Open side-bar Menu

Archive for the ‘Cultural Center’ Category

Elena Garro Cultural Center in Coyoacán, México D.F. by Fernanda Canales + arquitectura 911sc

Friday, May 3rd, 2013

Article source: Fernanda Canales + arquitectura 911sc

The project is based on the idea of highlighting the existing early 20th century house and creating an open space for a new bookstore as well as adding spaces for cultural activities.

Image Courtesy © Jaime Navarro

  • Architects: Fernanda Canales + arquitectura 911sc
  • Project: Elena Garro Cultural Center
  • Location: Fernández Leal #43, Barrio de la Concepción, Coyoacán, México D.F.
  • Photography: Jaime Navarro
  • Design Team: Iván Cervantes, Edgar Romero, Arturo Carreón, Anabel Chavez, Javier Juárez
  • Status: Built (inaugurated November 2012)
  • Structure: Grupo SAI
  • Service systems project: Ing. Carlos Medina
  • Lighting project: Artenluz Arq. Javier Ten
  • Landscape project: Entorno Taller de Paisaje (Tonatiuh Martinez + Hugo Sánchez)
  • Construction: 1,358 m2Artistic
  • Collaboration: Paloma Torres. Bronce doors, work titled “Transformed forest”


Pharmacophore in New York by Harrison Atelier

Saturday, April 6th, 2013

Article source: Harrison Atelier

For Pharmacophore: Architectural Placebo, a design-dance installation at the Storefront for Art and Architecture in New York in December 2011, Harrison Atelier (HAt) designed a pharmaceutical-cultural landscape which included a network of polyurethane inflatables lodged within a glazed and steel seating structure recalling both pharmaceutical company facade and medical waiting room. The audience sat within this framework, apposed to the back-lit glass and resting against the inflatables.

Image Courtesy Harrison Atelier: Performance photos

  • Architects: Harrison Atelier
  • Project: Pharmacophore
  • Location: New York
  • Commissioned by: Storefront for Art and Architecture, New York City
  • Date: Nov. 22−Dec. 8, 2011
  • Design: Seth and Ariane Harrison, Harrison Atelier (HAt)
  • Choreography: Silas Riener
  • Lighting: Aaron Copp and Nick Houfek
  • Music Composition and Performance: Loren Dempster
  • Performers: Rashaun Mitchell, Silas Riener, Jamie Scott and Melissa Toogood
  • Software used: Rhino, Maya and Maxwell for renders and fabrication drawings


Boise 8th Street Cultural District in Boise, Idaho by Morgan Maiolie

Tuesday, April 2nd, 2013

Article source: Morgan Maiolie

This project looks at what makes Boise unique and builds upon those elements to create a cultural district that promotes Boise as a place. The Boise 8th Street Cultural District design embraces sustainability as a form generator. Green roofs, downtown agriculture, solar access, and responsible water use combined to form the project. The district’s highest priority is to be of and for Boise, because there is nothing more sustainable than a beautiful, lively, city where people will want to walk, bike, create, and live.

After Grove : Image courtesy Morgan Maiolie 

  • Architects: Morgan Maiolie
  • Project: Boise 8th Street Cultural District
  • Location: Boise, Idaho, USA
  • Software used: Google Sketchup, Adobe Photoshop, and Adobe Illustrator

Changsha Meixihu International Culture & Art Centre in China by Zaha Hadid Architects

Saturday, March 16th, 2013

Article source: Zaha Hadid Architects

The International Culture & Arts Centre embodies a unique variety of civic nodes and spaces: A Grand Theatre, a Contemporary Art Museum, a Multipurpose Hall and supporting facilities. The central plaza is generated by the relative position of these separate buildings and offers a strong urban experience whereby the flow of pedestrian visitors that come from all sides of the site intersect and meet. In parallel it also stretches outwards to the neighboring streets with unfettered and phenomenal views across Meixi lake with access towards Festival Island.

Image courtesy Zaha Hadid Architects 

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Changsha Meixihu International Culture & Art Centre
  • Location: Changsha, China
  • Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
  • Project Director: Woody Yao, Simon Yu
  • Project Team: Zhenjiang Guo, Charles Kwan, Jinqi Huang, Neil Sansom, Pravin Ghosh, Thomas Jensen, Justin Kelly, Wandy Mulia, Uli Schifferdecker, Adrian Aguirre Herrera, Aurora Santana, Koren Sin, Johanna Huang, Yifan Zhang, Collin Spelts, Fei Liang, Adam Fingrut, Yitzhak Samun
  • Schematic Design: Zhenjiang Guo, Charles Kwan , Jinqi Huang
  • Museum Design: Tariq Khayyat, Kutbuddin Nadiadi, Diego Rossel, Gerry Cruz, Matteo Melioli, Xiaosheng Li, Yuxi Fu, Thomas Jensen, Matthew Johnson, Justin Kelly, Drew Merkle

Apparecchiare la citta in Frankfurt, Germany by Ghigos Ideas

Tuesday, March 12th, 2013

Article source: Ghigos Ideas

Lago Maggiore Casalinghi and Ghigos Ideas officially present the new collection “Apparecchiare la città”. The collection is not realized by a unique company, but by a wide network of production firms that represent one of the most historical Italian district production lines. Changing the usual prospective and opening up to experimentation, these companies valorize their specific manufacturing culture, putting them into a common project, as testimonial of the intelligence and the creativity of Made in Italy.

Image Courtesy Ghigos Ideas 

  • Architects: Ghigos Ideas
  • Project: Apparecchiare la citta
  • Location: Frankfurt, Germany

NIARA in Valladolid, Spain by Amas4arquitectura

Saturday, March 9th, 2013

Article source: Amas4arquitectura

The Niara Sports Club needed a place of its own for its activities. After finding a suitable site in an easily accessible, outlying residential area with a low population density, the Schola Foundation decided to concentrate a large number of its activities into a single building, thus fulfilling a number of complex requirements that included an educational and recreational area for children at two different stages of development- “small” and “big” children; a separate area for parents’ meetings and activities, an area for offices, a residential area, and a block of independent services. All of the above were laid out around the chapel which, together with the sports complex, is the nucleus of the centre.

Image Courtesy © Fernando Zaparaín & Pablo Guillén Llanos 

  • Architects: Amas4arquitectura
  • Project: NIARA
  • Location: C/ Barcelona nº4, Valladolid, Spain
  • Photography: Fernando Zaparaín & Pablo Guillén Llanos
  • Design team: Javier López de Uribe, Fernando Zaparaín, Fermín Antuña, Eduardo García
  • Collaborators: Alfonso Ruiz de León, Pablo Guillén Llanos
  • Consultants: B&P servicios de ingeniería (structural), TyQ Ingenieros (installations), Miguel Ángel Gómez González (drawing)
  • Client: Schola Fundation
  • General contractor: Dragados
  • Dates: Project 2007, Final 2010
  • Built surface: 4.459,60 sqm
  • Cost: 4.263.675,46 €

Grand Hall complex at the ZAMEK Culture Centre in Poznan, Poland by Toya Design

Thursday, February 21st, 2013

Article source: Toya Design

In 2007, when we set out with the competition for a design to modernize the castle we had one goal: to create a space where its recipient becomes its subject. So that those who find themselves within that space may feel it has been made bespoke for them. Functional and open.

Thus far, the castle had been different – it intimidated people with the labyrinth of rooms and the vastness of dark halls. With its immense programme and the appetite for even more activity, the Culture Centre suffocated in the heavy body of the neo-Romanesque edifice.  Hence the need for a change – uncompromising, bold and comprehensive.

Image Courtesy © Maciej Augustyniak & Juliusz Jarosz 

  • Architects: Toya Design
  • Project: Grand Hall complex at the ZAMEK Culture Centre
  • Location: Poznan, Poland
  • Photography: Maciej Augustyniak & Juliusz Jarosz
  • Design Team: Tomasz Wojtkowiak, Justyna Kielczewska-Stawicka, Anna Sędecka
  • Collaboration: Jacek Wojciech, Tomasz Migdałek, Jarosław Wyszyński, Magda Dzioba, Alicja Ryczkowska – Kaczmarek
  • Interior design:     TOYA DESIGN Tomasz Wojtkowiak
  • Area : 5 161,82 m2
  • Capacity: 30 523,00 m3
  • Project Year: 2007
  • Realisation: XI 2010 – XI 2012

Can Font Cultural Center in Barcelona, Spain by Taller 9s Arquitectes

Wednesday, February 13th, 2013

Article source: Taller 9s Arquitectes

Can Font is a “Masia”, an architectural traditional catalan typology that represents the important rural heritage of the village of Les Franqueses, sited near Barcelona. Some years ago it was an isolated building, surrounded by fields of cultures, but nowadays it is placed in the middle of an urbanized area, remaining ‘corseted’ between new buildings. The new planning for the area that abolished the open space existing in front of the main facade, converted the lateral façade facing the new square, without architectonical interest, as main facade.

Image Courtesy © Adrià Goula Sardà 

  • Architects: Taller 9s Arquitectes
  • Project: Can Font Cultural Center
  • Location: Les Franqueses del Vallès, Barcelona (Catalonia, Spain)
  • Photography: Adrià Goula Sardà
  • Architects: Taller 9s Arquitectes (Oriol Cusidó & Irene Marzo, architects)
  • Area: 746 sq. m

PALOMA in Nantes, France by Tetrarc Architectes

Sunday, January 27th, 2013

Article source: Tetrarc Architectes

At the eastern approach to Nîmes, on the Remoulins and Avignon road, between town and country, motorway and suburbs, aerodrome and hills, the new contemporary music venue is going to magnetize the citizens of Nîmes, Marseilles, Avignon, Montpellier and Arles, with its striking architecture, a concentration of manifest energy. First amongst the performances that take place here, it mesmerizes the passer-by with the dynamism of its dramatic forms and immerses the spectator in a sculptural and colourful universe spread out beneath its angular shell.

Image Courtesy Stéphane Chalmeau

  • Architects: Tetrarc Architectes
  • Project: PALOMA
  • Location: Nantes, France
  • Photographer: Stéphane Chalmeau


Cutty Sark Pavilion in London, United Kingdom by BAKOKO

Tuesday, January 15th, 2013

Article source: BAKOKO

Cutty Sark is one of the world’s most famous sailing vessels. After being decommissioned, the historic clipper ship has rested in a dry dock in the centre of historic maritime Greenwich where it served as public museum. Grimshaw Architects in association with Youmeheshe Architects and Designers were commissioned to design a cutting-edge visitor centre within and beneath the ship as part of a 27 million pound conservation programme that required closing the attraction for a complete restoration overhaul.

Image Courtesy BAKOKO

  • Architects: BAKOKO
  • Project:  Cutty Sark Pavilion
  • Location: London, United Kingdom
  • Year: 2007
  • Client: Cutty Sark Trust
  • Architect: Youmeheshe
  • Project Architect: Alastair Townsend ( BAKOKO )
  • Structural Engineer: David Dexter Associates
  • Main Contractor: Base Structures
  • Timberwork Contractor: Cowley Timberworks
  • Lighting Designer: BDP


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy