Open side-bar Menu

Archive for the ‘Care Center’ Category

CEDT Daimiel in Spain by Estudio Entresitio

Saturday, January 5th, 2013

Article source: Estudio Entresitio

Among the works of the architect, is health program one of which require greater precision in adjustment of the plant, and must understand the medical procedures and resolve the circulations of health personnel and patients to avoid unnecessary movements and crosses.

Daimiel’s CEDT combines in a single building primary health care (health centre) and continuing care (ER) with an ambitious program of specialized attention, featuring props Radiology and surgical operating block, so that the movements of patients be minimized to your referral hospital for cases of hospitalization or major surgery requiring general sedation.

Image Courtesy Estudio Entresitio


San Francisco Javier Psychogeriatric Centre Director Plan in Pamplona, Spain by Vaíllo & Irigaray + Galar Architects

Thursday, October 25th, 2012

Article source: Vaíllo & Irigaray + Galar Architects

The centre and its facilities adaptation proposal to current health needs maintains and powers the building’s original values: pavilion type of pleasant scale plotted in a garden setting, interesting spaces between pavilions, friendly scale, well-proportioned courtyards: a good relationship between the patient and the environmental and particular setting: best relationship between nature and architecture.

Image Courtesy Vaíllo & Irigaray + Galar Architects

  • Architects: Vaíllo & Irigaray + Galar Architects
  • Project: San Francisco Javier Psychogeriatric Centre Director Plan
  • Location: Pamplona, Spain
  • Project Manager: Daniel Galar Irurre, Architect
  • Colaborators:Lucía Astráin(Architect),  Gorka Visiers(Rigger), José Ignacio Sola(Rigger), Luis Miguel Navarro(Engineer), Oscar Martínez, Juan Carlos de la Iglesia, Ángel Álvarez, Isabel Franco
  • Client: Servicio Navarro de Salud – Osasunbidea


Staten Island Animal Care Center in New York by Garrison Architects

Friday, October 5th, 2012

Article source: Garrison Architects

The Staten Island Animal Care Center is designed to encourage the adoption of animals while creating a humane and controlled environment during their stay. In addition, the program requires unique circulation patterns to provide for the routing and isolation of well, sick, and un-examined animals as they are processed and tended to. The building is sheathed in a highly insulating, translucent polycarbonate envelope that provides four times the insulating value of glass, maximizes the benefits of natural light, and allows for a very light weight structure.

Image Courtesy © Garrison Architects

  • Architects: Garrison Architects
  • Project: Staten Island Animal Care Center
  • Location: Staten Island, New York

Sustainability Features:

  • Section determined by daylighting maximization and cross ventilation
  • Temperature controlled passive ventilation
  • Heat recovery ventilation system
  • Insulated multi cell R10 polycarbonate skin
  • Photocell controlled high efficiency lighting
  • Recycled steel components
  • High fly ash concrete and CMU
  • Recycled polycarbonate
  • Recycling stations
  • Water recovery system
  • Solar thermal water heating
  • Thermal modeling in design stage
  • Designed to minimize construction waste


Palm Springs Animal Care Facility by Swatt | Miers Architects

Sunday, June 10th, 2012

Article source: Swatt | Miers Architects

The Palm Springs Animal Care Facility represents a unique public/private partnership between the City and Friends of the Shelter.  Located on a 3 acre site across from the City’s Demuth Park, the exterior design reflects Palm Springs’ unique mid-century architectural heritage.  While creating an Animal/People Community Center ambiance the facility features a central indoor/outdoor kennel design with public adoption access within an inviting garden courtyard equipped with misters and fabric shade structures.  Also included are indoor cat community rooms, special canine “living rooms” adjacent to an indoor/outdoor socialization area, a training room for educational and community evening uses, and a fully equipped clinic for in-house medical procedures.  The project has been designed as an equivalent “silver” LEED facility with a special emphasis on water conservation, wherein recycled water from the adjacent sewage treatment plant is used for cleaning all animal areas and for landscape irrigation.

Adoption Entrance Garden

  • Architects: Swatt | Miers Architects
  • Project: Palm Springs Animal Care Facility
  • Location: Demuth Park, Palm Springs
  • Site Building Area Size – 21,000 SF
  • Construction Type – Type V non-rated
  • Design Team: George Miers, AIA, Project Designer/Principal in Charge; Tim Hotz, AIA, Job Captain, Aaron Harte, AIA, LEED AP, Construction Administrator; Maureen Cornwell, Interior Designer
  • Software used: AutoCAD and Google Sketchup


Arreletes Day Care Centre in Lleida, Spain by XVA

Saturday, March 31st, 2012

Article source: XVA

Els Alamús, a small village of seven hundred inhabitants, is situated on a hill in the middle of the plain of Lleida, surrounded by a landscape where are predominant agricultural fields and fruit trees, a geometric landscape, planned and designed, result of the work of men’s hands and the engineering.

Image Courtesy Jordi Anguera

  • Architects: Xavier Vilalta Architect
  • Project: Arreletes Day Care Centre
  • Location: Els Alamús, Lleida, Spain
  • Architect Team: Xavier Vilalta, Margarita Félix, Sonia Maia
  • Client: Alamús Council
  • Time Line: 2005 – 2008
  • Project Manager: Mario Campos
  • Structure: GN Arquitectos
  • Contractor: Hnos Ojeda
  • Photography: Jordi Anguera


Cancer Care Center in Naestved, Denmark by WE Architecture

Thursday, March 15th, 2012

Article source: WE Architecture

The new Cancer Care Center in Naestved is located in close proximity to the regional Hospital. The purpose of the center is helping anyone affected by cancer through professional help in exceptional buildings specifically designed for this.

Cancer Care Center

  • Architects: WE Architecture
  • Project: Oasis
  • Location: Naestved, Denmark
  • Assignment: Invited competition
  • Type: Cancer Caring Centre
  • Client: Kræftens bekæmpelse & Realdania
  • Year: 2012
  • Team: Marc Jay, Julie Schmidt-Nielsen, Nora Fossum, Rasmus Røgen, Justin Cua, Karen Shiue, Kristian Hindsberg, Lasma Grigone&Casper Berntsen
  • Software used: Adobe Indesign, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Rhino, V-ray, 3ds max, AutoCad 2012


Arboretum in Gjøvik, Norway by Rintala Eggertsson Architects

Thursday, March 15th, 2012

Article source: Rintala Eggertsson Architects

The Gjoevik Care Centre is an institution for juvenile asylum seekers.  The centre provides shelter and safety for immigrants under the age of 15 and helps those of them who are struggling with traumatic experiences from famine and conflicts around the world. Our assignment was to create a refuge for the children which also could serve as a place for meaningful activities in their daily lives.

Image Courtesy Pasi Aalto

  • Architects: Rintala Eggertsson Architects
  • Project: Arboretum
  • Location: Øverbyvegen 88-104, 2825 Gjøvik, Norway
  • Architect Team: Vibeke Jenssen, Kaori Watanabe, Sami Rintala and Dagur Eggertsson
  • Client: Public Construction and Property Management (Statsbygg), Tommy Pedersen
  • User: Gjøvik Care Centre
  • User representative: Norwegian Directorate for Children, Youth and Family Affairs (Bufetat), Anne-Beth Brekke, Geir Rune Nyhus and Kai Børresen
  • Curator: Public Art Norway (KORO), Mette Kvandal and Per Henrik Svalastog
  • Building team: Dagur Eggertsson, Julian Fors, Fabricio Ferreira Fernandes, Matthew Donnachie, Sölvi Magnússon, Kaori Watanabe and Vibeke Jenssen.
  • Software used: AutoCad and Sketchup



Daycare Center in Ayamonte, Spain by Sol89

Tuesday, January 24th, 2012

Article source: Sol89

A public building should be able to not have doors. We think of these buildings as technical fragments from the connected public space network throughout the city thatcher in their belonging to the nature of the streets, squares and gardens. From this discussion we propose that the Daycare Center become a transit device and reconcile the city and the abandoned park where it is situated, conceiving it as a place to play and to be for neighbors and children.

Image Courtesy Jesús Granada

  • Architects: María González y Juanjo López de la Cruz (Sol89)
  • Project: Daycare Center
  • Location: Carlos Cano St., Ayamonte. Huelva, Spain
  • Design date: 2003
  • Completion date: 2005-2006
  • Quantity surveyor: Joaquín Gutiérrez.
  • Collaborators: George Smudge, student.
  • Installations engineers: Insur JG.
  • Built up area: 1.116,78 m²
  • Client: Townhall of Ayamonte.
  • General Contractor: Construcciones Hermanos Cordero S.A.
  • Photographs: Jesús Granada.


Childcare Centre in Maria Enzersdorf, Austria by MAGK illiz Architekten

Saturday, January 14th, 2012

Article source: MAGK illiz Architekten

An influx and increasing birth rate in the community situated to the south of Vienna called for the creation of more, particularly state-of-the-art child care facilities. Therefore a competition tender submission for a new child care centre was issued in 2008. The existing 19th century ‘Gründerzeit’ school was to be extended by eight primary school classes, a after-school care club and a kindergarten with kitchen.

The association of architects MAGK illiz won the competition and was awarded the tender.

Image Courtesy Hertha Hurnaus

  • Architects: MAGK illiz Architekten
  • Project: Childcare Centre
  • Location: Maria Enzersdorf, Austria
  • Draft and General Planning: Arge MAGK illiz, illiz architektur ZT OG, illiz architektur
  • Project Architects: Günter Klein, Sabrina Peters, Martin Aichholzer, Petra Schlömer, Stefanie Wögrath
  • Staff Team: Karin Gutmann, Jiri Koten, Rosemarie Lebzeltern, Christian Eibensteiner, Stefan Kehrer
  • Builder: Infrastrukturverein & Co KG
  • Utilisation: Care facility with primary school, crèche and kindergarten,  canteen and multi-purpose hall plus various open spaces


Audio Nova in SintNiklaas, Belgium by LABSCAPE Architecture+ ZEST Design (designed with Rhino 3D)

Thursday, January 12th, 2012

Article source: LABSCAPE Architecture+ ZEST Design

The purpose is to de-dramatize the feeling of being a “patient”. A balance should be found in order to have a medical touch as the “hearing environment” demands to be hygienic, clean… but also human.  Besides that, the concept must express professionalism and technical competence but in the sense of “state of the art”.

Image Courtesy Labscape

  • Architects: LABSCAPE Architecture+ ZEST Design
  • Project: Audio Nova
  • Location: SintNiklaas, Belgium
  • Year: 2006 –  2007
  • Client: Audio Nova nv/sa
  • Category: Commercial
  • Surface Area:212 m²
  • Photography: Labscape copyrights /// Zest Copyrights
  • Program: High Technology Hearing Aid Store /// Waiting Area // Offices // Consultations Rooms // Laboratory // General Services
  • Software used: Rhino 3D


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy