • Architect: Zaha Hadid Architects
  • Name of Project: Jesolo Magica
  • Location: Jesolo, Italy
  • Period: 2010 – 2014
  • Client: Home Group
  • Area: 53,000m2


Cocoon in Zurich, Switzerland by Camenzind Evolution

Thursday, February 16th, 2012

Article source: Camenzind Evolution

Cocoon is located in Zurich’s Seefeld district on a beautiful hillside, which enjoys excellent lake and mountain views. The location’s distinctive flair stems from the exceptional park-like setting – a green oasis into which Cocoon snugly nestles. Flanked on three sides by mighty, age-old trees the elliptical structure reads as a freestanding sculptural volume that gracefully spirals up from the park. The stainless steel mesh enveloping the building combines visual privacy with restrained elegance, while establishing a strong and unmistakable presence.

Image Courtesy Ferit Kuyas


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy