Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Cultural Center’ Category

MECA in Bordeaux, France by Big Bjarke Ingels Group

Tuesday, July 5th, 2016

Article source: Big Bjarke Ingels Group

This project brings together three cultural institutions into one building: FRAC (the Aquitaine Regional Fund for Contemporary Art), ECLA (the Cultural Agency for Writing, Music, Film & Broadcasting), and OARA (the Artistic Office of the Aquitaine Region for performing arts). Together, they are transformed into a single institution: the Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine – the MÉCA. We propose a building integrated with the waterfront promenade of Bordeaux to allow public life to flow through the MÉCA.

Image Courtesy © Big Bjarke Ingels Group

Image Courtesy © Big Bjarke Ingels Group

  • Architects: Big Bjarke Ingels Group
  • Project: MECA (MAISON DE L’ÉCONOMIE CRÉATIVE ET DE LA CULTURE EN AQUITAINE)
  • Location: Bordeaux, France
  • Client: Conseil régional d’Aquitaine
  • Collaborators: FREAKS freearchitects, dUCKS scéno, Khephren Ingénierie, VPEAS, ALTO Ingénierie, Vincent Hedont, PBNL, Mryk & Moriceau, Ph.ALMON
  • Project Team:

    • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen, Finn Nørkjær
    • Project Leader: Gabrielle Nadeau
    • Project Manager: Jakob Sand
    • Team: Jan Magasanik, Teresa Fernández, Zoltan David Kalaszi, Thiago de Almeida, Ola Hariri, Michael Schønemann, Thomas Jakobsen Randbøll, Greta Krenciute, Snorre Nash, Édouard Champalle, Lorenzo Boddi, Yang Du, Karol Borkowski
  • Size: 12350 m2
  • Date: 21/05/2012
  • Status: Under Construction

(more…)

Politeama Cultural Center in Canelones, Uruguay by LORIETO PINTOS SANTELLAN ARQS

Saturday, July 2nd, 2016

Article source: LORIETO PINTOS SANTELLAN ARQS

As a result of the need to build a new front of house (cafeteria, administration, restrooms, staff areas, etc.) and to change the circulation layout to provide for universal accessibility, the spatial perception of constricted public areas was doubled. The new building associates with the existing one in a complex manner. First, it acknowledges the primary role of the theater building, and takes from it its design guidelines: material and color, its own height and the height of its formal components, how its façade aligns, and the leading role of solid over hollow. However, this relationship is strained by opposites: the weight of the older building contrasts with a light construction that disregards massiveness while choosing planes that join together following the logic of an origami. While the former’s genetic memory features stone, the latter’s one features paper. The plot of land for the new building had been surrounded by a wall that replicated the material and the esthetics of the theater. What ensued shows a contemporary sensitivity that – as expressed by Solá-Morales – waves from resemblance to analogy.

Image Courtesy © LORIETO PINTOS SANTELLAN ARQS

Image Courtesy © LORIETO PINTOS SANTELLAN ARQS

(more…)

Cultural Centre in Bakar, Croatia by RANDIĆ I SURADNICI d.o.o.

Friday, July 1st, 2016

Article source: RANDIĆ I SURADNICI d.o.o.

Cultural Centre in Bakar, a historical town on the north Adriatic coast, was originally built as Community Centre during the 1970’s. Community Centre’s had a significant role in the society, designated for diffusion of culture in smaller communities.

Various characteristics of socialist political and cultural environment have contributed to their outspread.

Image Courtesy © Jure Živković

Image Courtesy © Jure Živković

  • Architects: RANDIĆ I SURADNICI d.o.o.
  • Project: Cultural Centre
  • Location: Bakar, Croatia
  • Photography: Jure Živković
  • Randić and Associates: Saša Randić, Vesna Milutin, Daša Manojlović, Olivija Horvatić, Tina Filjak Juračić, Iva Šulina, Sanja Ipšić-Randić, Iva Vucković
  • Structure: Ivan Arbanas
  • HVAC: Andrija Čuljak, Damir Šiljeg
  • Project: 2012 – 2016

(more…)

CULTURAL CENTER in Nevers, France by Ateliers O-S architectes

Wednesday, June 29th, 2016

Article source: ateliers O-S architectes

Located in the middle of a restructured district in Nevers, the new Cultural Centre is a public facility open to the neighborhood, which will host local organizations.

The building must develop the identity of the district. The location of the building will preconfigure the organization of the public space, surrounded by the Avenue Lyauteyto the north, renovated housing to the west and the south and new housing to the east.

Image Courtesy © Cecile Septet

Image Courtesy © Cecile Septet

  • Architects: Ateliers O-S architectes
  • Project: CULTURAL CENTER
  • Location: Nevers, France
  • Photography: Cecile Septet
  • Project Team: Vincent Baur, Guillaume Colboc, Gaël Le Nouëne, Aurélie Louesdon, Kit Chung
  • Budget: € 2,561,887 included VRD
  • Surface Area: 1 613 m²
  • Delivery: September 2012

(more…)

L’ArtChipel Cultural Center in Meurchin, France by WONK ARCHITECTS

Wednesday, June 8th, 2016

Article source: WONK ARCHITECTS

The modernization of services and culture-related equipment for the inhabitants of Meurchin is an important issue for the town. Placing a multidisciplinary space with a cultural and educational role at the center of the town’s life shows the determination of the municipality to invest into the future.

Image Courtesy © WONK ARCHITECTS

Image Courtesy © WONK ARCHITECTS

  • Architects: WONK ARCHITECTS
  • Project: L’ArtChipel Cultural Center
  • Location: Meurchin, France
  • Commissioner: City of Meurchin
  • Project Management: Wonk Architectes (Representative), Projex engineering, Diagobat
  • Design Team: Damien Guiot, Mathilde Dupont-Delpech
  • Mission: Complete (Competition / Winning project)
  • GFA: 780 m²
  • Area: 752 m²
  • Budget: 1 685 451.00 € (excl. VAT)
  • Date: 2011-2015

(more…)

Verbania Cultural Centre and Theater in Italy by bargone architetti associati

Thursday, May 26th, 2016

Article source: bargone architetti associati 

The multifunctional cultural complex (CEM), with a contemporary and sculptural identity, is located on the Maggiore Lake coast.

The architectural complex hosts a wide entrance foyer for cultural events and art exhibitions, a theatre for 500 people and a 200 one, service and ancillary spaces, offices, a rehearsal theatre, a restaurant and a cafe. The building is located right at the San Bernardino river estuary, near the historical Villa Maioni and behind the local Civic Library. The external landscape is sculptured with a system of descending bleachers allowing a breathtaking panoramic view of the lake and the surrounding Italian Alps.

Image Courtesy © bargone architetti associati

Image Courtesy © bargone architetti associati

  • Architects: bargone architetti associati
  • Project: Verbania Cultural Centre and Theater
  • Location: Verbania (VB), Italy
  • Client: City of Verbania
  • Construction Cost: 13.600.000,00 euro
  • Area: 5.000 mq + 5ha
  • Volume: 25.000 mc
  • Design: 2010-2012
  • Realization: 2013-2015

(more…)

Montreal Dome in Québec, Canada by Dror

Tuesday, May 10th, 2016

Article source: Dror 

In celebration of the upcoming 50th anniversary of Expo 67, the monumental World Fair that took place in Montreal, Quebec, Canada in 1967, Dror proposes a new vision for Île Sainte-Hélène: an enchanting cultural space that embraces R. Buckminster Fuller’s Biosphere. The 50th anniversary of Expo 67, coinciding with the 375th anniversary of the city’s founding, will begin April 27, 2017, a year from tomorrow.

Image Courtesy © Dror

Image Courtesy © Dror

  • Architects: Dror 
  • Project: Montreal Dome
  • Location: Montreal, Québec, Canada

(more…)

Franz Kafka Society Center in Prague, Czech Republic by STEVEN HOLL ARCHITECTS

Sunday, May 1st, 2016

Article source: STEVEN HOLL ARCHITECTS

The basement of the small one-story building, formerly used for laundry and storage, now houses a space for exhibitions, lectures, and concerts, as well as it accommodates Franz Kafka’s private library. On the first level of the building the Franz Kafka Society has located its offices. The previously dark and dismal spaces of the building are now washed in daylight coming through newly inserted windows and skylights that provide unexpected views to the towers of the Maisel Synagogue. Marcela Steinbachová (Skupina) and Steven Holl Architects have deliberately situated these windows off axis to the interiors. Inside the building new visual connections through openings and inspection holes give its small spaces depth and create visual connections.

Image Courtesy © STEVEN HOLL ARCHITECTS

Image Courtesy © STEVEN HOLL ARCHITECTS

  • Architects: STEVEN HOLL ARCHITECTS
  • Project: Franz Kafka Society Center
  • Location: Prague, Czech Republic
  • Software used: AutoCAD
  • Design architect: Skupina Marcela Steinbachova

(more…)

Children’s Culture House Ama’r in Copenhagen, Denmark by Dorte Mandrup Arkitekter

Friday, April 29th, 2016

Article source: Dorte Mandrup Arkitekter

The Children’s Culture House offers various play facilities and programmes for children of all ages.

Located on a street corner, the structure mediates between the adjoining brick buildings, which are of different height. In it’s form and use of materials, however, the centre is quite distinct. A silvery aluminium skin, perforated by square windows is drawn over the roof and outer walls and the lower height at the corner allows sunlight to enter the rear courtyard. The expression of the Children’s Culture House is surprising and imaginative: the roof and facades are treated the same, and the House does not have a “start” and “end” as ordinary houses do.

Image Courtesy © Dorte Mandrup Arkitekter

Image Courtesy © Dorte Mandrup Arkitekter

  • Architects: Dorte Mandrup Arkitekter
  • Project: Children’s Culture House Ama’r
  • Location: Øresundsvej 8B, 2300 København S, Copenhagen, Denmark
  • Client: Municipality of Copenhagen
  • Engineer: Dominia
  • Contractor: Anker Hansen & co.
  • Area: 1.085 squaremetres
  • Construction time: Oct. 2011 – Nov. 2012

(more…)

Le Forum in Alsace, France by Manuelle Gautrand Architecture

Saturday, April 16th, 2016

Article source: Manuelle Gautrand Architecture 

Located in Saint-Louis (Alsace, France) in the “Three Borders” region and in the inner suburb of Basel, the “Forum” is a 5.713 sqm cultural facilities designed to host associative, sporting and cultural events.

The wish was to create a unified project, playing on both the multiplicity of the connected volumes, and on a global homogenous design.

Image Courtesy © Guillaume Guerin

Image Courtesy © Guillaume Guerin

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture
  • Project: Le Forum
  • Location: Saint-Louis, Alsace, France
  • Photography: Guillaume Guerin, Luc Boegly
  • Client: City Of Saint-Louis
  • Project Management: s.e.r.s.
  • Total floor space: 5.713 sqm
  • Great Hall: 1 870 sqm
  • Year: February 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy