Open side-bar Menu

Archive for the ‘Community Centre’ Category

Renovating a former school as community centre in Woesten, Belgium by atelier tom vanhee

Saturday, March 15th, 2014

Article source: atelier tom vanhee

The building is accessible by a central binding public domain, the playground of the former school (built in the 19th century). By opening some windows further down we reinforce the relationship between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building, the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension gave rise to.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Project: Renovating a former school as community centre
  • Location: Woesten, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: Autocadlt, Sketchup, Photoshop & indesign, Microsoft office
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove
  • BRUTO SURFACE: 629 m²
  • CONCEPT: 2009 – 2010
  • EXECUTION: 2011 – 2012

Shanghai Gucun Community Center in China by INCLUDED

Tuesday, March 11th, 2014

Article source: INCLUDED

INCLUDED does essential work in difficult places, particularly the slums where migrants are crowded into the margins of big cities. We build community centers and broker collaborations to help migrants access the city. Starting in Beijing, we are now also active in Shanghai, Kathmandu and Dhaka, with a goal of ten cities and a hundred community centers in our network.

Image Courtesy © Jennifer Ha

  • Architects: INCLUDED (Matt Mueller)
  • Project: Shanghai Gucun Community Center
  • Location: Gucun, China
  • Photography: Jennifer Ha and Marco Jacobs
  • Landscape Architect: Gregory Kaeuper from Studio C with Brian Chambers and Shawn Balon
  • Architectural Consultant: Pascal Berger from PLAYZE
  • Contractor: INFINITY Design and Engineering
  • Project Donor: Deutsche Bank
  • Program: 150 sqm community center with office space, bathrooms and outdoor play area
  • Project year: 2013


Wednesday, March 5th, 2014

Article source: atelier tom vanhee

The meeting centre offers accommodation to various community activities. The complex of buildings consists of successive constructions, ranging from a 19th century school building and an old town hall to an industrial construction from the 1990s. The dilapidated storage building makes place for enlargement of the meeting hall.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Location: Westvleterendorp 13, 8640 Westvleteren
  • Photography: Filip Dujardin
  • CLIENT: Municipality Vleteren, province West-Vlaanderen
  • CONCEPT TEAM: atelier tom vanhee met ontwerpgroep
  • BRUTO  SURFACE: 690 m²
  • CONCEPT: 2009 – 2010
  • EXECUTION: 2011 – 2012

La Queue du Lézard in La Rochelle, N.W. France by rue royale architectes

Thursday, February 27th, 2014

Article source: rue royale architectes

At the core of the urban renewal project for the Mireuil district of La Rochelle, “La Queue du Lézard” (“The Lizard’s Tail”) is a complex of local community amenities which is part of a plan proposed by ANRU (the French National Agency for Urban Renewal) developed together with landscape designers from the In Situ firm. A community centre, city sports grounds and a games library are grouped together in a 200 m long narrow strip made up of alternating built elements and voids.

Image Courtesy © rue royale architectes

  • Architects: rue royale architectes
  • Project: La Queue du Lézard
  • Location: La Rochelle, N.W. France
  • Photography: Philippe Maillot
  • Client: City of La Rochelle
  • Programme: Community centre Le Pertuis, City sports, Games library under construction
  • Total area: 2 390 m2  (community centre 1 700 m2, games library 690 m2)
  • Cost: 4 360 000€ HT, community centre  2 970 000 €HT, games library 1 390 000 €HT 
  • Performances: Low Consumption Building project, The Community centre was selectionned for the first edition of the, «Off du DD» in 2012.                                    
  • Schedule: Concours 2008, Livraison centre social 2012, Livraison city stade 2013, Livraison ludothèque 2014

Kangju Community Center in Kunshan, China by Pu Miao Architecture

Sunday, February 2nd, 2014

Article source: Pu Miao Architecture

With modern buildings increasingly being designed as one large and centralized mass, this design revisited the decentralized model. Catering for senior residents living in the apartments around the park, the community center has a porous exterior appearance which resembles a forest that attracts people to enter.

Middle part of south elevation, Image Courtesy © Pu Miao Architecture

  • Architects: Pu Miao Architecture
  • Project: Kangju Community Center
  • Location: Kunshan, China
  • Software used: Autocad 2005.
  • Project Period: 2005-2006
  • Client: Kunshan City Construction, Investment and Development Co., Ltd.


  • Landscape: Zhuang Wei (Shanghai Landscape Architecture Design Institute, same below)
  • Structure: Xu Man
  • Plumbing: Li Wen
  • Electrical Engineering: Zhou Leyan

Coach-house reconstruction of Rietavas manor in Lithuania by AKETURI ARCHITEKTAI

Sunday, December 22nd, 2013


One last building of demolished Rietavas manor – coach house – has been reconstructed to cultural community center to meet today’s needs. It hosts 2 multipurpose halls, local bussines development agency, tourist information center, holds in total 1800 sq.m.

Image Courtesy © Norbert Tukaj

  • Project: Coach-house reconstruction of Rietavas manor
  • Location: Rietavas, Lithuania
  • Photography: Norbert Tukaj
  • Collaborating offices: LietuvosPaminklai (AstaMeškauskienė)
  • Structural engineering: KlaipėdosProjektas (LeonasAužbikavičius)
  • HVAC engineering: KlaipėdosProjektas
  • Project management: KlaipėdosProjektas (JuozapasTilvikas)
  • Project year: 2009
  • Constructions: 2010-2013

The New Generation Youth and Community Centre in Wells Park, Lewisham, London by RCKa

Tuesday, October 29th, 2013

Article source: RCKa

RCKa played a key role in the genesis of the project, having identified the full extent of local authority site ownership and the opportunity to replace a structurally unsound facility with one wholly aligned with emerging youth provision policy.

The practice also identified the capital funding stream (having worked on the part-funded OPEN youth venue in Norwich), and were instrumental in the preparation of a funding bid to the government’s MyPlace scheme, which was subsequently selected from over 240 competing bids.

Image Courtesy © Ioana Marinescu and Jakob Spriestersbach

  • ArchitectsRCKa
  • Project: The New Generation Youth and Community Centre
  • Location: Wells Park, Lewisham, London
  • Photography: Ioana Marinescu and Jakob Spriestersbach
  • Software used: SketchUp and Bentley Microstation

Hackney Marshes Centre in London, England by Stanton Williams

Friday, October 11th, 2013

Article source: Stanton Williams

Hackney Marshes is a unique place. With its origins in ancient woodland and medieval common land, it remains a vast open space. It is a place set apart from the city by a boundary of trees and by the River Lea. Yet it also connects communities, being an important green space in a densely-populated area. In addition, as the London home of amateur Sunday League football, it draws people from across the capital.

Image Courtesy © Hufton & Crow

  • Architects: Stanton Williams
  • Project: Hackney Marshes Centre
  • Location: London, England
  • Photography: Hufton & Crow, David Grandorge Andy Spain
  • Construction value: £5.69m
  • Cost per sq m: £1695/sq m
  • Construction Start date: Nov. 2009
  • Completion Date: Nov. 2010
  • Project Duration: 2 Years
  • Construction phase: 1 Year
  • Number of Occupants: Maximum 1080
  • Gross Internal Area: 3060m2

MFC De Boomgaard Zuidoostbeemster in Netherlands by Bastiaan Jongerius Architecten

Friday, August 16th, 2013

Article source: Bastiaan Jongerius Architecten

Zuidoostbeemster is a gardeners village close to Amsterdam next to the Beemster. The Beemster is a special polder put on the World Heritage List of UNESCO in 1999. Zuidoostbeemster is a village with estates of merchants from Amsterdam who initiated this polder.The inhabitants of this village will be double this decade and this growth asks to take action. “De Boomgaard” plays a part in this plan. The building is situated between the old existing village and the new extension of Zuidoostbeemster.

Image Courtesy © Bastiaan Jongerius Architecten

Hotel + Congress Center in Lima, Peru by OOIIO Architecture

Thursday, June 6th, 2013

Article source: OOIIO Architecture

Madrid-based OOIIO Architecture has developed a landmark hotel building in Lima, Perú. OOIIO have designed this singular hotel for a Latin American promoter interested in creating a unique, innovative and worldwide recognizable building with a moderate investment. The building is located in Lima, a city which is enjoying nowadays a constant growth.

Image courtesy OOIIO Architecture 

  • Architects: OOIIO Architecture
  • Project: Hotel + Congress Center
  • Location: Lima, Peru
  • Area: 16.070m2.
  • Team: Joaquín Millán Villamuelas, Lourdes Martinez Nieto, Cristina Vicario del Cojo, Patricia Moreno Blasco
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy