Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Library’ Category

National library of Lithuania in Vilnius by 2XJ Architects

Tuesday, May 2nd, 2017

Article source: 2XJ Architects

The new interior design for the Martynas Mažvydas National Library of Lithuania was created in the context of the renovation of the building which was originally constructed in 1963.  Many elements including interior spaces, plan structure, interior elements and finishing materials are protected by strict heritage regulations. Therefore the interior spaces essentially were left intact, many interior elements and materials were restored or recreated. Many new functions were introduced within the existing spaces on the six floors of the building. New functional zones include few hundred working spaces for visitors, spaces for co-working, coffee shops, conference room, gallery, recording studio, cinema room, arts incubator, daycare centre and more. A lot of attention was dedicated to the aesthetic solutions highlighting the relation between “the old“ and “the new“. The aim was to make a clear distinction rather than moderating between the two. A modern homogeneous structure of black furniture and other interior elements was created, which forms a new identity for the library. The modular furniture system is minimalist in style, pretentious forms were avoided. Some of the elements were as large as 6 meter in height corresponding to the large scale of interior spaces.

Image Courtesy © Leonas Garbačauskas

  • Architects: 2XJ Architects
  • Project: National library of Lithuania
  • Location: Vilnius, Lithuania
  • Photography: Leonas Garbačauskas
  • Lead Architects: Jokūbas Jurgelis, Laimis Valančiūnas, Jurga Marcinauskaitė
  • Area: 6100m2
  • Completion Year: 2016

(more…)

Public Library and Socio-Cultural Center in Aduanas, Spain by Singular Studio

Tuesday, April 25th, 2017

Article source: Singular Studio

This building, conceived with a hybrid use of Public Library and Socio-Cultural Center, is located in the seaside neighborhood of Javea, near the port. This is the reason why, after a process of architectural approach, it has been inspired by reasons related to the sea … metal facade vibrates, has three dimensions and simulates movement, such as sea surface. The facade treatment, as a light metal skin that envelops the whole volume, aims to boost its weightlessness without touching the ground plane. It is a large box or floating cage, a huge metal fishing net as those in the nearby port.

Image Courtesy © David Frutos

  • Architects: Singular Studio (J. Moragues, F. Nieto, R. Paternina)
  • Project: Public Library and Socio-Cultural Center
  • Location: Jávea (Alicante), Aduanas, Spain
  • Photography: David Frutos
  • Software used: Revit
  • Other participants: Laura Solbes, Sara Marí, Dionisio Henarejos, Laura MaríF
  • Surface: (m2) 1.132,29 m2 / 12.187,87 ft2
  • Year: 2014

(more…)

Antonio Castro Leal Library in Distrito Federal, Mexico by bgp arquitectura

Tuesday, April 11th, 2017

Article source: bgp arquitectura

The library located in two bays at the north side of the north-west patio at La Ciudadela. It was created to place the Antonio Castro Leal’s personal library, it was projected a transparent area in which the bookcases are attached on the walls to full height, these vertical elements in dark wood make the contrast with horizontal planes (floors) in light wood and translucent glass, so too the furniture in white. Despite the open space, one can distinguish four different areas: the reception, the teamwork area, personal reading area and the research area.

Image Courtesy © bgp arquitectura

The Cervantes Institute in Brussels, Belgium by Carlos Arroyo Architects

Tuesday, April 4th, 2017

Article source: Carlos Arroyo Architects

Compact and Flexible

One of the major challenges of the project was to combine at the ground floor level the required flexibility for a multifunctional and public space, and allowing at the same time the possibility to locate 30.000 books of the library. The system proposed to solve this issue was a three-dimensional version of the Cervantes Institute Logo. Orthogal geometries created by thick red lines which limit undefined spaces. One can move between this lines full of books and spend some time sitting on the benches located on the hallways or going out to wider spaces to enjoy the lecture at the café. The books work also as a storefront background. The activities allocated in this floor are visible from the street as a way to highlight its public essence. A domestic library, a coffee hall, a multifunctional space with stands or the information displayed on the monitors.

Image Courtesy © Miguel de Guzman + Rocío Romero (Imagen Subliminal)

  • Architects: Carlos Arroyo Architects
  • Project: The Cervantes Institute
  • Location: Brussels, Belgium
  • Photography: Miguel de Guzman + Rocío Romero (Imagen Subliminal)
  • Client: Instituto Cervantes
  • Project Leader: Vanessa Cerezo
  • Design team: Alexander Krol, David Jiménez Iniesta, Paula Currás e Iciar Arboledas
  • Constructor: Plaintec
  • Video Music: Johnny Haway – My gun do error
  • Competition Design: July 2015
  • Implementation Design: September 2015
  • Construction: December 2015 – April 2016

(more…)

Maunula House in Helsinki, Finland by K2S Architects

Friday, March 17th, 2017

Article source: K2S Architects 

Maunula House is the central cultural and learning hub of a neighborhood being renewed. Located next to Maunula park in the center of the neighborhood of Maunula, the building is a center of public services to local residents of all ages. The library, the youth center and the adult education center cooperate seamlessly, enabling the co-usage and a high utilization rate of the spaces.

Image Courtesy © Mika Huisman

  • Architects: K2S Architects (Kimmo Lintula, Niko Sirola, Mikko Summanen)
  • Project: Maunula House
  • Location: Metsäpurontie 4, 00630 Helsinki, Finland
  • Photography: Mika Huisman
  • Client: City of Helsinki Real Estate Department / Erja Erra, Mika Malkki
  • Design team: Jaakko West, Elina Koivisto, Tommi Terästö, Tetsujiro Kyuma, Tommi Mauno, Juho Vuolteenaho, Petri Ullakko, Matti Wäre, Tuuli Kanerva, Antti Soini
  • Interior design: K2S Architects
  • Structural design: Pontek Engineering / Kari Saarivirta
  • HVAC: Äyräväinen Engineering / Jukka Issakainen
  • Electrical: Stacon Engineering / Kalevi Hämäläinen

(more…)

The Wangari Muta Maathai House in Nairobi, Kenya by Boogertman + Partners Architects

Friday, March 3rd, 2017

Article source: v2com

The Wangari Muta Maathai House Johannesburg, South Africa Boogertman + Partners Architects

The Wangari Muta Maathai House is envisaged as a living memorial – a forum for experiential learning for all Kenyans, Africans and peoples of the globe. Unfolding the life of Wangari Maathai, in an intimate facility, will enable visitors to understand her commitment to human rights, environmental conservation and promoting the culture of peace.

View from the Water Element, Image Courtesy © Boogertman + Partners Architects

  • Architects: Boogertman + Partners Architects
  • Project: The Wangari Muta Maathai House
  • Location: Nairobi, Kenya
  • Client: The Wangari Muta Maathai Foundation
  • Project Directors: Bob van Bebber, Johann de Wet
  • Team: Judith Paterson, Dilushka Barlow
  • Site area: 8.2 Acres
  • Green Belt Movement Offices area: 2.2 Acres
  • Wangari Maathai Foundation area: 6 Acres

(more…)

Kolon Future Research Park in Seoul, Korea by mOrphosis architects

Tuesday, February 28th, 2017

Article source: mOrphosis architects

The Kolon Group, based in Seoul, is a diverse corporation whose activities range from textiles, chemicals, and sustainable technologies, to original clothing lines in the athletic and ready-to-wear fashion markets. Between the group’s 38 divisions, Kolon covers research, primary material manufacture, and product construction – a unique configuration that enables the company to capitalize on its own resources and advances, and to forge innovative collaborations between divisions. Supporting this collaborative model was a primary goal behind the design of Kolon’s new Corporate Headquarters and Research Facilities. Bringing researchers, leadership, and designers together in one location, the building combines flexible laboratory facilities with executive offices and active social spaces that encourage greater interaction and exchange across the company.

Image Courtesy © Morphosis Architects

  • Architects: mOrphosis architects
  • Project: Kolon Future Research Park
  • Location: Magok Industrial Park, Seoul, Korea
  • Client: Kolon Industries, Inc.
  • Visualization: Jasmine Park, Sam Tannenbaum
  • Design Director: Thom Mayne
  • Project Principal: Eui-Sung Yi
  • Project Manager: Sung-Bum Lim
  • Project Architects: Ji-Young Jon, Sung-Soo Lim, Zach Pauls, Aaron Ragan
  • Project Designers: Daniel Pruske, Natalia Traverso-Caruana
  • Project Team: Ilaria Campi, Yoon Her, Meari Kim, Sarah Kott, Michelle Lee, Jung Jae Park, Go-Woon Seo, Pablo Zunzunegui

(more…)

Astana National Library in Kazakhstan by BIG – Bjarke Ingels Group

Saturday, February 25th, 2017

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

The National Library is conceived as the integration of four organizational strategies into one new national institution:

  • The perfect circle of the national archives;
  • The orbiting spiral of the public spaces;
  • The complex geometry of the Möbius envelope;
  • The radially distributed section of the Kazakh landscape.

Image Courtesy © BIG – Bjarke Ingels Group

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: Astana National Library
  • Location: (51.1714,71.4282) Astana, Kazakhstan
  • Client: Astana Municipal Administration
  • Collaborators: Arup AGU
  • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
  • Project Leader: Thomas Christoffersen
  • Size in m2: 45000
  • Date: 31/12/2008
  • Status: Idea
  • Awards: 2009 Cityscape Dubai Award

(more…)

Media Library [Third-Place] in Thionville, France by Dominique Coulon & associés

Tuesday, February 21st, 2017

Article source: Dominique Coulon & associés

This project has the ambition of becoming a new model for media libraries. The programme calls the functions of a media library into question, lending it the content of a ‘third place’ – a place where members of the public become actors in their own condition, a place for creation as well as reception. In association with the basic programme, the building includes areas for displays, creation, music studios, and a café-restaurant. To give meaning to this new programme, it seemed necessary to question the way in which a place of this kind is produced. The various activities in the programme blend into each other, creating a dynamic arrangement. The spatial principle is based on a non-hierarchical superposition of different systems.

Image Courtesy © Eugeni Pons

  • Architects: Dominique Coulon & associés (Dominique Coulon, Steve Letho Duclos)
  • Project: Media Library [Third-Place]
  • Location: 1 place Malraux, 57100 Thionville, France
  • Photography: Eugeni Pons and David Romero-Uzeda
  • 3D Animation: Brooklyn Foundry
  • Architects assistants: Gautier Duthoit
  • Construction site supervision: Steve Letho Duclos
  • Engineers and consultants:
    • Structural Engineer: Batiserf Ingénierie
    • Electrical Engineer: BET G.Jost
    • Mechanical Plumbing Engineer: Solares Bauen
    • Cost Estimator: E3 économie
    • Acoustics: Euro sound project
    • Landscape: Bruno Kubler
  • Budget: 11 000 000€

(more…)

Marne-la-Vallée University Library in Paris, France by Beckmann-N’Thépé

Tuesday, February 7th, 2017

Article source: Beckmann-N’Thépé

Future heart and social area of the Marne-la-Vallée university campus, the new central library has the significant advantage of being located on an outstanding site: the Ferme de la Haute Maison. Dating from the 17th century, this \”historic\” site endows the building with a strategic role. Its identity does not just stem from the quality of the constructions: the surrounding moat, which extends into a water garden, and the central courtyard which becomes the main parvis, are two federating components of this site, generating a special emotion.

Image Courtesy © Olivier Amsellem

  • Architects: Beckmann-N’Thépé
  • Project: Marne-la-Vallée University Library
  • Location: Marne-la-Vallée, Paris, France
  • Photography: Olivier Amsellem
  • Software used: Autocad
  • Client: Marne-la-Vallée University (Marne-la-Vallée –77, France)
  • Client Assistance: AURIS (Boulogne Billancourt – 92, France)
  • Project manager: Hélène Méhats
  • Architects: Fabio Cummaudo, Wilfried Daufy, Anne-Catherine Dufros, Marc Durand, Nicolas Gaudard, Thamila Hamiti, David Malaval, David Tajchman, Frédéric Taupin
  • Assistant architects: Amélie Authier, Maïté Dupont, Li Fang, Linna Lay, Laetitia Pignol

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy