Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘House’ Category

House in Rato, Portugal by CHP Arquitectos

Friday, November 6th, 2015

Article source: CHP Arquitectos

The design consists of the refurbishment and expansion of an existing building in one of Lisbon’s historic neighbourhoods. The vernacular characteristics of the front facade were refurbished and clarified. Inside the design aims to create and free space on each floor, enhancing its size and scale, and creating a dialogue between the front and back facades, enabling light to entre through both directions. All technical aspects inherent to a contemporary family house are resolved through a block at the centre of each floor, liberating the side walls, unveiling both facades.

 Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

  • Architects: CHP Arquitectos
  • Project: House in Rato
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Photography: Francisco Nogueira
  • Foundations and Structures: Engª. Joana Almeida Ribeiro
  • Building Systems: Engº Manuel Fanica / Artur Paixão
  • Mechanical, Thermal, Acoustics: Engº Bruno Anastacio – Arqª Cristina Nobre
  • Landscape: Arq. Nuno Mota 
  • General Contractors: Engº João Ribeiro (EJR -Sociedade Técnica de Projetos e Construções Lda )
  • Project Year: 2014

(more…)

Observation house in Bulgaria by I/O architects

Friday, November 6th, 2015

Article source: I/O architects

The house is located on a hill in the highest corner of a village amid an agricultural area in Northeast Bulgaria.

The site of the project is distinguished both by its panoramic views and distant visibility. In order to strengthen them, a part of the program is located in the seemingly blind bastion-like volume and the living area is elevated high on it. This brings view completion up to 360 degree and privacy in the fully opened space above. The pitched roof connects geometrically the upper volume with the base and adds complexity in the interior space while the oversized eaves connect it to the little meadow around and exaggerate the hovering effect of the slim metal structure. The proportion and the materiality of the solid base give it the appearance of an infrastructural object that define the edge of the village and conceal the ambitious program of the house. The only perforation leads to the cave like space of the entrance hall / garage. The materiality of the interior spaces is dominated by local species wood cladding, which balances the roughness of the entire structure and its surroundings.

Image Courtesy © Assen Emilov

Image Courtesy © Assen Emilov

  • Architects: I/O architects
  • Project: Observation house
  • Location: Bulgaria
  • Photography: Assen Emilov
  • Design team: Viara Jeliazkova, Georgi Katov, Stefan Apostolov
  • Gross floor area: 980 sq. m.
  • Site area: 4640 sq. m.
  • Project: 2012-2013
  • Construction: 2013-2015

(more…)

Bal House in Menlo Park, California by Terry & Terry Architecture

Wednesday, November 4th, 2015

Article source: v2com

This project consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California.

Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension. Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main (common) space to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the house.

house connecting to rear deck and garden area, Image Courtesy © Bruce Damonte

house connecting to rear deck and garden area, Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects: Terry & Terry Architecture
  • Project: Bal House
  • Location: Menlo Park, California, US
  • Photography: Bruce Damonte
  • Software used: ArchiCad from Grafisoft
  • Project Team: Alex Terry, Ivan Terry, Matt Bisset
  • Project Engineer: Santos Urrutia Structural Engineers Inc. San Francisco
  • Contractor: Timberline Construction
  • Completion Date: July 2011

(more…)

Tower House in Mammoth Lakes, California by Robert Vogel

Tuesday, November 3rd, 2015

Article source: Robert Vogel

The client bought a very steep site, but with spectacular views of Mammoth Mountain from the top of the lot. The program called for a house for full time residence, for a family of four. The area is a ski resort, with very heavy snowfalls.

Image Courtesy © Robert Vogel

Image Courtesy © Robert Vogel

  • Designer: Robert Vogel
  • Project: Tower House
  • Location: Mammoth Lakes, California, US State

(more…)

Biombombastic in Madrid, Spain by Elii

Monday, November 2nd, 2015

Article source: Elii 

Complete refurbishment of a flat in the centre of Madrid

The purpose of this project is to renew an old flat in the centre of Madrid to turn it into a transformable space.

The project hinges around two complementary strategies. Firstly, an open space is configured, and the whole programme is grouped and arranged around an L-shaped band on two sides. This band includes the access to the household, the outer façade windows, a folding bed, the storage space, a complete kitchen, a fold-down auxiliary table, access to the bathroom and the washing machine. It optimises the spatial distribution and compacts all the functions so that everyday activities can benefit from as much space as possible, all the while adapting to the geometry of the apartment. Secondly, a fitted screen on one of the sides can be deployed from the wall to create different domestic arrangements, by closing the bedroom, the kitchen or dividing the house into two.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán y Rocío Romero

Image Courtesy © Miguel de Guzmán y Rocío Romero

  • Architects: Elii, Uriel Fogué, Eva Gil, Carlos Palacios
  • Project: Biombombastic
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Miguel de Guzmán y Rocío Romero
  • Team: Pedro P. García, Alicia García, Ana López, Claire Laborde
  • Construction: Dionisio Torralba Construcciones
  • Size: 24.90m2
  • Date: 2015

(more…)

Graafjansdijk House in Knokke, Belgium by Govaert & Vanhoutte Architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Govaert & Vanhoutte Architects

In the 9th century, the Graafjansdijk (dike) protected parts of France and Belgium agaist the storm tides from the North Sea and the Western part of the river Schelde. Currently only a short strip of this dike remains in the rural surroundings of the seaside village of Knokke, near the border with Holland.

Image Courtesy © Govaert & Vanhoutte Architects

Image Courtesy © Govaert & Vanhoutte Architects

(more…)

Wooden Box House in Saitama, Japan by Suzuki architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Suzuki architects

A house-cum-office for the mother who runs a local hair salon, and for the father who works as a writer for 40 years. On the first floor, there is a salon and a dressing/sleeping room in the back for the mother. When windows are open, wind goes through the large space under the eaves facing the town. Lively activities arising here will add energy to the town. On the second floor, there is a writing/sleeping room for the father where he can enjoy the landscape of the next garden, and a dining kitchen also serving as a buffer of the couple’s lives. This architecture has a simple plan reflecting the couple’s lifestyles, and wood over time gives the taste and warmth to architecture in various ways.

Image Courtesy © Kenta Hasegawa

Image Courtesy © Kenta Hasegawa

  • Architects: Suzuki architects
  • Project: Wooden Box House
  • Location: Yahei, Kawaguchi-city, Saitama, Japan
  • Photography: Kenta Hasegawa
  • Architect in Charge: Kosuke Suzuki, Hisako Yamamura
  • Structural design: Seiji Ohkawa
  • Construction: HOME BUILDER Co., ltd
  • Program: Residence with Salon
  • Completion: the end of April,2015
  • Number of stories: 2F
  • Building area: 39.93
  • Total floor area: 79.50
  • Site area: 82.64

(more…)

Gairola House in Gurgaon, India by Anagram Architects

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Anagram Architects

Evolution of  the multifamily apartment stack:

In most Indian cities, the typical urban multifamily residence or apartment stack evolves from a semi detached single family home built on a suburban or peri-urban plot. This evolution occurs with the inevitable agglomeration of such plotted developments, both planned and unplanned, within the urban sprawl.

Image Courtesy © Anagram Architects

Image Courtesy © Anagram Architects

  • Architects: Anagram Architects
  • Project: Gairola House
  • Location: Gurgaon, Haryana, India
  • STRUCTURE: Trabeated structure in concrete (Cast in situ) and brick masonry
  • EXTERIOR FINISHES: Terracotta cladding tiles, stone cladding, painted cement plaster, exposed bamboo screen
  • INTERIOR FINISHES: Cement Plaster, polished stone flooring, ceramic tiles
  • SITE AREA: 299 sqm.
  • COVERED AREA: 523 sqm.
  • CONSTRUCTION PERIOD: June 2008 – Feb 2009
  • COST OF CONSTRUCTION: INR 9,000,0000 /- (Rupees Nine million only)

(more…)

Bosque da Ribeira Residence in Nova Lima, Brazil by Anastasia Arquitetos

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Anastasia Arquitetos

Bosque da Ribeira Residence is situated in a residential neighborhood in Nova Lima, a city near Belo Horizonte – Brazil – with built area of 650 square meters. The residence is at the limit of an allotment, adjacent to an environmental reserve. Thus the residence seeks to create a visual interface and harmonious deployment with the environment, taking full advantage of covered of the forest and featuring a staggered volumetry, decreasing the higher volumes observed in the street.

Image Courtesy © Anastasia Arquitetos

Image Courtesy © Anastasia Arquitetos

  • Architects: Anastasia Arquitetos
  • Project: Bosque da Ribeira Residence
  • Location: Nova Lima, Brazil

(more…)

Kebony Helps 1920s Home Age Gracefully in Chevy Chase, Maryland

Sunday, November 1st, 2015

Article source: Kebony

After three years of use, Kebony celebrates the successful renovation of a century’s old home in the Chevy Chase neighborhood of Washington, DC. Kebony’s Southern Yellow Pine cladding was applied to the old home to enhance its appearance with a contemporary exterior.

Image Courtesy © Kebony

Image Courtesy © Kebony

  • Architects: KebonyJonathan Kuhn
  • Project: Kebony Helps 1920s Home Age Gracefully
  • Location: Chevy Chase, Maryland , US State
  • Completed: 2015
  • Product: Kebony, Southern Yellow Pine

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise