Open side-bar Menu

Archive for the ‘Parking Structure’ Category

Shinjuku Gardens in Tokyo, Japan by Cheungvogl architects

Wednesday, April 4th, 2012

Article source: Cheungvogl architects


Land is scarce in the inner city of Tokyo and restful green spaces few and far between. ‘Shinjuku Gardens’ – in the thriving hub of Tokyo’s inner city, is a conscious effort to make the most of the available open space; pushing boundaries in a quest to amalgamate much needed natural landscape into the infrastructure of the city. The project raises economical, social, environmental and cultural awareness on various aspects. The design strategies aim to maximize investment returns by providing more than double the amount of car parking spaces; optimize opportunities to inject greenscape to reduce CO2 exhaust emissions, and promote the arts and culture by offering spaces for art exhibitions in the city centre of Tokyo.


  • Architect: Cheungvogl architects
  • Project Name: Shinjuku Gardens
  • Location: Tokyo, Japan
  • Use: Car Park
  • Site Area: 2,200 ㎡
  • Bldg. Area: 1,800 ㎡


  • Gross Floor Area: 3,200㎡ parking above ground / 1,800 public accessible gardens on roof top
  • Bldg. Coverage Ratio: 80% (0.8)
  • Gross Floor Ratio: 145%  (1.5)
  • Bldg. Scale: 2Stories above Ground + Roof Top Gardens
  • Structure: Concrete
  • Max. Height: 6 m
  • Landscape Area: 400㎡ Ground floor + 1,800 ㎡Roof Top Gardens
  • Parking Lot: 163 cars
  • Exterior Finish: Concrete, landscape



‘Shinjuku Gardens’ proposes to replace an existing open (80 number) car parking lot with a 2-storey car park; rendering the site with a sheltered ‘green-wall-gallery’ which will accommodate an additional 83 parking spaces. Appreciating the economical value of land, the car park adopts the most efficient parking layout grid. Replacing conventional car ramps with car lifts will maximize parking spaces; minimize traffic congestion, safety hazards and waiting time. This highly rational 54m x 33m parking structure occupies 22% less site coverage compare to the existing layout, leaving more quality public green spaces and allowing light and air to penetrate deeper into the already dense urban environment. External pedestrian ramps are inserted to provide public access to the rooftop garden and park-gallery above ground.



The simple, restrained and clear material palette subtlety blends in with the existing city fabric. The ‘soft-cladding’ of the structure is characterised by the wide balustrades to allow grass to coat the exterior of the frame, creating layers of ‘green living-walls’ as enclosures to the structure. Visually, the architecture enriches the community with layers of translucent green-curtains while shielding the views of parked cars. Functionally, the ‘soft-cladding’ utilizes the fields of grass to absorb CO2 exhaust emissions, acting as clean air filters between the buildings.

The rooftop garden is a new green oasis above the dedicated car park facility. This intimate social space above the infrastructure and man-made concrete structure is freely accessible and animated by the public at all times.



The two levels of car parks are envisaged as park-galleries, where artists are invited to exhibit their artworks. Using structural columns and structural slabs as blank canvases for artists to create art might be a new culture to bring the arts into the everyday lives. Exhibiting art within found spaces is undoubtedly an economically viable and functionally manageable alternative to make the arts more accessible to the public. The project blurs between architecture and art; turning a conventional car park project into a Street Art Museum – looking deeper into the everyday ordinary environment to seek surprising findings.


East Elevation


South Elevation


Parking garage Meksiko in Ljubljana, Slovenia by Darko Lečnik

Thursday, February 9th, 2012

Article source: Darko Lečnik

The parking garage is located at the University Medical Centre in Ljubljana. The project was commissioned by a company that builds residential and commercial buildings in Slovenia and prepares sites for the Hofer commercial network. A condition of the investor was that a classic HOFER supermarket had to be located on the ground floor in the standard form and dimensions of Hofer shops throughout Europe. The task was a very difficult one for designers, since the structural grid used in HOFER shops do not correspond to the grid required for the rational design of a parking garage.

Exterior View (Images Courtesy Miran Kambič)
  • Architect: Darko Lečnik
  • Name of Project: Parking garage Meksiko
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Client: Kranjska investicijska družba
  • Photographs: Miran Kambič


OH House by Atelier Tekuto

Sunday, January 29th, 2012

Article source: Atelier Tekuto

OH’s lot was shaped irregularly and is 1.5 m lower then the road.  OH’s top priority was parking space for a car.  We created a parking space with web-like steel material, where light can filter from the web onto the underground level.  Looking up from there, it looks as though a car is floating.  Total of 6 people, 3 of OH’s immediate family, his parents and sister, will live in this house.  “More specific the conditions are on a project, less deviation from the concept” says Yamashita.  “If client and architect can share the visual image, cost can be adjusted by the architect’s know-how.  However, structural strength and insulation function for dweller environment will never be compromised for the sake of budget.  On the other hand, the interior’s material can contribute to lower cost with the consideration to the family structure that changes with time.

Exterior View (Images Courtesy Toshihiro Sobajima)

  • Architect: Atelier Tekuto
  • Name of Project: OH House
  • Photographer: Toshihiro Sobajim


Multi-Level Parking voestalpine in Linz, Austria by x architekten & Werny + Wischenbart + Partner

Sunday, October 16th, 2011

Article source: x architekten


Due to the location in the city of Linz and restrictions on the premise boundaries, the voestalpine steel company needs to pursue alternative growth strategies. An important method of achieving this is through the strategic concentration of facilities and processes on the premises. For this reason the idea developed to concentrate the existing scattered parking spaces, which use up a lot of space, to a centrally located car park. Strategically positioning the car park has proved to be a prototypical solution when considering transformational processes of industrial premises that have limited possibilities for geographic extension.

Images Courtesy David Schreyer

  • Architect: x architekten & Werny + Wischenbart + Partner
  • Name of Project: Multi-Level Parking voestalpine
  • Location: voestalpine, Linz, Upper Austria, Austria
  • Client: voestalpine Stahl GmbH
  • Pictures: David Schreyer, Max Nirnberger, Lorenz Prommegger
  • Text: Andreas Kump, April 2009
  • Revision: xarchitekten, June 2009


Delancey and Essex Municipal Parking Garage in New York City by Michielli + Wyetzner Architects

Sunday, July 31st, 2011

Article source: Michielli + Wyetzner Architects

The design goals for the facades of the Delancey and Essex garage include the development of a lightweight, naturally ventilated, visually dynamic façade that contributes to the rich texture of New York City’s Lower East Side neighborhood.

View Across Street Looking North

  • Architects: Michielli + Wyetzner Architects
  • Project: Delancey and Essex Municipal Parking Garage
  • Location: New York City
  • Client: New York City Department of Design and Construction, New York City Department of Transportation
  • Design team: Michielli + Wyetzner Architects, Frank Michielli AIA LEED AP, Partner; Michael Wyetzner AIA LEED AP Partner; Jason Pogorzala, Project Architect; Kotting Luo, Project Designer; Rebecca Arcaro, Project Designer; Elena Hasbun, Project Designer


Mountain Dwellings in Ørestad, Denmark by BIG with JDS Architects

Wednesday, June 1st, 2011

Article source: JDS Architects

How do you combine the splendors of the suburban backyard with the social intensity of urban density?
The Mountain Dwellings are located in Ørestad, a new urban development in Copenhagen. When commissioned to design a traditional housing block and a separate parking house, we proposed the combination of the two programs. The program consist of 1/3 living and 2/3 parking. What if the parking area became the base upon which to place a terraced housing development – like a concrete hillside covered by a thin layer of housing, cascading from the eleventh floor to the street edge.

Bird's View (Image Courtesy JDS)

  • Architects: BIG Architects and JDS Architects
  • Project: Mountain Dwellings
  • Location: Ørestad, Copenhagen, Denmark
  • Size: 33 000 M2, 80 Units, 480 Parking Spaces


Ice Free in Oirschot, The Netherlands by UArchitects

Tuesday, April 12th, 2011

The existing offices are combined with an salt storage and garages for snowploughs and gritting trucks. The arrangement of the plot is based on the typology of a farmyard. The different functions are organised around an open court, visible from the office.

Salt Storage Front View

  • Architects: UArchitects
  • Project: Ice Free
  • Location: Oirschot, The Netherlands
  • Client: Government Buildings Agency
  • Construction Adviseur: VdL
  • Contractor: BAM
  • Photographer: Norbert van Onna
  • Programs used: AutoCAD and Photoshop


TATA Tower – Urban Vertical Parking Development by Seth Ellesorth

Tuesday, February 8th, 2011

Seth Ellesorth designed a vertical parking structure called Tata Tower in Mumbai last year.

Tata Tower Concept Image

Tata Tower Concept Image

  • Architects:  Seth Ellsworth Architects
  • Location: C-Ward, Mumbai, India
  • Date: Spring 2010 Project
  • Team: Professor Antony Wood, Seth Ellsworth, JaYoung Kim
  • Materials: Concrete, Steel
  • Sponsor: The Council on Tall Buildings and Urban Habitat


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy