Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Educational Institute’ Category

AIANC Center for Architecture and Design in Raleigh, North Carolina by Frank Harmon Architect

Thursday, August 16th, 2012
Article source: Frank Harmon Architect

After seven years of planning and fundraising in the midst of a national recession, construction of the North Carolina chapter of the American Institute of Architects’ (AIA NC) thoroughly sustainable Center for Architecture & Design was completed this summer in Raleigh.

Image Courtesy FAIA

  • Architects: Frank Harmon, FAIA, Frank Harmon Architect PA, Raleigh, NC
  • Project: AIANC Center for Architecture and Design
  • Location: Raleigh, North Carolina
  • Client: North Carolina Chapter, American Institute of Architects
  • Landscape Architect: Greg Bleam, FASLA, Charlottesville, VA
  • Contractor: Clancy + Theys Construction Co, Raleigh, NC

Image Courtesy FAIA

(more…)

Institute Verbeeten in ‘s-Hertogenbosch, Netherlands by EGM Architecten

Friday, July 6th, 2012

Article source: EGM Architecten

Verbeeten Institute is a specialist hospital where clinical care is delivered in the field of Radiation Therapy Oncology and Nuclear Medicine. In order to provide better service to its patients, the Institute has added a new wing to the Jeroen Bosch Hospital in Den Bosch.

Image Courtesy EGM architecten

  • Architects: EGM Architecten
  • Project: Institute Verbeeten
  • Location: ‘s-Hertogenbosch, Netherlands
  • Toppicture: Institute-Verbeeten-Hospital-EGM-architecten-4.jpg
  • Area: 1920 sqm
  • Client: Dr. Bernard Verbeeten Institute
  • Completion date: 2011
  • Photographs: Courtesy of EGM architecten

(more…)

Centre for Virtual Engineering ZVE Fraunhofer Institute in Stuttgart, Germany by UNStudio

Sunday, June 24th, 2012

Article source: UNStudio

Contemporary companies, particularly those in the creative industries, are bringing about substantial change in the ways in which we work today. They are fully embracing changes which promote and stimulate creative work processes through communication, experimentation and new forms of collaboration. There is an understanding that – alongside ever improving connections to external information resources – encouraging communication and knowledge sharing within individual companies increases the potential for more creative and experimental approaches to work. This results in a better understanding of the potential for the optimal organisation of human resources and in turn, a workforce that is stimulated to play an essential part in the creation of improved output.

Image Courtesy Christian Richters

  • Architects: UNStudio
  • Project: Centre for Virtual Engineering ZVE Fraunhofer Institute
  • Location: Fraunhofer Campus, Nobelstrasse 12, 70569 Stuttgart, Germany
  • Client: Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V.
  • Building surface: GFA  5.782 m2
  • Building volume: 27.221 m3
  • Programme: Offices and laboratories
  • UNStudio: Ben van Berkel, Harm Wassink with Florian Heinzelmann, Tobias Wallisser, Marc  Herschel, Kristoph Nowak and Christiane Reuther, Aleksandra Apolinarska, Marc Hoppermann, Moritz Reichartz, Norman Hack, Marcin Koltunski, Peter Irmscher
  • ASPlan: Horst Ermel, Leopold Horinek, Lutz Weber, Stefan Hausladen, Jürgen Bär, Gunawan Bestari, Joachim Deis, Bernd Hasse, Marlene Hertzler, Michael Kapouranis, Vladislav Litz, Thomas Thrun

(more…)

Mohawk College Learning Exchange in Ontario, Canada by Zeidler Partnership Architects

Friday, May 25th, 2012

Article source: Zeidler Partnership Architects

Mohawk College’s Fennell Campus developed organically over 30 years with multiple buildings incorporated in a functional manner, resulting in a complex plan without clear organization. When the firm was awarded the project, the College’s direction was to provide a Learning Commons / Library, and introduce a central organization to the campus. The result is a design, which provides a strong north-south link, from the new Fennell street entrance through the existing campus to the current main entrance at the south parking areas.

Image Courtesy Tom Arban

  • Architects: Zeidler Partnership Architects
  • Project: Mohawk College Learning Exchange
  • Location: Hamilton, Ontario, Canada
  • Partner-in-Charge: Vaidila Banelis
  • Project Manager: David Jefferies
  • Job Captain: Manuela Istrate
  • Architecture Team : Isaac Mak and Eric Wong
  • Contract Administration: Lisa Debenham
  • Interior Design : Zeidler Partnership Architects
  • General Contractor /Construction Manager: Sub-contractors acquired by Mohawk College
  • Structural Engineers : Halcrow Yolles
  • Mechanical Engineers : MCW Consultants LTD
  • Electrical Engineers : MCW Consultants LTD

 

Image Courtesy Tom Arban

The courtyards are linked with pedestrian paths and landscaped with student movement in mind. Beneath the windmill generators, grassy sitting areas and pedestrian scale lighting are incorporated into the design, resulting in an outdoor space, which reinforces the College’s image as a “community-facing, modern and sustainable college”. (President Rob MacIsaac).

Image Courtesy Tom Arban

  • Area: 40,000 square feet
  • Completion: January 2011
  • Cost: $14.5 million
  • Client: Mohawk College
  • Sustainability Goals: LEED Gold
  • Annual energy consumption MJ / M2 year = 687 MJ / M2 year
  • Percentage of recycled content: 15%
  • Water consumption from municipal sources = litres / occupant / year  = 8.2 M3

Image Courtesy Tom Arban

The impact on the site was reduced through a landscaping plan, which incorporates hearty, native species. This allows for minimal use of water, fertilizer, and pesticides on the green roof.

Image Courtesy Tom Arban

Heating is provided through a hydronic piping system embedded in the concrete slabs. This configuration takes advantage of the thermal mass of the slab itself, which allows for an even distribution of heat throughout the space. Additionally, as heat is radiated from below, the natural effects of convection ensures that the heat is provided directly to the occupied zone in the space (ie: near the floor), rather than from diffusers in the ceilings. This reduces fan power, energy consumption and dependence on fossil fuels.

Image Courtesy Tom Arban

Vibrantly coloured glazing creates a sense of warmth and contrast in the quiet student gathering and learning spaces. The brightly lit interior guides the students towards the building from the street on frigid winter days.

Image Courtesy Tom Arban

In the interior spaces daylight is maximized by incorporating glazing throughout the building, which reduces the use of electric lighting and saves on operating costs. Additionally, all lighting is equipped with either daylight sensors or occupancy sensors, or both, ensuring that the building responds to environmental and occupant conditions.

Image Courtesy Tom Arban

Close to 75% of the building provides usable space for students and staff. In an average building between 40- 50% is usable space.  The creation of quiet learning spaces for students was a priority Mohawk students identified on key performance indicator surveys. The new library represents Mohawk’s vision to inspire learning, citizenship and innovation. Inspired by the ways in which modern mobile technology influence “plugged-in learning,” the spaces within the collaboratorium are flexible and fully wired to accommodate current technology. As part of the overall campus revitalization, the library forms the heart of its creative culture that will drive new generations of tomorrow’s skilled leaders.

Image Courtesy Tom Arban

The design established a new vernacular for the campus.  Future renovation projects will build upon this ‘street’ framework and extend the architectural language established in the Mohawk Learning Exchange through the premises, creating clear circulation routes and an understandable, complete campus.

Image Courtesy Tom Arban

 Project Specifications

A 30,000 sf, two-storey “link” building to be the iconic new image of the campus on Fennell. The new learning exchange building will connect to three existing surrounding buildings and will include 10, 60-seat classrooms and an E-Learning Centre. It will be minimum LEED Gold and will be on an extremely fast-track schedule.

Elevation

The interior of the building is primarily concrete to reduce the use of raw materials. Concrete was selected as the primary construction material for its durability and finishing characteristics.

Top View

Low-emitting adhesives, coatings, sealants, paints, and carpets were used to ensure optimal air quality.

A living wall graces the main entrance and acts as both a focal point and as a natural bio-filter, removing carbon dioxide and other contaminates from return air.

lower_level_plan

Heating is provided through a hydronic piping system embedded in the concrete slabs. This configuration takes advantage of the thermal mass of the slab itself, which allows for an even distribution of heat throughout the space. Additionally, as heat is radiated from below, the natural effects of convection ensures that the heat is provided directly to the occupied zone in the space (ie: near the floor), rather than from diffusers in the ceilings. This reduces fan power, energy consumption and dependence on fossil fuels.

upper_level_plan

In the interior spaces daylight is maximized by incorporating glazing throughout the building, which reduces the use of electric lighting and saves on operating costs. Additionally, all lighting is equipped with either daylight sensors, occupancy sensors, or both, ensuring that the building responds to environmental and occupant conditions.

Image Courtesy Tom Arban

Image Courtesy Tom Arban

Institute Of Marine Genomics in Roscoff, France by Barré-Lambot Architectes

Friday, April 13th, 2012

Article source: Barré-Lambot Architectes

The quality of the site, both symbolic and architectural, leads us to propose a building organized around an interior garden ; while preserving the site unity. We make the most of the authorized outline to propose a building with a simple construction principle and rational organization, while maintaining the garden’s qualities. All the laboratories and offices are turned to the garden thanks to the gallery distribution system under the hull south facade (it allows on one hand an optimal control of the temperature, and secondly, the precise frame on the surrounding urban elements).

Image Courtesy Philippe Ruault

  • Architects: Barré-Lambot Architectes
  • Project: Institute Of Marine Genomics
  • Location: Roscoff, France
  • Project manager: SARL Barré-Lambot (architectes mandataires), ISATEG (BET Structures, BET Fluides, économiste)
  • Contractor: Université Pierre et Marie Curie
  • Location: Roscoff (29)
  • Program: Biologic Station
  • Date: mai 2007 à janvier 2012
  • Cost: 2 229 500 € HT
  • Surface: 1 486 m²
  • Mission’s architects: Architect agent
  • Photography: Philippe Ruault

(more…)

Institute of Optimistic Architectures in Beijing, China by WAI Architecture Think Tank

Tuesday, April 3rd, 2012

Article source: WAI Architecture Think Tank

WAI Architecture Think Thank has completed a study for an architecture, urbanism and spatial politics laboratory in the center of Beijing. In the form of a monolithic cube, the institute of optimistic architectures encloses a network of dynamic spaces of a laboratory for architecture, urbanism and spatial politics in China.

Model auditorium

  • Architects: WAI Architecture Think Tank
  • Project: Institute of Optimistic Architectures
  • Location: Beijing, China
  • Date: 2011-12
  • Type: education
  • Status: study
  • Team: Nathalie Frankowski, Cruz Garcia, Wu Dang Shen

(more…)

New Campus Center in Chicago, Illinois by Zaha Hadid Architects

Friday, March 9th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architects

Architecture’s re-interpretation of modernity; integrating and articulating new levels of organisation complexity. A vibrant interface between residential functions and academic institutions. Through the placement of a ‘nexus’, the Centre becomes a catalyst for cross-disciplinary activity between departments, forging a stronger collective institutional identity for ITT as a whole.

Rendering

  • Architect: Zaha Hadid Architects
  • Name of Project: New Campus Center
  • Location: Chicago, Illinois
  • Client: Illinois Institute of Technology
  • Status: Built

(more…)

School of Music of the Polytechnic Institute of Lisbon, Portugal by João Luís Carrilho da Graça, architect

Wednesday, February 29th, 2012

Article source: João Luís Carrilho da Graça, architect

When I first started working on this project I happened to be visiting Eero Saarinen’s School of Music in Ann Harbor. Even though the building is interesting, it struck me as odd that no music could be heard in the passageways, not even in the common spaces. At about the same time I watched a documentary about the Music Conservatory in Santiago de Cuba, it was an old colonial house filled with people, joy and music. For this project, I wanted to push to the limits the possibility of acoustic excellence – and also the seclusion and soundproofing of every space, as well as convey the conviviality and extroversion particular to certain musical practices.

Exterior View

  • Architect: João Luís Carrilho da Graça, architect
  • Name of Project: School of Music of the Polytechnic Institute of Lisbon
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Period: 2005-2008
  • Area: 16 900 m2
  • Cost: 12 500 000.00 €
  • Client: Instituto Politécnico de Lisboa

(more…)

Instituto Health Sciences Career Academy (IHSCA) in Chicago, Illinois by JGMA

Thursday, February 16th, 2012

Article source: JGMA

The Instituto Health Sciences Career Academy High School (IHSCA) is a charter high school founded by Instituto del Progreso Latino (IDPL) in 2008. This state-of-the-art facility opened in September 2011, and is heralded to pave the way for the next generation of doctors, nurses, informatics professionals and bio-technicians.

 

Exterior View (Images Courtesy JGMA)

  • Architect: JGMA
  • Name of Project: Instituto Health Sciences Career Academy (IHSCA)
  • Location: Chicago, Illinois
  • Completion Date: September 2011
  • Owner: Instituto del Progreso Latino (IPL)
  • Design Team: Juan Gabriel Moreno, Cosmin Vrajitoru, Jason Nuttelman, John Rausch, David Ruffing, Linda Chavez, Michael Cady
  • Design Builder: McShane Construction
  • Project Area: 100,000 sf
  • Photographs and Drawings: Courtesy of JGMA

(more…)

Issam Fares Institute in Beirut, Lebanon by Zaha Hadid Architects

Thursday, February 16th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architects
More projects by Zaha Hadid

Created as a nexus for academic study, research and policy making, our design finds harmony between natural and imposed landscapes – producing a building that emerges fluidly from its surrounds. A building that flows upwards, which is both open and spacious despite the constricted space it occupies.

The Issam Fares Institute (IFI) for Public Policy and International Affairs at the American University of Beirut serves students and academics while also providing a powerful nexus for local, regional and international researchers, thinkers and policy makers.

Rendering

  • Architect: Zaha Hadid Architects
  • Name of Project: Issam Fares Institute
  • Location: Beirut, Lebanon
  • Design: Zaha Hadid with Patrik Schumacher
  • Project Architect: Saleem Abdel Jalil
  • Project Team: Graham Modlen, Human Talebi, Brandon Buck, Miya Ushida

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise