Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Archive for the ‘Residential’ Category

Villa Arkö in Arkösund, Sweden by Marge Arkitekter AB

Saturday, May 9th, 2015

Article source: Marge Arkitekter AB

Villa Arkö is a summer house situated on an island in the archipelago of Norrköping that will also have the possibility to house the family over Christmas and fall vacations. A steep slant towards south east with a marvelous view is the benchmark for the placement and the form of the villa. The house contains of an archetypical basic shape with a high-pitched roof completely covered in cedar wood which over time will get a silver grey color and interact with the surrounding cliff landscape.  A glassed lower volume with sedum roofing and terraces is added on and is thereby creating a building which is following the decrease of the slant.  The in-between spaces of the volumes creates out-door spaces in different cardinal directions, on different levels, with and without roofs. Sliding sun shields (with inbuilt mosquito net for the bed rooms) can cover in and protect the house from weather and wind.

Image Courtesy © Johan Fowelin

Image Courtesy © Johan Fowelin

  • Architects: Marge Arkitekter AB
  • Project: Villa Arkö
  • Location: Island Arkö outside of Arkösund, Sweden
  • Photography: Johan Fowelin
  • Software used: Microstation
  • Client: Private
  • Structure (materials) : Timber work
  • Total floor area: 200 ㎡
  • Year: 2012

(more…)

50 Housing units in Limeil-Brevannes, France by BRUTHER

Thursday, May 7th, 2015

Article source: BRUTHER

The problem in the understanding of in-habitation is that it is perceived as purely utilitarian. Perceiving it as such, is to deny it of all the structural aspects it has on one’s perception and thus on one’s way of thinking. In redefining the habitat and in admitting its competitive part, one realizes that it is closely related to aesthetics. In that sense, inhabiting would contain an essential aesthetic approach. However, the question is how one can think habitation beyond its purely functional use, and instead seeing it as contemplative and thus as aesthetic? Wouldn’t it be denying its primary function of shelter and protection? In what way could inhabiting and dwelling, as a retreat from the world, be a space for reflection and contemplation of the exterior, and even be understood as privileged space?

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: BRUTHER
  • Project: 50 Housing units _ Limeil-Brevannes
  • Location: Limeil-Brévannes, France
  • Photography: Filip Dujardin
  • Head designer: Bruther
  • Partenaires: Evp, Michel Forgue, Cferm
  • Client: Batigère
  • Size qm: 4 000
  • Invited competition: 2013
  • Completion: 2013

(more…)

THE WATERFRONT in Stavanger, Norway by AART architects

Thursday, May 7th, 2015

Article source: AART architects

AART architects reveal the first building phase of the Waterfront development – one of the largest wooden residential developments in Europe. Located on the edge of Stavanger harbor front, the 19,500 m2 development transforms the former industrial area into a recreational part of town.

Image Courtesy © AART architects

Image Courtesy © AART architects

  • Architects: AART architects
  • Project: THE WATERFRONT
  • Location: Stavanger, Norway
  • Client:Kruse-Smith (developer), Stavanger 2008 and NAL|NABU (original contracting authority)
  • Size: 19,500 m2
  • Status: The first building phase was completed in June 2014, The second phase building will be completed in 2015

(more…)

“AVEK – House in a garden park” in Belgium by DEVOLDERarchitecten

Thursday, May 7th, 2015

Article source: DEVOLDERarchitecten

House in a garden park:

A modern dwelling in a garden park in the middle of a city in Belgium: The house gradually appears as the visitor approaches over a winding path through a park filled with old trees. In the end, a particularly harmonious white volume reveals itself.

Image Courtesy © At Home Publishers & Abet Laminati

Image Courtesy © At Home Publishers & Abet Laminati

  • Architects: DEVOLDERarchitecten
  • Project: AVEK – House in a garden park
  • Location: Belgium, South-West-Flanders area
  • Photography: At Home Publishers & Abet Laminati
  • Collaborators: Structural Engineering: COBE consultants building & engineering
  • Year: 2011 – 2012

(more…)

Section in Hoogstraten, Belgium by Burobill

Wednesday, May 6th, 2015

Article source: Burobill

Architecture and music share a mathematical principle : the golden section.This principle is used to arrange and order the existing house as a spine running through it.The music room was designed and constructed from scratch using the golden section as a tool to design the facades, the plan, the height of the ceiling, the section of the beams etcetera…All elements of the music chamber are generated by the same principle.

Image Courtesy © Nick Van Goubergen

Image Courtesy © Nick Van Goubergen

  • Architects: Burobill
  • Project: Section
  • Location: Hoogstraten, Belgium
  • Photography: Nick Van Goubergen
  • Year of completion: 2012
  • Software used: Sketchup, Autocad, Vectorworks

(more…)

Villa Kerckebosch in Zeist, Netherlands by Engel Architecten

Wednesday, May 6th, 2015

Article source: Engel Architecten

Amsterdam based studio Engel Architecten has recently completed this residence in the wooded surroundings of Zeist, a small town in the centre of the Netherlands. By carefully configuring the design and choosing the materials and colours, Engel Architecten has tried to blend in the building with its surroundings rich of pine trees and heath.

Image Courtesy © Engel Architecten

Image Courtesy © Engel Architecten

  • Architects: Engel Architecten
  • Project: Villa Kerckebosch
  • Location: Zeist, Netherlands
  • Software used: Revit, 3ds max

(more…)

New’R, ZAC EuroNantes Gare in Nantes, France by Hamonic+Masson & Associés architects

Sunday, May 3rd, 2015

Article source: Hamonic+Masson & Associés architects

This emblematic project in the EuroNantes quarter introduces a gradation in the way people live in the air. The lower floors come in varying kinds of outside spaces with plant bins built into the railings. The higher floors, above any obstructed views, have terraces that become big panoramic screens with winter gardens protected from winds and bad weather. The script is honed and simple. The building reflects an image of great sobriety. Encased in light-coloured metal sidings, the façades catch the light in a constantly changing play of reflected light. Work on the skyline introduces variations in forms and varying ownership of the roofs. This enables different scales of views to people looking at the building from a distance and a diversity of places for the building’s users. The design plays on the idea of movement, backgrounds and multiplicity. Architecture in cinema scope.

Image Courtesy © Hamonic+Masson & Associés architects

Image Courtesy © Hamonic+Masson & Associés architects

  • Architects: Hamonic+Masson & Associés architects
  • Project: New’R, ZAC EuroNantes Gare
  • Location: Nantes, ZAC EuroNantesGare, block 1C
  • Calendar: Under construction, completion in 2017
  • Client: Kaufman&Broad
  • Inspection body: SOCOTEC
  • Contractor: Nantes MétropoleAménagement
  • Environment: RT 2012
  • Graphics: Luxigon
  • Urban planners: Atelier Ruelle
  • Surface: 10 352 m²

(more…)

OFF GRID RETREAT in Appalachian Ohio by Midland Architecture

Saturday, May 2nd, 2015

Article source: Midland Architecture

Description:

This 900 square foot off grid retreat, situated on the family’s cattle farm in Appalachian Ohio, blends old and new technologies to create a self-sustaining home. South facing glazing in the living room provides views across a seven acre lake, and is also integral to the passive solar design which generates heat when coupled with the concrete finish floors. Additional sustainable features include a fresh water cistern supplied by a natural spring that runs along the building site; electricity generated by a solar cell array; and spray foam insulated walls and ceilings. The exterior is clad with a Corten metal standing seam roof and burnt cedar siding with Douglas fir columns. The interior layout features two bedrooms and a single bath, along with a great room and kitchen.

Image Courtesy © Midland Architecture

Image Courtesy © Midland Architecture

  • Architects: Midland Architecture
  • Project: OFF GRID RETREAT
  • Location: Appalachian Ohio, USA
  • Designer: Greg Dutton
  • Completed: July 2014

(more…)

WING Loft in Chai Wan, Hong Kong by Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Friday, May 1st, 2015

Article source: Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Hong Kong’s neighbourhood Chai Wan is the next up-and-coming cultural hub on the island. As industrial activities are slowly disappearing from the area, the rough post-industrial urban fabric leaves behind a unique range of spaces and places that form the backdrop for an innovative creative scene. WING is the latest addition to what Chai Wan has on offer. Located on the top of a large waterfront industrial complex, this spacious loft / performance space is a versatile and flexible venue for contemporary dance, exhibitions, performances and events,which simultaneously allows for an instant conversion into office spaces and/or residence. By packing this multifaceted programme in a relatively small area in a derelict industrial warehouse, the project voices a strong critique to Hong Kong’s extreme housing situation, lack of cultural facilities, and its and negligence of its industrial heritage.

Entrance Corridor, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Entrance Corridor, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

  • Architects: Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd
  • Project: WING Loft
  • Location: Unit 2, 21F, Chai Wan Industrial City Phase II, 70 Wing Tai Rd, Chai Wan, Hong Kong
  • Photography: Dennis Lo Designs, Ramon Van Der Heijden
  • DESIGN TEAM: KristofCrolla& Julien Klisz (LEAD)
  • CONCEPT DESIGN: LEAD i.c.w. Dhooge & Meganck Ingenieur-Architecten BVBA
  • SPECIALIST CONTRACTOR FINS: E T Engineering Ltd.
Loft entrance, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Loft entrance, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

A battery of industrial elevators bring visitor up in a nondescript industrial building to the loft’s 21stfloorentrance corridor. Here, an elegantly curving brass sign wraps and folds around white exhibition walls to draw visitors to the front door. Upon entry of the loft one arrives at the crossing of the venue’s two main wings. Both wings house a performance stage, open up onto a large corner terrace, and are connected with one another via the brass kitchen element.

Left wing – performance stage, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Left wing – performance stage, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The left wing of the venue houses a large dark-wooden stage area that is flanked by a broad window offering stunning views of the Hong Kong skyline. A swooping brushed brass volume forms the stage’s backdrop and houses both a library and a window to the bar/kitchen area. A large open space in front of the stage forms the visitor’s meeting area, which opens up directly onto the terrace and can function as a dining area as well. Inside the brass volume sanitary units, a kitchen, and storage spaces are embedded. A horizontal roller shutter allows the brass volume to be sealed off completely, or to operate as a bar open to the performance spaces.

Dining area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Dining area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The right wing of the loft houses a second stage and the venue’s operational spaces. Sliding walls and partitions allow for flexible subdivision in various configurations with different atmospheres. The stage is placed in the darkest corner of the space, is slightly lifted from the spectator’s area in front, and has built-in lighting and adjacent storage. It directly connects to a backstage area which has mosaic-tiled changing rooms and make-up facilities for performers. Sliding doors allow the stage to be separated from the spectator’s area in front, which can be transformed into a meeting room or lounge area.

Outdoor terrace, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Outdoor terrace, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

On the street-side of the right wing three brightly lit staff offices are located, all of which have deep views into Chai Wan. These offices can be interconnected with or separated from one another via pin-board / blackboard sliding doors, and are separately accessible via the archive corridor. The archive corridor is the central access way to all the functions of the right wing. It is built from a back-lit wooden lattice structure behind which storage spaces and sanitary units are concealed.

Outdoor terrace with unfolded table, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Outdoor terrace with unfolded table, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

All spaces in the right wing of the loft can be separated and sealed off from the rest of the loft via an ArtWall. This ArtWall forms the key feature of the project and consists of a ten meter long, foldable wooden screen that has milled into it an abstract artwork symbolizing the dynamic motion of the performances the loft is to house. The wall operates as a lantern-like space divider that mediates between the bright outward oriented space in front and the intimate rooms behind. It is fabricated using a computer controlled router that milled a carefully composed drawing into layers of differently coloured wood and acrylic, revealing the image through different levels of colour and transparency. The wall panels can be folded together in pairs to give access to the performance space, archive, and offices behind.

Bar / kitchen, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Bar / kitchen, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Both left and right wings of the venue open up and meet onto an outside terrace. Clad in light-coloured natural stone, and surrounded by colourful green, this space bathes in light and offers a beautiful view of the surroundings. A large rotating wooden table, benches with built-in storage, and a built-in barbecue give programmatic flexibility to the space, while a big triangular white awning offers shade from the sub-tropical sun.

Meeting area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Meeting area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Finally, from the entrance corridor a separate fire staircase gives access to a semi-private rooftop area. This place houses a third performance stage. Entirely clad in hardwood, and surrounded by greenery, the rooftop area opens up entirely to the Island’s magnificent scenery.

The ArtWall forms a flexible, translucent screen that hides a built-in sliding door, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall forms a flexible, translucent screen that hides a built-in sliding door, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Hidden where one would least expect it, high in a corner of an old industrial building, WING offers Hong Kong a rare place for creative expression. Typical of this bustling city where space is scarce, hyper-flexibility and spatial efficiency are pushed to the maximum to allow the project’s ambitious programme. Careful selection of materials, geometries, craft and techniques gives the space its unique, warm and charismatic identity. With frequent events scheduled throughout the year WING aims to facilitate and stimulate Hong Kong’s creativity.

The ArtWall folds into separate panels, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall folds into separate panels, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a meeting space behind, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a meeting space behind, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a performance space behind,Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a performance space behind,Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to performance and backstage area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to performance and backstage area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Light radiates through the ArtWall at night, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Light radiates through the ArtWall at night, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Backstage changing room, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Backstage changing room, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Terrace at night with view of glowing ArtWall and brass kitchen element, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Terrace at night with view of glowing ArtWall and brass kitchen element, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Plan, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Plan, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Aa, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Aa, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Bb, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Bb, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Contemporary Bungalow in Haelen, Netherlands by Lab32 architecten

Friday, May 1st, 2015

Article source: Lab32 architecten

This villa in the Dutch village of Haelen was built for a couple with a child. It resides on the grounds of an out-dated ninety sixties bungalow. The villa anticipates the family’s love for outdoor living. The box shaped part of the villa seems to float above the sloping landscape. On both sides, it is fitted with windows that offer a panoramic view. The windows optimise the relationship between the in- and outdoor environment. They make both worlds transparent. The low-lying terrace is situated at the rear side of the villa and holds a swimming pool and koi pond. The terrace runs into the covered terrace. Both terraces strengthen the relationship between the in- and outdoor living space. The interior was designed in harmony with the villa. It perfectly fits the minimalist aesthetics the clients aspire. The austere and pure design was combined with warm materials. We designed everything and left nothing to chance. Because of this, we can truly say that the villa is like a tailor-made suit that offers optimal comfortable living.

Image Courtesy © Lab32 architecten

Image Courtesy © Lab32 architecten

  • Architects: Lab32 architecten
  • Project: Contemporary Bungalow
  • Location: Haelen, Netherlands
  • Software used: Autocad,  Autodesk

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy