Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Mixed use’ Category

The European Council and Council of the European Union in Brussels, Belgium by Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers

Saturday, September 24th, 2016

Article source: Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers

As a consequence of 2004 European enlargement, the Justus Lipsius building becomes too small for the council of the European1 (hereafter named the Council). According to the treaty of Nice, adopted in 2001, all European Council2 sessions are held in Brussels, which also generates new real estate needs. In order to respond to those, the Belgian State offered the Council to cede block A from the complex “Residence Palace” to make it the future seat of both the European Council and the Council, once this building renovated and adapted to its future owners’ needs.

Image Courtesy © Quentin Olbrechts

Image Courtesy © Quentin Olbrechts

  • Architects: Philippe SAMYN and PARTNERS architects & engineers
  • Project: The European Council and Council of the European Union
  • Location: Rue de la Loi, Brussels, Belgium
  • Photography: Quentin Olbrechts, Georges MEURANT, Thierry Henrard, Jacques Ceyssens, Marie-Françoise Plissart, POLYGON graphics cvba – Stijn Stragier
  • Client: Belgian Buildings Agency
  • General Direction: Laurent VRIJDAGHS, Administrateur général 
  • Design Partner: Dr Ir Ridder Philippe SAMYN, architect & engineer
  • Associate Partners: Arch. Mehdi CHTOUROU, Ir-Arch. Jean-Charles PUECHBLANC
  • Budget: 240 M€ (value as of index January 2004)
  • Area: 53.815 sqm superstructure (including 9.271 sqm conference rooms, 27.163 sqm offices, 3.370 sqm pressroom and 8.375 sqm ceremonial rooms and restaurants)
  • Asbestos removal started: January 2008
  • Completed: June 2016

(more…)

MFA Zichtwei in Barendrecht, The Netherlands by Siebold Nijenhuis Architecten

Saturday, September 24th, 2016

Article source: Siebold Nijenhuis Architecten

The newly build multifunctional accommodation (MFA) Zichtwei is the closing piece of the education campus in Barendrecht (just South of Rotterdam). The term MFA is commonly used in The Netherlands for a combination of occupants sharing one multi-functional building. In the MFA Zichtwei two schools are sharing the available class rooms, a sports hall is included and a youth center occupies offices and an event space. The sports hall is daily occupied by the school and can also be used by neighborhood associations during evenings as a separate entrance is designed.

Image Courtesy © Menno Emmink

Image Courtesy © Menno Emmink

  • Architects: Siebold Nijenhuis Architecten
  • Project: MFA Zichtwei
  • Location: Haarspitwei 9 2992 ZB Barendrecht, The Netherlands
  • Photography: Menno Emmink
  • Software used: AutoCad and Revit
  • Client: Municipality of Barendrecht
  • Lead project architect: Siebold Nijenhuis
  • Technical detailing: Broekbakema
  • Structural engineer: Van Rossum Advisory Engineers b.v.
  • Installation advisor: Vintis installatieadviseurs
  • Contractor: WBC Bouwgroep / Bussman Winterswijk B.V
  • Surface: 2.300 m2
  • Completion: May 2016

(more…)

KuBe House of Culture and Movement in Frederiksberg, Denmark by MVRDV and ADEPT

Friday, September 23rd, 2016

Article source: MVRDV

Today Crown Prince Frederik of Denmark will open the Ku.Be House of Culture and Movement, an activity hub in Frederiksberg, Denmark, which explores the boundaries between culture, health and movement. The project, designed by MVRDV and ADEPT, is the first of its typology; a community space which also focuses on exploring and developing our most fundamental process, movement. Ku.Be facilitates both fixed, and spontaneous programmes. Main volumes define specific tempos of activities, whereas voids are left without a defined use to let users interpret them how they wish and discover new ways to use and get around the building. The activity from inside then spills out into the community as a garden which will offer a variety of interactive environments.

Image Courtesy © Adam Mørk

Image Courtesy © Adam Mørk

 

  • Architects: MVRDV and ADEPT
  • Project: KuBe House of Culture and Movement
  • Location: Frederiksberg, Denmark
  • Photography: Adam Mørk
  • Client: Municipality of Frederiksberg, Danish Foundation for Culture and Sport Facilities (LOA) and Realdania Foundation
  • Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Fokke Moerel, Mette Rasmussen, Julius Kirchert, Klaas Hofman, Francisco Pomares, Armor Gutierrez Rivas, Buster Christensen, Attilio Ranieri, Chris Green, Kate van Heusen, Henryk Struski, Emanuela Gioffreda, Raymond van den Broek, Sanne van der Burgh, Karl Johan Nyquist, Maria Lopez and Kasper Albrektsen
  • Landscape architect: SLA, Copenhagen
  • Engineering & Costing: Søren Jensen, Aarhus, Denmark
  • M & E: Max Fordham, Edinburgh
  • Movement and Play Consultant: Jens Ole Jensen
  • Year: 2009 – 2016

(more…)

Les Saisons in Meaux, France by Arte Charpentier Architectes

Thursday, September 22nd, 2016

Article source: v2com

Situated just outside the town of Meaux, the shopping centre can be accessed via three major roads and thus enjoys exceptional accessibility.

The project drew on the elements of the surrounding area to create a diversified landscape: it fits with the colorful fields of geometrically apportioned agricultural land, the winding meanders of the Ourcq Canal and the buildings of various shapes and sizes to create a fragmented and diversified landscape.

Image Courtesy © Alain Caste

Image Courtesy © Alain Caste

  • Architects: Arte Charpentier Architectes
  • Project: Les Saisons
  • Location: ZAC du Parc d’Activités du Pays de Meaux, Chauconin Neufmontiers, France
  • Photography: Epaillard+Machado, Alain Caste
  • Project owner: Immochan
  • Delegate project owner: Auchan
  • Structures: SNC Lavalin
  • Parking: 2,000 spaces in the basement, 1,000 spaces in the spiral car park
  • Surface area: 67 000 sqm (sales surface area 48,640 sqm, 95 shops)
  • Delivery: 2015

(more…)

Fahle House in Tallinn, Estonia by KOKO architects

Sunday, September 18th, 2016

Article source: KOKO architects

Fahle house, which was designed by KOKO, is one of the characteristic examples of architecture during the recent economic boom in Estonia. It is a building that from an architectural point of view was ambitious, from a real estate development point of view risky, and from the heritage protection point of view controversial and received a lot of attention from the public. Situated at one of the main entrances to Tallinn, between the airport and city centre, Fahle house draws the attention of every passer-by. The building is part of the complex of a former cellulose and paper factory where the most outstanding building is the tall and voluminous boiler house (1926) built from limestone and designed by architect Erich Jacoby.

Image Courtesy © KOKO architects

Image Courtesy © KOKO architects

  • Architects: KOKO architects
  • Project: Fahle House – An urban landmark at the gates of Tallinn
  • Location: Tallinn, Estonia
  • Client: Koger & Partners
  • Size: 19,400 m2
  • Commission: 2004
  • Completed: 2007

(more…)

Nidera in Rotterdam, Netherland by Fokkema & Partners Architecten BV

Friday, September 16th, 2016

Article source: Fokkema & Partners Architecten BV

At the 5th floor of the new skyscraper ‘De Rotterdam’, Fokkema & Partners designed a new office for the international trade company Nidera. The interior celebrates the scale and character of the building, but above all it identifies with the characteristics of the company, where ‘bold’ and ‘corporate’ meet.

Image Courtesy © Horizon Photoworks

Image Courtesy © Horizon Photoworks

  • Architects: Fokkema & Partners Architecten BV
  • Project: Nidera
  • Location: Wilhelminakade 177, 3072 AP Rotterdam, the Netherlands
  • Photography: Horizon Photoworks
  • Architect Exterior O.M.A.
  • Client: Nidera
  • Size: 4.500 m2
  • Start Date: January 2015
  • Completion Date: November 2015

(more…)

Home for dependent elderly people and nursing home in Orbec, France by Dominique Coulon & associés

Thursday, September 15th, 2016

Article source: Dominique Coulon & associés

This care and retirement home has been built in the heart of the Normandy bocage near the village of Orbec. The building follows the sloping curve of the hillside, and is visible from the valley.

Image Courtesy © Eugeni Pons

Image Courtesy © Eugeni Pons

  • Architects: Dominique Coulon & associés (Dominique Coulon, Benjamin Rocchi)
  • Project: Home for dependent elderly people and nursing home
  • Location: 8 rue de la Source, 14290 Orbec, Calvados, France
  • Photography: Eugeni Pons
  • Client: EPMS Marie du Merle in Orbec
  • Architects assistants: David Romero-Uzeda, Olivier Nicollas, Chang Zhang, Javier Gigosos Ruipérez, Pedro Rodríguez Ruipérez, Ania Klukowski, Gautier Duthoit
  • Construction site supervision: Emilie Brichard, Jean Scherer
  • Structural Engineer: Batiserf Ingénierie
  • Mechanical Plumbing Engineer: BET G.Jost
  • Electrical Engineer: BET G.Jost
  • Cost Estimator: E3 économie
  • Acoustics: Euro sound project
  • Kitchen expert: Ecotral
  • Landscape: Bruno Kubler
  • Budget: 12 279 536 € H.T
  • Surface: 5833 sqm
  • Competition: September 2008
  • Plans and technical phases: From october 2008 to January 2012
  • Construction: from January 2012 to September 2015

(more…)

909 in Boulder, Colorado by Arch11 Inc

Thursday, September 15th, 2016

Article source: Arch11 Inc

This is a project that is a pure result of creativity within limits. Boulder, Colorado has some of the strictest building constraints of any municipality in the country. Zoning requirements included height limits, street bulk plane limits, setbacks, a public open space requirement and a requirement for a brick facade.

Image Courtesy © Arch11 Inc

Image Courtesy © Arch11 Inc

  • Architects: Arch11 Inc
  • Project: 909
  • Location: 909 Walnut Street, Boulder, Colorado, USA
  • Software used: Sketchup and Rhino
  • Primary Materials Used: Colored Concrete Masonry W/ Glass And Terracotta Sun Screen
  • Size Of Building: 14,475 Sf
  • Size Of Site: 6,300 Sf
  • Cost Of Construction: $3.4 Million
  • Completion Date: August 2015

(more…)

Gangnam District in Seoul, South Korea by Frits van Dongen (van Dongen-Koschuch Architects and Planners) at that time: De Architekten Cie

Sunday, September 11th, 2016

Article source: Frits van Dongen (van Dongen-Koschuch Architects and Planners)

In the hills of the Gangnam district south of the city centre of Seoul is a residential area of 1500 households realized. The initiative for the housing complex of 180.000m2 was launched by the Korea Land and Housing Corporation (KLHC) in April 2010. The objective of the KLHC was providing affordable public housing for low income families with the focus on providing a new public housing prototype in Korea.

Image Courtesy © Kim Myoung Sik

Image Courtesy © Kim Myoung Sik

  • Architects: Frits van Dongen (van Dongen-Koschuch Architects and Planners) at that time: De Architekten Cie
  • Project: Gangnam District – Apartment Blocks And Urban Masterplan
  • Location: Gangnam District, Seoul, South Korea
  • Photography: Kim Myoung Sik or LH Group
  • Client: Korea Land & Housing Corporation
  • Design Team: Jason Lee , Jan-Willem Baijense , Marie-Aline Rival , Rene Bos , Magdalena Szczypka , Andrea Sooyoun Kim , Mathew Winter , Daniël Grünberg , Rink Alberda , Rui Duarte , Patrick Koschuch , Miren Leon , Nam Dong Ho , Laura Mezquita Gonzalez , Sasha Hendry , Eun Song Park , Joost Baks , Remi Versteeg , Paulos Kinfu , Ron Garritsen , Lucas Kuncevicius , Ton Dekkers
  • Landscape Design: Frits van Dongen (van Dongen-Koschuch Architects and Planners) at that time: De Architekten Cie.
  • Sustainability Consultant: Transsolar, Stuttgart
  • Gross Surface: 180.000 m2
  • Volume: 498.000m3
  • Date of commission: 2010 April
  • Project Year: 2014 November
  • In Use: 2015 March

(more…)

Editions de Parfums Frédéric Malle in New York by Steven Holl Architects

Thursday, September 8th, 2016

Article source: Steven Holl Architects

The 400sf Editions de Parfums Frédéric Malle shop is an abstract insertion into the historic fabric of Greenwich Village. It is envisioned as an integral material/spatial whole.

An imagined geometry for olfaction, a slipped disk characterizes the facade, the main cabinetry, the furniture, and the secret garden beyond.

Image Courtesy © Aislinn Weidele

Image Courtesy © Aislinn Weidele

  • Architects: Steven Holl Architects
  • Project: Editions de Parfums Frédéric Malle
  • Location: New York, USA
  • Photography: Aislinn Weidele and Susan Wides
  • Software used: Rhinoceros, AutCAD
  • Client: Editions de Parfums Frédéric Malle
  • Lighting consultant: L’Observatoire International
  • Cabinetry: Javier Gomez
  • Size: 400f/37m
  • Year: 2013 – 2014

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy