Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Mixed use’ Category

VOLT Berlin in Germany by J. MAYER H. und Partner, Architekten

Tuesday, May 20th, 2014

Article source:  J. MAYER H. und Partner, Architekten

J. MAYER H. und Partner, Architekten has been named the winner of the invited competition for Volt Berlin, a new concept for a location for shopping and urban experience near Berlin’s Alexanderplatz. The experience cluster is a fusion concept combining a multi-brand store, various experiential offerings, events, and a hotel, and is directed towards adventurous visitors with a focus on a smart urban lifestyle.

Image Courtesy ©  J. MAYER H. und Partner, Architekten

Image Courtesy © J. MAYER H. und Partner, Architekten

  • Architects:  J. MAYER H. und Partner, Architekten
  • Project: VOLT Berlin
  • Location: Berlin, Germany
  • Software used: ArchiCad and Rhino, Maya.
  • Competition Team: Christoph Emenlauer, Simon Kassner, Bart van den Hoven, Mehrdad Mashaie, Mael Kang, Paul Angelier, Julien Sarale
  • Client: TKN Real Estate Solutions AG in cooperationwith Jochen Schweizer Projects AG
  • Fire Security Consultant: KLW Ingenieure GmbH
  • Structural Engineer: Knippers Helbig GmbH
  • Building Service Engineer: Transsolar Energietechnik GmbH
  • CostPlanning: Jablonka Sieber Partner Architekten
  • Engineering Consultant, Escalatorsand Elevators: Lüsebrink Ingenieure VBI
  • Total Floor Area: approx. 29.500 m2
  • Retail Space: approx. 13.000 m2
  • Gastronomy: approx. 2.000 m2
  • Hotel: approx. 7.500 m2

(more…)

FRENCH PAVILION EXPO MILANO 2015 in Milan,Italy by XTU architects

Friday, May 16th, 2014

Article source: XTU architects 

ARCHITECTURAL CONCEPT

A fertile market

If the world wanted to eat like the West, several planets would be needed…

Civilization will need to evolve: it must produce and consume differently !

Image Courtesy ©   XTU architects

Image Courtesy © XTU architects

  • Architects: XTU architects  (Anouk Legendre + Nicola Desmaziere, Studio Adeline Rispal)
  • Project: FRENCH PAVILION EXPO MILANO 2015
  • Location: Milan, Italy
  • Software used: Rhinoceros, 3ds Max and Grasshopper
  • Companies: C.M.C di Ravenna, Simonin
  • Project leader: Mathias Lukacs
  • Client: FranceAgriMer
  • Program: Cultural installation, exhibition areas, restaurants,  shops, VIP rooms.

Planning

  • Competition: january 2014
  • Contract: march 2014
  • Building:  september 2014
  • Delivery: april 2014
  • Building surface area: 3.532 m² shon / 3.286 m² usable
  • Site’s area: 3.500 m²
  • Costs: 14 m€ including taxes.

(more…)

Sierra Bonita Housing in West Hollyood, California by Patrick Tighe Architecture

Tuesday, May 13th, 2014

Article source: Patrick Tighe Architecture

The design challenge of this project—the first all-affordable mixed-use development in West Hollywood and the first designed and completed according to the city’s new Green Building Ordinance—was to fit the desired 42 accessible units on a 13,000-square-foot site and within a 50-foot height limit. The design used minimal exterior setbacks and reversed the typical unit layout—locating the bedrooms along the interior building courtyard and the living areas on the street side—to capitalize on views and natural light.

Image Courtesy ©   Art Gray Photography

Image Courtesy © Art Gray Photography

  • Architects: Patrick Tighe Architecture
  • Project: Sierra Bonita Housing
  • Location: West Hollyood, California, U.S.A
  • Photography: Art Gray Photography
  • Engineer Structural: Gilsanz Murry Steficek
  • Landscape Architect: AHBE Landscape
  • Owner: West Hollywood Community Housing Corporation.

(more…)

Jockey Club Innovation Tower, The Hong Kong Polytechnic University in China by Zaha Hadid Architects

Tuesday, May 13th, 2014

Article source: Zaha Hadid Architects

The Jockey Club Innovation Tower (JCIT) is home to the Hong Kong Polytechnic University (PolyU) School of Design, and the Jockey Club Design Institute for Social Innovation. The 15-storey, 15,000 sq. m. tower accommodates more than 1,800 students and staff, with facilities for design education and innovation that include: design studios, labs and workshops, exhibition areas, multi-functional classrooms, lecture theatre and communal lounge.

Image Courtesy ©  Iwan Baan

Image Courtesy © Iwan Baan

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Jockey Club Innovation Tower, The Hong Kong Polytechnic University
  • Location: Hong Kong, China
  • Photography: Iwan Baan, Virgile Simon Bertrand, doublespace
  • Date: 2007 / 2014
  • Client: Hong Kong Polytechnic University.
  • Project Director: Woody K.T. Yao
  • Project Leader: Simon K.M. Yu
  • Project Team: Hinki Kong, Jinqi Huang, Bianca Cheung, Charles Kwan, Juan Liu, Junkai Jian, Zhenjiang Guo, Uli Blum, Long Jiang, Yang Jingwen, Bessie Tam, Koren Sin, Xu Hui, Tian Zhong.
  • Competition Team: Hinki Kwong, Melodie Leung, Long Jiang, Zhenjiang Guo, Yang Jingwen, Miron Mutyaba, Pavlos Xanthopoulus, Margarita Yordanova Valova.
  • Local Architect: AGC Design Ltd, (Hong Kong), AD+RG (Competion Stage)
  • Geotechnical / Structure / MEP / Façade Engineer: Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd
  • Landscape: Team 73 Hong Kong Ltd
  • Acoustic: Westwood Hong & Associates Ltd
  • Quantity Surveyor: Rider Levett Bucknall Ltd.
  • Area/Size Net Occupied Floor Area: 15,000 sqm
  • Height: 78 meters
  • Capacity: 1800 students & staff
  • Program: School of Design and, Design Institute for Social Innovation
  • General Contractor: Shui On Construction Company Ltd., Hong Kong
  • Façade Contractor: YKK AP Facade Hong Kong LTD / Beijing Jangho Curtain Wall Co. Ltd.

(more…)

B/S/H/ Inspiration House, Park 20|20 in Hoofddorp, The Netherlands by William McDonough + Partners

Tuesday, May 13th, 2014

Article source: William McDonough + Partners

Bosch Siemens Hausgeräte (B/S/H/) is home to five of the top brands in household appliances – Bosch, Siemens, Gaggenau, Neff and Constructa – in the first building completed at Park 20|20.

Designed as a flexible, innovative workplace, B/S/H/ includes a full-height atria with a Living Green Wall and Building Integrated Photovoltaic (BIPV) roof that maximizes energy and daylighting to showrooms that can be converted to offices as needed.

 Image Courtesy ©  William McDonough + Partners

Image Courtesy © William McDonough + Partners

  • Architects: William McDonough + Partners, (http://www.amazon.com/William-McDonough/e/B001KIKWHM)
  • Project: B/S/H/ Inspiration House, Park 20|20
  • Location: Hoofddorp, The Netherlands
  • Software used: Autodesk – Revit® building design software for Building Information Modeling (BIM).
  • Client: Delta Development Group
  • Owner: Bosch Siemens HOME
  • Program: Offices, product showrooms and Instructional spaces, restaurant, parking podium
  • Area: 12,528 gross square meters
  • Status: Completed 2011
  • Construction: Cost $14.2 Euro
  • Team: William McDonough + Partners, Masterplan Architect and Design Architect; KOW, Architect of Record; D/Dock Amsterdam, Interior Designer; Nelson Byrd Woltz, Landscape Architect; Techniplan Adviseurs BV, Civil and MEP Engineers; DGMR, Fire Engineer/BREEAM Consultant; Van Der Vorm Engineering, Structural Engineer; IBB Kondor, Contractor.

(more…)

Austin in Surry Hills, Australia by Smart Design Studio

Wednesday, April 30th, 2014

Article source: Smart Design Studio

Austin is the refurbishment of a rundown warehouse into a new mixed development in the heart of Surry Hills. The existing warehouse building has been given a new lease of life, reorganizing its interior with a new extended ground level commercial space, two levels of high quality residential apartments, and a lower ground floor car park. The site is located in the inner-city fringe of Surry Hills, which is characterised by warehouses and Victorian terraces houses that in recent years have housed artist’s studios, galleries and creative work spaces.

Image Courtesy © Smart Design Studio

  • Architects: Smart Design Studio (William Smart)
  • Project: Austin
  • Location: Surry Hills, Australia
  • Project team: WILLIAM SMART, GLENN O’LOUGHLIN, KIRSTIN LYNAM, ZIG PESHOS, RICHARD STOREY, TROY MELVILLE
  • Completion: 2013
  • Consultants: STRUCTURAL ENGINEERS BENVENUTI CONSULTING STRUCTURAL ENGINEERS PLANNER MJB URBAN PLANNING HERITAGE CITY PLAN HERITAGE

Bud Clark Commons in Portland, Oregon by Holst Architecture

Friday, April 25th, 2014

Article source: Holst Architecture

Project Overview

As a centerpiece of Portland’s Ten Year Plan to End Homelessness, Bud Clark Commons (BCC) represents a new approach to providing dignified housing and comprehensive services to help those experiencing homelessness. Funded by a combination of low-income housing tax credits, urban renewal funding, and HUD stimulus dollars, the project sets a new standard by combining permanent supportive housing and temporary shelter with a community resource center.

Dusk view of Bud Clark Commons from southwest. - Photo Credit: Christian Columbres

Dusk view of Bud Clark Commons from southwest. – Photo Credit: Christian Columbres

Located at the gateway to downtown Portland near historic Union Station, BCC sits between the Pearl District, an upper-income mixed-use neighborhood, and Old Town/Chinatown, a district undergoing an unprecedented level of redevelopment. The LEED Platinum project achieves a perceivable balance between the rigorous programmatic requirements of a coalition led by the City of Portland, a progressive design approach, and sustainable building practices.

The project’s mission is to provide a continuum of services to help transition homeless individuals toward stable, permanent living arrangements. The architecture helps achieve this goal in the expression of both form and function: a walk-in day center with public courtyard and access to services; a 90-bed temporary shelter; and a separate and secure entrance to 130 efficient, furnished studio apartments for homeless men or women seeking permanent housing with support services.

  • Architects: Holst Architecture
  • Project: Bud Clark Commons
  • Location: Portland, Orego
  • Photography: SkyShots,  Sally Schoolmaster, PAE Consulting Engineers and Holst Architecture
  • Project Owner: Home Forward
  • Project Completion Date: June, 2011
  • Project Category: New Construction
  • Project Site: Brownfield Site
  • Project Site Context/Setting: Urban
  • Building or Project Gross Floor Area: 106,000 square feet
  • Other Building Description: New
  • Hours of Operation: 24/7
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $28,750,000.00

(more…)

Edith Green Wendell Wyatt Federal Building Modernization in Portland, Oregon by SERA Architects Inc.

Thursday, April 24th, 2014

Article source: SERA Architects Inc.

Project Overview

The Edith Green-Wendell Wyatt (EGWW) Federal Building Project modernized an existing 18-story, 512,474-square-foot office tower located in downtown Portland. Completed in 1974, the building’s MEP systems were worn out and out-dated. The project goals included upgrading building systems, updating work environments and improving accessibility, while also meeting the energy and water conservation requirements of the Energy Independence & Security Act (EISA), complying with federal standards for blast resistance, and providing new code compliant egress stairs, entries and rest rooms. The project has transformed the building into a modern, healthy workplace for 16 federal agencies, and was completed within 39 months.

Originally planned as an occupied remodel, the project was restarted in 2009 by the American Recovery & Reinvestment Act (ARRA). At that time, cost benefit analyses demonstrated that a strategy of vacating the building during construction provided the best value to the GSA.

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project. This LEED Platinum certified project is projected to exceed the performance requirements of the ARRA and is on track to become one of the highest performance federal buildings in the GSA’s portfolio.

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project. - Photo Credit: Nic Lehoux

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project, Photo Credit: Nic Lehoux

  • Architects: SERA Architects Inc. (Cutler Anderson Architects)
  • Project: Edith Green Wendell Wyatt Federal Building Modernization
  • Location: Portland, Oregon
  • Photography: Nic Lehoux and SERA
  • Project Completion Date: May, 2013
  • Project Category: Adaptive Reuse
  • Project Site: Previously Developed Land
  • Project Type: Office – 100,001 or greater
  • Project Site Context/Setting: Urban
  • Building or Project Gross Floor Area: 512,474 square feet
  • Hours of Operation: 8 am – 5 pm
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $141,500,000.00

Project Team: 

  • Contracting Officer: Patrick Brunner
  • Principal in Charge: Don Eggleston
  • Design Excellence Architect: James Cutler
  • Project Manager: Paul Witherspoon, Stuart Colby, Jennifer Taylor and Pat Munter
  • Structural Engineer: Nathan Infraffea and Erik Kabusreiter
  • Project Architect: James Riley

(more…)

Mixed Use Infill 3 Houses and an Office in Antwerp, Belgium by Collectief Noord Architecten

Tuesday, April 15th, 2014

Article source: Collectief Noord Architecten

Three pavillions and a house give shape to an urban garden in the city centre. Each pavillion is similar to the other, but differ like brothers do. Concrete garden blocks in the facade sustain the expression of a garden folly and remind us of the attempts of Wright and Sullivan to democratize ornament. On top of each pavillion there is a roof pavillion: a garden in a garden in the city.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: Collectief Noord Architecten
  • Project: Mixed Use Infill 3 Houses and an Office
  • Location: Antwerp, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin, Liesbet Goetschalckx, Collectief Noord Architecten
  • Completion: august 2011
  • Design team: Erik Wieërs, Dirk Somers, Sarah Poot, Peter Wils, Christopher Paesbrugghe, Elke Hoendervangers
  • Project cost: 1.200.000 excl. VAT
  • Structural Engineering: Util Struktuurstudies
  • Landscape: Land Landschapsarchitecten

More London Plot 7 in United Kingdom by Foster + Partners

Sunday, March 30th, 2014

Article source: Foster + Partners

Final building at More London achieves BREEAM ‘Outstanding’ rating.

Foster + Partners has completed the first office building in England to achieve the BREEAM ‘Outstanding’ accreditation. 7 More London Riverside is the final and largest building within the More London masterplan, developed by More London Development, and provides a new 10-storey, sustainable headquarters for Price water house Coopers LLP.

Image Courtesy © Nigel Young_Foster + Partners

  • Architects: Foster + Partners
  • Project: More London Plot 7
  • Location: London, United Kingdom
  • Photography: Nigel Young_Foster + Partners
  • Client: More London Developments
  • Area: 535,000 ft2
  • Site Area: 80,000 ft2
  • Capacity: 4000 Occupants
  • Storeys: 11
  • Foster + Partners team: Norman Foster, David Nelson, Spencer de Grey, Mike Jelliffe, Rob Hall, David Rosenberg, John McCulley, Brandon Buck, Upesh Dhanji, Francesca Venturoni, Puikie Wu, Alessandro Baccari, Paul Smith, Susanne Bauer
  • Structural Engineers: Arup
  • Services: Grontmij
  • Landscape Architect: Robert Townshend
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy