Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Library’ Category

SETUBAL PUBLIC LIBRARY in Portugal by AND-RÉ

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: AND-RÉ

A social place, a space for culture and knowledge.

SOCIAL PHILOSOPHY
A project that depicts the essential foundations of the current office philosophy and our vision of architectural and methodological approach facing the contemporary reality.

A project developed based on concepts that favour a social architecture, embodied in a seductive and plastic language, one that responds effectively to the functional requirements.

Image Courtesy © AND-RÉ

  • Architects: AND-RÉ
  • Project: SETUBAL PUBLIC LIBRARY
  • Location: Portugal
  • Type: Competition Proposal for the Setúbal Public Library
  • Date: 2013
  • Area: 2.398 m2
  • Promoter: Setúbal Municipality
  • Architecture Team: Bruno André, Francisco Salgado Ré, Catarina Fernandes, Fernando Ferreira, Filipe Paixão
  • Engenieering & sustainability: AFA consult

MUNICIPAL LIBRARY AND READING PARK in Murcia, Spain by Martin Lejarraga Architect

Wednesday, October 9th, 2013

Article source: Martin Lejarraga Architect

Design concept

The project comes out of the creation of a new topography that indexes and qualifies this zone of expansion in Torre Pacheco, on a plot of public equipments; a urban, cultural and enjoyment alternative for the citizens.

The folded plans of the area characterize the performance, in which both equipments that occupy the plot, Library and Park, adapt their relative position, creating new spaces protected from reception, communication and stay.

Night View (Access from E), Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Martin Lejarraga Architect
  • Project: MUNICIPAL LIBRARY AND READING PARK
  • Location: Murcia, Spain
  • Photography: David Frutos
  • LIBRARY-BUILT SURFACE: 2.475 m2
  • PARK-URBANIZED SURFACE: 18.500 m2
  • GENERAL BUDGET: 2.460.000 €
  • PROJECT DATE: JUNE 2005
  • WORK BEGINNING DATE: OCTOBER 2005
  • WORK ENDING DATE: DECEMBER 2006
  • CLIENT:  Ayuntamiento de Torre Pacheco
  • START OF PLANNING project:  april 2005 – july 2005

Media Library in Montauban, France by Colboc Franzen & Associés

Tuesday, October 8th, 2013

Article source: Colboc Franzen & Associés

The construction of the new multimedia library of Montauban is spearheading an urban renewal project in the eastern quarters of the city. It must mark the entrance to the city, providing an identity to these neglected neighborhoods while still representing the city of Montauban. In parallel it is a project of reinvention: in these times of the digitalization of knowledge, the challenges of such a design are of spatialization and of materialization of the information and its division. This is the “third place” between domestic space and work space.

Image Courtesy © Paul Raftery

  • Architects: Colboc Franzen & Associés
  • Project: Media Library
  • Location: Montauban, France
  • Photography: Paul Raftery
  • Client: Montauban Town Council
  • Budget: € 7,200,000 excluding all tax
  • Surfaces: Net floor area: 3,800 m²

Team project management:

  • Project Manager: Géraud Pin-Barras
  • Team: Floriane Bataillard, Guillaume Choplain, Théo Dumel, Ulrich Faudry, Yann Follain, Julie Mafrand, Clément Maître, Théophile Marmorat, Ana Vida Pozuelo
  • Mission: base + exe partial CPB and furniture

Image Courtesy © Paul Raftery

Technical consultancies

  • Structure: Group Alto
  • Fluids and HQE: INEX
  • Economy: Bureau Michel Forgue
  • HHT: ATPI | Acoustics: JP Lamoureux
  • Landscaping: D Landscape
  • Lighting: SB & R B
  • SPC: INAFA
  • Early studies: project competition winner, 2005
  • Delivery date : February 2013

Image Courtesy © Paul Raftery

Contractors :

  • LAGARRIGUE BTP et INSE: terracing, foundations, structural work
  • RENAUDAT: structural steel work
  • SO.PRI.BAT: steel tanks roofing + waterproofing
  • TROISEL SA: ceramic panel cladding + over-roofing
  • LUMIERE ET FORCE: high and low voltage electricity
  • REALCO: outdoor fittings and smooth aluminium façade
  • CONSTRUCTION SAINT-ELOI: metalwork
  • MISPOUILLE: plumbing/toilets
  • GTVS: heating, ventilation, air-conditioning
  • OTIS: elevator
  • LAGARRIGUE: partitions, doubling/false ceilings
  • BATTUT: indoor wooden fittings
  • MERZ FABIEN: tiles, earthenware
  • LE SOL FRANCAIS: soft floors
  • VEDEILHE: painting, wall coatings
  • MALET: roads + external works
  • CAUSSAT: landscaping

Program : subject reference areas, cafeteria, 120-seater auditorium, exhibition room, car parks

Sustainable development :

  •  Green Building project (Targets 1, 4, 8 and 10)
  • Complies with RT 2005 thermal insulation standards

Use of certified materials

  • Balanced ventilation with heat recovery
  • Low noise pollution

Image Courtesy © Paul Raftery

The field of influence of the future multimedia library is bordered and cut by roads whose geometries are marked by history. The road crossing the site was developed by the 19th century: the former fragmented land, and thus a part of the blocks built adjacent to the library, yields to this geometry; the road along the land to the south is a bypass created in the 19th century; finally, the roads and built blocks to the north are marked by the creation of the district from the 60s to the end of the 70s. How to join these various lines?

Image Courtesy © Paul Raftery

The interpretation of the program resulted in dividing it into three equivalent parts: a citizens’ forum, a large reading space that invites discovery and meetings, and rooms for reading and working. By superimposing these three programmatic entities, placing the last level obliquely so that it shares its diagonal with the two lower floors, and linking them by triangulation, we generate an interior spatiality that responds to the architectural brief and a volume that addresses all the geometries of the site. Indeed, the ground floor and the first floor border the 19th century road. To the south, the overhang is slightly shortened to fit the curve of the bypass. The second floor is placed perpendicular to the Louis XIV road and locates the building and its outline within the dominant historical geometry. Finally, the triangulation uses the geometry of the recent urbanization, marking the northern part of the lands.

Image Courtesy © Paul Raftery

From the neighborhoods being restructured, the visitor accesses the multimedia library under the northern overhang that protects it from nuisances of the bypass road and the autumn wind. On the ground floor, the citizen forum is for pedestrians and welcomes visitors. In direct visual relationship with current events, the first floor contains the “imaginary worlds”, a place of exploration and discovery addressing all age groups.

Image Courtesy © Paul Raftery

It enjoys stepped reading spaces that connect it spatially and visually to the second floor. The latter is moved to the mezzanine over the “imaginary worlds”, which benefits in this way from a contribution of natural light overhead. At the ends of these two reading spaces, high windows frame the individual elements of the context: the entrance of the city, a grove of preserved centenary trees, the city center of Montauban. By means of the initial geometric manipulation, the interiors of the media library come into resonance with the city. The interior spaces are free from any bearing point: a total flexibility of use is assured.

Image Courtesy © Paul Raftery

The building is draped with a coat of terra cotta, a tribute to the brick architecture characteristic of Montauban. Only the large panes of glass on those floors with reading tables pierce this unusual block of terra cotta. The treatment of the outdoor spaces with tinted concrete evokes the cobbled sidewalks of the old town.

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Paul Raftery

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

Image Courtesy © Colboc Franzen & Associés

 

The “Children´s Village” Library in Villa de las Niños, Zona 06, Guatemala by SOLIS COLOMER Y ASOCIADOS

Wednesday, September 25th, 2013

Article source: SOLIS COLOMER Y ASOCIADOS

The “Children’s Village” Library located in Zone 6 of Guatemala is part of the Educational Facilities of the same name, a project developed by the Sisters of Mary, which focuses on training underprivileged children. This new set of buildings is part of the last phase of the educational complex, which has more than 15,000 m2 of construction distributed in modules of classrooms, workshops and sports facilities.

Image Courtesy © SOLIS COLOMER Y ASOCIADOS

  • Architects: SOLIS COLOMER Y ASOCIADOS
  • Project: The “Children´s Village” Library
  • Location: Villa de las Niños, Zona 06, Guatemala
  • Type: Educational, cultural.
  • Mts2: 800 mts2

Niños Conarte in Monterrey, Mexico by Anagrama

Wednesday, September 18th, 2013

Article source: Anagrama

Monterrey, the third largest city in Mexico, is best known for its beautiful mountains and strong industrial backbone. In the heart of the city is Fundidora Park, a unique specimen of industrial archaeology (it was previously a massive steelworks and foundry established in 1900). The park is home to extensive gardens, museums, convention centers, auditoriums, theme parks and cultural venues such as Conarte (Council for the Culture and Arts of Nuevo León).

Image Courtesy © Anagrama, Entrance hall

  • Architects: Anagrama
  • Project: Niños Conarte
  • Location: Monterrey, Mexico
  • Software used: Google Sketchup & Autocad

Central Library in Seattle by OMA

Sunday, September 15th, 2013

Article source: OMA

At a moment when libraries are perceived to be under threat from a shrinking public realm on one side and digitization on the other, the Seattle Central Library creates a civic space for the circulation of knowledge in all media, and an innovative organizing system for an ever-growing physical collection – the Books Spiral.

Image Courtesy © OMA

  • Architects: OMA & LMN Architects
  • Project: Central Library
  • Location: Seattle, USA
  • Status: Commissioned: 1999; Completed: 2004 Site: City block located at 1000 Fourth Avenue, Seattle, WA 98104
  • Program: Total 38,300m2, including 33,700m2 reading room, book spiral, mixing chamber, meeting platform, living room, staff floor, children’s collection, auditorium, and 4,600m2 of parking
  • Client: The Seattle Public Library
  • Budget: $111.9 million

The Hive Worcester Library in England by Feilden Clegg Bradley Studios

Friday, August 23rd, 2013

Article source:  Highlight PR Ltd

The Hive is Europe’s first joint university and public library – a unique academic, educational and learning centre for the City of Worcester and its University.  The ‘BREEAM Outstanding’ project was designed by architects Feilden Clegg Bradley Studios with a distinctive and sustainable landscape design by Grant Associates.

Image Courtesy © Feilden Clegg Bradley Studios

  • Architects: Feilden Clegg Bradley Studios
  • Project: The Hive Worcester Library
  • Location: England
  • Client: Worcester City Council
  • Engineers: Hyder, Max Fordham
  • Project value: £2 million (landscape works)
  • Software used: Bentley Generative Components

PUBLIC LIBRARY in CEUTA, Spain by Paredes Pedrosa Arquitectos

Saturday, July 27th, 2013

Article source: Paredes Pedrosa Arquitectos

Programme: Public library, exhibition area, press area, children area, teen library, audiovisual area, research labs, manuscripts and archives. An archaeological centre exhibits a Marinid excavation of the XIV century.

The new Library in Ceuta is conditioned by the steep topography of the plot and by the Arab Marinid archaeological excavation of the XIV century that determine all interior spaces of the Library. Also the lack of space and the compactness of Ceuta, an autonomous Spanish city located on the north coast of Africa on the border of the Mediterranean Sea and the Atlantic Ocean, condition the proposal.

Image Courtesy © Fernando Alda

  • Architects: Paredes Pedrosa Arquitectos
  • Project: PUBLIC LIBRARY
  • Location: CEUTA, Spain
  • Photography: Fernando Alda, Manuel García de Paredes
  • Project team: Lucía Guadalajara, Álvaro Rábano, Clemens Eichner, Álvaro Oliver, Guiomar Martín, Eva Urquijo, Ángel Camacho, Ignacio Cordero, Blanca Leal, Roberto Lebrero, Luis Calvo
  • Technical control: Juan Antonio Zoido

Consultants:

  • Structure: Alfonso Gómez Gaite. GOGAITE, S.L.
  • Mechanical engineer: JG Ingenieros
  • Client: Ministry for Culture
  • Archaeologist: Fernando Villada
  • Contractor: Acciona Infraestructuras
  • Area: 6.159 sqm.

SUTD Library Pavilion in Dover Drive, Singapore by City Form Lab

Sunday, July 7th, 2013

Article source: City Form Lab

The Singapore University of Technology and Design (SUTD)library pavilion is located on a sloping lawn on the temporary Dover Campus. Accommodating three mature trees and forming a noise barrier toward the Ayer Raja Expressway in the north, the gridshell structure of the pavilionharnesses the site constraints and activates an outdoor space behind the existing library building.

Image Courtesy © Philip Aldrup

  • Architects: City Form Lab
  • Project: SUTD Library Pavilion
  • Location: Dover Drive, Singapore
  • Photography: Philip Aldrup
  • Unique plywood panels: 3,008
  • Unique steel cladding tiles: 585
  • Unique plywood spacer blocks: 3,255
  • Bolts: 192,562
  • Screws: 30,039
  • Software used: McNeel, Rhino & RhinoPython script for architecture and gridshell, Oasys GSA and McNeel Rhino + Grasshopper for engineering

Helsinki Central Library in FINLAND by ALA ARCHITECTS

Saturday, July 6th, 2013

Article source: ALA ARCHITECTS

Käännös’ grows from the dynamic between the site and the goals of the library program. The interplay between the building’s three individual floors is the key concept of the entry. The public plaza in front of the building will continue inside, merging with a catalogue of meeting and experience features. The ground floor will be a robust, busy and frequently updated space suitable for quick visits and walkthroughs. The active, zero-threshold public spaces will be visible, attractive, understandable and welcoming to all visitors.

Image Courtesy © Jussi Tiainen

  • Architects: ALA ARCHITECTS
  • Project: Helsinki Central Library
  • Location: HELSINKI, FINLAND
  • Photography: Jussi Tiainen
  • TYPE: Open competition, 1. prize
  • STATUS: In progress
  • PROGRAM: 16 000 m2
  • CLIENT: City of Helsinki
  • TEAM: Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta and Samuli Woolston with Aleksi Niemeläinen, Jussi Vuori, Erica Österlund and Martin Genet, Vladimir Ilic, Tiina Juuti, Julius Kekoni, Auvo Lindroos, Pekka Sivula, Jyri Tartia
  • COLLABORATORS: Renderings: Vizarch.Cz, Petra Grísová, Josef Veselý, Vratislav Zíka Energy technical specialist: Arup, Paul Dunne Mechanical engineering: Arup, Paul Dunne, Susan Cormican, Luke Stewart, Mona Holtkoetter Structural engineering: Arup, Rory McGowan, Aidan Madden, Colm Morrin Facade engineering: Arup, Anthony McCauley Scale model: Stoltmodels, Klaus Stolt
  • Software used: Autocad Architecture 2013
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy