Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Community Centre’ Category

SOLAR ORCHID in Singapore by SPARK Architects

Wednesday, July 9th, 2014

Article source: SPARK Architects

In the tradition of conceptual and visionary architecture proposals, SPARK Architects reveal their design for a floating hawker centre – the Solar Orchid. This concept for self-contained, solar-powered, floating hawker pods suggests a way to mend the now distant relationship between Singapore and its waterscapes, while celebrating and reinvigorating a favoured local pass time.

Image Courtesy © SPARK Architects

Image Courtesy © SPARK Architects

  • Architects: SPARK Architects
  • Project: SOLAR ORCHID
  • Location: Singapore
  • Project Director: Stephen Pimbley
  • Team: Lim Wenhui, Peter Morris, Anusha Bajpal, Nanako McIntosh, Chanachai, Panichpattanakij

(more…)

Community center Sardine in Pessac, France by gayet roger architectes

Wednesday, June 25th, 2014

Article source: gayet roger architectes

Clearly identifiable from the public space and the tram stop ( the tram line serves the area), the house of the Sardine district will be implanted in a highly  developing area., between the new eco-friendly Artigon district and the existing suburban area.

The program is contained in a wood monolith, deformed to be adapted to street corners respecting the distances imposed by town planning regulations, and to fully benefit from all the views and  the panorama. These spaces will be green areas and occupied by units integrating storage for bikes, rubbish bins, street lamps and technical lockers.

Image Courtesy © Julien Fernandez

Image Courtesy © Julien Fernandez

  • Architects: gayet roger architectes
  • Project: Community center Sardine
  • Location: Pessac, France
  • Photography: Julien Fernandez
  • Partners In Charge: Clementine Roger, Aldric Gayet
  • Project Area: 210m²
  • Project Year: 2013

(more…)

Deakin University Regional Community Health Hub (REACH) in VIC 3125, Australia by DesignInc

Tuesday, May 27th, 2014

Article source: DesignInc

Deakin University pursues an ongoing relevance to Rural and Regional engagement. As part of their core commitments, the development of the REACH Project (Regional Community Health Hub) contributes to this philosophy by intending to both recruit from and return graduates to the Rural and Regional areas. Deakin University’s REACH project was nominated for Federal Government Funding, as part of the EIF (Education Investment Fund), third round of funding applications.

Image Courtesy © Sarah Louise Photography

Image Courtesy © Sarah Louise Photography

  • Architects: DesignInc
  • Project: Deakin University Regional Community Health Hub (REACH)
  • Location: VIC 3125, Australia
  • Photography: Sarah Louise Photography
  • Date of construction completion: 22 February 2013
  • Cost at completion of construction: $40M
  • Gross floor area (m2): 8,000
  • Cost per square metre: $5,000
  • Owner, Client: Deakin University
  • Practice Team: Rohan Wilson – Project Director, Christon Batey-Smith – Project Director, John Loftus Hill – Senior Project Architect / Associate, Roger Schmidt – Project Leader, Tim Walpole-Walsh – Project Architect, Costa Papadopoulos – Project Architect, Sonya Montgomerie – Senior Architect, Peter Whiter – Architect, Philip Weatherlake – Architect, Wilson Heng – Architect, Kylee McQualter – Senior Technician, Afrodite Moulatsiotis – Interior Designer, Christopher Free – Interior Designer, Travers Cunnington – Senior Graphic Designer.
  • Consultant Team: Quantity Surveyor (Cost Consultant) – Wilde & Woolard, Structural & Civil Engineering – Irwin Consult, Services Engineering inc. Fire Engineering – Umow Lai, Landscape Architecture – GBLA, Disabled Access – Terry Osborn.
  • Construction Team: Builder – Cockram Constructions.

(more…)

Kelly Cullen Community in San Francisco, California by Gelfand Partners Architects + Knapp Architects

Friday, May 16th, 2014

Article source: Gelfand Partners Architects + Knapp Architects

San Francisco’s historic Central YMCA (1909), a nine-story Classical building located in the city’s Tenderloin neighborhood, has been transformed into supportive housing for the homeless and a health center for residents of supportive housing and the homeless. The adaptive use project created 174 micro-units of permanent housing and preserved the original sky-lit second-floor lobby, auditorium, full-size gymnasium, offices, and meeting rooms.

Image Courtesy © Mark Luthringer

Image Courtesy © Mark Luthringer

  • Architects: Gelfand Partners Architects + Knapp Architects
  • Project: Kelly Cullen Community
  • Location: San Francisco, California
  • Photography: Mark Luthringer
  • Owner: Tenderloin Neighborhood Development Corporation
  • Contractor: Cahill Contractors
  • Interiors: Multiplicity Design
Image Courtesy © Mark Luthringer

Image Courtesy © Mark Luthringer

The LEED Gold health center occupies 11,700 square feet of a former locker room and support space on the ground floor, and the original swimming pool in the basement has been converted to a multipurpose room. Renovations in the 1950s removed the grand entry staircase, which led directly from the street to the second-floor lobby. This lobby has now been restored as the heart of the building, including a new grand stair, a small street-level lobby, accessible elevator, and improved circulation throughout the upper floors. Residential wings and 24 new units constructed above the historic gym wrap the light well above the lobby.

Image Courtesy © Mark Luthringer

Image Courtesy © Mark Luthringer

The small residential units—the Y’s former hotel rooms, approximately 200 square feet each—preserve the original window bays and gain spaciousness from their generous proportions and high ceilings. All units provide ample storage, cooking facilities, and individual bathrooms. A new radiant heating system, energy efficient lighting and ventilation, and the use of healthy materials support sustainability and resident well-being. Terrazzo stairs, tile walls, wood ceilings, and translucent planters around the new grand stair were chosen for their compatibility with the historic wood, tile, and marble finishes, which were meticulously preserved. The building includes 1,450 square feet of corner retail space on the street level.

Image Courtesy © Mark Luthringer

Image Courtesy © Mark Luthringer

Image Courtesy © Mark Luthringer

Image Courtesy © Mark Luthringer

THE EUROMED CENTER in Marseille, France by Massimiliano and Doriana Fuksas

Thursday, May 15th, 2014

Article source: Massimiliano and Doriana Fuksas 

The Euromed Center is part of a public project called “Euroméditerranée” which deals with renewing some urban areas of Marseille through the launch of several international architecture competitions.

Architects Massimiliano and Doriana Fuksas have won the competition for the ‘”Euromed Center” in 2006.

Image Courtesy ©  Massimiliano and Doriana Fuksas

Image Courtesy © Massimiliano and Doriana Fuksas

  • Architects: Massimiliano and Doriana Fuksas
  • Project: THE EUROMED CENTER
  • Location: Marseille, France
  • INDIRIZZO: Joliette district, d’Aménagement Concerté (ZAC) area
  • PERIOD: 2006
  • CLIENT: Marseille Euromed Center represented by Cogedim – Altarea et crédit Agricole Immobilier Promotion Investitors: Foncière des Régions.
  • PROGRAM: “Dolphin” Multiplex cinema 15-screen cinema, 4 office buildings, 4-star Hotel with 220 rooms, parking 850 places, urban park.

(more…)

The New Generation (TNG) Youth and Community Centre in London, U.K by RCKa

Tuesday, April 22nd, 2014

Article source: RCKa

Showcasing innovative sustainable construction and high-quality design, The New Generation (TNG) Youth and Community Centre is a £3.5m newbuild venue designed by RCKa. It provides a range of vocational, leisure and support services for the young people of Lewisham, South London.

Image Courtesy © Ioana Marinescu

Image Courtesy © Ioana Marinescu

  • Architects: RCKa
  • Project: The New Generation (TNG) Youth and Community Centre
  • Location: London, U.K
  • Photography: Ioana Marinescu,  Jakob Spriestersbach
  • Gross internal area: 1200m2 (inc. 373m2 double/triple height)
  • Value: £3.5m
  • Client: Lewisham Council, Myplace
  • Project Architect: Dieter Kleiner
  • Contractor: Mansell (Design & Build contract)
  • Structural engineer: Atelier One (pre-tender), Buxtons (groundworks), Engenuiti (cross-laminated timber)
  • Services engineer: VZDV
  • Acoustics: Ion Acoustics

(more…)

Renovating a former school as community centre in Woesten, Belgium by atelier tom vanhee

Saturday, March 15th, 2014

Article source: atelier tom vanhee

The building is accessible by a central binding public domain, the playground of the former school (built in the 19th century). By opening some windows further down we reinforce the relationship between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building, the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension gave rise to.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Project: Renovating a former school as community centre
  • Location: Woesten, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: Autocadlt, Sketchup, Photoshop & indesign, Microsoft office
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove
  • STUDY OF STABILITY: S.C.E.S. , Brugge
  • BRUTO SURFACE: 629 m²
  • CONCEPT: 2009 – 2010
  • EXECUTION: 2011 – 2012

Shanghai Gucun Community Center in China by INCLUDED

Tuesday, March 11th, 2014

Article source: INCLUDED

INCLUDED does essential work in difficult places, particularly the slums where migrants are crowded into the margins of big cities. We build community centers and broker collaborations to help migrants access the city. Starting in Beijing, we are now also active in Shanghai, Kathmandu and Dhaka, with a goal of ten cities and a hundred community centers in our network.

Image Courtesy © Jennifer Ha

  • Architects: INCLUDED (Matt Mueller)
  • Project: Shanghai Gucun Community Center
  • Location: Gucun, China
  • Photography: Jennifer Ha and Marco Jacobs
  • Landscape Architect: Gregory Kaeuper from Studio C with Brian Chambers and Shawn Balon
  • Architectural Consultant: Pascal Berger from PLAYZE
  • Contractor: INFINITY Design and Engineering
  • Project Donor: Deutsche Bank
  • Program: 150 sqm community center with office space, bathrooms and outdoor play area
  • Project year: 2013

COMMUNITY CENTRE WESTVLETEREN by atelier tom vanhee

Wednesday, March 5th, 2014

Article source: atelier tom vanhee

The meeting centre offers accommodation to various community activities. The complex of buildings consists of successive constructions, ranging from a 19th century school building and an old town hall to an industrial construction from the 1990s. The dilapidated storage building makes place for enlargement of the meeting hall.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: atelier tom vanhee
  • Project: COMMUNITY CENTRE WESTVLETEREN
  • Location: Westvleterendorp 13, 8640 Westvleteren
  • Photography: Filip Dujardin
  • CLIENT: Municipality Vleteren, province West-Vlaanderen
  • CONCEPT TEAM: atelier tom vanhee met ontwerpgroep
  • STUDY OF STABILITY: S.C.E.S. , Brugge
  • BRUTO  SURFACE: 690 m²
  • CONCEPT: 2009 – 2010
  • EXECUTION: 2011 – 2012

La Queue du Lézard in La Rochelle, N.W. France by rue royale architectes

Thursday, February 27th, 2014

Article source: rue royale architectes

At the core of the urban renewal project for the Mireuil district of La Rochelle, “La Queue du Lézard” (“The Lizard’s Tail”) is a complex of local community amenities which is part of a plan proposed by ANRU (the French National Agency for Urban Renewal) developed together with landscape designers from the In Situ firm. A community centre, city sports grounds and a games library are grouped together in a 200 m long narrow strip made up of alternating built elements and voids.

Image Courtesy © rue royale architectes

  • Architects: rue royale architectes
  • Project: La Queue du Lézard
  • Location: La Rochelle, N.W. France
  • Photography: Philippe Maillot
  • Client: City of La Rochelle
  • Programme: Community centre Le Pertuis, City sports, Games library under construction
  • Total area: 2 390 m2  (community centre 1 700 m2, games library 690 m2)
  • Cost: 4 360 000€ HT, community centre  2 970 000 €HT, games library 1 390 000 €HT 
  • Performances: Low Consumption Building project, The Community centre was selectionned for the first edition of the, «Off du DD» in 2012.                                    
  • Schedule: Concours 2008, Livraison centre social 2012, Livraison city stade 2013, Livraison ludothèque 2014
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise