Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Housing Development’ Category

25 social housing units in Paris, France by Atelier Téqui Architectes

Wednesday, January 25th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

This project is the implementation of an urban strategy based on continuity with the existing built environment. The program is contained within two buildings: the first facing the street, with ground floor + 4 floors, containing seventeen apartments; the second, at the back of the lot, contains an additional eight. The first building opens to the rue Nicolo through façade detached from the ground and creating a passageway toward the center of the city block and to the vertical circulations.

Image Courtesy © Sergio Grazia

 

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: 25 social housing units
  • Location: 16th arrondissement, Paris, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Client: Paris Habitat
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Incet, engineering firm; Artémise, landscape architecture
  • Surface area: 1,915 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,603 m² SHAB (gross floor area)
  • Cost: €3.7m excluding VAT
  • Calendar: Competition in 2012, delivered in 2016

(more…)

Pirineos 125 in Mexico City by VOLEVA Arquitectos

Thursday, January 19th, 2017

Article source: VOLEVA Arquitectos

Pirineos 125 is a department building that answers to the neediness of households  in Mexico City. The project maximizes all the areas reducing the circulations and  giving the priority to the living spaces. The building is spread in four levels, has  eleven departments and a roof garden. The departments, with 67 m2, have two  bedrooms with bathrooms, living-dining room and kitchen. The design provides  natural light to all the rooms and the curtain wall facade creates a shadow play  through the living room.

Image Courtesy © VOLEVA Arquitectos

Image Courtesy © VOLEVA Arquitectos

  • Architects: VOLEVA Arquitectos
  • Project: Pirineos 125
  • Location: Mexico City
  • Software used: Autodesk Revit, Autocad, and Photoshop

(more…)

Social Housing “Colline aux Oliviers” in Tunis, Tunisia by Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Wednesday, January 18th, 2017

Article source: v2com

This semi-rural/semi-urban new alternative development of 30 hectares is located in the governorate of Manouba on a hill near the Medjerda river on the South West edge of Jedeida city limits. Its eco-friendly planning design preserves and utilizes an existing olive grove estate, by placing small individual pavilions for collective housing and service facilities within its 4 475 existing salvaged olive trees and by planting tall sized trees plus a wild botanical garden for more local bio-diversity.

Social Housing Unit with Cultural Center on the ground floor and on the roof top, Image Courtesy © Abderhrrahman Ezzine

Social Housing Unit with Cultural Center on the ground floor and on the roof top, Image Courtesy © Abderhrrahman Ezzine

  • Architects: Philippe Barriere Collective (PB+Co)
  • Project: Social Housing “Colline aux Oliviers”
  • Location: La colline aux Oliviers, City of Jedaida Governorat of Manouba, Tunis, Tunisia
  • Graphic Artist: Ezzine Abderrahmen
  • Engineering Software: RhinoVAULT – Designing funicular form in Rhinoceros (Block Research Group BRG)
  • Client: Tunisian republic, Governorat of Manouba, Delegation of Jedaida
  • Team: Philippe Barriere Collective (PB+Co), Adnen Ben Tanfous (Associate Partner), Vicky Tessier, Azza Mezghani, Aboudou Azize Olawolé Marcos, Ibrahim Tameur Abbassi, Tania Paula Garza, Lucie Riedweg, Yosri Boukadida, Wael Ben Mansour
  • Real estate development company: Le Mont Fleury Groupe Bayahi
  • Engineer: Tarek Ghorbel, Structural Engineer, SOGEP Batiment, Tunisia
  • Date: 2016-2017

(more…)

Terra project in Limassol, Cyprus by Orange Architects

Wednesday, January 18th, 2017

Article source: Orange Architects

Orange Architects wins the closed competition for Terra Project; An exclusive residential tower at the beach in Limassol, Cyprus – commissioned by Masharii & The Land.

The design for the Terra project consists of 10 luxurious apartments, on top of a double high commercial plinth – ultimately suitable for a nice club or restaurant – on the shore line of Limassol, Cyprus. With the design Orange Architects focuses on blending in an elegant and unique tower, in a recreational beach area, close to the sea and part of the holiday entertainment zone of the city.

Image Courtesy © Orange Architects

Image Courtesy © Orange Architects

  • Architects: Orange Architects
  • Project: Terra project
  • Location: Limassol, Cyprus
  • Software used: ArchiCAD, 3dS Max
  • Client: The Land
  • Project management: Masharii
  • Team: Patrick Meijers, Jeroen Schipper, Gloria Caiti, Kristina Jasutiene, Erika Ruiz, Elena Staskute
  • Size: 1.820 m2
  • Date: November 2016<

(more…)

Brutalistic icon in Eindhoven, The Netherlands by Powerhouse Company

Thursday, January 12th, 2017

Article source: Powerhouse Company

The Bunker in Eindhoven will be redeveloped and extended with a high-rise residential tower

The Bunker, the former student centre of Eindhoven University of Technology, will receive a full renovation and will be extended with a high-rise residential tower.

Late 2015, the development combination RED Company & Being Development, along with architectural firm Powerhouse Company, won the competition for the redevelopment of The Bunker. The winning plan has been further developed in the past year in close collaboration with the Technical University and the municipality of Eindhoven.

Image Courtesy © Powerhouse Company

Image Courtesy © Powerhouse Company

  • Architects: Powerhouse Company
  • Project: Brutalistic icon
  • Location: Eindhoven, The Netherlands
  • Developers: RED Company & Being Development

(more…)

River Heights Residences in Taiyuan, China by People’s Architecture Office

Thursday, January 12th, 2017

Article source: People’s Architecture Office 

In a context of emptiness, 10,000 people are housed in 600,000sqm of residential development. The River Heights Residences, approaching the size of New York City’s Rockefeller Center, are located in an undeveloped suburban plot on the outskirts of Taiyuan, China. The project is an assemblage of mini-towers that promotes urban living and achieves a ‘metropolitan’ presence in a tabula rasa environment. By privileging collective form over the individual tower, the River Heights Residences express a unified and articulated skyline of mini-towers.

Image Courtesy © People's Architecture Office

Image Courtesy © People’s Architecture Office

  • Architects: People’s Architecture Office
  • Project: River Heights Residences
  • Location: Taiyuan, China
  • Client: Heights Properties Co., Ltd.
  • Principals: He Zhe, James Shen, Zang Feng
  • Project Architect: Zhang Minghui
  • Project Team: Liu Xiujuan, Zhang Yan , Li Peiyao, Liang Shaoyi, Liu Qianqian , Lu Jing, Chen Yixuan, Wang Wei, Ren Wei, Yang Bing, Lin Tianquan, Zhang Zhen, Cai Wenxin
  • Area: 600,000sqm
  • Completion: 2016

(more…)

K5 Urban Apartments in Oslo, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter AS

Sunday, January 8th, 2017

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter AS

The project is sited in an urban block that remains a rare example of the intimate blend of housing and small-scale industry typical of the nineteenth century. The new structure was designed with special appreciation of these environs. The apartments have differing housing typologies of simplex and duplex units, and they benefit from a study of the interaction between indoor and outdoor spaces. The building’s design is characterized by a distinct architectonic form with functional solutions, thoughtful details, and contemporary overall expression.

Image Courtesy © Thomas Bjørnflaten

Image Courtesy © Thomas Bjørnflaten

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter AS
  • Project: K5 Urban Apartments
  • Location: Grünerløkka, Oslo, Norway
  • Photography: Roberto Di Trani, Thomas Bjørnflaten, Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Client: Korsgata 5 AS
  • Commission type: Direct commission (2007)
  • Size / value: 1,200 m2 / 32 MNOK
  • Status: Completed (2010)

(more…)

38 Housing units in Rue Bonnet, France by Avenier Cornejo Architectes

Friday, January 6th, 2017

Article source: Avenier Cornejo Architectes 

The 38 social housing units at 10/12 rue Bonnet in the city of Clichy-la-Garenne completed for Efidis (social housing landlord) are located at the doorstep of Paris, along the périphérique beltway.

At the edge of the capital and its inner suburbs, they look towards both the Clichy-Batignolles district and the new high court designed by Renzo Piano, and the greater Paris area. Inside and out, they embody the metropolitan issue of eliminating borders. The architects seem to have set a roadmap to relay the dynamism that characterizes the urban development zone of Batignolles in a disparate environment. It is this double relationship with the city dictating the physiognomy of the building that seems to transcend the limits of the périphérique to connect two different urbanities towards a common future.

Image Courtesy © Takuji Shimmura

Image Courtesy © Takuji Shimmura

  • Architects: Avenier Cornejo Architectes
  • Project: 38 Housing units 
  • Location: Clichy-la-Garenne 92110, France – 10/12, rue Bonnet
  • Photography: Takuji Shimmura and Avenier Cornejo
  • Client: Efidis / groupe SNI
  • Project leaders: Miguel Cornejo, Christelle Avenier, Somanad Petitjean, Julia Leroy
  • Engineering firms: EVP Ingénierie, CFERM Ingénierie, Fabrice Bougon
  • Cost: 4500 000 € ex-Tax
  • Total floor area: 2739 sqm
  • Plot area: 430 sqm
  • Garden: 57 sqm
  • Floor area apartments: 2 563 sqm
  • Floor area commercial space: 90 sqm
  • Floor area billiard room: 86 sqm
  • Completion: June 2016

(more…)

The Point in Tadley, England by Ayre Chamberlain Gaunt

Friday, January 6th, 2017

Article source: Ayre Chamberlain Gaunt

The new two-storey, 410m2 building caters for around 100 young adults and houses two multi-purpose halls, music room and recording studio, café, a series of activity pods and break-out spaces as well as an outside recreation space. The £860,000 project is used by 11-19 year olds during weekday afternoons and evenings and is available to the wider community during the daytime and weekends.

Image Courtesy © Hufton+Crow

Image Courtesy © Hufton+Crow

  • Architects: Ayre Chamberlain Gaunt
  • Project: The Point
  • Location: Tadley, Hampshire, England
  • Photography: Hufton+Crow
  • Client: Tadley & District Community Association
  • Structural engineer: KFR Consulting
  • Quantity surveyor: APS Associates
  • Main contractor: Francis Construction
  • Hard landscaping: Ayre Chamberlain Gaunt
  • Planting scheme: Place Design + Planning
  • Highways: JPC Highway Consultants
  • Ecology: Ecological Planning & Research Ltd
  • Gross internal floor area: 410m2
  • Funding for the building included: Tadley Town Council – £236,000; Public Works Loan – £150,000; Turbury Allotment Charity – £330,000; Greenham Common Trust – £70,800; Basingstoke and Deane Borough Council – £24,090; Local infrastructure Fund – £201,000.
  • Total cost: £860,000
  • Start on site date: April 2015
  • Completion date: July 2016

(more…)

Sluishuis Housing Development in Amsterdam, The Netherlands by BIG – Bjarke Ingels Group

Thursday, January 5th, 2017

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. The classical courtyard building is revitalized by two transformations; it fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Toward the water the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views to the complex’s inner apartments. Toward the neighboring urban district the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller-scale, natural surroundings. “Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to now get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long. Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating in the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the courtyard building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, the building rises from the river, opening a gigantic gate for ships to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands with houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage will not only create a destination for visitors and neighbors, but will connect the residential units to each other and create a unique three-dimensional community between the residents of the building.   “The world famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city. The new Sluishuis is born of the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.” Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG. The silhouette of Sluishuis will change as one moves around the building. At one vantage point it appears as the bow of a ship that reflects the water below; at another a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally as a true urban block with street access and city liveliness that is to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

Image Courtesy © BIG - Bjarke Ingels Group

Image Courtesy © BIG – Bjarke Ingels Group

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: Sluishuis Housing Development
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Client: VORM / BESIX
  • Collaborators: BARCODE Architects, BOSCH SLABBERS, ABT, VAN ROSSUM, BURO BOUWFYSICA, KLIMAATGARANT, BIG Ideas
  • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
  • Design Lead: Dimitrie Grigorescu
  • Project Manager: Birgitte Villadsen
  • Team: Justyna Mydlak, Nina Vuga, Santtu Johannes Hyvärinen, Jonas Aarsø Larsen, Kirsty Badenoch, Vinish Sethi, Yannick Macken, Ulla Hornsyld, Brage Mæhle Hult, Sebastian Liszka, Sabine Kokina, Jakob Lange, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Manon Otto, Carolien Schippers
  • Project type: Competition
  • Size in m2: 46.000
  • Date: 28/11/2016
  • Status: In Progress

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy