Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Library’ Category

Library & Academy for Performing Arts Pupillensite in Aalst, Belgium by KAAN Architecten

Friday, July 15th, 2016

Article source: KAAN Architecten

The new complex for the municipal library and the Academy for Performing Arts in the heart of the Flemish city of Aalst will have a lively, urban character. It may sound contradictory, but precisely because the plan of the design by KAAN Architecten is functional, the result is a certain spatial freedom that enriches the experience of the building. The complex, situated on the corner of Oude Graanmarkt and Esplanadestraat, will be completed in 2018 – a century on from the end of World War I.

Image Courtesy © EdiT, KAAN Architecten

Image Courtesy © EdiT, KAAN Architecten

  • Architects: KAAN Architecten
  • Project: Library & Academy for Performing Arts Pupillensite
  • Location: Graanmarkt 4, 9300 Aalst, Belgium
  • Photography: EdiT, KAAN Architecten
  • Software used: Autodesk AutoCAD, Adobe Suite, and Rhinoceros
  • Client: Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA)
  • Project team: Bas Barendse, Tjerk de Boer, Sebastiaan Buitenhuis, Sebastian van Damme, Raluca Firicel, Narine yulkhasyan, Joost Harteveld, Martina Margini, Giuseppe Mazzaglia, Kevin Park
  • Main contractor: Groep Van Roey NV
  • Advisor construction: UTIL Struktuurstudies
  • Advisor installation: Studiebureau R. Boydens NV
  • Advisor fire control and acoustics: ABT
  • Advisor sustainability: Studiebureau R. Boydens NV
  • GFA: 8.500 sqm
  • Design: 2016

(more…)

Tianjin Binhai Library in China by MVRDV

Saturday, July 2nd, 2016

Article source: MVRDV

MVRDV are nearing the completion of a library in Tianjin, China. The 34,200 m2 building forms part of the new Binhai Cultural Centre, the masterplan of which was designed by German architects GMP, and joins four other buildings through a series of ‘cultural corridors’. The library bases itself around a mirrored spherical auditorium which, coupled with the main atrium, forms an eye that gives panoramas of the interior space and reflects the beautiful park in front of the building. Terraced bookshelves echo the sphere throughout the atrium, leading users up into the heart of the library, before continuing around the building as louvres. The cultural project was designed for Tianjin Binhai District and is estimated to be open to the public in mid-2017.

EXTERIOR, Image Courtesy © MVRDV

EXTERIOR, Image Courtesy © MVRDV

  • Architects: MVRDV
  • Project: Tianjin Binhai Library
  • Location: Tianjin, China

(more…)

Home at Arsenale in Venice, Italy by Dekleva Gregorič architects

Thursday, June 2nd, 2016

Article source: Dekleva Gregorič architects

The Museum of Architecture and Design (MAO) presents the project [Home at Arsenale] in the Pavilion of Slovenia at

the 15th International Architecture Exhibition – La Biennale di Venezia. Commissioner Matevž Čelik, director of MAO, appointed as curators for the presentation in Arsenale the internationally acclaimed architects and educators.

A full-scale spatial structure is generated by a site-specific system of wooden bookshelves that reacts to the given space in Arsenale and home activities in order to be inhabited by the curated books, Image Courtesy © Dekleva Gregorič architects

A full-scale spatial structure is generated by a site-specific system of wooden bookshelves that reacts to the given space in Arsenale and home activities in order to be inhabited by the curated books, Image Courtesy © Dekleva Gregorič architects

  • Architects: Dekleva Gregorič architects
  • Project: Home at Arsenale
  • Location: Venice, Italy 
  • Project team: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Silvia Susanna, Lea Kovič, Martina Marčan, Naia Sinde, Vid Zabel
  • Graphic design and visual identity: Ajda Schmidt
  • Technical support: Branko Filipič with Jernej Čopi, Domen Japelj, Filip Kocjančič, Rok Malešič – RPS, Jože Komidar and Miha Šraj – Gredin Les, Matjaž Mavsar – Arcadia, Luka Pavlovčič – Konzola
  • Commissioner: Matevž Čelik
  • Curators: Aljoša Dekleva, Tina Gregorič
  • Commissioner’s assistant: Nikola Pongrac
  • Curatorial assistant: Silvia Susanna

(more…)

Wenzhou-Kean University Student Centre & Library in China by Schmidt Hammer Lassen Architects

Friday, May 27th, 2016

Article source: Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects has been awarded first prize in an international competition to design the 25,000m² Student Centre & Library for the Wenzhou-Kean University in Wenzhou, China. Set on 500 acres in a rural mountainous region, the university will provide learning and living space for 8.500 students. The new building is located at the heart of the university and designed to embrace interaction and diversity, creating opportunities for new ways of learning in an informal environment and will become the central hub for student activities within the campus.

Image Courtesy © Beauty & The Bit

Image Courtesy © Beauty & The Bit

  • Architects: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Project: Wenzhou-Kean University Student Centre & Library
  • Location: Wenzhou, China
  • Photography: Beauty & The Bit
  • Client: Wenzhou-Kean University
  • Structural Engineer: Schlaich Bergermann Partners
  • Area: 25,000 M2
  • Competition: 2015

(more…)

The Stevens Library at Sacred Heart Schools in California by WRNS Studio

Tuesday, May 24th, 2016

Article source: WRNS Studio

The 6,300-sf Stevens Library at Sacred Heart Schools in is the first library in the USA and the first school building in California to achieve the International Living Future Institute’s Net Zero Energy Building Certification. It was part of the PG&E ZNE Pilot Project which also found it consumed less energy than it generated and is on track for LEED® Platinum and Petal Certifications.

The site is designed to maximize passive solar orientation, daylight and natural ventilation. 1. Solar harvesting through solar panels - the photovoltaic system provides all the library’s needed energy; 2. High-performance glazing and added rigid insulation for reduced energy loads; 3. Native, drought-tolerant plants are watered using harvested rainwater, Image Courtesy © WRNS Studio

The site is designed to maximize passive solar orientation, daylight and natural ventilation. 1. Solar harvesting through solar panels – the photovoltaic system provides all the library’s needed energy; 2. High-performance glazing and added rigid insulation for reduced energy loads; 3. Native, drought-tolerant plants are watered using harvested rainwater, Image Courtesy © WRNS Studio

 

  • Architects: WRNS Studio
  • Project: The Stevens Library at Sacred Heart Schools
  • Location: Atherton, California, USA

(more…)

Centennial College Ashtonbee Campus Library & Student Hub in Ontario, Canada by MacLennan Jaunkalns Miller Architects

Thursday, May 19th, 2016

Article source: MacLennan Jaunkalns Miller Architects 

Centennial College is the oldest publicly funded college in Ontario with four campuses serving the Greater Toronto Area east. Near a major intersection and in the Golden Mile neighbourhood of Toronto, the Ashtonbee Campus serves as the largest transportation technology training school in Canada. The campus is surrounded by residential, parklands, and is situated within a retail / commercial / light industrial typology. While generating successful industry partnerships and a thriving training program, the circa 1970’s campus suffered from safety concerns, accessibility issues, aging infrastructure, and lacked student support services and social gathering spaces.

Image Courtesy © Shai Gil

Image Courtesy © Shai Gil

  • Architects: MacLennan Jaunkalns Miller Architects (MJMA)
  • Project: Centennial College Ashtonbee Campus Library & Student Hub
  • Location: Toronto, Ontario, Canada
  • Photography: Shai Gil
  • Software used: Autocad
  • Area: 87,000 sf
  • Project Year: 2014

(more…)

VARNA CONTEMPORARY LIBRARY in Bulgaria by PLUKK / Architecture

Tuesday, April 26th, 2016

Article source: PLUKK / Architecture

The form of the library is based on the idea of ​​the concentration of local collections of education into a single treasury, whose looks of a golden casket associates the most precious treasure of the country. The heart of the building consists in its own book archive, surrounded and protected by successive library spaces with direct daylight and freedom of movement in both the horizontal and vertical direction. The solid mass of the archive is slightly rotated in order to create qualitatively comparable surfaces throughout the building. The library operation is divided into four basic segments. An elevated parterre with a mezzanine operates with a minimum built-up areas, as you can enter it from all directions. This leads to an active link between the public space of the city and the library. Ir is followed by a segment associating four stories of the library for adults and youth, which is coupled with a reading room and a terrace continuously bordering the entire building. The last function block houses a media library and the children’s department. It has its own sheltered terrace which opens to a panoramic view of the town and the nearby sea.

Image Courtesy © PLUKK / Architecture

Image Courtesy © PLUKK / Architecture

  • Architects: PLUKK / Architecture + FARA ON
  • Project: VARNA CONTEMPORARY LIBRARY
  • Location: Varna, Bulgaria

(more…)

Njoro Children’s Library in Kilimanjaro Region, Tanzania by Patricia Erimescu

Saturday, April 23rd, 2016

Article source: Patricia Erimescu

Serving 408 kids from primary school and also the pupils from other three schools in the surrounding area, the Njoro Children’s Library is important in terms of giving the pupils access to books and reading in a region in which most have no books at home.

the brick wall contribute to a comfortable inside climate, Image Courtesy © Patricia Erimescu

the brick wall contribute to a comfortable inside climate, Image Courtesy © Patricia Erimescu

  • Architects: Patricia Erimescu
  • Project: Njoro Children’s Library 
  • Location: Mailisita, Kilimanjaro Region, Tanzania
  • Software used: AutoCad and Photoshop
  • Client: Njoro Primary School
  • Local coordinator: James Kirima
  • Local support: Excel Education Foundation
  • Build by: locals, pupils, teachers and volunteers
  • Volunteers: Anatol Struna, Ovidiu Chifor, Calin Bodnar, Laura Terzi, Radu Cotenescu, Sarah Kraußlach, Razvan Onu, Ovidiu Chifor, Beatriz Santiago, Vittorio Degli Innocenti, Simon Bowden, Pete Steele
  • Materials/techniques: compressed earth blocks and reused concrete blocks from an abandoned construction
  • Cost: 5400 USD
  • Built area: 90 mp
  • Year: 2015

(more…)

Sawyer Library in Williamstown, Massachusetts by Bohlin Cywinski Jackson

Wednesday, April 20th, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

This project represents the culmination of a 12-year effort to reimagine Williams College’s library and restore the campus’ historic Stetson Hall, which served as the library and now continues in an archival role by housing rare original copies of the Declaration of Independence, the Constitution, and the Bill of Rights. The results fuse new and old, intertwining the college’s historic roots with the forward-looking views of its scholarly community.

Image Courtesy © Peter Aaron/OTTO

Image Courtesy © Peter Aaron/OTTO

  • Architects: Bohlin Cywinski Jackson
  • Project: Sawyer Library
  • Location: Williamstown, Massachusetts, US
  • Photography: Peter Aaron/OTTO, Nic Lehoux
  • Owner: Williams College
  • Acoustics: Cavanaugh Tocci Associate
  • Engineer – Civil: Guntlow & Associates, Inc.
  • Engineer – Geotechnical: Haley & Aldrich
  • Engineer – Structural: CVM Engineers
  • Interior Design: Bohlin Cywinski Jackson; Leslie Saul & Associates
  • Landscape Architect: Michael Vergason Landscape Architects

(more…)

Hennepin County Walker Library in Minneapolis, Minnesota by VJAA

Wednesday, April 20th, 2016

Article source: The American Institute of Architects (AIA)

Facing challenges in the form of a modest post-recession budget, the need for a quiet library sited on a bustling urban intersection, and distinct design that needed to remain sensitive to the character of Minneapolis’ Uptown neighborhood, the new Walker Library serves as a living room for a diverse, arts-oriented neighborhood. The 30,000-square-foot building lies across the street from the original Beaux Arts building that housed the library until 1981, when a gloomy, leaking subterranean library that was anything but a civic asset replaced it.

Image Courtesy © Paul Crosby

Image Courtesy © Paul Crosby

  • Architects: VJAA
  • Project: Hennepin County Walker Library
  • Location: Minneapolis, Minnesota, US
  • Photography: Paul Crosby
  • Contractor: Shaw Lundquist
  • Engineering – Civil: Pierce Pini
  • Engineering – MEP: Engineering Design Initiative
  • Engineering – Structural: BKBM Engineers
  • Interior Design: Barnhouse Office
  • Landscape Architect: Close Associates

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy