Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘House’ Category

Hospice Villa Sclopis in Torino, Italy by architetto Michele De Lucchi S.r.l.

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: architetto Michele De Lucchi S.r.l.

The eighteenth century villa owned by the Sclopis family, in Salerano Canavese, was used after World War 2 as an orphange, and later as a higher educational institute. The brief was to convert the complex into an assisted residence for terminal cancer and Alzheimer patients. The project restored the family villa and substituted the adjacent reinforced concrete volume with a new, steel-framed structure to accommodate a hospice. Internal floor heights were adapted to those of the older building, so as to eliminate differences of level and facilitate horizontal circulation. A centrally located stretcher-bearing lift integrates the vertical communications to provide quick service to all rooms. The complex was equipped with new heating, plumbing and electrical systems and medical gas supplies. The service units were re-allocated to the ground floor, the communal areas to the first, and the guest rooms to the upper levels. Wooden brise-soleils screen the glazed fronts of the hospice to soften light entering the rooms and to mitigate the impact of the new construction on the surrounding period architecture. The brise-soleil system is extended to the copper cladding of a neighbouring pavilion, internally reorganised to house the Alzheimer patients’ day centre.

Image Courtesy © Gabriele Basilico

  • Architects: architetto Michele De Lucchi S.r.l.
  • Project: Hospice Villa Sclopis
  • Location: Salerano, Torino, Italy
  • Photography: Gabriele Basilico
  • Client: Associazione Casainsieme
  • Project Team: Angelo Micheli (project leader), Paolo Fromage, Fabiola Minas, Claudio Venerucci, Silvia Suardi
  • Consultants: Triolet Costruzioni S.r.l, Ecogas Energia, S.A.L.F S.r.l (building contractors); arch. Antonio Perazzi (landscaping project); arch. Giovanna Codato (direction of work); Studio Sola (structural framework); Campeggi, De Padova, Produzione Privata, Artemide (furniture)
  • Area: 1.266 m2
  • Chronology: 2000-2007 design; 2007 completion

(more…)

The Acute House in Melbourne, Australia by OOF! Architecture

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: OOF! Architecture 

Description

Acute House is the transformation of a ‘renovator’s nightmare’ into a compact 21st century family home. The severe limitations of a tiny, very triangular site and the demanding heritage context have resulted in a pointy new wedge of house that is designed to exploit its problems.

The original, and extremely decrepit, Victorian weatherboard cottage had become impossible to inhabit but was well loved by the neighbourhood as well as its new owners.

Image Courtesy © Nic Granleese

  • Architects: OOF! Architecture (Fooi-Ling Khoo)
  • Project: The Acute House
  • Location: Melbourne, Australia
  • Photography: Nic Granleese
  • Planning + Heritage: David Brand
  • Interior Design: OOF in collaboration with JPILD
  • Engineer: Mark Hodkinson Consulting Structural Engineers
  • Building Surveyor: Anthony Middling & Associates
  • Builder: Mitty & Price | Michael Briese (Builder/Director) Christian Klueter (Foreman)
  • External Cladding: Advanced Metal Cladding
  • Windows and Doors: Pickering Joinery
  • Joiner: TT Cabinets + Design
  • Steelwork: Redon Forge
  • Plumber: Innerline Plumbing
  • Electrician: Warner Electrical
  • Heating + AC: Marshall’s Heating & Air conditioning Pty Ltd
  • Concrete Polishing: Lumic

(more…)

Quarry House in Victoria, Australia by Hook Turn Architecture

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Hook Turn Architecture

Quarry House is a renovation and addition to an existing Victorian terrace in Brunswick East. The design takes its cues from the history of the local area, with particular reference to the brick and bluestone quarrying industries upon which Brunswick was founded. The built form is conceived of as two stacked boxes; the ground floor brick box and the upper storey bluestone box. The existing house was constructed almost entirely of brickwork and the ground floor addition remains faithful to this material. The upper floor recalls the local bluestone industry through a figurative representation of naturally occurring bluestone formations. These tessellated patterns are formed when basaltic lava flows cool to create bluestone, cracking and shearing in geometric arrangements. The upper storey is clad in folded zinc panels which recall columnar basalt, eroded at the rear facade to provide an arched, cave-like outline to the new master bedroom window.

Image Courtesy © Ben Tole

  • Architects: Hook Turn Architecture
  • Project: Quarry House
  • Location: Melbourne, Victoria, Australia
  • Photography: Ben Tole
  • Project size: 110 m2
  • Project Budget: $500000
  • Design time: 12 months
  • Construction time: 8 months
  • Completion date: Nov 2015

(more…)

Gordon’s Bay House in New South Wales, Australia by Madeleine Blanchfield Architects

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Madeleine Blanchfield Architects

This 6 bedroom home on the foreshore in Gordon’s Bay, Coogee was built for a young family.

It incorporates a north facing courtyard to bring light and air into the centre of the steep, east facing site.

The entry offers a vista from Gordon Avenue through the three storey stair void, across the 15m lap pool, and to the bay beyond.

Image Courtesy © Robert Walsh

  • Architects: Madeleine Blanchfield Architects
  • Project: Gordon’s Bay House
  • Location: Sydney, New South Wales , Australia
  • Photography: Felix Forrest (interiors) and Robert Walsh (exteriors)
  • Software used: Vectorworks and SketchUp

(more…)

Coniwa in Tokyo, Japan by YUUA Architects and Associates

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: YUUA Architects and Associates

“coniwa” is a cooperative housing residence, located in the suburbs of western Tokyo.

It consists of eleven dwellings arranged around a lush courtyard, which is covered by a wooden boardwalk. In this project the clients were initially provided with a constructive and architectural framework, in which the plan was designed according to the individuals’ requests.

Image Courtesy © SOBAJIMA, Toshihiro

  • Architects: YUUA Architects and Associates (Madoka Aihara & Tomokazu Shimizu)
  • Project: Coniwa
  • Location: Koganei-shi, Tokyo, Japan
  • Photography: SOBAJIMA, Toshihiro
  • Software used: Vectorworks
  • Producer: Archinet
  • Structural Engineer: Hirotsugu Tsuboi Structural Engineers, RGB Structure
  • Facility Engineer: Kitamura Machinery Engineering
  • Plants Designer: SOLSO
  • Constructor: Ishizue Column Co., Ltd.
  • Project Area:  718.86m2
  • Building Area: 373.63m2
  • Size: 886.52m2
  • Year: 2014-2015

(more…)

Tamarama House in Sydney, Australia by Porebski Architects

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Porebski Architects

Located on a corner site on the hills overlooking Tamarama Beach the design allows the house to be a sculpture on the site. With stone forming the base a sculptured curved fa§ade creates the lighter upper levels. The building is beautifully modulated by the use of timber batten extensions forming bay windows against the curvaceous white render masonry which all sit wonderfully with the Will Dangar designed gardens.

Image Courtesy © Justin Alexander

  • Architects: Porebski Architects
  • Project: Tamarama House
  • Location: Sydney, Australia 
  • Photography: Andrew Worssam and Justin Alexander
  • Interior designer: Alexandra Donohoe

(more…)

CASA PATIOS in Lima, Perú by Riofrio + Rodrigo Arquitectos

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: Riofrio + Rodrigo Arquitectos

The design objective of the project was to elongate the volume of the residence so as to take full advantage of the extensive plot. To achieve this, the traditional typology of a house-courtyard was reinterpreted thereby creating a succession of open spaces contained by the final building.

Image Courtesy © Jaime Gianella

  • Architects: Riofrio + Rodrigo Arquitectos (Roberto Riofrio Navarro, Micaela Rodrigo Graña)
  • Project: CASA PATIOS
  • Location: Chorrillos, Lima – Perú
  • Photography: Jaime Gianella
  • Furniture and Decoration: Ferrini
  • Construction area: 548 m2
  • Land area: 1,170 m2
  • Year of Construction: 2014

(more…)

Junction Shadow House in Toronto, Canada by POST Architecture

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: POST Architecture

The Junction Shadow House is a semi-detached residential dwelling that began as a mirror-image of its attached neighbour. Early in the design process, it became evident that the previous additions (front room over the porch, rear Mud Room) were structurally compromised and threatening to destabilize the original masonry structure. As a result, they were demolished, leaving the shell of the original house to work with, in the shadow of its longer neighbour. Natural light was not available from all sides, so the design focused on maximizing the light penetrating from the south, as well as moving it through the house as much as possible. The interiors are a bright white colour and the spaces are visually interconnected on all levels through a feature staircase, creating views and plays with shadows on all levels.

Image Courtesy © POST Architecture, photographed by Revelateur Studio

  • Architects: POST Architecture
  • Project: Junction Shadow House
  • Location: Toronto, Canada
  • Photography: Revelateur Studio

(more…)

Casa LB4 in Piura, Perú by Riofrio + Rodrigo Arquitectos

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: Riofrio + Rodrigo Arquitectos 

This project was developed under the constraints given by the client and the extreme temperatures and climate in the city of Piura. In response to the client’s needs, a compact house was appropriate but in order to ensure the house remained cool in extreme heat, we decided to turn the volume to be parallel to the longest side of the lot. From here, cross ventilation was maximized and the house was protected against the strength of afternoon sun. The result is an elongated volume in the middle of the plot which enjoys the open space from all the rooms within the house. Finally, the terrace is a contiguous space to the larger but compact volume, thereby giving it a preferential position to the garden.

Image Courtesy © Fernando Barranzuela Ramírez

  • Architects: Riofrio + Rodrigo Arquitectos (Roberto Riofrio Navarro, Micaela Rodrigo Graña)
  • Project: Casa LB4
  • Location: Loma Blanca, Piura, Perú
  • Photography: Fernando Barranzuela Ramírez
  • Design Team: Josef Kubat, Yvonn Jhong
  • Structures: Ing. Jorge Avendaño A.
  • Electrical: Jaime Alca Yañez
  • Plumbing: Roberto Pain Peralta
  • Construction area: 315 m2
  • Land area: 450 m2
  • Year of Construction: 2015  (more…)

House Of The Seven Gardens in Cádiz, Spain by Fran Silvestre Arquitectos

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: Fran Silvestre Arquitectos 

It is Grazalema mountain range the one that creates a wall to high humidity winds coming from Atlantic Ocean.

Because of that, in this part of the south of Spain there is one of the highest rainfall index from Iberian peninsula. Climatology from Subbetica mountain range draws the proposal placed in a large plot where you can see the landscape from Sierra Nevada to African coast.

Image Courtesy © Fran Silvestre Arquitectos

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy