Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Cultural Center’ Category

Renovation of the Cultural Center in Westvleteren, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Saturday, December 15th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The meeting centre offers accommodation to various community activities. The complex of buildings consists of successive constructions, ranging from a 19th century school building and an old town hall to an industrial construction from the 1990s. The dilapidated storage building makes place for enlargement of the meeting hall. That way the back yard  becomes an outdoor space for the party room. The gabled roof is replaced by a single slope roof, making the room and space higher, and bringing a better acoustic sound in the hall. The high windows bring  light and give views on the nearby church. A central entrance in the armpit of the building complex offers the building an address. The entrance hall connects the different functions and spaces. The use of different types of bricks betray the successive renovations in the past. The new added walls in contemporary bricks build in the recent renovation strengthens the patchwork of different bricks.

Image Courtesy ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Westvleteren
  • Location: Westvleteren, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove

(more…)

Renovation of the Cultural Center in Woesten, Belgium by ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

Friday, December 14th, 2012

Article source: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

The building is accessible by a central binding public domain,  the playground of the former school. By opening some windows further down we reinforce the relationship  between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building,   the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension  gave rise to. This slider movement brings light in the heart of the meeting centre and gives more space at  the central entrance hall. Internal windows overlook this hall and spread the light into the adjacent spaces. The other rooms have an open character, and can be used fully for the activities of the meeting centre : kitchen, meeting room, meeting hall and drawing Academy. The attic is elaborated for what is needed to use the building today. Further inside extension is still possible in the future.

ROOM & ROOM Architecture and Urbanism

  • Architects: ROOM & ROOM Architecture and Urbanism
  • Project: Renovation of the Cultural Center in Woesten
  • Location: Woesten, Belgium
  • Architect: Tom Vanhee Architect
  • Structure engineer: S.C.E.S. nv
  • Client: Gemeentebestuur Vleteren
  • Contractor: Monument Vandekerckhove

(more…)

San Bernardo Cultural Centre in Canary Islands, Spain by GPY Arquitectos

Thursday, December 13th, 2012

Article source: GPY Arquitectos

The San Bernardo Cultural Centre is located in a rural town, on a small plot with a basically square ground plan, fifteen metres per side. The programme for the Centre includes an assembly hall, which is to operate as a multipurpose space for holding conferences, exhibitions and performances, and three workshops, also seen as highly versatile spaces that can operate as classrooms, meeting rooms or as a small library, depending of the needs of each moment.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán

  • Architects: GPY Arquitectos – Juan Antonio González Pérez, Urbano Yanes Tuña
  • Project: San Bernardo Cultural Centre
  • Location: Plaza San Bernardo, Los Silos, Tenerife, Canary Islands, Spain
  • Photography: Miguel de Guzmán, José Ramón Oller, J.A. González, Urbano Yanes
  • Client: Tenerife Island Council
  • Contract: UTE Centro Cultural San Bernardo
  • Constructed Surface: 494,50 sqm
  • Software used: AutoCAD
  • Awards: ar+d Award for Emerging Architects. Prize Winner.
    Premios FAD de Arquitectura e Interiorismo. Finalist.
    Premio Manuel de Oráa y Arcocha. Honourable Mention.

The Creature Code in Tokyo, Japan by visiondivision

Tuesday, November 27th, 2012

Article source: visiondivision

Visiondivision was invited by the Japan Design Association and Designboom to produce a piece of architecture as a tribute to the eccentric 18th century painter Ito Jakuchu to be exhibited at the Tokyo Designers Week. In the beginning, the world was untainted nature; creatures could find water in the rivers and the lakes and find shelter in the woods, the grass and within the earth itself.

Image Courtesy visiondivision

  • Architects: visiondivision
  • Project: The Creature Code
  • Location: Tokyo, Japan

Proposal for the DQZ Cultural Center in Daqiuzhuang, China by Holm Architecture Office

Friday, November 2nd, 2012

Article source: Holm Architecture Office

HAO / Holm Architecture Office and AI  ,Kragh & Berglung haves been invited to do create a proposal for a the new DQZ Cultural Center in the city of Daqiuzhuang in northern China.

Image Courtesy Holm Architecture Office

  • Architects: Holm Architecture Office
  • Project: DQZ Culture Center
  • Location: Daqiuzhuang, China.
  • Type: Invited Proposal.
  • Size: 20,.000 M2 / 200,000 SF Building, 100.000 M2 Landscape.
  • Program: Exhibition, Education, Community Center and Landscape.
  • Collaborators: AI, Kragh & Berglund.
  • Status: Ongoing.

(more…)

Beijing Artist Village Gallery in China by Aedas

Wednesday, October 10th, 2012

Article source: Aedas

Sited near a quiet countryside site in Beijing, the Artist Village Gallery consists of a private museum and two private houses. The inspiration of the architecture originates from a Chinese watercolor painting, aiming to develop an environment that blurs architectural boundaries with natural surroundings, resulting in a series of fluid spaces that provide the visitor a unique experience. This project attempts to express an architecture that captures the beauty of Chinese ink paintings.

Image Courtesy © Aedas

  • Architects: Aedas
  • Project: Beijing Artist Village Gallery
  • Location: Beijing, China
  • Architect: Mr Andy Wen
  • : 2012
  • : World Architecture Festival 2012 – Shortlisted
  • Concept Design: Ink Painting

(more…)

Seattle Center HUB (Hybrid Urban Bioscape) by Aetrangere

Friday, October 5th, 2012

Article source: Aetrangere

AN URBAN BIOSCAPE

While society is becoming more complex, two social dynamics could have an enormous incidence in the way that public space will perform in the future. People have a growing concern about environmental matters while an increasing access to information in real time ( and to the mobile media technologies that make it possible) are defying the classical conception of public space, redefining our expectations and confronting it to evolving demands for a wide range of new social experiences.

Image Courtesy © Aetrangere

  • Architects: Aetrangere
  • Project: Seattle Center HUB (Hybrid Urban Bioscape)
  • Location: Seattle Center, Seattle, USA
  • Photo credit: Aetrangere
  • Project Description: New main Public Space for Seattle Center
  • Type: Open International Ideas Competition
  • Client: Seattle Center Foundation
  • Program: Public space, parking, open air performance area, football stadium, sustainable facilities, office, exhibition space, retail, green area, restaurant, café
  • Site Area: 36 500 sqm
  • Project Area: 10 000 sqm
  • Scope: Architectural, Urban and Landscape Concept Design
  • Project Year: 2012
  • Project Leader: Mario Caceres
  • Team: Mario Caceres, Architect and Urban Planner, Christian Canonico, Architect and Engineer
  • Renderings: Inimagenable

(more…)

Open House BIC in Bangalore, India by Aetrangere

Friday, October 5th, 2012

Article source: Aetrangere

It is three decades since Indian cities like Bangalore have witnessed an urban transformation. An urgent growth is taking place around the country and the Urban and Rural are transforming dramatically. It is not only the consequence of globalization but also due to the giant economic shifts from the west to the east.

Our proposal seeks to show a unique path to allow a soft transition of values from urban to nature and from modernity to local culture. We seek to install a landmark image which catalyzes the potential of this central site in the emerging Bangalore.

Image Courtesy © Aetrangere

  • Architects: Aetrangere
  • Project: Open House BIC
  • Location: Central Bangalore (Domlur), India
  • Photo credit: Aetrangere
  • Project Description: Bangalore International Centre Complex
  • Associated Arch.: Karun Kumbera Architects and Urbanists. Mehdi Boulkroun Architect
  • Type: Open International Ideas Competition
  • Client: Bangalore International Centre
  • Program: Exhibition space, public space, library, parking, lecture hall, documentation center, guest, restaurant, Café accommodation, library, garden, terrace

(more…)

Cultural center Plassen in Norway, Oslo by 3XN

Thursday, October 4th, 2012

Article source: 3XN

The Norwegian city of Molde has just 25,000 inhabitants, but every July the biggest stars of jazz and about 100,000 jazz enthusiasts flock to the town’s world famous international jazz festival. In designing the city’s new cultural center, the challenge faced by 3XN was to create a building that was flexible and robust enough to provide a framework for cultural life on both scales.

Image Courtesy © 3XN

  • Architects: 3XN
  • Project: Cultural center Plassen
  • Location: Norway, Oslo
  • Project Type: Cultural Building
  • Functions: theater, concert hall, cafe, gallery, library, exhibition space
  • Client: Molde Kulturbyg AB
  • Construction Period: 2009 – 2012
  • Inauguration: July 2012
  • Size: 5,800 m2
  • Price: 187 million Norwegian kroner
  • Contractor: Brødrende Røsand AS
  • Engineer: Norconsult AS
  • Interior Designer: 3XN
  • Landscape: Molde Municipality

(more…)

Visitor Centre in Australia by Jonathan Gibb – Architect

Saturday, September 29th, 2012

Article source: Jonathan Gibb – Architect

The split form is at once an ode to the landforms of the genus loci (rock out-crops) and the cultural interweave of local cultures. The building is distinctly two forms, the same yet mirrored & reversed to give a individuality & yet allowing each to speak – open faced to one another in constant dialogue. This dialogue is continued to the landscape by the form of the building, mimicking the shafts of rock and forming of stairs.

Image Courtesy © Jonathan Gibb - Architect

  • Architects: Jonathan Gibb – Architect
  • Project: Visitor Centre
  • Location: Australia
  • Software used: Presentation renders with SketchUp, renderings using Artlantis. Post production with Adobe Photoshop

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy