Open side-bar Menu

Archive for the ‘Library’ Category

Old Market Library in Bangkok, Thailand by TYIN tegnestue Architects

Friday, January 10th, 2014

Article source: TYIN tegnestue Architects

The Old Market Library is built in a 100-year-old market building. The section for the library measures 3×9 metres internally, with a back yard facing a small canal. The roof and the walls were in very poor condition, and consequently any new element had to be self-supporting.

Image Courtesy © Pasi Aalto

  • Architects: TYIN tegnestue Architects ( Kasama Yamtree, Pasi Aalto, Andreas Grontvedt Gjertsen, Yashar Hanstad, Magnus Henriksen, Erlend Bauck Sole )
  • Project: Old Market Library
  • Location: Bangkok, Thailand
  • Photography: Pasi Aalto
  • Client: Old Market Community
  • Project: Community house
  • Cost: 27 000 NOK / 3 600 EUR
  • Building period: March 2009 – May 2009
  • Area: 58,48 m2
  • Built by: TYIN tegnestue and the Min Buri community
  • Collaborator: CASE Studio Architects

Harriet and Kenneth Kupferberg Holocaust Resource Center and Archive in NY by TEK Architects

Friday, January 10th, 2014

Article source: TEK Architects

The project includes the renovation of a former print shop and loading dock that is part of the Administration Building and an addition to the building to house the Harriet and Kenneth Kupferberg Holocaust Resource Center and Archive on the campus of the Queensborough Community College in Queens County, NY.

Image Courtesy © TEK Architects

  • Architects: TEK Architects
  • Project: Harriet and Kenneth Kupferberg Holocaust Resource Center and Archive
  • Location: NY, U.S.A

LIBRARY AND ENTITIES HOTEL in Barcelona, Spain by santamaria . arquitectes

Tuesday, January 7th, 2014

Article source:  santamaria . arquitectes

The3.773 m²plot, is depressed in relation to the streets that configure it. The remaining part of the block is occupied by the Auditorium-Theatre and School of Music, located in a two storey building built in 2003.

The Cultural Center extension is concentrated in a 3 storey compact volume and it contains a public library on the ground floor, entities hotel in first and second floors, and theatre spaces extension on the second floor.

Image Courtesy © Francesc Rubí

  • Architects: santamaria . arquitectes
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: Francesc Rubí
  • Partners: Mireia Palomas, Pilar Toll, Gemma Torras
  • Consultants: JSS Enginyeria i arquitectura (instalaciones), Manuel Arguijo y Asociados (cálculo esctructura)
  • Client: Diputació de Barcelona, Navarcles Town Council
  • Area: 2.072’54 m2
  • Budget: 2.919.482 €
  • Software used:Archicad14

Jaime García Terrés Personal Library in Mexico city, Mexico by arquitectura 911sc

Tuesday, December 17th, 2013

Article source: arquitectura 911sc

The project is part of the City of Books a project by the Mexican Secretary of Culture to acquire the personal book collections of the most relevant Mexican writers and intellectuals of the 20th Century and commissioning architects the design of each personal library to be housed within La Ciudadela, an 18th Century building in the central part of Mexico City.

Image Courtesy © Jaime Navarro

  • Architects: arquitectura 911sc
  • Project: Jaime García Terrés Personal Library
  • Location: Mexico city, Mexico
  • Photography: Jaime Navarro, Moritz Bernoully
  • End of construction: November 2012
  • Design team: Ernesto Lomeli, Ricardo García Santender, Calíope Hernández, Carlos Ledezma, Tania Guerrero
  • Builder: Sackbe 
  • Structure: Izquierdo Ing. y Asociados
  • Client: CONACULTA
  • Built Area: 170 m2  
  • Software used: Autocad, 3dmax, photoshop, illustrator.

Free University’s Philology Library in Berlin, Germany by Foster + Partners

Tuesday, October 29th, 2013

Article source: Foster + Partners

One of Foster and Partners most ecologically advanced buildings, the new Library for the Faculty of Philology, was opened today at the Free University, Berlin. The library is the culmination of decades of research and experimentation by the studio on how buildings can utilise passive and active technologies to radically increase energy efficiency and reduce the impact on the environment.

Image Courtesy © Reinhard Gorner

  • Architects: Foster + Partners
  • Project: Free University’s Philology Library
  • Location: Berlin, Germany
  • Photography: Reinhard Gorner, Rudi Meisel, Nigel Young_Foster  Partners, Foster + Partners
  • Client: Senatsverwaltung für Stadtentwicklung
  • User: Freie Universität Berlin
  • Project Team: Norman Foster, David Nelson, Stefan Behling, Christian Hallmann, Ulrich Hamann, Ingo Pott, Bettina Bauer, Stefan Baumgart, Florian Boxberg, Mark Braun, Niels Brockenhuus-Schack, Andre Heukamp, Stanley Fuls, Ulrich Goertz, Wendelin Hinsch, Andreas Medinger, Jan Roth, Diana Schaffrannek, David Schröder, Mark Sutcliffe, Hugh Whitehead.
  • Structural Engineers: Pichler Ingenieure
  • Mechanical & Electrical: Schmidt Reuter Partner
  • Engineers: PIN Ingenieure
  • Planning Supervisor: Kappes Scholtz (Library), Büro Noack (Institutes)
  • Asbestos Removal: Büro Peters
  • Fire Engineering: Hosser Hass und Partner
  • Quantity Surveyors: Höhler und Partner
  • Acoustic Engineering: Büro Moll
  • Building Physicist: Büro Langkau Arnsberg
  • Façade Engineering: IFFT Karlotto Schott

Library and Learning Centre in Vienna, Austria by Zaha Hadid Architects

Friday, October 18th, 2013

Article source: Rieder Smart Element GmbH

Here are the first photographs of Zaha Hadid’s Library and Learning Centre at the Vienna University of Economics and Business, which opened last week in the city’s second district.

The library and learning centre is one of seven buildings that make up the new campus at the Vienna University of Economics and Business (Wirtschaftsuniversität Wien), designed to accommodate 24,000 students and 1800 staff. The most distinctive feature of Zaha Hadid’s 28,000-square-metre building is a large black volume that is perched over the roof and cantilevers out across a public square at the main entrance.

Image Courtesy © Rieder Smart Element GmbH


Wednesday, October 9th, 2013

Article source: AND-RÉ

A social place, a space for culture and knowledge.

A project that depicts the essential foundations of the current office philosophy and our vision of architectural and methodological approach facing the contemporary reality.

A project developed based on concepts that favour a social architecture, embodied in a seductive and plastic language, one that responds effectively to the functional requirements.

Image Courtesy © AND-RÉ

  • Architects: AND-RÉ
  • Location: Portugal
  • Type: Competition Proposal for the Setúbal Public Library
  • Date: 2013
  • Area: 2.398 m2
  • Promoter: Setúbal Municipality
  • Architecture Team: Bruno André, Francisco Salgado Ré, Catarina Fernandes, Fernando Ferreira, Filipe Paixão
  • Engenieering & sustainability: AFA consult

MUNICIPAL LIBRARY AND READING PARK in Murcia, Spain by Martin Lejarraga Architect

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: Martin Lejarraga Architect

Design concept

The project comes out of the creation of a new topography that indexes and qualifies this zone of expansion in Torre Pacheco, on a plot of public equipments; a urban, cultural and enjoyment alternative for the citizens.

The folded plans of the area characterize the performance, in which both equipments that occupy the plot, Library and Park, adapt their relative position, creating new spaces protected from reception, communication and stay.

Night View (Access from E), Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Martin Lejarraga Architect
  • Location: Murcia, Spain
  • Photography: David Frutos
  • GENERAL BUDGET: 2.460.000 €
  • CLIENT:  Ayuntamiento de Torre Pacheco
  • START OF PLANNING project:  april 2005 – july 2005

Media Library in Montauban, France by Colboc Franzen & Associés

Tuesday, October 8th, 2013

Article source: Colboc Franzen & Associés

The construction of the new multimedia library of Montauban is spearheading an urban renewal project in the eastern quarters of the city. It must mark the entrance to the city, providing an identity to these neglected neighborhoods while still representing the city of Montauban. In parallel it is a project of reinvention: in these times of the digitalization of knowledge, the challenges of such a design are of spatialization and of materialization of the information and its division. This is the “third place” between domestic space and work space.

Image Courtesy © Paul Raftery

  • Architects: Colboc Franzen & Associés
  • Project: Media Library
  • Location: Montauban, France
  • Photography: Paul Raftery
  • Client: Montauban Town Council
  • Budget: € 7,200,000 excluding all tax
  • Surfaces: Net floor area: 3,800 m²

Team project management:

  • Project Manager: Géraud Pin-Barras
  • Team: Floriane Bataillard, Guillaume Choplain, Théo Dumel, Ulrich Faudry, Yann Follain, Julie Mafrand, Clément Maître, Théophile Marmorat, Ana Vida Pozuelo
  • Mission: base + exe partial CPB and furniture

Image Courtesy © Paul Raftery

Technical consultancies

  • Structure: Group Alto
  • Fluids and HQE: INEX
  • Economy: Bureau Michel Forgue
  • HHT: ATPI | Acoustics: JP Lamoureux
  • Landscaping: D Landscape
  • Lighting: SB & R B
  • Early studies: project competition winner, 2005
  • Delivery date : February 2013

Image Courtesy © Paul Raftery

Contractors :

  • LAGARRIGUE BTP et INSE: terracing, foundations, structural work
  • RENAUDAT: structural steel work
  • SO.PRI.BAT: steel tanks roofing + waterproofing
  • TROISEL SA: ceramic panel cladding + over-roofing
  • LUMIERE ET FORCE: high and low voltage electricity
  • REALCO: outdoor fittings and smooth aluminium façade
  • MISPOUILLE: plumbing/toilets
  • GTVS: heating, ventilation, air-conditioning
  • OTIS: elevator
  • LAGARRIGUE: partitions, doubling/false ceilings
  • BATTUT: indoor wooden fittings
  • MERZ FABIEN: tiles, earthenware
  • LE SOL FRANCAIS: soft floors
  • VEDEILHE: painting, wall coatings
  • MALET: roads + external works
  • CAUSSAT: landscaping

Program : subject reference areas, cafeteria, 120-seater auditorium, exhibition room, car parks

Sustainable development :

  •  Green Building project (Targets 1, 4, 8 and 10)
  • Complies with RT 2005 thermal insulation standards

Use of certified materials

  • Balanced ventilation with heat recovery
  • Low noise pollution

Image Courtesy © Paul Raftery

The field of influence of the future multimedia library is bordered and cut by roads whose geometries are marked by history. The road crossing the site was developed by the 19th century: the former fragmented land, and thus a part of the blocks built adjacent to the library, yields to this geometry; the road along the land to the south is a bypass created in the 19th century; finally, the roads and built blocks to the north are marked by the creation of the district from the 60s to the end of the 70s. How to join these various lines?

Image Courtesy © Paul Raftery

The interpretation of the program resulted in dividing it into three equivalent parts: a citizens’ forum, a large reading space that invites discovery and meetings, and rooms for reading and working. By superimposing these three programmatic entities, placing the last level obliquely so that it shares its diagonal with the two lower floors, and linking them by triangulation, we generate an interior spatiality that responds to the architectural brief and a volume that addresses all the geometries of the site. Indeed, the ground floor and the first floor border the 19th century road. To the south, the overhang is slightly shortened to fit the curve of the bypass. The second floor is placed perpendicular to the Louis XIV road and locates the building and its outline within the dominant historical geometry. Finally, the triangulation uses the geometry of the recent urbanization, marking the northern part of the lands.

Image Courtesy © Paul Raftery

From the neighborhoods being restructured, the visitor accesses the multimedia library under the northern overhang that protects it from nuisances of the bypass road and the autumn wind. On the ground floor, the citizen forum is for pedestrians and welcomes visitors. In direct visual relationship with current events, the first floor contains the “imaginary worlds”, a place of exploration and discovery addressing all age groups.

Image Courtesy © Paul Raftery

It enjoys stepped reading spaces that connect it spatially and visually to the second floor. The latter is moved to the mezzanine over the “imaginary worlds”, which benefits in this way from a contribution of natural light overhead. At the ends of these two reading spaces, high windows frame the individual elements of the context: the entrance of the city, a grove of preserved centenary trees, the city center of Montauban. By means of the initial geometric manipulation, the interiors of the media library come into resonance with the city. The interior spaces are free from any bearing point: a total flexibility of use is assured.

Image Courtesy © Paul Raftery

The building is draped with a coat of terra cotta, a tribute to the brick architecture characteristic of Montauban. Only the large panes of glass on those floors with reading tables pierce this unusual block of terra cotta. The treatment of the outdoor spaces with tinted concrete evokes the cobbled sidewalks of the old town.

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés


The “Children´s Village” Library in Villa de las Niños, Zona 06, Guatemala by SOLIS COLOMER Y ASOCIADOS

Wednesday, September 25th, 2013


The “Children’s Village” Library located in Zone 6 of Guatemala is part of the Educational Facilities of the same name, a project developed by the Sisters of Mary, which focuses on training underprivileged children. This new set of buildings is part of the last phase of the educational complex, which has more than 15,000 m2 of construction distributed in modules of classrooms, workshops and sports facilities.


  • Project: The “Children´s Village” Library
  • Location: Villa de las Niños, Zona 06, Guatemala
  • Type: Educational, cultural.
  • Mts2: 800 mts2
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy