Open side-bar Menu

Archive for the ‘Medical Center’ Category

Tartu Health Care College in Estonia, Tartu by Kavakava Architects

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Kavakava Architects

The building defining a friendly co-existence between small scale private housing and large healthcare institutions in the park. The new collage building is located in between two dormitories to maintain the buffer zone between private houses and large buildings.

Image Courtesy © Martin Siplane

  • Architects: Kavakava Architects
  • Project: Tartu Health Care College
  • Location: Estonia, Tartu, Nooruse 5
  • Photography: Martin Siplane, Jaan Sokk
  • Team: Siiri Vallner, Indrek Peil KAVAKAVA, Johannes Feld, Andro Mänd, Sten Mark Mändmaa, Ragnar Põllukivi
  • Interior design: Tarmo Piirmets PINK
  • Site: 8433m2
  • Building (neto): 6480m2
  • Client: Tartu Health Care College


Jinzhou New Area Medical Center in Dalian by Design Initiatives

Saturday, September 15th, 2012

Article source: Design Initiatives

The everyday experience of the users is critically important for the hospital typology.  Our proposal for a Jinzhou New Area Medical Center is located as closest as possible to the existing wing of the hospital in order to shorten the routes and form one integrated complex with that existing wing.

Image Courtesy Vlado Valkof

  • Architects: Design Initiatives
  • Project: Jinzhou New Area Medical Center
  • Location: Dalian, China
  • Type: Healthcare
  • Date : August, 2012
  • Status: Competition
  • Client: First Affiliated Hospital Of Dalian Medical University
  • Area: 184,828 sq. m.
  • Design Initiatives: Vlado Valkof
  • Credits : Design Initiatives: Vlado Valkof – project architect; Ana Valkof, Stefan Petkov, Malgorzata Blasik, Minko Marinov – architects; Nick Tonchev – civil and structural
  • Software used: Maya with V-Ray Renderer, AutoCAD and Photoshop


A Proposed Medical Exhibition Booth in India by Benedict Joseph Kalaw Coronel

Saturday, July 28th, 2012

Article source: Benedict Joseph Kalaw Coronel

The intention of the design was to put more emphasis on the product rather than the booth itself yet making the booth attractive to draw more clients. Having clean straight lines while inserting a curve form made it simple yet interesting, thus achieving the design intent.


  • Architects: Benedict Joseph Kalaw Coronel
  • Project: A Proposed Medical Exhibition Booth
  • Location: India


New surgical center Ulm in Baden-Württemberg, Germany by KSP Jürgen Engel Architekten

Saturday, July 14th, 2012

Article source: KSP Jürgen Engel Architekten

Light, bright and colorful: the architecture of the new Surgical Center on the Oberer Eselsberg in Ulm. The building was designed by the KSP Jürgen Engel Architekten Munich Office, having won the competition in 2001. The Surgical Center / Dermatology blends into the surrounding landscape and, with the “floating” ward block, also sets a distinctive architectural tone.

In June 2012 the six departments of Ulm University Hospital moved  into the new Surgery / Dermatology building with their patients. The medical institutions, previously scattered over various sites, are now brought together in the new hospital building which will further improve medical care in the Ulm region.  The Surgical Center provides sufficient space for 15 state-of-the-art operating rooms, 235 regular care and 80 intensive care or monitored beds. The building, which offers gross floor space of around 70,000 sq.m., was completed in four years within the scheduled timeframe and budget.

Image Courtesy Jean-Luc Valentin

  • Architects: KSP Jürgen Engel Architekten
  • Project: New surgical center Ulm
  • Location: Baden-Württemberg, Germany
  • Client / user: Universitätsklinikum Ulm
  • Project management: Andrea Erpenbeck, Tereza Nezdara (assist.)
  • General care wards: 235 beds
  • Intensive care: 80 beds
  • OR / Outpatient Clinic: 12 operating rooms / 3 operating rooms


Medical care center for disabled people in Limay, France by Atelier Zündel Cristea

Sunday, July 8th, 2012

Article source: Atelier Zündel Cristea

Our project engages in an equilibrium (and disequilibrium) between the full and the empty, in other words between interior and exterior spaces, approaching both as materials.

There are six internal courtyards situated within the four unit complex: two large communal gardens of 350m², with four others interior to each unit, which light the way of the paths toward the rooms. The large open garden, accessible to all, is located in the eastern part of the grounds.

Image Courtesy S.Chalmeau non libre de droits

  • Architects: Atelier Zündel Cristea
  • Project: Medical care center for disabled people
  • Location: Limay, France
  • Status: Completion 2011
  • Client: SIEVHS – SARRY 78
  • Team: AZC – Choulet – Forgue – Batiserf
  • Cost/Size: 8,97 M€ / 2555 m²
  • Program: 55-bed hospital


Harvest Medical Welfare College in Hyogo, Japan in Shogo Iwata Architect

Thursday, July 5th, 2012

Article source: Shogo Iwata Architect

This medical welfare college is located in front of Himeji station. This building is considered as not just a medical welfare college but also an information center about medical and welfare for neighborhood. Therefore, the entrance lounge is used not only as student’s communication space but also people’s counseling space and the auditorium is also used as rehabilitation and eurhythmics lecture space.

Evening view of the north facade (Image Courtesy Yoshihisa Araki)

  • Architects: Shogo Iwata Architect
  • Project: Harvest Medical Welfare College
  • Location: Hyogo, Japan
  • Site area: 1494.48㎡
  • Total floor area: 3802.50㎡
  • Building area: 794.82㎡
  • Structure: steel structure / 5 Floors
  • Construction: 2007
  • Software used: Vectorworks for drawing, illustrator and Photoshop for other things


Tsukuba Medical Laboratory of Education and Research in Ibaraki, Japan by Tetsuo Kobori Architects

Friday, June 1st, 2012

Article source: Tetsuo Kobori Architects

“Creation of an open space with suspended glass curtains”
A limited time 20-year PFI project located on the grounds of the Tsukuba University Hospital. With its main function being a clinical laboratory, it also combines spaces for student education and research to create a new communication space in the university.

Night View (Image Courtesy Bauhouseneo)

  • Architects: Tetsuo Kobori Architects
  • Project: Tsukuba Medical Laboratory of Education and Research
  • Location: Ibaraki, Japan
  • Work contents: Design and supervision
  • Main use: University / research facility
  • Structure: S Structure(by Arup)
  • Scale: 1500㎡
  • Photo credit: Bauhouseneo
  • Software used: Autocad and Revit


CIB in Pamplona, Spain by Vaíllo & Irigaray + Galar

Wednesday, May 9th, 2012

Article source: Vaíllo & Irigaray + Galar

The camel, polar bear and the blade: the project aims to link to the content of the program: biomedical research through the application of biomimicry (adaptation of biological systems and procedures in human artefacts) in the process generation architecture. They take these three bio-types as reference for similar adaptive systems. The camel as a paradigm of functional section. The defense against extreme weather causes the appearance of bumps as storage reserves (water, food, grease, etc …);

Image Courtesy Perez Bescos

  • Architects: Vaíllo & Irigaray + Galar
  • Project: CIB – Centro Investigación Biomédica
  • Location: Pamplona, Spain
  • Collaborators: Borja Benavent, David Eguinoa, Oscar Martínez, Juan Carlos de la Iglesia, Ángel Álvarez, Isabel Franco
  • Developer: Servicio Navarro de Salud – Osasunbidea  / Navarre Health Service
  • Building contractor: OHL + La Guareña; Jefe de obra: Javier Huertas
  • Project Date: June 2008
  • Beginning: august 2009
  • To work: November 2011
  • Cost: 18.000.000 €
  • Surface: 12.150 m²


Boston Medical Center in Massachusetts by Tsoi/Kobus & Associates

Friday, March 9th, 2012

Article source: Tsoi/Kobus & Associates

The latest in a series of strategic development and planning initiatives by BMC, this ambulatory building embodies the hospital’s mission to provide “exceptional care, without exception.” Located on a highly visible site, the nine story building represents the first phase in a long term effort by Boston Medical Center to transform the image of its Albany Street campus edge. The building will set the stage for future improvements along Albany Street, including a provision for easier pedestrian access and a better defined, active street edge.

Exterior view


Maggie’s Centre Fife in Kircaldy, Scotland by Zaha Hadid Architects

Saturday, February 25th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architects
More projects by Zaha Hadid

Domestic in scale but unique in execution, Maggie’s Centre Fife is set on the edge of a hollow adjacent to Victoria Hospital: a distinctive protected environment providing a haven for cancer patients. Designed to create a transition between the natural and the man-made, it forms a gateway to the surrounding landscape.

Exterior View

  • Architect: Zaha Hadid Architects
  • Name of Project: Maggie’s Centre Fife
  • Location: Kircaldy, Fife, Scotland
  • Period: 2001 – 2006
  • Client: Maggie’s Cancer Care Centres
  • Status: Built


Canon: oce crystalPoint
Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise