Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘House’ Category

Parkridge House in Ann Arbor, Michigan by PLY Architecture

Friday, November 29th, 2013

Article source: PLY Architecture

This project redefines the internal organization and exterior form of an existing 1960’s single story ranch house. The project for a new master bedroom suite and a guest room leverages the limited scope of work by using the overall new form to give the entire house a new identity.

Image Courtesy © PLY Architecture

  • Architects: PLY Architecture
  • Project: Parkridge House
  • Location: Ann Arbor, Michigan, U.S.A
  • Project Type: Residential
  • Schedule: Design 2008-2009, Construction 2008-2010
  • Square Footage: 1100 SF addition

N HOUSE in Zapopan, Jalisco, Mexico by Agraz Arquitectos

Friday, November 29th, 2013

Article source: Agraz Arquitectos

This project, named [ N ] House, was designed to enhance a particular local tradition that is about building the living spaces of a house around a patio, this as a consequence of the client’s request: a couple with two young daughters.

The [ N ] House is based on three levels: garage area is located in the basement together with service areas and a game room. The stairway, attached to the central wall, creates a spatial connection between all these different levels of the house, also acting as the meeting point for dwellers right in the moment when they exit the private rooms.

Image Courtesy © Mito Covarrubias

  • Architects: Agraz Arquitectos
  • Project: N HOUSE
  • Location: Zapopan, Jalisco, Mexico
  • Photography: Mito Covarrubias
  • Date: Assignment 2004. Construction 2005.
  • Author: Ricardo Agraz.
  • General Contractor: Salvador Aguirre Cordero.
  • Collaborators: Oscar Canovas, Beatriz Ramirez Romero, Alberto Tacher, Sara Tamez.
  • Woodwork: Esteban Gutierrez Velazco.
  • Aluminum: Ventalum.
  • Lighting: Sergio Talancon Crail.
  • Bathrooms: Ramses Galindo.
  • Software used: Autocad, Sketchup, 3dMax

Casa La Solana in Soriano, Uruguay by Nicolas Pinto da Mota

Wednesday, November 27th, 2013

Article source: Nicolas Pinto da Mota

This project develops over a preexistence which was consolidated in different stages and dispersed forms.

The strategy of requialifying the existence and adding new areas gave sense to great part of the operations. The result of them define the final architecture; a sum of volumes which belong to different moments and different programs.

Image Courtesy © Arq. Eduardo Moras

  • Architects: Nicolas Pinto da Mota
  • Project: Casa La Solana
  • Location: Soriano, Uruguay
  • Photography: Arq. Eduardo Moras
  • Associated Architect: Arq. Victoria Maria, Falcón
  • Project Team: Arq. Matías Cosenza, Tadeo Itzcovich, Agustín Aguirre
  • Surface: 320m²
  • Structure: Ing. Fernando Saludas
  • Construction: Della Mea Camblong  S.A.
  • Year of Project: 2011
  • Year of construction: 2012-2013

Berkshire Pond House in Becket, Massachusetts by David Jay Weiner, Architects, P.C.

Tuesday, November 26th, 2013

Article source: David Jay Weiner, Architects, P.C.

This project is a response to a client’s desire to build a family weekend house on a densely wooded sloping site with stunning views overlooking a beautiful pond and the Berkshire Hills beyond.  The house is approximately 5,000 sq. ft. and conceived as a folded volumetric “sheet” enclosure that wraps and folds into itself to form and define the major interior spaces, and tie the house with the landscape.

Image Courtesy © Tony Morgan

House WHV by [tp3] architekten ZT GmbH

Tuesday, November 26th, 2013

Article source: [tp3] architekten ZT GmbH

A coincidence gave the [ tp3 ] architects the opportunity to attend one years earlier by them directly cultivate designed family home. The new building was to the Connected neighboring garage to the street side to form a uniform facade , but without the individuality of an independent residential house miss read.

Image Courtesy © [tp3] architekten ZT GmbH

REHABILITACION EDIFICIO in Calle Conde Duque, Madrid by Carlos de Riaño Lozano

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Carlos de Riaño Lozano

In 1717, Pedro de Ribera drew the first project of the Conde Duque barracks in Madrid. It had to provide answers for an ambitious program to house the more than 600 men and 400 horses of the Royal Guard.

For almost three centuries the building has maintained the same structure, having overcome countless trials. The most significant ones were two fires in the second half of the 19th Century that almost required its demolition and rebuilding. The restoration was never complete.

Image Courtesy © Carlos de Riaño Lozano

  • Architects: Carlos de Riaño Lozano
  • Project: REHABILITACION EDIFICIO
  • Location: Calle Conde Duque, Madrid
  • Collaborators: Almudena Peralta Quintana, Rebeca HurtadoDíaz
  • Technical architects: María del Hierro, Luis García Cebadera
  • Promoter: Ayuntamiento de Madrid, Área de Las Artes
  • Area: 29.262 m2
  • Structure: OTEP INTERNACIONAL
  • Engineering facilities: JG Instalaciones, Alvaro Zamora
  • Constructor: EDHINOR, U.T.E.  F. MOLINA – GEOCISA, PECSA, F. MOLINA, CPA y VIAS
  • Lighting: INTERVENTO

Solar Atrium House by Studio Alfirevic

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Studio Alfirevic

Solar Atrium House is intended for periodic or permanent use and life in nature. The basic concept is to create a peaceful, safe and intimate retreat. The building is introverted type, with centrally positioned courtyard – atrium, around which all living quarters are arranged.

Image Courtesy © Studio Alfirevic

  • Architects: Studio Alfirevic
  • Project: Solar Atrium House
  • Authors: Djordje Alfirevic & Sanja Simonovic
  • Designed: 2013
  • Software used: Auto CAD, 3DMax, V-Ray

Alpine Street in Pasadena, California by E4 Architects_studio

Friday, November 22nd, 2013

Article source:  E4 Architects_studio

Ned Engs, principal and founder of Los Angeles-based E4 Architects, recently completed a renovation and addition for a light post and beam mid-century modern house originally designed in 1954 by Pasadena firm Nyberg &Bissner Architecture & Engineering. Originally known as the Sechler House, the open and airy cruciform plan and design presented E4 with the unique opportunity to work with a mid-century classic.

Image Courtesy © Susanne Hayek

  • Architects: E4 Architects_studio
  • Project: Alpine Street
  • Location: Pasadena, California, U.S.A
  • Photography: Susanne Hayek
  • Principal: Ned Engs (M.Arch. 89)
  • Status: Built
  • Area: 3,779 sqf
  • Software used: autocad 2013, sketch up

Image Courtesy © Susanne Hayek

By taking advantage of the existing design language E4 was able to create a design that is  contemporary and adventurous yet sensitive to context. This was important for the historical character of the original house and the neighborhood—there is a Green & Green home right across the street.

Image Courtesy © Susanne Hayek

E4’s extensive renovation and second story addition sought to highlight and complement the original home’s clean and efficient spaces, structure, and finishes. The primary strategy for the added second floor was to highlight the cruciform layout of the house and the dramatic sweeping roof gables. The light-filled addition, a painting studio for the client, was thus conceived of as the fifth “living gable” to complement the original design’s four prominent clerestory gables. With the original Nyberg &Bissner design, the dramatic sweeping roof seems to fly above the house. In similar fashion, E4’s addition, utilizing a light tube steel structure and glass, appears to float above the original house. “It’s a light touch,” says Engs. “We wanted to do something that would be more than just a matching addition.

Image Courtesy © Susanne Hayek

The result is a singular house that, while retaining the spirit and character of the original, also builds upon it and adds new layers with up-to-date systems, materials, and spaces. The original clerestories became the inspiration to enhance the intrinsic Los Angeles indoor-outdoor aesthetic and functionality. A sliding glass wall seemingly dematerializes the house on its garden side. The front door was widened and hung on off-center pivots to complement an existing large picture window in the living room. The second story addition presents seamless butt-joined corner glazing and brings in natural light to illuminate the new floating” steel and wood stairs.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Through an interesting sequence of events, this also became the story of how two architects, spanning different generations, came to be connected through their experiences with one house and the continuing legacy of mid-century Los Angeles modernism and its relevance to contemporary architectural practice.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Soon after E4’s redesign was complete, the son of Harold Bissner, Jr., partner on the original 1954 design, saw the photographs of Susanne Hayek online and emailed her: “Wonderful photography and nice updating on the part of Mr. Engs. I’ll pass this onto my dad who continues to practice at age 87! Nice to see some homes modernized as opposed to torn down.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Once the connection was made, Ned Engs, principal and founder of E4, reached out to Mr. Bissner and they arranged to meet. As they walked the house together in March Mr. Bissner turned to Engs and said, “You did a very nice job.”

I realized he hadn’t seen the home in decades,” said Engs. “He shared thoughts on his design and memories of his career. It was truly enlightening.

Image Courtesy © Susanne Hayek

Vivi’s House in Urbanització Can Galvany, Vallromanes by Comas-pont arquitectes

Friday, November 22nd, 2013

Article source: Comas-pont arquitectes

The house is placed on the ground to adapt to the existing slope, dividing the program on three different level steps. Due to this organization on different levels we can orientated all rooms to south and to pretty views. A waved ramp allows the access to the house, situated on intermediate level and lighted by central patio.

Image Courtesy © Jordi Comas

  • Architects: Comas-pont arquitectes
  • Project: Vivi’s House
  • Location: Urbanització Can Galvany, Vallromanes
  • Completion date: 2013
  • Client: Alejandro Marcos Verduque, Viviana Rivas Fernández
  • Site area: 380,05 m²
  • Constructed area: 514,21 m²

M HOUSE in La Nou de Gaià, Tarragona by MDBA & Guallart Architects

Friday, November 22nd, 2013

Article source: MDBA & Guallart Architects

The project of the house M, it is located in La Nou de Gaia, a small locality in the north of Tarragona, Spain.

It is a small village, but with an ancient very well kept center. The house is located in this ancient center, which rises on the plateau of the zone, with historical defensive character, so that the zone northwest of the village looks at “Els masos de Vespella“, with a very attractive sights and a fantastic sunset.

Image Courtesy © Adrià Goula

  • Architects: MDBA & Guallart Architects
  • Project: M HOUSE
  • Location: La Nou de Gaià, Tarragona
  • Photography: Adrià Goula
  • Project date: 2013
  • Client: Private
  • Main architects: Maria Díaz
  • Collaborators: Esther Rovira, Andrea Imaz, Francesca Caffari, Cecilia Caffari
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy