Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Örnberget – Spine/Precipice in Stockholm archipelago, Sweden by Petra Gipp Arkitektur

Friday, November 11th, 2016

Article source: Petra Gipp Arkitektur

A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure, and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other. The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Petra Gipp Arkitektur (Petra Gipp, Malin Heyman, Marco Nathansohn and Maria Cagnoli)
  • Project: Örnberget – Spine/Precipice
  • Location: Älgö, Stockholm archipelago, Sweden
  • Photography: Åke E:son Lindman
  • Software used: ArchiCAD
  • Structural engineer: Astadien – Johan Sandström
  • Landscape architect: HORN.UGGLA – Maria Horn
  • Project year: 2013-2016

(more…)

WOODMAN’S TREEHOUSE in England, United Kingdom by Mallinson Ltd

Thursday, November 10th, 2016

Article source: Mallinson Ltd

The Woodman’s Treehouse is a luxurious two-storey suite arranged between and beneath the canopy of aged oaks. Far from being a woodland folly it is the sleepover den every grown-up dreamed of as a child; a self-contained tree-top world of tricks and toys, part castle, part hovel, part lair. The treehouse is determinedly architectural, eschewing archetypal ‘Dr Suess’ aesthetic kitsch in favour of controlled composition and material exploration. The timber building draws on diverse architectural and cultural references combining with theatrical effects to create a visually rich and playful construction in the picturesque tradition. The building is situated in a Dorset woodland campus offering green workworking courses and was constructed by a self-build team of highly skilled green wood furniture makers, woodworkers and traditional craftsmen to an exceptionally high standard.

Image Courtesy © Mallinson Ltd

Image Courtesy © Mallinson Ltd

  • Architects: Mallinson Ltd
  • Project: WOODMAN’S TREEHOUSE
  • Location: Dorset, England, United Kingdom

(more…)

House H in Wrocław, Poland by STOPROCENT Architekci s.c

Thursday, November 10th, 2016

Article source: STOPROCENT Architekci s.c

H House is nestled on the bank of the Bystrzyca river, in the suburbs of Wrocław. Before World War II this area was known as Schmiedefeld. A corner plot is lined by the street from the north and the east, while in the south it opens to a garden with many trees and a park Currently there is a small cottage from the 1970s, which the client decided to replace with a completely new one. Interestingly, there was another house designed for this location – a spacious three-storey villa with a large underground garage. However, the client decided the house was too big and too expensive and commissioned a new design. It was our task to draft a smaller, more modest building, better suited to the client’s needs. We decided to drop the underground part, a double garage and all redundant spaces.

Image Courtesy © STOPROCENT Architekci s.c

Image Courtesy © STOPROCENT Architekci s.c

  • Architects: STOPROCENT Architekci s.c
  • Project: House H
  • Location: Wrocław, Poland
  • Design team: Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska
  • Co-operation: Aleksandra Wolffgram, Krzysztof Melon-Mika
  • Plot area: 1117
  • Usable area: 270 m2
  • Year: 2016

(more…)

Monolith House in Victoria, Australia by Rara Architecture

Thursday, November 10th, 2016

Article source: Rara Architecture

Our mission was to reinstate the old home’s glory through highlighting it’s simplistic characteristics and its overall form. We stripped it right back to a neutral state. The height of the rear addition had the potential to dwarf the original heritage home, so, sympathetically, we mimicked the roof angle, but didn’t hide it. Nothing about the addition is ‘trying to hide’ anything. The old building transitions smoothly to the new, visually and emotionally, both internally and externally – the old floorboards transition to a new polished concrete slab, the old weatherboards transition to a perforated brick wall (outlining the central Zen garden) and then again to a solid brick wall. The addition, which can be enjoyed from the rear lanes and from within the property stands proud, like the existing Edwardian; it stands high, and strong without any exaggeration or excess, it is brutal, minimal and statuesque: a monolith.

Image Courtesy © Christopher Alexander

Image Courtesy © Christopher Alexander

  • Architects: Rara Architecture (Wesley Spencer)
  • Project: Monolith House
  • Location: Victoria, Australia
  • Photography: Alison McWhirter, Christopher Alexander
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Single family house in Vilnius, Lithuania by Architekturos linija

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Architekturos linija

The main architectural idea of the residential house is to build an expressive, memorable building yet not overshadowing the fragile context, but directly to the matching to it. The residential house is implemented instead of the natural environment of a garden house built during the Soviet period, and spot-homestead type development near the junction to the block street. One floor, specifically elongated volume was deliberately opposed the vertical lines of the nearby tall pine trees. The unusual shape of the house was due to a very complex shape of the plot. Looking from the approach, only the rear façade with expressive silhouette, reiterating the scale of adjacent buildings, is perceived, while the actual size of the building is understood only entering the area through the gate.

Image Courtesy © Karolis Bingelis

Image Courtesy © Karolis Bingelis

  • Architects: Architekturos linija
  • Project: Single family house
  • Location: Nemenčinė’s gardens, Vilnius, Lithuania
  • Photography: Karolis Bingelis, Gintaras Čaikauskas
  • Lead Architects: Gintaras Caikauskas, Virginija Venckūnienė
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 400 sqm
  • Completion Year: 2015

(more…)

KODA in Tallinn, Estonia by Kodasema

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Kodasema

KODA is constructed of thin composite panels made of a concrete exterior and wood interior, with silica-fume vacuum insulation panels in-between. This combination of materials creates a strong and durable exterior, a nice and cosy interior and will keep the building as warm or cool as needed. The front of the house is a four-ply glass wall with a small terrace and a concrete sunscreen.

Image Courtesy © Paul Kuimet

Image Courtesy © Paul Kuimet

  • Architects: Kodasema
  • Project: KODA
  • Location: Borough of Harku, Tallinn, Estonia
  • Photography: Tõnu Tunnel and Paul Kuimet
  • Cost: Approximate 120,000 Euros / 135,000 USD
  • Area: 25.8 m² / 277.7 ft²
  • Internal volume: 75,8 m 3 / 2676.9 ft 3
  • Project year: Completed in September 2015

(more…)

Bartlett Residence in Guanacaste, Costa Rica by Sarco Architects Costa Rica

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Sarco Architects Costa Rica

The Bartlett Residence was designed as a luxury vacation home in the middle of a dry tropical forest area.  The property has a long and narrow building envelope area (limited by the development), that works parallel to the slope of the land, which is a fairly constant natural slope of around 30 to 35 degrees, forming into a natural ravine in the middle of the buildable space.

“The lateral view shows the terrain slope and slanted column design theme”, Image Courtesy © Estilos y Casas Magazine

“The lateral view shows the terrain slope and slanted column design theme”, Image Courtesy © Estilos y Casas Magazine

  • Architects: Sarco Architects Costa Rica
  • Project: Bartlett Residence
  • Location: Guanacaste, Costa Rica
  • Photography: Estilos y Casas Magazine
  • Software used: Grafisoft Archicad 20
  • Client: Bartlett Family
  • Principal Designer: Roderick Anderson, Intl. Assoc. AIA
  • Design Team: Roderick Anderson, Gustavo Alvarez
  • Structural Engineering: Heriel S.A.
  • Electromechanical: Circuito S.A.
  • Construction: SARCO Design-Build
  • Site Area: 3 Acres
  • Built-Up Area: 3,300 sq.ft. Air conditioned Area, 2,700 Outdoor Covered Area, 7,300sq.ft. Total Built Area
  • Year of Completion: 2008

(more…)

A Bee Road in Lausanne, Switzerland by Janez Nguyen Architects

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: v2com

The project consists in the construction of 90 rental housing units and 2.000 m² of activities on the ground floor. The seven stories building is located on a site overlooking Lausanne with a strong slope that offers a view towards Lake Geneva (Lac Leman).

main view, Image Courtesy © Janez Nguyen Architectes

main view, Image Courtesy © Janez Nguyen Architectes

  • Architects: Janez Nguyen Architects
  • Project: A Bee Road
  • Location: Lausanne, Switzerland
  • Client: ECA
  • Surface: 10,800 m²
  • Schedule: competition 2016

(more…)

HEM House in Ho Chi Minh City, Vietnam by Sanuki Daisuke architects (sda)

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: Sanuki Daisuke architects (sda)

Living in the “HEM”

This is the individual house project at a small alley in the center of Ho Chi Minh City.

When having a look at Vietnamese towns, we can realize that the buildings’ blocks separated by main streets, and numerous narrow alleys inside of the blocks like blood capillary. The width of these alleys is quite narrow around 2m – 4m, occasionally less than 1m. When walking around these alleys, we can see very vivacious Vietnamese life., these narrow alleys are called “HEM” and these are quite attractive urban spaces in Vietnam.

Image Courtesy © Hiroyuki Oki

Image Courtesy © Hiroyuki Oki

  • Architects: Sanuki Daisuke architects (Sanuki Daisuke, Huynh Anh Tuan)
  • Project: HEM House
  • Location: Dist1, Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Photography: Hiroyuki Oki
  • Construction Company: Công ty TNHH Cơ khí và xây dựng &thương mại Tám sáu
  • Structure Engineer: Công ty TNHH Cơ khí và xây dựng &thương mại Tám sáu
  • Building Height: 13.6m, 4 Stories
  • Design Period : Jan 2014 -
  • Construction Period: Aug 2014 – Mar 2015

(more…)

MCNY House in Franca SP, Brazil by mf+arquitetos

Wednesday, November 9th, 2016

Article source: mf+arquitetos 

The party proposed an inviting space, integrated into a surrounding environment that goes beyond only fulfill the functions of a home, welcomes those who like to experiment, mix and discover the new, satisfying all family desires.

Image Courtesy © Renato Moura

Image Courtesy © Renato Moura

  • Architects: mf+arquitetos
  • Project: MCNY House
  • Location:  Franca SP, Brazil
  • Photography: Renato Moura
  • Landscaping: Vivian Viana
  • Construction: Roman Villa Engineering
  • Built area: 516m2
  • Year completed: 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy