Open side-bar Menu

Archive for the ‘Cultural Center’ Category

DAR AL MAGHRIB – La Maison du Maroc in Montreal, Canada by ACDF Architecture

Saturday, January 12th, 2013

Article source: ACDF Architecture

Located in the heart of Montreal, La Maison du Maroc is on of the first of several Moroccan cultural centers planed for countries worldwide. The intention of the center is to strengthen cultural ties within the Moroccan community abroad.

Image Courtesy © James Brittain

  • Architects: ACDF Architecture
  • Project: DAR AL MAGHRIB – La Maison du Maroc
  • Location: Montreal, Canada
  • Photography: James Brittain
  • Function: Moroccan cultural centre
  • Year: Completed in 2012
  • Client: Royaume du Maroc
  • M&E: PMA
  • Structure: PASQUIN ST-JEAN
  • Team: Maxime Frappier, Louis-Philippe Frappier, Gabriel Villeneuve, Jean-Philippe Parent,  Patrick Morand, Laurence Lebeux, Laure Giordani, Robert Dequoy, Simon Orman, Mathieu St-Hilaire, Veronique Taillefer, Denis Dupuis.

Youthclub ‘t Excuus in Kortenberg, Belgian by AST 77 Architecten

Friday, January 11th, 2013

Article source: AST 77 Architecten

Starting from the intent to upgrade the existing backside of an existing building and the desire to cluster all youth activities in the municipal community of Kortenberg, the choice was made to build a new youth center above the existing storage spaces of the cultural center Columba. This location was also much better situated than the current location of the youth center.

Image Courtesy © Steven Massart

  • Architects: AST 77 Architecten
  • Project: Youthclub ‘t Excuus
  • Location: Kortenberg, Belgian
  • Photography: Steven Massart
  • Name client: Municipality Kortenberg
  • Construction Year: 2010 – 2012
  • Built area: 120 m²
  • Living surface: 160 m²
  • Building cost: € 350.000,00
  • Phase: Built
  • Software used: The project is drawn in VectorWorks & Google Sketchup
  • Materials: Timber frame construction
    Walls outside: fiber cement boards-Eternit
    Windows: Aluminum – Schüco wooden frames 1,0 W/m²K
    Floors: Oriented Strand Board
    Ceiling: Oriented Strand Board
    Walls inside: Oriented Strand Board
  • Data Construction Team:
    Name architect: arch.- ing. Peter Van Impe
    Name engineer: IWS – Ignaz Wuestenbergs
    Name safety coordinator: Interleuven
    Name energy consultant: 2B-Safe
    Name contractors: Buyse nv, Van Bilsen bvba

Cultural Centre in Pontault Combault, France by archi5 with B. Huidobro

Thursday, January 3rd, 2013

Article source: archi5

Located in Pontault Combault, a medium sized town about 30 km from Paris, this cultural project is a mix of several programs.
– A theatre / auditorium
– A mediatheque
– Music studios
– Exhibition rooms and areas

Image Courtesy Thomas Jorion

  • Architects: archi5 with B. Huidobro.
  • Project name: Cultural Centre
  • Location: Pontault Combault, France
  • Architecture and urbanism agency: archi5prod
  • Photographer: Thomas Jorion
  • Client: City of Pontault Combault.
  • Programme: Construction of a cultural centre comprising a 350 seats theater/auditorium. Mediatheque. Practice rooms.
  • Surface: 3 140 m²
  • Cost: 3 804 594 € Excl tax.
  • Time-Table: competition 2005 – Completion 2008


THE CLOUD in Madrid, Spain by Ensamble Studio

Friday, December 21st, 2012

Article source: Ensamble Studio

The Cloud is a dense space built with a very light material, it is 98% air.

Based on 7 modules of identical massive volume: 2.4 x 6 x 2.4 m., each of them is shaped differently to generate a unique space, thus getting: the stage, the patio, the step, the circus, the cinema, the assembly and the scale. 7 spaces as the 7 notes that compose the musical scale, which combined together produce very different sets of sounds, multiple scenes that accommodate simultaneously reading, playing, rest or conversation activities.

Image Courtesy Ensamble Studio

  • Architects: Ensamble Studio
  • Project: THE CLOUD
  • Location: Madrid, Spain
  • Date of Project: January 2012
  • End Of Building Construction: June 2012
  • Author Of The Project: Antón García- Abril & Débora Mesa
  • Quantity Surveyor: Javier Cuesta
  • Collaborators: Ensamble Studio: Sara Nunes, Valentina Marchetti, Karlien Van der Linden, Aukje Gossens, José María Lavena
  • Developer: Fundación Germán Sánchez Ruipérez


Renovation of the Cultural Center in Westvleteren, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Saturday, December 15th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The meeting centre offers accommodation to various community activities. The complex of buildings consists of successive constructions, ranging from a 19th century school building and an old town hall to an industrial construction from the 1990s. The dilapidated storage building makes place for enlargement of the meeting hall. That way the back yard  becomes an outdoor space for the party room. The gabled roof is replaced by a single slope roof, making the room and space higher, and bringing a better acoustic sound in the hall. The high windows bring  light and give views on the nearby church. A central entrance in the armpit of the building complex offers the building an address. The entrance hall connects the different functions and spaces. The use of different types of bricks betray the successive renovations in the past. The new added walls in contemporary bricks build in the recent renovation strengthens the patchwork of different bricks.

Image Courtesy ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Westvleteren
  • Location: Westvleteren, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove


Renovation of the Cultural Center in Woesten, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Friday, December 14th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The building is accessible by a central binding public domain,  the playground of the former school. By opening some windows further down we reinforce the relationship  between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building,   the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension  gave rise to. This slider movement brings light in the heart of the meeting centre and gives more space at  the central entrance hall. Internal windows overlook this hall and spread the light into the adjacent spaces. The other rooms have an open character, and can be used fully for the activities of the meeting centre : kitchen, meeting room, meeting hall and drawing Academy. The attic is elaborated for what is needed to use the building today. Further inside extension is still possible in the future.

ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Woesten
  • Location: Woesten, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove


San Bernardo Cultural Centre in Canary Islands, Spain by GPY Arquitectos

Thursday, December 13th, 2012

Article source: GPY Arquitectos

The San Bernardo Cultural Centre is located in a rural town, on a small plot with a basically square ground plan, fifteen metres per side. The programme for the Centre includes an assembly hall, which is to operate as a multipurpose space for holding conferences, exhibitions and performances, and three workshops, also seen as highly versatile spaces that can operate as classrooms, meeting rooms or as a small library, depending of the needs of each moment.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

  • Architects: GPY Arquitectos – Juan Antonio González Pérez, Urbano Yanes Tuña
  • Project: San Bernardo Cultural Centre
  • Location: Plaza San Bernardo, Los Silos, Tenerife, Canary Islands, Spain
  • Photography: Miguel de Guzmán, José Ramón Oller, J.A. González, Urbano Yanes
  • Client: Tenerife Island Council
  • Contract: UTE Centro Cultural San Bernardo
  • Constructed Surface: 494,50 sqm
  • Software used: AutoCAD
  • Awards: ar+d Award for Emerging Architects. Prize Winner.
    Premios FAD de Arquitectura e Interiorismo. Finalist.
    Premio Manuel de Oráa y Arcocha. Honourable Mention.

The Creature Code in Tokyo, Japan by visiondivision

Tuesday, November 27th, 2012

Article source: visiondivision

Visiondivision was invited by the Japan Design Association and Designboom to produce a piece of architecture as a tribute to the eccentric 18th century painter Ito Jakuchu to be exhibited at the Tokyo Designers Week. In the beginning, the world was untainted nature; creatures could find water in the rivers and the lakes and find shelter in the woods, the grass and within the earth itself.

Image Courtesy visiondivision

  • Architects: visiondivision
  • Project: The Creature Code
  • Location: Tokyo, Japan

Proposal for the DQZ Cultural Center in Daqiuzhuang, China by Holm Architecture Office

Friday, November 2nd, 2012

Article source: Holm Architecture Office

HAO / Holm Architecture Office and AI  ,Kragh & Berglung haves been invited to do create a proposal for a the new DQZ Cultural Center in the city of Daqiuzhuang in northern China.

Image Courtesy Holm Architecture Office

  • Architects: Holm Architecture Office
  • Project: DQZ Culture Center
  • Location: Daqiuzhuang, China.
  • Type: Invited Proposal.
  • Size: 20,.000 M2 / 200,000 SF Building, 100.000 M2 Landscape.
  • Program: Exhibition, Education, Community Center and Landscape.
  • Collaborators: AI, Kragh & Berglund.
  • Status: Ongoing.


Beijing Artist Village Gallery in China by Aedas

Wednesday, October 10th, 2012

Article source: Aedas

Sited near a quiet countryside site in Beijing, the Artist Village Gallery consists of a private museum and two private houses. The inspiration of the architecture originates from a Chinese watercolor painting, aiming to develop an environment that blurs architectural boundaries with natural surroundings, resulting in a series of fluid spaces that provide the visitor a unique experience. This project attempts to express an architecture that captures the beauty of Chinese ink paintings.

Image Courtesy © Aedas

  • Architects: Aedas
  • Project: Beijing Artist Village Gallery
  • Location: Beijing, China
  • Architect: Mr Andy Wen
  • : 2012
  • : World Architecture Festival 2012 – Shortlisted
  • Concept Design: Ink Painting


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy