Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘House’ Category

Solar Atrium House by Studio Alfirevic

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Studio Alfirevic

Solar Atrium House is intended for periodic or permanent use and life in nature. The basic concept is to create a peaceful, safe and intimate retreat. The building is introverted type, with centrally positioned courtyard – atrium, around which all living quarters are arranged.

Image Courtesy © Studio Alfirevic

  • Architects: Studio Alfirevic
  • Project: Solar Atrium House
  • Authors: Djordje Alfirevic & Sanja Simonovic
  • Designed: 2013
  • Software used: Auto CAD, 3DMax, V-Ray

Alpine Street in Pasadena, California by E4 Architects_studio

Friday, November 22nd, 2013

Article source:  E4 Architects_studio

Ned Engs, principal and founder of Los Angeles-based E4 Architects, recently completed a renovation and addition for a light post and beam mid-century modern house originally designed in 1954 by Pasadena firm Nyberg &Bissner Architecture & Engineering. Originally known as the Sechler House, the open and airy cruciform plan and design presented E4 with the unique opportunity to work with a mid-century classic.

Image Courtesy © Susanne Hayek

  • Architects: E4 Architects_studio
  • Project: Alpine Street
  • Location: Pasadena, California, U.S.A
  • Photography: Susanne Hayek
  • Principal: Ned Engs (M.Arch. 89)
  • Status: Built
  • Area: 3,779 sqf
  • Software used: autocad 2013, sketch up

Image Courtesy © Susanne Hayek

By taking advantage of the existing design language E4 was able to create a design that is  contemporary and adventurous yet sensitive to context. This was important for the historical character of the original house and the neighborhood—there is a Green & Green home right across the street.

Image Courtesy © Susanne Hayek

E4’s extensive renovation and second story addition sought to highlight and complement the original home’s clean and efficient spaces, structure, and finishes. The primary strategy for the added second floor was to highlight the cruciform layout of the house and the dramatic sweeping roof gables. The light-filled addition, a painting studio for the client, was thus conceived of as the fifth “living gable” to complement the original design’s four prominent clerestory gables. With the original Nyberg &Bissner design, the dramatic sweeping roof seems to fly above the house. In similar fashion, E4’s addition, utilizing a light tube steel structure and glass, appears to float above the original house. “It’s a light touch,” says Engs. “We wanted to do something that would be more than just a matching addition.

Image Courtesy © Susanne Hayek

The result is a singular house that, while retaining the spirit and character of the original, also builds upon it and adds new layers with up-to-date systems, materials, and spaces. The original clerestories became the inspiration to enhance the intrinsic Los Angeles indoor-outdoor aesthetic and functionality. A sliding glass wall seemingly dematerializes the house on its garden side. The front door was widened and hung on off-center pivots to complement an existing large picture window in the living room. The second story addition presents seamless butt-joined corner glazing and brings in natural light to illuminate the new floating” steel and wood stairs.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Through an interesting sequence of events, this also became the story of how two architects, spanning different generations, came to be connected through their experiences with one house and the continuing legacy of mid-century Los Angeles modernism and its relevance to contemporary architectural practice.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Soon after E4’s redesign was complete, the son of Harold Bissner, Jr., partner on the original 1954 design, saw the photographs of Susanne Hayek online and emailed her: “Wonderful photography and nice updating on the part of Mr. Engs. I’ll pass this onto my dad who continues to practice at age 87! Nice to see some homes modernized as opposed to torn down.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Once the connection was made, Ned Engs, principal and founder of E4, reached out to Mr. Bissner and they arranged to meet. As they walked the house together in March Mr. Bissner turned to Engs and said, “You did a very nice job.”

I realized he hadn’t seen the home in decades,” said Engs. “He shared thoughts on his design and memories of his career. It was truly enlightening.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Vivi’s House in Urbanització Can Galvany, Vallromanes by Comas-pont arquitectes

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Comas-pont arquitectes

The house is placed on the ground to adapt to the existing slope, dividing the program on three different level steps. Due to this organization on different levels we can orientated all rooms to south and to pretty views. A waved ramp allows the access to the house, situated on intermediate level and lighted by central patio.

Image Courtesy © Jordi Comas

  • Architects: Comas-pont arquitectes
  • Project: Vivi’s House
  • Location: Urbanització Can Galvany, Vallromanes
  • Completion date: 2013
  • Client: Alejandro Marcos Verduque, Viviana Rivas Fernández
  • Site area: 380,05 m²
  • Constructed area: 514,21 m²

M HOUSE in La Nou de Gaià, Tarragona by MDBA & Guallart Architects

Friday, November 22nd, 2013

Article source: MDBA & Guallart Architects

The project of the house M, it is located in La Nou de Gaia, a small locality in the north of Tarragona, Spain.

It is a small village, but with an ancient very well kept center. The house is located in this ancient center, which rises on the plateau of the zone, with historical defensive character, so that the zone northwest of the village looks at “Els masos de Vespella“, with a very attractive sights and a fantastic sunset.

Image Courtesy © Adrià Goula

  • Architects: MDBA & Guallart Architects
  • Project: M HOUSE
  • Location: La Nou de Gaià, Tarragona
  • Photography: Adrià Goula
  • Project date: 2013
  • Client: Private
  • Main architects: Maria Díaz
  • Collaborators: Esther Rovira, Andrea Imaz, Francesca Caffari, Cecilia Caffari

House at Komazawa, Setagaya Ward, Tokyo by atelier HAKO architects

Friday, November 22nd, 2013

Article source: atelier HAKO architects

The site is located on a town in which single-family houses and apartments mixed, and is hard to forecast the state of environment in the future.

Shape of the house is determined according to the height limit of the Building Standards Law.

Internal areas for two generations that have the different ceiling heights are stacked vertically, while sharing the entrance and bath area.

Shape of the house is determined according to the height limit of the Building Standards Law, Image Courtesy © Shinsuke Kera / Urban Arts

  • Architects: atelier HAKO architects
  • Project: House at Komazawa
  • Location: Setagaya Ward, Tokyo
  • Photography: Shinsuke Kera / Urban Arts
  • Architect: Yukinobu nanashima + Tomomi sano
  • Structural Engineer: Shin’itsu Hiraoka, Hiraoka
  • Constructor: Hirano kensetsu co.,ltd
  • Primary usage: Private residence for two generations
  • Structure: steel construction, basement floor and three stories above ground
  • Clients: couple and a child and their parents
  • Site area: 58.35 m2
  • Building area: 31.92 m2
  • Total floor space: 129.10 m2

Casa Montullà by HIDALGO HARTMANN

Friday, November 22nd, 2013

Article source: HIDALGO HARTMANN

We find ourselves on a horizontal ground, a corner plot raised on two large slopes like a vantage point from which to enjoy superb views towards the agricultural plain that stretches at his feet until reaching Salt and the city of Girona.

It is thus an exceptional setting that claims for an intervention that recognizes the attributes of the site and put them in value.

Image Courtesy © Jordi Hidalgo Tané

  • Architects: HIDALGO HARTMANN
  • Project: Casa MontullÃ
  • Photography: Jordi Hidalgo Tané
  • Technical Architect: Rafel Serra Torrent.
  • Colaborators: Ana Roque, arquitecto, Rafel Serra Torrent, arquitecto técnico, Julia Ferrandez Roldán, arquitecto.
  • Promoters: Carme Ferrer i Xavier Puig.
  • Surface: 340m2

Fernando Jaeger Store in São Paulo, Brazil by SuperLimão Studio

Wednesday, November 20th, 2013

Article source: SuperLimão Studio

Walking around the area, Jaeger found the spot and started working on obtaining the building. After negotiating and learning the family histories from the owners, the two sisters that were born and raised in the house, set two conditions: the building architecture should be kept as it was, and the jaboticaba tree (typical Brazilian fruit) had to be kept.

Image Courtesy © MairaAcayaba

  • Architects: SuperLimão Studio
  • Project: Fernando Jaeger Store
  • Location: São Paulo, Brazil
  • Photography: MairaAcayaba
  • Site Area: 1050 sqm
  • Building Area: 605 sqm
  • Use: Retail Store
  • Landscape: SAPU
  • Structural Engineers (Old House): Eng. Ricardo Zulkes + SuperLimão Studio
  • Structural Engineers (Warehouse): Gomez e Moraes
  • Contractor (Old House): SuperLimão Studio
  • Contractor (Warehouse): CAO Construtora
  • Contractor (Landscape): SAPU

House-K in Sapporo, Japan by Keikichi Yamauchi Architect and Associates

Wednesday, November 20th, 2013

Article source: Keikichi Yamauchi Architect and Associates

This two-household home for a couple with two elementary school kids and their grandmother is built in a typical residential area in Sapporo-city, Hokkaido prefecture.

The first floor is for the grandmother, the second and third floors are for the family of four, and they share the entrance. This floor composition allows each family to live independently.

Image Courtesy © Koji Sakai

Ur.2 House in Aspen, Colorado by Willis Pember Architects, Inc

Wednesday, November 20th, 2013

Article source: Willis Pember Architects, Inc

PROGRAM: Ur.2 House, or urban|rural|duplex is a duplex development for an ‘empty nest’ couple. The couple occupies the owner‘s unit while the second unit was sold to support the project’s financing. The client hosted an invited design competition as part of the selection process to choose the Architect. Project goals included reexamining the typical developer duplex typology that mirrors units regardless of situation.

Image Courtesy © Willis Pember Architects, Inc

House by the Lake in Bregenz, Austria by Marte.Marte Architects

Thursday, November 14th, 2013

Article source: Marte.Marte Architects

A group of middle-class houses, mainly built in the first half of the 20th century, are located above the Herz-Jesu church at the foot of the prominent Pfänder mountainside in Bregenz. The size of the house blends in with the other sporadic, villa-like houses, and the compact, square exposed concrete structure has identical facades on all sides, except for the west side of the house facing the lake.

Image Courtesy © Marc Lins

  • Architects: Marte.Marte Architects
  • Project: House by the Lake
  • Location: Bregenz, Austria
  • Photography: Marc Lins
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy